Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    Amerika’da emeklilik deyince ilk bilmeniz gereken şu, sosyal güvenlik sisteminde emekliliği hak edebilmeniz için öncelikle 40 puan biriktirmemiz gerekir. Bu yılda en fazla 4 puan alınarak elde edilen bir puan. 10 yıl çalışan kişi yıllık en az 5 bin 640 dolar kazanıyorsa ve bunun üzerinden sosyal güvenlik vergisi ödüyorsa 4 puan alıyor. Fakat bundan az kazancı varsa yaklaşık her 1500 dolar kazanç için 1 puan alıyor.

    Bu değerlerle 10 yıllık bir çalışmayla 66-67 yaşına gelindiğinde en düşük seviyede emekli olunabilir.
    AMERİKA’DA KİMLER SİGORTALI ÇALIŞARAK EMEKLİ OLABİLİR?

    Amerika’da yasal olarak çalışanlar emekli olabilir.

    Amerika’da yasal göçmen veya vatandaşlık statünüz yoksa, sosyal sigorta numarası alamıyorsunuz. Sosyal sigorta numarası alamayınca da çalışma izni alamıyorsunuz. Dolayısıyla çekli resmi sigortalı olarak çalışamıyorsunuz. Bu da emekliliğe giden yolda bir engel teşkil ediyor.

    Öğrencilere ise, bazı eyaletler çalışma izni veriyor bazıları vermiyor.

    Kanada vatandaşları Amerika’da çalışırlarsa, Amerikalı işverenler Kanadalı işçilerine çalışma izni alabiliyor.

    Sosyal Sigorta numarası olmayanlar, çalışma izni alamayanlar sigortasız işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar.

    AMERİKA’DA EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

    Emeklilikte alınacak maaş çalışırken ne kadar kazandığınızla, kaç yıl çalıştığınızla ve ne zaman emekli olduğunuzla ilgili.

    Daha az paraya razı olup erken emekli olmak isteyenler için erken emeklilik yaşı da 62… Buna göre, 67 yaşından önce emekli olanlardan bazı kesintiler yapılıyor. 67 yaşından sonra çalışmaya devam edenler için belirli oranlarda maaşlarının artma durumu var.

    Öte yandan yüksek bir gelirle çalışarak sosyal güvenliğe ödediğiniz paralarla emeklilik maaşınız yükselir.

    Örneğin, en düşük emeklilik maaşı 850 dolar civarında iken en yüksek emeklilik maaşı 3 bin 100 dolar olabiliyor. Bu miktarlar her yıl enflasyona göre değişiyor.

    ABD’DE ÖZEL SİGORTADAN EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

    Özel emeklilik ise eyaletten eyalete ve çalıştığınız firmaya göre farklılık gösterir. Maaşınızın belli bir kısmı sizin kararınızla emeklilik fonuna aktarılır. Çalıştığınız firma da belirli yüzdeye kadar bu fona aktarabilir. Örneğin, siz maaşınızdan yüzde 10’nunu bu fona aktarmasını isterseniz çalıştığınız firma da maaşınızdan farklı olarak yüzde 5-6 gibi bir meblağı karşılayabilir. Siz isterseniz bu parayı bankada tutabilir isterseniz hisse senedi alarak yatırım yapabilirsiniz.

    AMERİKA’DA EMEKLİLİK FONLARI NASIL İŞLİYOR?

    Portfolyonuzu kontrol eden bir kişi de tutabilirsiniz. Ona vereceğiniz talimata göre, o da sizin emeklilik fonunuzdaki talimatları kontrol eder. Risk almak istemiyorsanız riski düşük yatırımlar yapabilirsiniz. Örneğin, öğretmensiniz ve çalıştığınız üniversitede öğretmenlerle ilgili bir fon oluşturulmuş. Çalıştığınız üniversite aylığınızın yüzde 7’sini bu fona aktarıyor ve bu orada birikiyor. Siz istediğiniz zaman o parayı üniversiteden ayrılmak şartıyla alabilir, tutabilir ya da oradan emekli olabilirsiniz. Aynı zamanda sosyal güvenlik kurumundan da emekli olabilirsiniz. Hemşireler, doktorlar, öğretmenler gibi farklı meslek sahipleri farklı fonlar oluşturarak hem özel hem de sosyal güvenlikten emekli olabilirsiniz.

    kaynak : https://forumusa.com/abd/amerikada-emeklilik-abdde-nasil-emekli-olunur/

    Türk vatandaşların yurt dışında yaşamak için seçtiği ülkelerden biri de Amerika’dır. Amerika’da yaşamış, çalışmış ve sigorta primlerini ödemiş olan Türk vatandaşları Amerika’dan nasıl emekli olurum sorusunun cevabını aramaktadır. Çifte emeklilik haklarının da bulunup bulunmadığını merak eden Türk vatandaşları için emeklilik konusu önem arz etmektedir. Amerika emeklilik sistemi Amerika emekli maaşı hakkında mera ettiklerinizi Amerika Emekli Maaşı 2021 ABD Emekli Maaşları başlıklı yazının devamında bulabilirsiniz.

    Amerika Emekli Maaşı 2021 ABD Emekli Maaşları
    Amerika’dan Emeklilik Hakkında Amerika Emekli Maaşı Ne Kadardır? ABD Emekli Maaşı 2021 Amerika Emeklilik Yaşı Kaçtır? Amerika Malulen Emeklilik Amerika Türkiye Emeklilik! Hem Amerika’dan Hem Türkiye’den Emekli Olunur Mu? sorularının cevapları aşağıda yer almaktadır. (Yazımız genel bilgilendirme amacı gütmektedir.)

    Amerika’dan Emeklilik Hakkında

    Amerika emeklilik sistemi diğer ülkelerle benzerlik göstermekle birlikte farklı yönleri de bulunmaktadır. Belirli bir yaşa gelmiş ve bu yaşa kadar sigortalı işlerde çalışarak sigorta primi ödeyen vatandaşlar Amerika’da emeklilik hakkına sahip olabilmektedirler. Amerika emekli aylığı kişinin prim gününe, erken emekli olup olmadığına, çalışırken hangi mesleği icra ettiğine göre farklılık göstermektedir. Amerika yaşlılık sigortası için prime esas kazançtan belirli bir oranda prim ödemektedirler. Bu oran toplamda yüzde 12,4’tür. Amerika emeklilik yaşı normal şatlarda 65 olarak belirlenmiştir. Lakin ABD emeklilik sistemi dahilinde 62 yaşında erken emeklilik, 70 yaşında ise geç emeklilik imkanı tanımaktadır. Amerika genel emeklilik kuralları bazı eyaletlerde farklılaşabilmektedir.

    Amerika’da 401K, IRA Plan, Social Security gibi emeklilik sistemleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra eyaletlere göre farklılık gösteren, bazı eyaletlerde zorunlu ve bazılarında isteğe bağlı olarak kullanılan özel emeklilik fonları da bulunmaktadır.

    Amerika Emekli Maaşı Kaç Dolar? ABD Emekli Maaşı 2021

    Amerika’da emeklilik sistemine göre emekli maaşı çeşitli faktörlere göre farklılık göstermektedir. Ödenen prim gün sayısı emekli maaşına etki etmektedir. Örneğin 10 yıl prim günü olan bir vatandaş ile 35 yıl prim ödeyen bir vatandaş aynı emekli aylığını alamamaktadır. Kişinin çalışma hayatı boyunca icra ettiği meslek de aylığın tutarına etki etmektedir. Amerika ortalama bir emekli aylığı miktarı belirtecek olursak 1.700 dolar kadardır. Amerika minimum emekli maaşı ise 895 dolar civarlarındadır.

    Amerika’da Emeklilik Yaşı Kaçtır?
    Amerika’da emekli olabilmek için minimum 62 yaşında olmanız gerekmektedir (malulen emeklilik hariç). 62 yaşında emekli olan birey maaşını kesintili almaktadır. Amerika esas emeklilik yaşı 65’tir. Bu yaş sınırı 2027 yılına kadar kademeli olarak yükseltilerek 67’ye çıkarılacaktır. Amerika geç emeklilik yaşı ise 70 olarak belirlenmiştir.

    Amerika’da Malulen Emeklilik
    Bir sağlık probleminden olayı iş göremez raporu alan bireyler malulen emekli olabilmektedirler. Amerika malulen emekli maaşı yine kişinin ödediği prim gününe ve miktarına göre farklılık göstermektedir.

    Amerika Türkiye Emeklilik! Hem Amerika’dan Hem Türkiye’den Emekli Olunur Mu?
    Hem Türkiye’den Hem Amerika’dan emekli olabilmek mümkündür. Her iki ülke için gerekli olan prim gün sayısını doldurduğunuz takdirde buna bir mahal yoktur. Bu sayede çift emekli aylığı alabilirsiniz. Amerika’dan emekli olmak için yurt dışı borçlanması da yapmak mümkündür.
    kaynak: https://finanstaksi.com/amerika-emeklilik-sistemi-amerikada-emekli-maasi-2020/

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @yapay-zeka merhaba @yapay-zeka, konuyla ilgili ilgili başlığın linkini bırakıyorum;

    Amerika'da Emeklilik


  • @yapay-zeka merhana,
    “Maksimum emekli maaşı 3100 dolar gibidir.”
    Ben şunu sormak istiyorum. Fort Lau. FL police department için; 25 sene ile emekli olanlar kazançlarının 75% i ile emekli olurlar diyor(resmi yazıda) bu yıl için 10 yıl+ Police sergeant maaşı 115.000 civarında. Police officer ise 97.000
    Bu durumda officer için emekli maaşı 97.000/12x0.75= 6.062 dolar olur.

    E7 seviyesinden 24+ Yıl ile emekli olan bir asker
    Kabaca 50.000 x 0.60 / 12 = 2.500
    O5 seviyesinden 24+ yıl ile emekli olan
    Kabaca 120.000 x 0.60 / 12 = 6.000 dolar olur.

    Ben bu konuyu yanlış mı anladım. 😭

    Bir de 120.000 yıllık kazanan subay 24 yıllık çalışma ile 6.000 dolar emekli maaşı alabilirken 300.000 dolar kazanan pilot 3.100 dolar maks sınırında mı alır?

    Anlattıklarınızdan bunu anlıyorum.

    Polislik emekliliğin nirvası gibi duruyor. 🤣🤣🤣


  • @Fevzi-ÖZYURT-0 Genelde bircok eyalette polis memurlari 55 yasinda ve 20 yillik gorev sonrasinda emekli olabilirler. Ve genelde base salary'nin 50% oranidir emeklilik maasi. Polislerin base salary'leri ortalama yillik $50-60 bindir. 20 yillik gorevden sonraki her calisilan yil icin 3% ilave olur.

    Years of Service Pension Percentage Table:

    20 50%
    21 53%
    22 56%
    23 59%
    24 62%
    25 65%
    26 68%
    27 71%
    28 74%
    29 77%
    30 81%
    31 84%
    32 87%
    33 or more 90%

    Genelde polisler icin normal emeklilik yaninda 401k emeklilik planlari da vardir. Calisirken maaslarindan belli oranlarda kesilen para ve isyerinin yaptigi belli oranlardaki katkilarla olusan bir emeklilik fonu. Onun kurallari normal emeklilikten biraz farklidir.

    Askerler icin de benzer bir sistem var. 20 yillik gorevden sonra yasa bakilmaksizin, emekli olabilirler. Kendi secimlerine gore emekli maasi base salary'nin ya 50% yada 60% oranindadir. Onlarinda 401k benzeri TSP adi verilen bir emeklilik fon sistemi vardir. Askerler yaslarini doldurduklari zaman sosyal sigortadan da emekli olup maas alabilirler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Fevzi-ÖZYURT-0 Bahsedilen 3100 dolar sadece federal emeklilik programından alınacak olan emekli maaşı. Genelde birkaç farklı program olabiliyor. Örneğin benim durumumda eyalete ait ayrıca bir emeklilik programı var ve buradan alınacak emekli maaşı biraz daha fazla. Bunların toplamı güzel bir emeklilik sağlayabilir.


  • takip onemlı konu

  • ⭐⭐⭐

    @bitkicel takip etmek icin mesaj atmaniza gerek yok. "Hizli Cevap Gonder" butonunun hemen altinda takip seceneklerinizi degistirebilmeniz icin bir acilan buton bulunuyor.


  • @keysnambır tşk ederım bılmıyordum sorry


  • Ozel emeklilik firmalari hangileri ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kursat68, içinde söyledi: Amerika’da emeklilik | ABD’de nasıl emekli olunur?

    Ozel emeklilik firmalari hangileri ?

    Firma değil plan olarak bakmak gerekir. Hangi firma üzerinden ödeme yaptığınız fark etmiyor.


  • Emeklilik planlari ile ilgili birkac link de ben birakayim buraya:

    https://money.usnews.com/money/retirement/articles/retirement-accounts-you-should-consider

    https://www.nerdwallet.com/article/investing/best-retirement-plans-for-you


  • Arkadaşlar selam, 2021 Mart ayında Green Card yoluyla USA'ya geldik (eşimle) ancak, 54 yaşındayım, 15 ARALIK 2021 tarihinde kalp krizi geçirdim, tıkanan damarlara stentle müdahale edilerek, operasyonla Kardiyologlar tarafından kalp ritminin dengelenmesi için ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) yerleştirildi, sağlığım eskisi gibi değil, her ne kadar tedavi edilsem ve cihaz takılsa da bazı rahatsızlıklarım devam ediyor ve çalışma hayatımı olumsuz etkiledi. forum dışında bir Türk arkadaşımız, malulen emekli şansımın olduğunu söyledi, internette yaptığım araştırmalarda bunun mümkün olabileceği söylense de, bir kez de sizlerle paylaşma gereğini duydum. Bu konuda deneyimi ya da bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Saygı ve sevgilerimle...


  • @salt Oncelikle gecmis olsun!

    Social security den disability benefits yani malulen emeklilik alabilmek icin,

    1- Yasiniza ve saglik sorununun baslangic tarihine gore belirli bir sure calismis olmak ve belirli miktarda retirement credits kazanmis olmaniz gerekiyor.

    2- Sizin artik calismanizi engelleyecek ve social security nin listesindeki hastaliklardan veya sakatliklardan birisine sahip olmaniz gerekiyor.

    Bu tur basvurular uzun bir surece yayilabilir. O yuzden, bu konularda uzmanlasmis disability islerine bakan avukatlar vardir. Onlardan birisine danisip, onlarin yonlendirmeleri ile hareket etmenizi tavsiye ederim.


  • @mysea Teşekkür ederim...


Benzer Başlıklar

  • 1
  • 16
  • 160
  • 3
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

116
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum