Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD vatandasligi ile gelen vergi beyani sorumlulugu...

• Merhaba “Muslu Hukuk Burosu”. Ben hicbir yerde tam olarak aradigim yaniti bulamadigim icin sizlere bir soru sormak istiyorum. 32 yasindayim, bekarim, Greencardli olarak 3 yildir Amerika’da yasiyorum ve vatandaslik hakkim dogdugunda vatandaslik basvurusu yapmak niyetindeyim. Vatandasligi aldiktan sonra ise cifte vatandas olarak Turkiye’ye donup yasama planim var. Vatandasligi almak istememin sebebi ise gelecekte tekrar Amerika’da hayat kurma ihtimalimi/hakkimi sakli tutmak. Turkiye’de mevcut bir yatirim ve mal varligim var, ayrica babamin da bir mal varligi mevcut. Diyelim ki vatandasligi aldim ve Turkiye’ye yerlestim. Allah korusun babam vefat etti diyelim ve miras paylasimiyla uzerime ekstra baska mallar da kaldi (ev, dukkan vs). Adima olan tum mal varligimi vatandas oldugum icin Amerika’da da beyan etmek zorunda oldugum ve her yil mal varligimla orantili olarak Turkiye’de vergi vermenin yanisira ABD’ye de vergi odemem gerektigi ile ilgili bir yazi okudum. Bu konuyla ilgili daha detayli bilgiye nasil ulasabilirim? Vergi sorumlulugu doguran guncel rakamlar nedir? Bu beyan eksik yapildiginda veya hic yapilmadiginda kisi ne gibi sorunlarla karsilasir? Cifte vatandas olmanin agir bir sorumluluk oldugunun farkindayim fakat Amerikan vatandasi olacagiz diye de elimizdekilerden olmayalim. 🙂 Bu konu gelecegimle ilgili karar vermemde gercekten cok etkili olacak. Verdiginiz yanit icin simdiden tesekkur ederim!

• @Pndspnya, içinde söyledi: ABD vatandasligi ile gelen vergi beyani sorumlulugu...

Merhaba “Muslu Hukuk Burosu”. Ben hicbir yerde tam olarak aradigim yaniti bulamadigim icin sizlere bir soru sormak istiyorum. 32 yasindayim, bekarim, Greencardli olarak 3 yildir Amerika’da yasiyorum ve vatandaslik hakkim dogdugunda vatandaslik basvurusu yapmak niyetindeyim. Vatandasligi aldiktan sonra ise cifte vatandas olarak Turkiye’ye donup yasama planim var. Vatandasligi almak istememin sebebi ise gelecekte tekrar Amerika’da hayat kurma ihtimalimi/hakkimi sakli tutmak. Turkiye’de mevcut bir yatirim ve mal varligim var, ayrica babamin da bir mal varligi mevcut. Diyelim ki vatandasligi aldim ve Turkiye’ye yerlestim. Allah korusun babam vefat etti diyelim ve miras paylasimiyla uzerime ekstra baska mallar da kaldi (ev, dukkan vs). Adima olan tum mal varligimi vatandas oldugum icin Amerika’da da beyan etmek zorunda oldugum ve her yil mal varligimla orantili olarak Turkiye’de vergi vermenin yanisira ABD’ye de vergi odemem gerektigi ile ilgili bir yazi okudum. Bu konuyla ilgili daha detayli bilgiye nasil ulasabilirim? Vergi sorumlulugu doguran guncel rakamlar nedir? Bu beyan eksik yapildiginda veya hic yapilmadiginda kisi ne gibi sorunlarla karsilasir? Cifte vatandas olmanin agir bir sorumluluk oldugunun farkindayim fakat Amerikan vatandasi olacagiz diye de elimizdekilerden olmayalim. 🙂 Bu konu gelecegimle ilgili karar vermemde gercekten cok etkili olacak. Verdiginiz yanit icin simdiden tesekkur ederim!

Sayin @Pndspnya ,
    Bu konularla ilgili IRSin yayınlarına bakmanızı tavsiye ederim. Size ABD’de yaşıyor iseniz yabancıların vergilendirilmesi ile ilgili olan yayının linkini iletiyorum https://www.irs.gov/publications/p519 Eğer kendinizi nonresident alien kategorisine koyabilirseniz vergi yükümlülüğüsün çok azalacaktır, Ancak bunu yapmak çoğu zaman mümkün değildir. Eğer ABD’de yasamıyorsanız vergi yükümlülüklerinizin ne olduğuna ise bu linkten bakabilirsiniz. https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p54.pdf Ayrıca ABD’nin bir çok ülke ile cifte vergilendirmeyi önleme anlaşması vardır ve bundan Sartlarınız uygun ise sizde faydalanabilirsiniz. Göreceğiniz üzere konu çok detaylı olduğu için bu linklere bakarsanız birçok sorunuzun cevabini bulabilirsiniz. Kendi özel durumunuzla ilgili olarak bir vergi ve göçmenlik vergi uzmanı ile görüşmeniz gerekecektir. Vergi ve gocmenlik stratejiniz birbiri ile uyumlu olmalıdır.
    Teşekkürler.

• @Claudia-J-Muslu Evet gercekten de cok detayli belgelermis. Linkleri inceleyecegim, yanitiniz icin cok tesekkur ederim.

Benzer Başlıklar

• N-400 Formu Adres Beyani

Muslu Hukuk Bürosu Sorularınızı Cevaplıyor!
    2
    0 Oy
    2 İleti
    124 Bakış
    Claudia J. MusluC
    @pistolstar, içinde söyledi: N-400 Formu Adres Beyani Merhaba, 2019 yilinca GC aldim ancak 2021 Aralik ayi itibariyla Continuous Residency saglayabildim. 2026 Haziran ayinda 4 years + 6 months kuralindan faydalanip vatandaslik basvurusu yapmayi planliyorum. Formda son 5 yilda ikamet ettigimiz adresleri beyan etmemiz isteniyor. Bu durumda 2021 Haziran ayindan baslamam gerekecek. 2021 Haziran - Aralik aylari icerisinde ABD disinda olmam dolayisiyla ABD disindaki bir adres yazabilir miyim? Yoksa ABD'de ikamet ettigim ya da USCIS'e bildirdigim en son adresi mi kullanmami onerirsiniz? 2023 tarihinde de ABD disina 5 aylik bir seyahatim oldu, ABD ile baglarimi kopartmadim ancak o donemde devam ettirdigim bir kira kontratim da yok, yine bu surec icin ABD'deki en son adresimi mi yoksa ABD'de disindaki adreslerimi mi yazmaliyim? N-400'e ABD disinda bir adres beyan edilmesinin basvurunun elenmesi ihtimalini arttirdigini okuyorum. Ne yapmaliyim? Sayin@pistolstar, N400 basvurularinda ABD adreslerini beyan etmeniz dogru olur. Ikametgahiniz degisti ise, ABD disina alindi ise, zaten istisna kurallarina tabi degilseniz vatandasliga basvurmamaniz gerekir. ABD disinda 5 ay kalip ABDde adresiniz kalmadi ise bu durum size zorluk yaratacaktir. Ayrica son degisikliklerden sonra vatandaslik icin iyi vatandas olma durumunu ve ABDde yasama suresini daha cok delillerle gostermenizi tavsiye ederiz. Bakiniz https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/policy-alerts/08.15.2025-Restoring_a_Good_Moral_Character_Evaluation_Standard_for_Aliens_Applying_for_Naturalization-Policy_Memorandum_FINAL.pdfv Ayrica yine yeni degisikliklere gore vatandaslikla ilgili vermis oldugunuz butun bilgilerin ev ziyaretleri ile kontrol edilmesi durumu olabilir. Bu nedenle basvuruda gereken butun sartlari gerceklestirmeden basvurmanizi tavsiye etmeyiz.
  • 1 Oy
    2 İleti
    229 Bakış
    Claudia J. MusluC
    @bmduman, içinde söyledi: Vatandaslik sonrasi TR mal varliklari vergi yukumlulukleri Merhabalar, Ilerleyen gunlerde 5 yillik greencard sureci sonrasi vatandaslik basvurusu yapmayi planliyorum. Ancak basvuruyu yapmadan once ogrenmek istedigim sey Amerika hukumetinin TR mal varliklari uzerinde nasil bir vergi yukumlulugu uyguladigi. Ornegin miras, tasinmaz mallar vb ornekler icin vatandaslik sonrasi bir yukumlulugum oluyor mu? Veya yukumluluk sadece bildirimden mi ibarettir? Cevaplayabilirseniz cok memnun olurum. Eger bir yukumlulugum olacaksa ve bunu engellemenin yasal bir yolu var ise vatandaslik basvurusundan once yapmam gereken bir sey var ise yonlendirmenizi rica ederim. (Tasinmazin satisi, miras hakkindan feragat etme vb gibi) Sayin@bmduman, bu konuyu bir vergi uzmanina danismanizda yarar vardir. ABD vatandaslari dunyadaki butun varliklari uzerinden vergiye tabidirler. Cifte vergilendirmeyi onleme anlasmalari oldugu oranda, ABD vatandasi iki ulkedede vergiye tabi olmaz. TC ile ABD arasinda boyle bir anlasma mevcuttur. Ancak bunlar genel bilgiler olup ozel durumunuzu hem TC hem de ABD vergi sistemini anlayan bir uzman ile degerlendiriniz.
  • J1 ile ABD'de iken bir işverenin sponsor olması

Kilitli Muslu Hukuk Bürosu Sorularınızı Cevaplıyor!
    2
    0 Oy
    2 İleti
    333 Bakış
    Claudia J. MusluC
    @Sharian, içinde söyledi: J1 ile ABD'de iken bir işverenin sponsor olması Şuanda J1 vizesi ile amerikadayım ve ikinci işimdeki birisi kendi şirketiyle bana sponsor olabileceğini söyledi. Bunun için; 1- Bunun için izlemem gereken süreç ve başvurmam gereken vize türü nedir? 2- Bu sürecin tamamlanması ne kadar zaman alıyor? Ayrıca bunun dışında merak ettiğim bir soru daha var. Amerikada change of status sürecinde veya olası red durumunda geri Türkiye'ye dönersem ve sonrasında bir Avrupa ülkesi için vizeye başvurmak istersem ilgili Avrupa ülkesi konsolosluğu bunu görebiliyor mu? Ve görüyorsa bu bana sorun oluşturur mu? Sayin @Sharian, sirketin size hangi tur vize veya yesil kart icin sponsor olacagina bagli olarak izlenecek surec farkli olacaktir. Genelde sirket kendi avukatini secer ve siz onunla calisirsiniz. Bu surec vize turune veya yesil kart basvuru kategorisine gore degisik zamanlarda tamamlanir. Bazi kategorilerde ekstra ucret odeyerek 2 hafta icinde cevap alabilmek de mumkundur (premium processing).
  • ABD Vatandaşı İle Alakalı Nafaka Davası

Kilitli Muslu Hukuk Bürosu Sorularınızı Cevaplıyor!
    2
    0 Oy
    2 İleti
    426 Bakış
    Claudia J. MusluC
    @projeon, içinde söyledi: ABD Vatandaşı İle Alakalı Nafaka Davası Merhaba, ABD vatandaşı ile evli bir Türk vatandaşıyım. Bir çocuğum var. Eşim ABD'de biz çocukla Türkiye'deyiz. Eşim uzun süredir bana çocuk için maddi yardımda bulunmuyor. Zaten uzun süredir ayrıyız ama hala evli görünüyoruz. Yaklaşık 5 senedir herhangi bir maddi destekte bulunmadı. Boşanmadan nafaka davası açabilir miyim? Ama maddi durumum da çok iyi değil. Bu konuda ABD'den avukatlık ücreti için maddi destek alabilir miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sayın @projeon, bu konuda bir aile avukatı ile görüşmeniz gerekir. Her eyaletin bu konudaki kanunları ABDde farklıdır. Çocuk için yardım davası açabilirsiniz. Child support deniyor. Eşinizle evli olsanız da olmasanız da çocuğun babası bunu ödemek zorundadır ve bunu geçmişe yönelik de talep etme hakkınız olabilir.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

32

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.9k