Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Herkese merhaba.

    Sound of America, DV2020 Talihlisi birkaç kişi tarafından kurulan, her zaman www.yesilkartforum.com altında faaliyet gösteren, Telegram soru cevap kanalıdır. Amerika' da yeni bir yaşama hazırlanırken, sorularımıza bir nebzede olsa cevap bulabilmemiz adına, Amerika' da yaşayan insanların deneyimlerini bizimle paylaştığı kanaldır. Bu bilgilerin kaybolmaması ve bizden sonrada bu yolda ilerlemek isteyen arkadaşlarımızında faydalanacağına inandığımız Telegram Sound of America kanalımızı bu platforma taşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürler...

    Sayın forum üyeleri sorulan sorular ve verilen cevaplar o günün şartlarına, yerleşim yerlerinin farklılık göstermesine, kişilerin anlayışına ve benzeri sebeplerden dolayı sizi yanlış yönlendirebilir yada bilgilendirebilir. Her zaman hazır bilginin bir parçasının veya tamamının eksik veya yanlış olabileceğini aklınızdan çıkartmayın. Anlayışınız için teşekkürler.

    Çevrimler ve ses kayıtlarının aktarımları sırasında gözümüzden kaçan yerler olabilir. Bir hata olduğunu düşündüğünüz bir yer varsa lütfen tarafıma mesaj atın.

    Konuğumuz Sayın : Serkan YÜREKLİ

    Youtube :

    Es...
    Herkese merhaba arkadaşlar. Grup Amerika tecrübelerini bize aktarma teklifimizi kabul eden misafirlerimizin, sizlerin merak ettiğiniz sorularınızı cevaplamaları için kuruldu.

    Öncelikle sizden birkaç ricamız olacak

    • Herkesin ne kadar heyecanlı olduğunu ve farklı sorular sormak istediğini biliyoruz. Ancak sizden ricamız bütün yazlan soruları okuyup ona göre soru eklemeniz olacaktır. Üst üste benzer ya da ayni sorular hem vakit kaybı hemde mesaj yoğunluğu konusunda sıkıntı yaratacaktır.

    • Misafirimiz kısıtlı zaman diliminde katılacağa için sadece uygun ve gerekli gördüğü sorulara cevap verecek. Bu yüzden cevap almak istediğiniz soruları net ve anlaşılır sormanız çok önemli.

    • İşleyişin sadece soru cevap seklinde ilerlemesi ve sohbete dönüşmemesi, kısıtlı zamanda daha çok soru işareti gidermek için çok önemli, bu konuda hassasiyetiniz bizi çok mutlu eder.

    • Lütfen kavga tartışma ortamı yaratmayıp, olabildiğince bilgi verimi alınabilecek bir zaman geçirelim.

    • Son olarak, misafirimiz sadece bu ufak organizasyon için vakit ayırıp grubumuza dahil olacak. Lütfen kendisiyle özel mesajla iletişime geçmeyiniz.

    Herkese katılımları için şimdiden çok teşekkür ederiz.

    Oz...
    Serkan bey hoş geldiniz. Guruptaki üyelerimiz adına bizi kırmayarak aramıza katılıp sorularınızı cevaplayarak bir nebzede olsa yardımcı olacağınız için çok teşekkür ederim

    Serkan Yurekli
    Hoş bulduk ben teşekkür ederim davetiniz için elimden geldiğince herkesin merak ettiği soruları yanıtlamaya çalışacağım. Umarım faydalı olur

    Oz...
    Arkadaşlar sohbetimiz saat 8 de başlayacak...

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Herkese merhaba dostlar. Sohbet başlamadan önce çok kısa kendimi tanıtayım dedim tanıyanınız vardır ya da yoktur bilemiyorum You Tube kanalını daha önce duyurularda arkadaşlar paylaşmış gerçi ama 2016 Aralık yılında Amerika'ya göç etmiş 4 kişilik bir aileyiz Biz 2016 Aralık'tan bu yana da Amerika dayız çocuklarımız Burada okula başladı Biz de buradaki yaşantımız süresince yaşadığınız tecrübeleri an ve an yaşayıp taze bilgilerle YouTube kanalında insanlarla paylaşmaya sorularına cevap vermeye çalışıyoruz Bugün de sizlerin bu noktada soruları ve kafasındaki kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız amaç bu herkese şimdiden hoş geldin diyorum sorular başlayınca cevap vermeye Başlayacağım bende

    Oz...
    Serkan bey tekrardan hoş geldiniz sohbetimiz başlıyor

    Ay...
    Serkan bey hoş geldiniz herkese iyi akşamlar

    Serkan Yurekli
    Hoşbulduk sizde hoş geldiniz


    Ha...
    Serkan bey merhaba öncelikle ;Amerika içerisinde sigara içenlerin dışlandığı hatta bazı işyerlerinin sigara kullananları işe almadığı konusu doğru mudur ?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Selamlar doğrudur yani şu anlamda doğrudur evet bazı iş yerleri sigara kullanımında free smoking company olarak bildirimi yaparlar ve sigara kullananları almamaya Özen gösterirler Ama tabii Sonuçta bu sizin işinizin kabiliyetinin alakası burada ön plana çıkıyor yani sizin işinize ne kadar becerikli ve kabiliyetliyseniz Hani sigarayı işyerinde kullanmadığınız müddetçe sorun olmaz ama dışlanma konusuna gelince özellikle bir dışlanma yok Herkes herkesi saygı duyuyor burada Sonuçta burada nasıl diyeyim Uyuşturucu kullanımında büyük yaygın durumda biliyorsunuz insanlar onlara da saygı duyuyor sonuçta ulu orta yapmadıklarım müddetçe ama hani kullanıldığını birliklere kişilere ya da niye kullandığın diye yargılayıp sorgulamıyor"


    On..
    Hoşgeldiniz. Zaman ayırdığınız için teşekkürler

    Oz...
    Slm hosgeldınz


    Ay...
    Hangi eyalettesiniz

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "evet Mu... da söylediği gibi george'nin agasta şehrindeyim Hatta agasta şehrinin evins bölgesindeyim buraya gelişimizle ilgili çok kısa bilgi vereyim burada bir arkadaşımız ikamet ediyordu bize buraya gelmenizi tavsiye etti yoksa biz aslına bakarsanız Texas housten düşünüyorduk ilk başlangıç için burasının ucuz bir eyalet olması ve kendisinin burada olması green kartı alana kadarki süreçte Bize biraz daha güven hissettirdiğin için ve kendisinin çok ciddi ısrarı üzerine İyi hadi dedik o zaman oraya gidelim yoksa bizim Hani bir çekincemiz yok tu kimseyi bilmesek de tanımasak da düşündüğümüz eyalet neresi ise planladığımız oraya gidecektik yani Ama buraya gel İşimiz bu hikayeyi oldu iyi kide gelmişiz diyorum şu an buradaki hayatımdan gayet memnunum"


    Mu...
    Georgia augusta:)
    Hoşgeldiniz serkan bey.
    Serkan bey bir tanıdığı bildiği destekçisi olmayan bir kişiye/aileye eyalet seçiminde nasıl bir hareket planı tavsiye edersiniz?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    " eyalet seçimi ile ilgili genel bir cevap vereyim istersen eyalet seçimi de bir çok Kriter var yani çoluklu çocuklu olup olmayacağına göre iş durumuna göre eğer çocukluysan okul durumuna göre vesaire bunların hepsine cebinde ilk buraya gelirken git paraya göre her şey göre eyalet seçimi değişir benim genel tavsiyem şöyle oluyor Eğer çocuğunuz Yoksa yani karı koca iseniz veya tek seniz bekarsınız mümkün olduğunca büyük bir eyalete gidin Çünkü iş fırsatları çok daha fazla çünkü büyük bir sene ne kadar yani çok ultra uluslararası diploması sertifikası olan biri değilseniz yapacağız işler vasıfsız işler olacak geçici işler olacak iş fırsatı çok olan hayalete gitmek daha faydalı o bakımdan"


    On...
    Sağlık sigortası giderleriniz ne kadar,poliçeniz size güven veriyor mu?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    " Selamlar sağlık sigortası ile ilgili aslında bir videom var Çok detaylı onu bir inceleye bilirseniz orada bütün detayları anlattım kabaca şöyle bir bilgi vermeye çalışayım Çünkü burada anlatmakla bitmez çok uzun bir süreç biz şu an için Obama careki denen sağlık sistemine kullanıyoruz burada tax Credit denen bir yöntemle Yani siz gelirinizi kazancınızı ödediğiniz vergileri kabaca Bir yıl boyunca neler olacağını ne kadar olacağını beyan ediyorsunuz bu beyana göre size bir kredi veriliyor Kredi o kapsamında da seçebileceğiniz sağlık planları sunuluyor bu sağlık planları Tabii %100 kabul etmiyor her şeyi genelde şöyle oluyor işte %25 yapılan hizmetlerde işte laboratuvar testleri vesaire işte ıvırlar zıvırlar sağlıkla ilgili yapılacak harcamalar da %25 kadar Siz ödüyorsunuz gerisini onlar ödüyor veya %40 kadar Doktor muayene ücretini Siz ne diyorsunuz işte ilaçların bazılarını %100 bazılarını bir kısmını kapsıyor gibi"


    Oz...
    Serkan bey emeklilikle ilgili nelerden bahsedebilirsiniz.

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "emeklilikle ilgili aslına bakarsan ben çok farklı bir yapıdayım çok farklı bir kafadayım emekliliğe inanmayan bir insanım Neden diyeceksin 65 yaşında bir emekliliğin Olsa da olur olmasa da olur yapısında olduğum için emeklilik neredeyse hiç önem vermediğini bir konu Ama Amerika'da emeklilik olayı 10 senelik çalışma sürenizi doldurmanızı durumunda 65 yaşına geldiğinde emekli oluyorsunuz burada o 10 senenin dışında ekstra çalışırsanız 20 sene olursa 30 sene olursa veya ne kadar çok fazla çalışıp sigorta prim öderseniz o kadar çok da emekli maaşımız oluyor ortalama emekli maaşları 1000 - 2000 bin dolar arasında seyrediyor diyebilirim"


    Tu...
    Serkan bey orada ne iş yapıyorsunuz Türkiye de üniversite mezunu muydunuz eğer öyleyse diploma denkliğinizi almaya çalıştınız mı

    Serkan Yurekli

    Voice message

    " selamlar Ben Türkiye'de Marmara Üniversitesi satış yönetimi ön lisans Anadolu Üniversitesi İşletme lisans mezunuyum aynı zamanda Microsoft sistem mühendisliği eğitim sertifikasına sahiptim ve Türk Telekom ve koç bilgi gibi firmalarda çalıştım burada En alttan başlayıp yöneticilik pozisyona kadardı kariyer imkanım oldu aslına bakarsanız Türkiye'deki iş hayatında kariyerin gayet güzel başarılı iyi giden bir durumda ama benim bilmiyorum genlerden kaynaklı Belki biraz Ticaret kafam ağır basmaya başladı her şeyden sonra ticarete yönelmeye çalıştım Türkiye'de ticarette başarılı olamadım maalesef 3 sene bir şirket işlettim güzel işler yaptığımız oldu ama istediğin kadar verimli olmadı Türkiye'deki ticari yapılan kaynaklı bunu hikayelerle donata bilirim ama burada süremizi yetmez Amerika'da geldiğimde de bu sebepten ötürü %100 Ticaret yapsana kavuştu kafam artık hiç burada üniversite denklik kariyer bir iş planı bu anlamda hiçbir düşüncem olmadı İlk başlarda bir yazılım mühendisliği okuma düşüncem vardı ama buraya geldiğinde hayat mücadelesi içerisindeyken bunu yapabilmek çok mümkün değil O yüzden onu da erteledim ya da tamamen kafamdan çıkardım diyebilirim ama denklik konusuna gelince Evet burada denklik almanız mümkün ama denklikten kastımı şu gidip üniversite diploması onaylatmıyorsunuz aksine gidip üniversite benim şöyle bir diplomam var işte İngilizce transkript aldığım dersler de bulunan bölümünde bu diyorsunuz o bölümün karşılığı olan buradaki bölümden mezuniyet için de okula yazılıyorsun normal bir öğrenci gibi eksik olan derslerinizi alıyorsunuz örnek veriyorum 4 yıllık bir bölümü 2 yılda bitirip bu şekilde denklik alabiliyorsunuz"

    Tu...
    Teşekkürler serkan bey


    Ay...
    Bulunduğunuz eyalette el sanatları na bakış nasıl. Bu meslekle orada para kazanabilir miyiz mesela mozaik ve vitray

    Serkan Yurekli

    Voice message

    " el sanatları ile ilgili Aslında şöyle genelleme yapmak lazım el işçiliği ile ilgili yapılan her şey burada çok para eder şu manada söylüyorum genel olarak yani el sanatları Bir takım şeyler üretmek ve satmak gibinin dışında ve Burada çok fazla festivaller oluyor festivaller kapsamında da bizim art Festivalimiz var Mesela orada Bütün herkes bu el sanatlarını sergileme fırsatı bulur ve burada şöyle bir kültürü vardır özellikle local business yani nasıl diyeyim yaşadığınız bölgedeki yerel İşletmeleri insanlar desteklemeyi tercih ederler Bu yüzden de bu Tür el sanatları işlerinde duyularınızı insanlara yapıp kitleler ulaşmaya başladıktan sonra insanlar sizi oldukça fazla destekliyor güzel bir iş alanı özellikle bayanların Bu anlamda kullanılabileceği çok fazla alan bölüm yer var o yüzden tavsiye edebilirim"


    Ha...
    Serkan bey , imalat sektöründe mavi yaka kalifiye elemanların yaşam standartları Türkiye kıyasla nasıl farklılıkları var gözlemleriniz neler bu konuda?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    " imalat bölümüyle sınırlandırmadan genelde mavi yakalıların buradaki yaşam standartlarının şöyle söylüyorum Türkiye'deki illerle kıyaslandığında 10 kat En az 10 kat fazla yaşam standardında olduğunu söyleyebilirim en basit örnekler vermek gerekirse burada Asgari ücretli Birisi bir Mustang alıp binip gezebiliyor rahatlıkla da ödeyebiliyor veya işte sizin Türkiye'de düşünemeyeceğimiz Hayal edemeyeceğiniz tarzdaki ki müstakil evlerde Amerika'nın standart yaşam biçimi olduğu için bu yaşayabiliyor veya markete gittiğinde bir sepet doldurduğunda komple bir sepeti doldurduğunda 150 dolara çıkabiliyor Türkiye'de ben en son 2 haftalığına gittiğimde bir markete gidip sadece bir poşet dolusu bir şeyler aldığımda 150 TL' ile çıkmıştım böyle bir kıyas düşünebilirsin yani 10 kat daha fazla bir yaşam alanları söz konusu"


    Em...
    İlk başlangıçta Uber lyft doordash amazon flex gibi işlerle aile geçinebilirmi ?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Selam Evet ilk başlarda bu söylediğin işlerle aile geç indirilebilir çok rahat geçirilebilir Hatta sürekli bu işi yaparak da aile geçirebilirsin lakin duruma göre ben kişiye göre ve çalışma azmi ne göre ve aynı zamanda yaşadığın hayalete göre de bunlar az veya çok olarak farklılık gösterir Mesela bizim agasta Bölgesi'nde uber ve lift ile aile geçirmek çok zor ama imkansız değil çok çalışırsan sıkı çalışırsam yine burada da geçindirebilirsin Ama tabii minimum yani Asgari ücretli biri gibi yaşarsın Eğer iyi bir yaşam sürmek istiyorsan Tabii ki bunlarla Hayat geçindirilmez"


    Es...
    Ticaret anlamında açık alanlarda önerileriniz olur mu.?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "açık alanlardan kastını ne olduğunu anlamadım ama ticaret anlamındaki her şeye ama her şeye kesinlikle tavsiye ediyorum ve yönlendiriyorum insanları Amerika ticaretin businessin baş ülkesi yani avrupa veya başka bir ülke veya kıta kıyas olmaz burayla burası business cenneti işte o yüzdende ben burada sadece business kafasıyla şu an yaşıyorum yaşadığım bütün yaşam biçimimi business üzerine çevirmeye çalışıyorum hatta bunu yaparken de belki videolardan takip eden varsa lokasyon bağımsız ticaret üretmeye çalışıyorum ki böylece amerikanın istediğim eyaletine istediğim zaman gitme veya Türkiye dede olsam işimi devam etme şansına sahip olayın"

    Es...
    Tşk. Ler.


    On...
    Evden Bakery işler yapılabilirmi sizce yada siz rastladınızmı ?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Evden evden bakery işi yapılıyor bakery değil sadece catring de yapılıyor yani birçok bu konuda hizmet veren kişi var ama ben tavsiye ediyor muyum kısmında çok tavsiye etmiyorum neden diyeceksiniz Amerika'da en tehlikeli konu gıda konusu Neden diyeceksin çünkü herkesin neredeyse mutlaka bir şeye alerjisi var burada o yüzden yanlış bir şey ya da bilgi vermediğiniz insanları açıklamadığınız bir şeyi vardır örnek veriyorum cevize alerjisi vardır adamın Siz böreğin içinde kıymalı cevizli bir şey yapmışsınızdır ve o ceviz yeyince adam hastanelik olursa ciddi bir problemimiz var demektir ki evden bu tür işleri yapanlar genelde gayri resmi yaptıkları için çok büyük Zan altında kalabilirler o anlamda gıda işine ben ne ticarette ne de evden Bu şekildeki hizmetleri çok tavsiye etmiyor yapılıyor mu yapılıyor Ama şahsen tavsiye etmiyorum"

    On...
    Teşekkürler


    Oz...
    Serkan bey, Pitsburgh eyaletiyle ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim. Hayat pahalı mı ucuz mu diğer bölgelere nasıl bir yer?iş anlamında nasıl? Tsk

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Selam Pittsburgh Pensilvanya eyaletindeki Pittsburgh bahsediyorsun zannediyorum Pensilvanya bir kere geçtim Sadece Yani gidip de yaşamadım Ama gördüğüm gözlemlediğim kadarıyla oraya yakın oturan ve çevresinde oturan veya pensilvanya'da oturan Arkadaşlarım için söylüyorum onların verdiği bilgilere istinaden söylüyorum güzel yaşanılabilir bir şehir Özellikle finansal anlamında çok fazla gelişmiş alanlara yakın olduğu için işte new jorsey gibi new york gibi alanlara yakın olduğu için de ulaşım anlamında da yani birçok kişi imkânına da ulaşım sağlayabiliyorsunuz o anlamda güzel bir şehir ama diğer anlamlarda pahalılık vesaire süreçlerine baktığında çok net bilgim yok ama internette özellikle https://www.zillow.com/ sitesine girerseniz bu ev kiralama satın alma Real estate sitesidir burası oraya girdiğinizde oradaki şeyleri inceleyebilirsiniz kiraları yaşam biçimlerini ama zaten şöyle bir şey var eyaletlerin tamamında arkadaşlar özellikle kira ve benzin parası gibi şeylerin dışındaki her şey hemen hemen Amerikan her yerde aynı fiyattır yani çok büyük değişiklikler göstermez En azından sadece kira çok büyük değişiklik gösterebilir işte benzin ücretleri değişiklik gösterebilir gibi Örneğin benim şu an oturduğum ev 1150 dolar kirası var müstakil 3 odalı bir ev kalifoniyada böyle bir ev de oturuyor olsanız mesela örnek veriyorum ödeyeceğiniz minimum kira 3500 dolar olur buradaki gaz ücretleri şu an 2.2 galonu Kaliforniya'da 4.1 gibi Ve bu gibi farklılıklar var

    Oz...
    Tsk ederim


    Ay...
    Bulunduğunuz eyalette eğitim durumu nasıl. Mesela benim kızım şu anda 3 yaşında kaç yaşında okula başlıyorlar. Eğitimi Türkiye ile kıyaslarsak neler söyleyebilirsiniz

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Eğitim durumu ile ilgili olarak yani kıyas yapamayacağım maalesef neden diyeceksiniz maalesef Türkiye'de eğitim kıyaslanamayacak kadar farklı ücretli ücretsiz olup olmayışından Tutun da işte okulda verilen eğitimin işte sınıflar başına düşen öğrenci sayısı öğretmenlerin tutum ve davranışları okuldaki eğitim müfredatı çocuklara ne şekilde yaklaşım gösterilip gösterilmediğini her şey ama her şey yüzde yüz farklı olumlu yönde farkı ülkemizde için maalesef olumsuz bütün söyleyeceklerim o yüzden eğitim sistemi ile ilgili bizim burada oluş amacımızın bir tanesi bu ana amaçlardan bir tanesi çocuklarımızın burada okula başlayıp burada eğitim hayatlarını tamamlayıp ondan sonra belki döneceksek Türkiye ye dönme kararımız olacak o yüzden hani çocuklar üniversiteyi bitirene kadar biz buradayız öyle söyleyeyim bu bizim ana amaçlarından bir tanesi ve bu maalesef ülkemizde bizim ömrümüzün yeteceğini zanletmiyorum düzelip düzelmeyeceğini okula başlangıç yaslarına gelince 5 yaşında burada kindergarten başlanıyor kindergarten ülkemizdeki Anaokulu misali Onun öncesinde de pre-K var pre-K yuva olarak düşünebilirsiniz yuvalara 3 yaşından beri çocukları veriyorlar Hatta daha iki buçuk yaşında falan 2 yaşlarında verdiklerinde biliyorum Yani bir nevi çocuk bakıcılığı gibi tarzında da işlem yapan yerler var pre-K genelde devletin kontenjan sınırı olduğu için belli yerlerde kontenjan sınırlamalı şekilde ücretsiz diğer yerlerde Özel okullarda var kindergarten kısmında ve oradan lise sona kadar bütün okul hayatı Devlet okullarında ücretsiz olarak geçiyor sonrasında asıl problem üniversite Buradaki en büyük sıkıntı üniversite zamanı bütün üniversiteler ücretli olmasıdır Çünkü özel üniversite özel okul var mı normal 12 yıllık eğitim süresince var ama burada özel okullar Türkiye deki imam hatipler gibi düşünün burada dini okullar özel okul statüsüne giriyor o yüzden bizim ilgi alanımıza girmediği için çok kapsam dışı olduğu için o konuda sadece bunu söyleye bilirim"


    Zü...
    Serkan bey merhabalar her şey yolundadır umarım, okul kayıtları lise , hangi tarihlerde başlıyor okul puanları hakkında bilgi alabileceğimiz öneriniz vardır mutlaka teşekkür ederim

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "okul kayıtları eyaletlere göre değişkenlik gösterebiliyor bizim eyaletimiz için ve çevreye eyaletlerde Ağustos ayında okullar başlıyor Ağustosun ilk haftası kayıtlarda 1 temmuz'dan itibaren yapılabiliyor yenileme kayıtları da keza aynı şekilde ama Çocuğunuz okulun ortasında da gelse işte ne bileyim ikinci ayından sonra da buraya gelsen gidip bir okula kaydettirmek istediğinizde kayıt yapılıyor Herhangi bir sorun teşkil etmiyor o yüzden hani Buraya göç etme süresi içerisinde kayıt kısmını soruyorsanız O konuda sıkıntı yok istediğin zaman gelip kayıt ettirtebiliyorsunuz çocuğunuzu ama normal kayıt süreçleri Bizim eyaletlerde buralara yakın bölgelerde Temmuz ayı içerisinde kayıt süresi de ağustos'unda okul başlıyor Mayıs'ta da bitiyor diğer yerlerde de işte Eylül'de başlıyor Ağustos kayıt süreci ve Haziran'da bitiyor şeklinde"


    On...
    İleride taşınacak olsanız kafanızda hangi eyalet ve şehirler var ?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Şimdilik belli bir yer yok ama san diego düşüncemiz var böyle san diego şehrini nedense kendimize biraz yakın görüyoruz Belki deniz Okyanus kenarı olması biraz daha yaşam şeklinin biraz daha bizim Alışık olduğumuz yaşam şeklini benzemesi Dolayısıyla ama yani Özellikle bir yer dersen bir yer seçimimiz yok ama olursa da böyle bir yer olabilir ya da tamamen sessiz sakin olduğu için burada kalmayı tercih edebiliriz biraz bu hayatın bizi nereye götürdü ile alakalı"


    Al...
    Selamlar
    Tircilik yapan var mı burada driver 🙂


    Mu...
    Augusta yada atlanta arasında araştırma yapıyorum.yaşam kalitesi olarak augusta bir tik önde. Em... sorduğu soru üzerinden gidersek eğer atlanta da uber lyft doordash vb türevi app ler ile geçinilebilinir mi? Augusta da biraz zor demiştiniz. Kıyaslama açısından tavsiyeniz hangisi olur?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Augusta'da çok şey değil yani geçim anlamında dedim gibi anca asgari ücretle geçim gibi görebilirsiniz ama Atlanta da tek başına geçip sağlayabilecek kadar fazla potansiyeli var ama Atlanta da yaşam şekli çok uygun değil benim gibi Atlanta Amerika'nın en büyük 6 şehri olarak geçiyor çok kalabalık bir nüfus çok kalabalık bir trafik söz konusu orada yaşayıp yaşamayacağını alakalı bir şey ben şahsen tercih etmem ama o bahsettiğiniz geçici işlerde daha çok kazanç Büyükşehir olduğu için orada daha fazla"


    Me...
    Serkan bey merhaba bizde çocukların eğitimi için gitmek istiyoruz üç eyalet arasında karar veremedik fikrinizi söylerseniz seviniriz florida mryland be connecticad

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Yani üçü de Bambaşka yerler Eğer soğuğu sevmiyorsanız florida diyeceğim eğitim biçim bakımından florida boca raton bölgesi'nin çok eğitim anlamında okul puanları yüksek olduğunu biliyorum yani 1 Zip kod içerisinde yani bir posta kodu içerisinde ilk okul ortaokul ve lise nin aynı anda aynı şehirde 10 puanla olduğu tek yerler tek yerden bir tanesi yani en tercih edilen yerlerden bir tanesi olduğunu biliyorum ama Onun dışındaki bölgeler için pek bir şey söyleyemiyorum maryland dediğim gibi Büyük şehir ve yakın olması dolayısı ile diğer büyük şehirlere öyle bir avantajı var ama okul bakımından www.zillow.com a gelirsiniz orada okul puanları yazıyor zaten okul puanlarını araştırabilirsiniz Diğer taraf connecticut tamamen bambaşka bir kültür orada Dediğim gibi biraz daha soğuk Hani o artık tercih meselesi Ama okul puanları www.zillow.com bakarsanız görebilirsiniz"


    Yu...
    Serkan bey selamlar. Suan ne is yapiyorsunuz

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "selam Ben şu anda çok iş yapıyorum ya böyle bir iş yapmıyorum Benim şu anda online yaptığım bazı işler var Yani Amazon eBay gibi ve kendi web sitemde e-ticari sistemde satış gibi yaptığım işler var Onun dışında günlük işler iştei Amazon Flex gibi uber gibi işlerde çalışma yapıyorum aynı zamanda şimdi işte Bir tır ehliyeti aldım ağır vasıta ehliyeti ağır vasıta ehliyeti ile ilgili de yakında bir video detaylı paylaşacağım oradan takip edersiniz göreceksiniz bir çok detayı var onunla ilgili de bir planım var yani transportation işinde Lojistik işinde ciddi bir para var hem şoför olarak var hem iş sahibi olarak var hem de mal sahibi olarak var o yüzden o işin içine girip Çünkü işin öbür tarafında çalıştım yani shiping kısmında işte tırların ayarlanması sevkiyatların yapılması süreçlerini Biliyorum daha önce çalıştığım bir kağıt fabrikasında çalışıyordum oradaki süreçte iyi biliyorum ama işin öbür tarafını bilmiyordum şimdi bu ehliyetle beraber biraz çıkıp yola bu konuları tecrübe edip ona göre bir iş alanında yaratmaya çalışan kendime çünkü bu iş alanının şöyle bir faydası olacak bana Amerikan neresine giderseniz gidin işsiz kalma veya iş yaparım yapamam hangi işi yaparım derdiniz olmuyor böyle bir artısı var dedim Bir daha detaylı bir videosunu paylaşacağım oradan Takip edersin"


    On...
    İyiki gelmişim dediğiniz ilk 3 şey 🙂

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Ya bu soru üzerine çok fazla yorum yapılabilir ama çok basit ve çok kolay Bence
    1 eğitim çocuklarına eğitimi
    2 yaşam biçimi yani Alım gücü
    3 de ticari olasılıklar ve olanaklar"


    Yu...
    Birde hic ne isim var burda diyip üzüldügunuz oldumu hic 🙂

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Ya buna inan ki çok içtenlikle cevap veriyorum inan ki hiç olmadı hiç yani buraya geleli 3 sene oldu bir günü bırak bir saat veya bir an bile olan benim burada ne işin var Dediğin hiç olmadı hiç"

    --



  • Di...
    Merhaba biz 3 çocuklu aileyiz florida panama city ye gitmeyi düşünüyoruz sizce iş bulma konusunda zorluk çekermiyiz

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Vallahi ne iş yapacağınıza bağlı ne iş yapacağınıza bağlı yani Panama City de yani Florida genelinde diyelim daha çok Turizm biraz daha ağırlıklı bir sektör ve daha dönemsel işler söz konusu olabiliyor entertaınment denilen eğlence sektörü keza florida'da çok meşhur ve revaçta işte orladoda'da olan Universal Stüdyoları İşte disney world gibi seçenekler falan çok fazla Mesela bu ananın turist çeken bir yer o yüzden Turizm ve entertaınment eğlence sektörü biraz daha ağırlıklı ne iş yaptığını da bağlı olarak değişir ama geçici işlerde olsa Florida da iyi para kazanabileceğiniz bir yer olabilir Sadece belli dönemsel aralıkları boşlukları olabilir öyle düşünebilirsiniz"


    Oz...
    Son dönemlerde yasana Türkiye abd arasındaki politik çatışmanın green kart talihlileri için olumsuz bir yol olusturmus mudur?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "siyasi bir takım yaşanan sıkıntılar politik çatışmalar sadece Green Card da değil vizelerde de çok fazla olumsuz anlık günlük aylık sıkıntılar yaratabiliyor maalesef aynı koşul ve şartlarda olan bir kişi bir gün gelip vizeyi pat diye alabiliyorken aynı koşulda şartlarda bir kişi 1 hafta sonra gidip Politik bir çatışmanın ortasında denk geldiği için vize alamıyor Green kart'la da bu sürece etkisi olacağını düşünüyorum yani green cart her ne kadar rassal olarak seçilen bir lottery gibi gözüksede arka planda mutlaka bir takım elemeler yapılıyordur işte mezuniyet durumlarına göre vatandaşlık çifte vatandaşı olup olmaması başka Avrupa'ya gidip gitmemesi Amerika'ya gidip gitmemesi Bunları hep mutlaka Gözetliyor dur bizim bilmediğimiz şekilde diyebilirim yani biraz nasıl diyeyim şans ama eğitim seviyesi üniversite olup daha önce Avrupa'ya Amerika'ya bir şekilde gidip gelmiş olan veya çifte vatandaşı olanlar ön planda keza bizim ilk başvuruda Green Card çıkmasında en büyük avantajımız ın hem benim hem eşimin çifte vatandaşı Avrupa Birliği'nden çifte vatandaşlığı olmamızın etkisinin çok olduğunu düşünüyor"


    Di....
    Eşim erkek berberi

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Berberlik konusunda rahat olun yani Berberler burada inanılmaz kötü inanılmaz kötü genelde vietnamlılar yapıyor bu işi yani Türkiye'den bir berberin iyi bilen tecrübeli bir berberin burada para kazanmaması imkansız yani hatta çok çok iyi para kazanıp ün bile yapabilir O yüzden eşinin mesleği şansını meslek ama buraya geldiğinde mutlaka sanıyorum 2 yıllık bir okulu var Onun onu okuması ve o şeyi almak lazım ya 1 yıl veya 2 yıllık okulu var o belgeyi Sertifikayı almadan berberlik yapamaz"

    Di....
    Teşekkürler


    Ad...
    Serkan bey, destekleriniz için teşekkürler. Yaşınız kaç acaba? gidermiydiniz, eş ve çocukla 51 yaşında olsaydınız da gidermiydiniz, tavsiye edermisiniz?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "ben 37 yaşındayım Şu anda geldiğimde işte 34 35 34 gibiydim bu yaşlar için alınabilir bir risk olarak söyleyebilirim 50 ve üzeri yaşlar için alınabilir Bir risk mi maddi durumunuza Bence bağlı Çünkü 50 yaşından sonra buraya geldiğinizde burada şöyle bir avantajımız var burada yaş gözetilmiş Hiç mi işte Ama sizin ne kadar çaba sarf edebileceğiniz ne kadar zorluğa göğüs görebileceğiniz o tartışılır Eğer okundu probleminiz yoksa çocukların geleceği bakımından diye düşünüp Her Şeye Değer diyebilirim"

    Ad...
    Teşekkürler


    Mu...
    Serkan bey eşim soruyor bu soruyu. Dil bilmeden bana destek olmak amacıyla bir iş yapabilir miyim diye merak ediyor. Çok zorlanırmıyım psikolojik açıdan gibi çekinceleri var.birde sizden duymak istiyor.

    Serkan Yurekli

    Voice message

    " burada Türk hanımlarının özellikle yaşadığı en büyük sıkıntı özellikle mesela büyükşehirden geliyorsa buradaki yaşam biçimi oluyor buradaki yaşam biçiminde Hadi bi çıkayım Yürüyerek şuradan çarşıya gideyim de ya da işte 2 mağaza dolaşayım bir kafeye gideyim bir çay içeyim öyle bir ortam çok fazla yok Dolayısıyla hanımların Bu anlamda psikolojik olarak biraz sıkıntıları oluyor buna göğüs germek durumunda ne Bunu kabullenmek durumunda Eğer buraya gelirse dil olarak 0 dil bilen Benim hanımın böyleydi geldiğinde 0 dil biliyor hiç bilmiyor Yani kısacası ve dolayısıyla o sıkıntılara yaşadığı yaşayacak bunun önüne geçemezsiniz ama bunlara göre gere bilmek lazım Hiç dil Bilmeden bir şeyler yapabilmek mümkün ama çok vasıfsız İşler de mümkün Tamam tamamen imkansız değil mümkün işte ne bileyim mağazalar oluyor buradan mesela Giyim Mağazaları arka bölümde İşte bu siz söyleyin askılara giysileri asıyorlar gel depodan gelen giysileri askılara asıyorlar gibi böyle basit işlerle destek olabilir Size yani o konuda Hani çözümler var devletin sağladığı Ücretsiz dil kursları var Onlara gelerek bunları aşabilir kurabileceği arkadaşlıklarla Bunları dilini kullanarak geliştirebilir ki bizim üç senemiz dolmak üzere eşim şu anda hani tek başına gelip alışverişini yap işte ne bileyim bir yere gidip bir kahve içeyim arkadaşlarıyla Buluşup bir yerde sohbet edebiliyor ya da Bunları yapabilir kıvama gelmiş durumda Tabii ne kadar çok azim Ne kadar çok çalışma o kadar mümkünat sağlıyor ama o sıkıntılar yaşanacak ilk gel işte biraz sıkılmalar evde yalnız kalmalar uzun süre evde kalmalar bu gibi sıkılmaları olacak Onu yapacak hiçbir şey yok Amerika'nın neresine giderseniz gidin bunu yaşayacaksınız"

    Mu...
    Teşekkür ederim


    Ad...
    Dil bir çoğumuzun en büyük sorunu, ilk etapta Türklerle çalışmak zorunda kalmak bizler için dezavantaj oluşturur mu yoksa alternatif iş arayışları içinde olmak daha mantıklı mı olur?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "bu sormuş olduğunuz soru üzerine çok konuşulması gereken bir konu Çünkü ben öyle bir de ilk etapta Türklerle çalışacağım gelir gelmez herkesin özellikle kaçınamayacağı sıfır bilgi ile geldiği ve bir şeyler yeni öğrendiği bir aşamada Aman işte zaman kaybettiğimde cepten az harcayın durumunda mecbur kaldığı bir şey ama Türkler veya kendi vatandaşları diye sınırlamak lazım ya da belli bölgede Çünkü herkes bunu yaşıyor bazıları bazı ülke vatandaşları kendi ülke vatandaşlarına çok sahip çıkıyorlar Örnek vermek gerekirse meksikalılar burada arabası bozulduğu Meksika başka bir meksikalıya gider ama işte Türklerde böyle oldu da Türk Aman Türklerle görüştürmeyen diyen Türklerde görüşürüz birbirine yardımcı olan da görürsünüz ya bu kişiye göre bölgeye göre çeşitlilik gösteriyor ama şöyle bir dezavantaj oluyor Sadece gelince Türklerle çalışırsanız İngilizcenizi kullanma açısından bir dezavantaj yaratıyor biraz daha adaptasyon yavaşlatıyor ama çok büyük Avantajları da olabilir dediğin gibi tam bu kimlerle çalıştınız da nerede çalıştığınızda ne yaptığınıza bağlı olarak değiştir"


    On...
    Günlük yaşamda statü farkı yapılan meslekler toplumsal hayatta ayrımcılık gözünüze çarpıyormu amiyane tabirle ( hor görülme )

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "burada göremeyeceğiniz tek şey statü farklılığından ötürü İnsanların birbirine karşı farklı davranması yani burada onu göremezsiniz en şık restorana bile işte boyacı kıyafetleri ile her tarafı boya pas içinde giren de görebilirsiniz işte ne bileyim en kötü restoranlarda takım elbiseli oturan adam da görüşürüz Burada iş yerindeki ast üst ilişkisini Türkiye'deki ile kıyaslayamasınız yada iş yerinde ast üst ilişkisi olan kişiler mesai bittiğinde beraber Bara içki içmeye gidebiliyorlar gibi o yüzden burada hani hor görülme statü farklılığı gibi şeyler yok aksine insanlar bunu yaparlarsa Bu biraz şeye giriyor ayrımcılığa gidiyor ve bu bir suç Amerika'da O yüzden hani böyle bir şey yok tabii ki üstünkörü de olsa yapılmıyor değil mi yapılabiliyor anlık olarak insanları Bu reaksiyon jest ve mimikleri verebiliyor bazen bazı insanlar ama çok nadirdir bunu alenen asla ifade edemezler ederlerse zaten örnek veriyorum yani şunun tipe bak ya Bu nedir İşte böyle restorana mı gelir diye bir yan masadan bir eleştiri duyamazsınız yani Amerika'da ama tabi jest ve mimikler anlık olarak insanlar bazı noktalarda Dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da tepki verebiliyorlar ama çok nadirdir ve dediğim gibi Bunu bile bile Dile getirmek suçlu O yüzden kimse bunu yapamaz"


    Er...
    Serkan bey slm. instagramdan konusuyorduk bi ara.
    Bu aralar siyasi iliskilerden dolayı Abd nin Tr icin gocmen politikalarında ya da bakıs acılarında bir değişiklik var mıdır? Ve Ankara konsoloslugunun vize konusundaki tutumu nasıl olabilir?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "bu soruya benzer bir soru az önce geldi ve yanıtladım yukarıya bir bakarsanız sevinirim"

    Er...
    tamamdır tesekkurler 🙂 Daha sık video bekliyoruz

    Serkan Yurekli

    Voice message

    İnşallah şimdi yakın zamanda hani buradan öndenmi Spoiler vereyim size yakın zamanda bu ağır vasıta ehliyeti ile ilgili bir Amerika'da konuşulan İngilizce örnekleri ile ilgili iki bir de Amerika'da yapılan geçici işler Amazon flex uber vesaire gibi işlerin kötü yanlarını anlatacağımı videolar gelecek ben de işte elimden geldiğince bunları çabuk adapte etmeye çalışıyorum yayınlamaya çalışıyorum ama şu an bayağı yoğunum yani şöyle bayağı yoğunum derken dört koldan farklı farklı işlere yetiştirmeye çalışıyorum o yüzden önceliklere göre sıralamaya çalışıyorum ama zamanda yayınlayacağım


    Oz...
    Arkadaşlar süremizin sonuna yaklaşıyoruz. Lütfen sorulamizi toparlayalım.


    Se...
    Slm serkan bey sohbeti nöbette olduğumdan dolayı kaçırdım maalesef ocakta gelsek çocukların okul problemi olur mu? saygılar

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Merhaba bu konu ile ilgili benzer bir sorun yanıtladım Ama ben çok kısa bilgi vereyim Hani hani çok uzun bir cevabı yok çok sordum hiçbir sorun olmaz bizim de Aralık ayında gelmiştik Ocak ayında çocukların kaydettirdik okula Herhangi bir sorun olmadı"


    Er...
    Bende ilerde Tır ehliyeti almayı dusunuyorum. O ara size ulasıp Bana asamalar ve sınav icerigi hakkında yardım edersiniz dusuncesindeyim 😊

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "zaten yayınlayacağım bu ağır vasıta ehliyeti videosu 1 2 bölüm ya da 3 bölümden oluşacak bir tanesi bu ağır vasıtanın alınması sebepleri avantaj ve dezavantajları ile ilgili diğeri sınav süreçleri ile ilgili olacak o yüzden hani birkaç bölümlük olacağı için orada çok detaylı bilgi bulabileceksiniz"


    Oğ...
    Serkan bey acaba çocuklar için sigorta işleri nasıl oluyor sağlık hizmetleri vb. Biz mi yaptırıyoruz yoksa çocuklar için ücretsiz sağlık hizmeti gibi bir durum var mı?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "çocuklar için sağlık olayı bizimle aynı dediğim gibi bu konuda detaylı bir video yayınlamıştım orada kanala bakarsanız orada bütün detayları var çünkü tek bir şekilde buraya cevap vererek sığacak bir şey değil ama şöyle söyleyeyim çocuklar için ücretsiz tamamen ücretsiz veya çok az ücretle full cavric denen bütün şeyleri kapsayan sağlık sigortaları var bizde bunlardan bir tanesi olan eyalet yardımı altında verilen pick keir bu bizim corcia eyaletine ait bir sigortayı kullanıyoruz bu sigortayı kullanabilmeniz için ana sebep yada ana geçerlilik gereklilik şey oluyor yılda 60,000 doların altında dört kişilik bir aile için kazanıyor olmanız lazım 60,000 doların üstündeyse kazancınız alamıyorsunuz bizim bu geçen seneki başvurumuzda böyle bir kazancımız gözükmediği için böyle bir yardım alabildik iki çocuk için 44 dolar civarında bir para ödüyorum ben sağlık hizmetlerini yüzde yüz karşılanıyor devlet tarafından çok ucuz bir miktar yani bütün sağlık hizmetlerinden faydalandıra biliyoruz"


    On...
    Değerli vaktinizden ayırıp paylaştığınız bilgiler için teşekkürler
    Vergi bildirimi yapmak zormu muhasebeci ilemi yapıyorsunuz yoksa yazılım ilemi Türkiyede eskiden fiş fatura biriktiriyorduk benzerlikler varmı ?

    Serkan Yurekli

    Voice message

    "vergi bildirimi ile ilgili süreç şirket mi bireysel mi Bu neden bahsediyorsanız ona göre değişir Her bireysel olan da burada turbotax denen bir uygulama var Onun üzerinden kendinizde yapabilirsiniz kağıtları üzerinden forumları doldurmak ve mail e göndermek çok ayrı bir iş yükü Ona gerek yok ama böyle yazılımlarla kendiniz de yapabilirsiniz Ama tabii önce bütün vergi yükümlülükleri ne olduğunu ne şekilde hangi formu nasıl doldurulacak az çok bilmeniz lazım İlk başlarda tavsiye Muhasebeci ile yapmanız muhasebeci sürecinin dışına çıkacağınız ikinci veya 3 senemiz olacaktır O yüzden ilk başlarda muhasebeciye gitmenizi tavsiye ederim"


    Oz...
    Arkadaşlar sohbet süremiz doldu kanalımızı formatı gereği sessize alıyorum. Gurubunun üyeleri adına serkan beye çok teşekkür ediyorum.


    Es...
    Teşekkür ederiz serkan bey 🙏


    Oz...
    Serkan bey videolarınızın devamını bekliyoruz.


    Serkan Yurekli

    Voice message

    "Ben de teşekkür ediyorum hepinize sohbet için Umarım bilgilendirici olmuştur herkes adına kafanızdaki Soru işaretlerini çok çok daha fazla olduğunu biliyorum Ben elimden geldiğince videolarla Bunu yanıtlamaya devam ediyorum yorum bölümüne yapılan yorumları da cevaplayarak Aslında bir nevi soracağım orada da yapıyorum zaman zamanda canlı yayınlandı yapıyorum burada da arkadaşlarımızın daveti üzerine katılıp sizlerin bu sorularını yanıtlamaya çalıştım Umarım faydalı olmuştur hepinize teşekkür ediyorum katılımlarınız için davet eden arkadaşlarım Özgür Esra Hanım onlara da teşekkür ediyorum bir sonraki serüvende yine karşı karşıya gelmek üzere diyorum Hoşçakal"


    Og...
    Çok teşekkür ediyoruz katılımınız için videolarınızı bekliyoruz:)


    Serkan Yurekli
    Ben teşekkür ederim hoşçakalın..


Benzer Başlıklar

  • 9
  • 2
  • 1
  • 2
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

34
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum