@shinriyeon @chemistontheroad Arkadaşlar J1 ve H1B ile ilgili benim biraz tecrübem var. Tabiki doğru şekilde anlıyorsunuz konuyu, bildiğiniz ve söylendiği gibi I140 başvurusu yaptığınızda aslında immigrant intent yapmi; oluyorsunuz. ve dolayısıyla J1 B1 falan bir opsiyon olamıyor. (Aynı şekilde J1 home residency ile olacaktır çok büyük ihtimalle dolayısıyla J1 waiver ile de tekrar uğraşmak gerekirdi.
Ben J1 kullandım 5 yıl, waive ettim home residency kuralını. Sonra Türkiye'ye dönüp H1B aldım. Vize formunda zaten size herhangi bir I797 form numaranız olup olmadığını soracaklar. Vize formunda yalan söylemek istemeyiz. Mülkatta ise konu kesinlikle orada beyan ettiğiniz göçmenlık dilekçesi ve açıklamasına gelecektir. H1B de bile geldi.
Yalnız çok zor durumlarda bence önceden B1/B2 varsa o risk alınabilir ve gümrükte konunun açılma ihtimalini çok zayıf görüyorum. Fakat yine de green card aşamasında olmasa bile bu tarz discrepancy lerin vatandaşlık aşamasında yıllar sonra bile sorun olabildiğini duydum. Aslında başkan değişmeden Meksika'dan girmek büyük J1 almaya göre daha kolaydır bu durumda diye tahmin ediyorum.
Bir de H1B pozisyon bulurken, herkes genelde H1 istiyor fakat okullar J1 veriyor. Bunun nedenleri de hem H1B başvuruları 3-5 bin dolar daha pahalı hem de okulun ödemesi gereken minimum ücretler çok yüksek. Bu durumda ya biraz daha elinizin güçlenmesi için daha kuytu köşe okullara gidilip H1B için pazarlık edilebilir. Ya da bazı arkadaşlarımın yaptığı içerisinde çok yüksek oranda teaching olan pozisyonlara bakılabilir. Kariyer için kötü olsa ilk postdoc vs gibi durumlarda çok tanıdığınız size ihtiyaç duyulan bir yer değilse, H1B için teaching ağırlıklı pozisyonlar değerlendirilebilir.