@mahmutenis, içinde söyledi: DV2021 Bekleme Odası
@arnblt senin adına çok sevindim. Beden eğitimi öğretmeni yada başka öğretmenler iş buluyolar hatta maaşlarıda “bekara” iyi. Söyle fitness eğitmeni olan bi arkadaş anlatsa fena olmaz.(en azından ben daha iyi yapardım) diyecek kadar
yani Amerika’da iş zor hizmet sektörü vasıfsız alıyor ama şirketin içinde proje planlama AR-GE falan işleri yapanlar şirket hizmet sektöründe olsa vasıflı kişiler vasıfsız işi yapmıyor demek isteğimi anlatabiliyor muyum???(bu tüm dünyada böyle)
Birkac kez daha dikkatli okuyunca anladim ne demek istediginizi:) Beden egitimi ogretmenligi ya da fitness sektorunu bilmiyorum, ama Amerika'da kendi mesleginizde is bulma konusunda genel olarak fikirlerimi paylasmak istiyorum.
Oncelikle sayin @arnblt’in son cumlesine 100% katiliyorum “Siz istekli olun bir şekilde iş bulursunuz.”
1- En onemli konu o alanda bir bilgi ve beceriniz oldugunu ispatlayabilmek. Bu diploma olur, is tecrubesi olur, ya da mulakatta o isi yapabileceginiz konusunda ikna ederek olabilir, vs. ( Genelde bunlarin birkac tanesinin birlikte olmasini beklemek daha dogru.)
2- Diger onemli konu alaninizla ilgili gerekli iletisim becerilerine sahip olmak. Bazi istisnalar olmakla birlikte, bu bircok is icin Ingilizce seviyesi olarak dusunulebilir. Ama iyi bir Ingilizce seviyesi de yetmeyebilir. Ornegin yazdiginiz bir emailin ya da notun anlasilabiliyor olmasi, iyi konusup kendinizi dinletebiliyor olmaniz vs beklenebilir. Malesef bircok insan (ozellikle Turkiye'de) kendi ana dilinde bile bu tur problemler yasiyor. Ornegin ogretmenlik konusunda Ingilizce disinda bu tur iletisim becerilerine de bakiyorlardir.
3- Amerika’nin Turkiye’den farkli olan guzel yani is konusunda kati kurallarin Turkiye’dekine gore cok daha az olmasi. Turkiye’de diploma, yas, cinsiyet, mezun oldugunuz okul (X universitesinden mezun olmak tercih nedenidir ilanlarini zamaninda cok gordum), askerliginizi yapmis olmaniz, vs. ise girme surecinde cok etkili olabiliyor. Bu konularda Amerika'da problemler daha az. Ornegin ABD'de felsefe okumus biri isterse birgun global bir bankada ust duzey yonetici olabilir (Bizzat tanidigim kisiler var) Bu tur birsey Turkiye'de neredeyse imkansiz.
4- Gocmen olmak, hatta ABD vatandasi dahi olsaniz Ingilizce’nin anadiliniz olmamasi vs. ABD’ye sonradan gelenlerin karsilastigi dezavantaslar. Ama bu dezavantaslari yenmek mumkun. Belki biraz zaman aliyor ama kariyerinize istediginiz sekilde yon vermek mumkun ABD’de.
5- Sayin @arnblt 23 yillik is tecrubesi oldugunu ve burada uc mulakata girdini ve bunlardan ikisinden elendigini ve sonra dunya devi bir firmada ise girdigini soyluyor (Tebrikler bu arada!) Bu ornege bakarak su sonucu cikarmayin “23 yillik tecrubesi olan biri bile cok zor is bulmus, Amerika’da gocmen olarak iyi is bulmak neredeyse imkansiz” (Sayin @arnblt boyle birsey tabii ki ima etmiyor, ben sadece ornek vermek istiyorum.) Aslinda onun hikayesi is bulma konusunda bir basari ornegi. @arnblt’nin durumunda bir ABD’li olsa yine benzer tecrubeleri yasayabilirdi. Is bulma sureci vakit alan uzun ve zorlu bir surec. Hemen hemen her seviyede is icin bu boyle.
6- Bir mulakattan elenmek, ya da is teklifi almamak, kotu oldugunuz ya da sizi begenmedikleri anlamina gelmiyor (bazen gelir tabi:)). Belki o is icin sizden daha uygun (daha iyi demiyorum) bir aday olabilir, siz o is icin “overqualified” olabilirsiniz, sizden daha iyi olmadigi halde hali hazirda ayni yerde calisan baska bir aday olabilir, vs. Kisaca sizin bilmediginiz ve sizin disinizda olan baska bir cok faktor bu sureci etkileyebilir.
7- Daha once bircok ise basvurup bu sureclerden gecmis, ayni zamanda kendisi de ise basvuran adaylari mulakata alip degerlendirmeler yapmis olan biri olarak, @mahmutenis gibi DV talihlisi genc arkadaslara tavsiyem, is konusunda pozitif olmalari, ABD’de kariyerlerine devam edip bir hayat kurma hayalleri varsa, baslarina gelebilecek en guzel sey olan DV firsatini iyi degerlendirmeleri olacaktir. Buyuk dusunun, amaciniz icin cok calisin, eninde sonunda o amaca zor da olsa ulasirsiniz.