Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.2k 330 298.8k 320
  • ⭐⭐⭐⭐

@goodluck, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

@Redbeard, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Ben 2022 Yılı Eylül ayını , 2023 haziran ayını kısa bir süreliğe tecrübe ettim. 2023 Kasım'dan beri de buradayım. 2022 yılı ile 2023 yılı arasında bile ciddi farklar olduğunu market alışverişlerinde gördüm. Benim gözümü korkuttu açıkçası.. Tabii uzun süredir burada yaşayan "tek kişilerin" yada "Aile olup 1 yada 2 çocuğu" olan insanların yorumları çok önemli. Sonuçta gelirleri fiyat artışları ile paralel artmıyordur diye düşünüyorum. Bu arada sorun bence sadece Amerika için de geçerli olmadığını dünyanın her yerinde bunun hissedildiğini düşünüyorum. Tabii ülkemizde damarlarımıza kadar hissetmeyi bırak ne yazık ki yaşıyoruz. Ülkemizde 2026'dan önce de çok bir şeyin düzeleceğini düşünmüyorum. Amerika'ya geldiğimden beri TR'deki arkadaşlarım ve Aile ile sohbetlerinde anladığım inanılmaz daha da kötüye gitmişiz. (Zaten kötüydük ayrı konu)

Biz 1 cocuklu aileyiz. Yuksek yiyecek fiyatlarina alistim. Ancak 1 yila yakin soylendim inanamadim 😀 su ara arac ve ev sigortam sebepsiz yere her yenileme doneminde artiyor. Su an ona sinir oluyorum. Alisirim heralde 😀

Benim araç sigortam yüksekti. Yenileme döneminde düşer diye düşünüyordum. Sonuçta gittikçe ehliyetimin yaşı artıyor. Eskisinden bir $30 daha yüksek fiyat geldi. Sigortacıma neden düşmedi dedim. Herkesin fiyatları çok yükseldi sizinki sadece $30 arttı bence çok iyi teklif dedi. Sinirlenip sigorta değiştirdim. Eve birkaç dolar az, araba için yarı yarı bir fiyat veriyorum şu an ve kapsamlar daha iyi öncekinden.

Erie sigortadan yaptırdım. Teklif alabiliyorsanız bir alın derim. Tek sorun SSN istiyorlar. Önceden de düşük teklif vermişlerdi ama SSN vermek istemediğim için yaptırmamıştım. Bu sefer artık yeter dedim.

• @goodluck hangi eyalette yaşıyorsunuz bilmiyorum ama eğer California ise kesinlikle tesla insuranceden fiyat alın derim. Piyasadaki diğerlerine göre çok daha uyguna çok daha geniş kapsam sunuyorlar

• ⭐⭐

Florida’da tesla insurance henuz yok. @EzgiLera bizim bolgede hurricane riski oldugu icin odemeleri duzgunce yapacak deal etmesi kolay bir sirketten yaptirmak zorundayim. Bir suru ayrinti var. Benim is karisik biraz. Gecen iyi bir insurance broker ile konustum. Portfoylerindeki A+ firmalari taradilar. Senjn su anki yukselmis sigortandan bile yuksek cikiyor. En iyisi seninki su an diyip degistirmediler. Simdi baska bir broker’a sordum bakalim onlardan fiyat bekliyorum

• Newark, Delaware de goreceli buyuk ve cok tercih edilen iki farmers market var.

Birisi buyukce bir alanda ve bir alisveris complex gibi, yani icerisinde onlarca isyeri var. Kasap, manav, kuyumcu, balikci, pet shop, restaurantlar, hediyelik esyacilar, giyimciler ve hatta mobilyaci bile var. Ama sadece haftasonu acik.

Digeri ise tipki bir grocery store gibi. Haftanin hergunu acik. Ne ararsaniz var. Biz bunu tercih ediyoruz, hem eve daha yakin hemde hergun acik. $1 altinda urunler cok var. Zaman zaman paylasiyorum zaten. Ayrica taze balik bolumu var. Hem bol cesit var hemde fiyatlari, disarisi ile karsilastirinca, daha uygun.

Her ikisinde calisan Turkler de var. Istanbullu bir arkadas mesela digerinde saat ve taki isiyle ugrasiyor. Tamir falan yapiyor. Bize yakin olanda ise yine bir Turkle tanistim, kasiyerlik yapiyor.

• @goodluck Biz de 1 cocuklu bir aileyiz. Haftalik gida harcamalarimiz, covid oncesine gore oldukca artti. Aslinda ayni urunleri aliyoruz ama iste fiyatlardan dolayi genel olarak mutfak masraflari yukselmis durumda.

Eskiden haftalik Lidl veya Aldi gibi yerlerden $100 altinda alisveris yapiyorsak, simdi ayni urunlerle $150'nin altinda cikamiyoruz.

BJs gibi toplu satis yapan yerlerde durum daha belirgin oluyor. Eskiden aylik $250-200 arasi tutuyordu. Simdi $300-400 arasina denk geliyor cogu zaman.

• @EzgiLera Kesinlikle kuponlar konusunda ayni fikirdeyim. Eskiden her hafta bircok storedan kupon dergileri falan gelirdi posta ile. Simdilerde belirgin bir azalma var. Kuponlarin kapsadigi urunlerde de azalma var. Ve yine indirim oranlarinda da dusus var.

Birde artik cogu store kagit kuponlardan elektronik kuponlara gecmeye basladilar. Websitelerine gidip orada kuponlari bulmaniz gerekiyor. Bence bizi sanki daha cok online alisverise yonlendirmeye calisiyorlar.

Dun Acme den birseyler aldim. Self service kasaya gelince, benim Acme indirim kartim calismadi. Gorevliyi cagirip sorunca, artik o kartin yururlukten kalktigini ve sadece online kuponlarin gecerli oldugunu ogrendim.

• @goodluck Eger askeriye ile baglantiniz varsa, sigorta icin USAA deneyin. Ayrica Progressive ve Traveller's sigorta firmalarini onceden kullanmistim.

Biz hem ev hemde arabalar icin USAA kullaniyoruz. Simdilik oldukca memnunuz. Tabii ki son birkac yildir artis var.

• ⭐⭐

@MySea, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

@goodluck Eger askeriye ile baglantiniz varsa, sigorta icin USAA deneyin. Ayrica Progressive ve Traveller's sigorta firmalarini onceden kullanmistim.

Biz hem ev hemde arabalar icin USAA kullaniyoruz. Simdilik oldukca memnunuz. Tabii ki son birkac yildir artis var.

Askeriye ile baglantim yok ama devlette calisiyorum. Sigortalarim cok ayrintili. Tek tek sigorta sirketleriyle ugrasmaya vaktim ve sabrim olmuyor. O yuzden broker’a verdim tariyor benim icin. Benim bulmam ile broker’in bulmasi arasinda bir fark yok. Broker sigorta sirketinden komisyon aliyor. Bana gosterdikleri fiyat gene ayni. Ilk broker uygun bir deal bulamadi. O yuzden ikincisini deniyorum. sigortalarimin kapsamina gore artmis haliyle bile uygun oduyorum aslinda. Surekli arttirmalarina gicik oldum sadece

Mercedes Glc, ve Tesla Model Y 2 driver icin full coverage, non insured motorist dahil 100000-300000 dolarlik insurance aylik $200 oduyordum. 3 seferdir 6 aylik yenileme donemi geldiginde artiyor. Su an aylik $345’a cikti.

Ev sigortasi da yillik $3000’den hurricane claim den sonra $3700’e sonraki yenileme doneminde de $4100’e cikti. Bu da full coverage ve $400000’a kadar kapsiyor. Kasirga riski oldugu icin diger eyaletlere gore baya yuksek

• @EzgiLera Kısa bir sorum var. Sonuçta konu sapmış oluyor kusura bakmayın lütfen. Resmi kurumsal bir yere SSN vermek istememizin nedeni nedir? Genel olarak biliyorum Amerika'da SSN namus gibi korunması gereken bir şey ama kurumsal bir firmaya vermemenizin nedeni, olası kimlik hırsızlığı mı? Forumda SSN ile ilgili bir şey var ise araştıracağım sonuçta yeniyim bilmiyorum.. Tşk.

• @goodluck Evet sizin sigorta odemeleri, Delaware'e gore oldukca yuksek gorunuyor. Bizim ev sigortasi yillik $1200. Iki arac ve iki sofor icin sigorta ise full coverage aylik $250 civarinda.

• @goodluck Chatgpt'e gore federal employees yani devlet memurlari USAA membership icin eligible olabiliyorlar. Bence basvurup, sansinizi deneyin. Hem ev hemde auto icin daha uygun olabilir sizin icin belki. Yatirim ve bankacilik islerinizi de isterseniz oradan yapabilirsiniz.

https://mobile.usaa.com/?view=home&fromwww=true

• ⭐⭐⭐⭐

@Redbeard, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

@EzgiLera Kısa bir sorum var. Sonuçta konu sapmış oluyor kusura bakmayın lütfen. Resmi kurumsal bir yere SSN vermek istememizin nedeni nedir? Genel olarak biliyorum Amerika'da SSN namus gibi korunması gereken bir şey ama kurumsal bir firmaya vermemenizin nedeni, olası kimlik hırsızlığı mı? Forumda SSN ile ilgili bir şey var ise araştıracağım sonuçta yeniyim bilmiyorum.. Tşk.

Erie Insurance arada aracı olmadan sigorta yapmıyor. Yani sitesinden başvuru yapıyorsunuz, size en yakın şurada şube var, gidin yaptırın diyor. Şube dediğim de Erie şubesi değil, Erie ile de çalışan bir broker aslında. Progressive gibi sigorta şirketlerinden kendiniz de yapabiliyorsunuz, aracı olmaksızın. Erie ile sigorta yaptıracağım yer ile e-mail üzerinden görüşüyorduk, SSN istedi. Sonuçta benim bilgilerim o aracıda da kalmış oluyor böylece. Bu ilk sebepti. Ben de vazgeçtim. (İkinci seferde başka bir brokera telefonla konuşurken söyledim SSN’i ama yine de söylemiş oldum).

İkincisi, telefonunuzda spam call olsun istiyorsanız birkaç sigorta teklifi almanız yeterli. En çok veri dağıtan yerler sigorta şirketleri. Hiç spam call olmayan numarayı verin bir teklif alın, daha sonra her gün en az 3 spam call garanti. E durum böyle olunca sigortayla SSN paylaşmak pek mantıklı gelmedi bana. Ama Erie ile bir spam call sıkıntısı yaşamadım şu an. Çünkü o çoklu sigorta tekliflerini gösteren yerlerde Erie çıkmıyor. Dediğim gibi broker ile işlem yapmak lazım. Direkt işlem yaptığınız için de veri paylaşımı yapmadıklarını düşünüyorum.

• @MySea , USAA icin sadece devlet calisani mi olmak gerekiyor?

• @AE123 Askeriyede active veya yedek olarak gorev yapanlar, gaziler ve bu kisilerin birinci derece akraba ve esleri katilabiliyor. Hatta anne/baba eskiden askerse ve artik hayatta degilse bile cocuklari katilabiliyor. Chatgpt'e gore federal government employees de katilabiliyor.

https://themilitarywallet.com/usaa-membership-eligibility/

• Ev alirken home insurance konusunda dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? Neler kesin olmali, neler fiyati arttirir?

Bu konuda tecrubesi ve bilgisi olanlar yardimci olabilirseniz sevinirim.

• ⭐⭐

@MySea, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

@goodluck Chatgpt'e gore federal employees yani devlet memurlari USAA membership icin eligible olabiliyorlar. Bence basvurup, sansinizi deneyin. Hem ev hemde auto icin daha uygun olabilir sizin icin belki. Yatirim ve bankacilik islerinizi de isterseniz oradan yapabilirsiniz.

https://mobile.usaa.com/?view=home&fromwww=true

Denedim simdi. Askerlikle alakam olmadigi icin kendi sitelerinden cikartip liberty mutual insurance we sitesine yonlendiriyor. O firmayi pek iyi duymadim. Bikac mesaj once bahsettigim ikinci broker firmasindan da haber geldi. Araba sigortalari icin eksik coverage ile ayni fiyati verdiler. Ev sigortasina da yillik $800 fazla soylediler. Boyle birakacagim mecbur ve Trump gelsin diye dua etcem baska sans kalmadi gibi 😀

• @goodluck Saglik olsun! Demek ki Chatgpt de herseyi bilmiyor ve bazen de bilmeyince salliyor 🤣🤣

• @EzgiLera Ne demek istediğinizi anladım. Çok teşekkürler.. O dediğiniz telefonlardan babam sürekli olarak alıyor... :( ve sürekli isyan ediyordu. Buna bir çözüm yok sanırım.

• @Houstonwehaveproblem

Oncelikle evin oldugu eyalete gore specific konulari kapsamali. Mesela Florida da hurricane ve su baskinlari, California da deprem vb gibi konulari kapsamali.

Evinizin ozelliklerine gore ilgili coverage secmelisiniz. Yani basement varsa, su pompasini ve su baskinini kapsamali. Eve bagli ek bina uzantisi varsa, onlari kapsamali.

Evi satin aldiginiz degerin ustunde bir miktari cover etmeli. Birsey olursa, tum evi tekrar yaptirtabilmelisiniz. Evdeki kisisel esyalarin degerini kapsamali. Buna mucevher, degerli koleksiyonlar vb de dahil olmali.

Bir afet sirasinda olusabilecek kisisel yaralanma vb durumlari da kapsayabilmeli.

Ornek olarak, diyelim ki evi $300,000 ile aldiniz. Simdiki o bolgedeki evlerin piyasa degeri $400,000. Bu durumda ben olsam en az $400,000 kapsayacak sekilde sigorta alirim. Bu contruction yani ici bos bina degeri. Icindeki kisisel esyalariniz icin de ayri bir hesaplama yapmaniz gerekir.

• Delaware den fiyatlara devamke :)

Tavuk but dogal (5 lbs): $14.62
    Organic gluten free makarna (2 paket): $5.98
    Karisik cerez (fistik/badem/cam fistigi) (2 lbs): $13.98
    Gluten free dondurma (2 lbs): $8.58
    Kiraz (2.41"lbs): $6.00
    Limon (2 lbs): $3.89
    Organic yogurt: $3.79
    Havarti peynir (2 paket): $5.50
    Muz (2.84 lbs): $1.48
    Gluten free cikolota: $2.75

Toplam: $66.57

Benzer Başlıklar

• 1 Oy
    3 İleti
    212 Bakış
    M
    @ATS16 https://apps.apple.com/us/app/money-manager-remove-ads/id564730202 Ben memnunum başka bir uygulama denemedim bunun kullanımı kolay geldi.
  • Amerika'da sosyal çevre edinmek

13
    0 Oy
    13 İleti
    2k Bakış
    B
    2 hafta önce san francisco'ya geldim. 3 gün san diego, 2 gün los angeles gezdim. san francisco'da çinli ve hintli nüfus dışında kimseyi görmüyorum. burada bir düzen oturtmaya çalışmak istiyorum ama emin olamıyorum. amerikan kültürünü sevdiğim için amerikaya geldim. san francisco'da business mindseti olan (non-tech) insanlarla nerede tanışabilirim?
  • Üniversite okumadan Amerika'ya gitmek

7
    0 Oy
    7 İleti
    1k Bakış
    MySeaM
    @patrick2dev Yetiskinleri birakin, artik cocuklar bile yazilim sektorundeler. Buradaki orta-lise duzeyi okullarin cogunda tech derslerinde yazilim ve kodlama, programlama ogretiyorlar. Yani bu alanda rekabet var. Birde buna guney Asyalilari ekleyin, ozellikle Hindistan, Pakistan ve Cin gibi ulkelerden gelenler bu konuda piyasaya hakimler. O nedenle, egitim olarak kendinizi gelistirmelisiniz. Yoksa vasat islerle ugrasmak zorunda kalirsiniz.
  • Amerika'da Yasam Uzerine Tavsiyeler

Kilitli Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    4
    0 Oy
    4 İleti
    5k Bakış
    crazycellsC
    @funda-esra-akbıyık-yamaner Amerika'da Yasam Uzerine Tavsiyeler içinde söyledi: facebook kullanımı çok daha rahat. eğer sizin için sakıncası varsa postlarımı silebilirsiniz. yok, bu sekilde tek bir sayfada kalmasinda bir sakinca yok. Bizim de insanlarin fikir ve deneyim paylasimi yaptigi bir facebook grubumuz mevcut. ABD'nin nerdeyse her bolgesinde yasayan kisiler mevcut; ABD'de hayati boyunca yasamis olandan, ABD'ye gecen hafta tasinana; gocmen vize tasiyandan, gocmen olmayan vize tasiyanlara kadar pek cok arkadas var grupta, bekleriz: https://www.facebook.com/groups/YesilkartForum
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

6

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k