Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Herkese merhaba.

    Sound of America, DV2020 Talihlisi birkaç kişi tarafından kurulan, her zaman www.yesilkartforum.com altında faaliyet gösteren, Telegram soru cevap kanalıdır. Amerika' da yeni bir yaşama hazırlanırken, sorularımıza bir nebzede olsa cevap bulabilmemiz adına, Amerika' da yaşayan insanların deneyimlerini bizimle paylaştığı kanaldır. Bu bilgilerin kaybolmaması ve bizden sonrada bu yolda ilerlemek isteyen arkadaşlarımızında faydalanacağına inandığımız Telegram Sound of America kanalımızı bu platforma taşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürler...

    Sayın forum üyeleri sorulan sorular ve verilen cevaplar o günün şartlarına, yerleşim yerlerinin farklılık göstermesine, kişilerin anlayışına ve benzeri sebeplerden dolayı sizi yanlış yönlendirebilir yada bilgilendirebilir. Her zaman hazır bilginin bir parçasının veya tamamının eksik veya yanlış olabileceğini aklınızdan çıkartmayın. Anlayışınız için teşekkürler.

    Çevrimler ve ses kayıtlarının aktarımları sırasında gözümüzden kaçan yerler olabilir. Bir hata olduğunu düşündüğünüz bir yer varsa lütfen tarafıma mesaj atın.

    Konuğumuz Sayın: Çağlar OR

    Oğ...
    Herkese merhaba arkadaşlar. Grup Amerika tecrübelerini bize aktarma teklifimizi kabul eden misafirlerimizin, sizlerin merak ettiğiniz sorularınızı cevaplamaları için kuruldu.

    Öncelikle sizden bir kaç ricamız olacak

    • Herkesin ne kadar heyecanlı olduğunu ve farklı sorular sormak istediğini biliyoruz. Ancak sizden ricamız bütün yazlan soruları okuyup ona göre soru eklemeniz olacaktır. Üst üste benzer ya da ayni sorular hem vakit kaybı hemde mesaj yoğunluğu konusunda sıkıntı yaratacaktır.

    • Misafirimiz kısıtlı zaman diliminde katılacağa için sadece uygun ve gerekli gördüğü sorulara cevap verecek. Bu yüzden cevap almak istediğiniz soruları net ve anlaşılır sormanız çok önemli.

    • İşleyişin sadece soru cevap seklinde ilerlemesi ve sohbete dönüşmemesi, kısıtlı zamanda daha çok soru işareti gidermek için çok önemli, bu konuda hassasiyetiniz bizi çok mutlu eder.

    • Lütfen kavga tartışma ortamı yaratmayıp, olabildiğince bilgi verimi alınabilecek bir zaman geçirelim.

    • Son olarak, misafirimiz sadece bu ufak organizasyon için vakit ayırıp grubumuza dahil olacak. Lütfen kendisiyle özel mesajla iletişime geçmeyiniz.

    Herkese katılımları için şimdiden çok teşekkür ederiz.

    Oğ...

    Bir süredir Amerika da yaşayan, Yaşadığı süre içerisinde California ve Texas(Austin) eyaletlerinde tecrübeler edinen Çağlar bey'i konuk edeceğiz. Çağlar bey in bir YouTube kanalı bulunmamaktadır. Fakat forumda oldukça aktif bir rolü vardır. Tecrübelerini forumda da paylaşarak bilgi alışverişi sağlamaktadır. Çağlar bey'in forum rumuzu 'caglaror'. İsteyen arkadaşlar forumdan inceleyebilirler.

    Amacımızın bilgi ve deneyim paylaşımı olduğunu unutmayalım.

    Teşekkürler..

    Bu sohbet de ses dosyası yoktur

    Oz...
    Iyi akşamlar arkadaşlar. Sohbetimiz birazdan başlayacak.

    Oz...
    Çağlar bey hoşgeldiniz

    Caglaror
    Hosbulduk

    Caglaror
    Herkese merhaba

    Oz...
    Arkadaşlar gurubumuzu sohbete açıyoruz

    Di...
    Hoşgeldiniz


    T...
    merhaba hoşgeldiniz Çağlar Bey; iş garantili ya da iş bulma ihtimali yüksek olan programcılık-kod-yazılım kursları var mıdır ve bu kapsamda hangi programı öğrenmeyi tavsiye edersiniz. Sıfırdan başlayan bir kişi bu tarz kursları alarak iş bulur konuma gelebilir mi?...bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir....teşekkürler..

    Caglaror
    Merhaba,
    Garanti verdiklerini soyleyen kurslar var ancak bu garantileri sozlesme detaylarinda kendi lehlerine zayiflattiklerini gorbiliyorsunuz. Ozellikle bootcamp (bu tur kurslara kabaca boyle deniliyor) elestirilerini iyi okumakta fayda var. Gelisen dunayada her gecen gun yazilim ve genel anlamiyla Informasyon Teknolojileri calisan ihtiyaci artiyor. O nedenle artan ihtiyaca cevap veremeyen okullarin boslugunu bu kurslar dolduruyor. Tam anlamiyla bir muhendislik egitimi vermeseler de isi yapacak kadar bilgiyi aktarip kisiyi sahada is bulabilecek kapasiteye getiriyorlar.

    Caglaror
    Bu konu suan forumda en sicak konulardan birisi. Oradan tum detaylara ulasabilirsiniz.

    T...
    Tesekkürler


    Di...
    Oraya gidince ınsanların malesef bir birlerini kandirma veya kullanma gibi durumlar oluyor diye duyuyoruz . Onun icin saatlik en az ücret ne kadar merak ettim. Bilirsek iyi olur diye düşünüyorum

    Caglaror
    Evet maalesef ozellikle TR kokenlilerin TR kokenlileri ucuz isci olarak calistirmasi sik rastlanan bir durum. Federal saatlik ucretin yani sira eyaleet saatlik ucreti tabani var. bunun altinda calismamak gerekli.

    Gideceginiz eyaletin hatta sehrin saatlik ucretlerini internetten bulabilirsiniz.


    Ay...
    Çağlar bey merhaba hoş geldiniz bize biraz kendinizden bahseder misiniz size ne tür konularda soru sorabiliriz

    Caglaror
    TR de eczaciydim, burada denkligim yok (eski mesunlardanim ondan dolayi). IT alaninda (ozelde web development) kendimi gelistirerek is bulmaya calisyiorum. 8 ay Santa Clara (CA) tecrubem oldu 4 aydir da Austin (TX) da yasiyorum. Lyft yparak gecimimi devam ettiriyorum.


    Go...
    Çağlar bey merhaba, forumda sıkça takip ediyorum. Sorum, siber güvenlik alanı ile ilgili eyalet seçimi, iş bulma gibi konularda tavsiyeleriniz nelerdir. Ve biotechnology için de görüşlerinizi duymak isteriz

    Caglaror
    Cyber Security en trend konulardan birisi ve hala ihtiyac acigi kapanmiyor. Eyalet tercihi olarak IT de one cikmis 10 eyalet/sehir gibi listelerden faydalanabilirsiniz. Web de kisa bir aramayla bu listelere ulasirsiniz. Ama eyalet tercihinde yarismanin az ve yasam masraflarinin da dusuk oldugu bir yerden baslamak mantikli.


    Di...
    Teşekkür ederim biz floridaya gitmeyi dusunuyoruz ordaki bi tanıdığımız iş var ama saatlik 10$ dedi o yüzden sordum bu rakam normalmi acaba

    Caglaror
    Eyaletlerin min saatlik ucreti (min hourly wage) ile yasam giderleri genelde dengelidir.

    Di...
    Tamamdır teşekkürler


    To...
    Caglar bey telekominikasyon sektorunde is bulmak icin en iyi eyalet sizce hangisi?

    Caglaror
    Telekomunikasyon konusunda yeterli bilgim yok maalesef. Ama LinkidIn veya Indeed is ilanlari hangi sehirlerde yogunlasiyorsa oralarda is var demektir.

    To...
    Tesekkurler


    Ha...
    Çağlar bey merhaba hoşgeldiniz. Ben de yazılım mühendisiyim. Eşimle beraber yaz gibi gelmeyi planlıyoruz. Alanım mobile development. Sizce Austin mobil yazılım geliştirme alanında nasıldır? İş imkanları

    Caglaror
    Mobile konusunda IOS Android'den bir tik onde. Tecrubeniz guclu ise rahatlikla is bulabilirsiniz. Ama is aramak ve bulmak burada bur numbers game ve surec uzun olabiliyor, hazirlkli gelip pes etmemekte fayda var. Yakin bir arkadasim Android developer ve 1 yil sonra is bulabildi.


    Ay...
    Yeni gelenler lyft yapabiliyor mu hemen koşulları nedir

    Caglaror
    Eyaletten eyalete ehliyet alabilme surecleri farkli ve sureler degisken. CA'da sirabulamazken TX zaten 1 ay gecmeden basvuramazsniz diyor. Ehliyet aldiktan sonra Lyfte basvuruyorsunuz. Teorik olarak Uber ve Lyft 1 yillik ehliyet istiyor. Ama Lyft bazen bu kurali esnetiyor. Ben gelir gelmez aldim, ama benden sonra gelen arkadaslari Lyft reddetti. Yilin donemi ve sans isi biraz. Ehliyeti alir almaz genelde yemek delivery isi yapabilirsiniz.


    go...
    Tam anlamıyla ben de bunu düşünüyorum. Texas bu konuda tabi başlara oynar ancak Virginia yı yarışmanın az oldugu yerlerden sayabilir miyiz? Bir de burada skype den mulakatlara hazırlanıyorum. Mülakatları başarmak adına vereceginiz tips ler çok değerli benim için

    Caglaror
    Virginia hakkinda cok fazla bilgim yok, ama webteki bazi listeler eyalet sponsorlugunda oldugundan siralamalar degisebilir. Gecerli guvenlik sertifikalarini alip kenara koyduysaniz, tecrubeleriniz de yeterliyse (Ben NATAS 16 da takilmistim misal) bence is bulmaniz kolay olacaktir. Mulakatlari buyutmeyin gozunuzde. En super uygun insani bile gununde olmayan bir gorusmeci ise almaz.


    Me...
    California ve Texas ı karşılaştırdığınızda yaşam standartları, hayat pahalılığı, sosyal hayat, iklim vb. neler söyleyebilirsiniz? Sizin California'dan Texas'a taşınma sebebiniz neydi? Bizim gibi Amerika'ya ilk defa ayak basacak kişiler için bu iki eyaletin artıları eksileri nelerdir?

    Caglaror
    Eyaletin altinda sehirlere de inmek gerek, ama en iyi sehirleri SF ve AUSTIN olarak kiyaslarsak
    CA nin genelinde hayat pahali ama Bay Area denilen yerde extra pahali, oyle ki yillik 90-100k kazanan birisi standart bir yasam ancak surebilir.
    Iklim CA da iliman ama okyanusa acik oldugundan dengesiz. Surekli sonhabar-ilkbahar gitgelleri var. Yazin sicagi yakmiyor, kisin sogugu dondurmuyor. Narenciye yetisiyor.
    TX yazlari sicak ve nemli (ozellikle houston). Ama Austin bir tik daha az nemli ve sicak. Kislari ilik. Adana'dan daha ilik gecti diyebilirim.
    Sosyal hayat guya SF de daha renkli gibi ama Austin bir ogrenci sehri oldugundanmidir bilinmez festival sehri denebilir. soyal hayattan tam olarak neyi beklediginize gore degisir.
    Texas gorece yasamasi daha kolay bir eyalet. Kiralar ucuz. Temel tuketim maddeleri nitpeten ucuz. Yuksek ucretlerin surukledigi bir yasam pahaliligi yok. En azindan simdilik.
    CA'da yarisma cok fazla. O yuzden hem is bulma hem de isi devam ettirme sansi dusuk (mus). Oradaki sadece kira ile burada geciniyoruz.


    Ay...
    Çağlar bey ben elsanatkarı ile ilgileniyorum mozaik, eşya yenileme VS. Amerikada bu konuda nasıl ilerleyebilir bu konuda bilginiz var mı, mesela küçük tezgah tarzı şeyler var mı

    Caglaror
    El sanatlari burada cok degerli ama pazara ulasim nasildir, sadece webten ilerlermi bilmiyorum. zaman zaman tegahlar goruyorum sagda solda ama surekli degiller. Konuya da cok hakim degilim.

    Ay...
    Teşekkür ederim


    Oğ...
    Texas genelinde sağlık sigortalarıyla ilgili bilgi verebilir mısınız? Eyalette özel sigortalar var mı? Çocuklar için uygulama nasıl oluyor ücretlendirme, kapsam vs.?

    Caglaror
    TX da lise bitene kadar tum cocuklara -gelir seviyenize gore- STAR adi verilen madicade yardimi cikiyor.

    Genel kontroller, dis, asilar vb hepsi ucretisz

    Yetiskinler ise isterse marketplace denilen yerden sigorta alabiliyorlar. Devlet gelirinize gore bir kismina destek cikiyor ve taxreturn kredisi aciyor size

    Biz 1 yildir sigortasiz yasiyoruz, bazi arkadaslarimiz da bizim gibi. Fulltime job bulursaniz bazi sirketler kapsamli bazilari yari kapsamli sigorta sagliyorlar.

    Oğ...
    Çok teşekkür ederim👍


    On...
    "TX da lise bitene kadar tum cocuklara -gelir seviyenize gore- STAR adi verilen madicade yardimi cikiyor."

    CA da bu şekilde uygulamalar yok sanırım

    Caglaror
    CA'da da var ama 2 kere basvurduk sacma nedenlerle reddettiler. CA cok fazla konuda geride.


    Oz...
    Çağlar bey ilk amerika ya geldiğimizde hata yapmamamiz adına nelere dikkat etmeliyiz. Nelerden kaçınmalıyız. Sizin bir tavsiyeniz varmı

    Caglaror
    Cok genis cevabi olan bir soru ama cok asiri ozetlersem:

    • Mumkun oldugunca nakit ile gelin- sonradan aktarin-
    • Gorece ucuz ve yasam kalitesi iyi bir eyalete gidin
    • TR olmasin demeyin TR olmasi bazen iyidir 🙂
    • Gelir gelmez gelir elde etmeye bakin. Dolar alim gucu yuksek bir para ama TL kazanirsaniz degil, gelen para su gibi akip gidecek. Delivery de yaspaniz akisi en azindan yavaslatir zaman kazanirsiniz. Eslerden birisi -genelde erkek- para kazanirken digeri buradan bir sertifika ya da egitim almaya calisin.
    • Erkek de mumkunse bir egitim almaya calissin

    Caglaror
    Okul yasindaki cocuklar icin devlet okullari tamamen ucretsiz. cocugu okula verirseniz bolca zamaniniz olur. Okullar devamlilik acisindan tur tur. Oglene kadar olanlar, ogleden hemen sornaya jadar olanlar ve aksama kadar olanlar var.

    Caglaror
    Min esya (nerelerden alinir forumda var) min yasam tarzi, hemen gelir elde etme yoluna gitmek. Acil formul boyle.


    On...
    Peki son zamanlarda Trump yönetiminin bazı tutumları neticesinde Obamacare e başvurmak ilerideki Neutralization sürecine etki edermi sizce

    Caglaror
    Cok kisiden etki etmeyecegini duyduk. ama nihai hedefimiz vatandas olmak oldugundan riske atmamak adina almadik. yine de saglik sorunlariniz varsa veya risk endiseniz varsa yaptirin, burasi USA illaki bir yok bulunur.

    Oz...
    Teşekkürler


    Oğ...
    Is garantili sertifika veren kurslar oluyormuş. Texas bölgesinde de var mı böyle bir durum?

    Caglaror
    IT alani disindaki kurslarla ilgili bilgim yok. IT is garantili kurslari yukarida yazmistim, forumda da su an sicak konulardan birisi


    Oğ...
    Ev kiralarken kefil olacak birisi olsa fazladan kira alma yada yeni olduğumuz için kredi historysi olmadigindan ev vermek istememe vs. Gibi durumların önüne geçme imkanı var mı?

    Caglaror
    Co-signer her durumda istenmiyor. ama burada birisini kolay kolay ikna edemezsiniz. Kefil demek borcun altina imza atan adam demektir. Kardesiniz, kuzeniniz yapmaz. Yaparsa da sorumlu olur. Biraz aranirsa kefilsiz, kredi gecmissiz kira veren yerler var. CA'da bulamadik ama burada bulduk. Yeni gelen arkadaslar da rahatlikla gelip girdiler. 1 kira deposit aliniyor genelde.


    Me...
    Amerika'ya ilk geldiğinizde evi önceden ayarlamış mıydınız? yoksa ilk etapta bir süre tanıdğınızda mı kaldınız ya da airbnb mi yaptınız?

    Caglaror
    Uzaktan ev ayarlamak zor ve sans isi. ozellikle CA'da. Biz Airbnb ayarladik. Ama TXa gelirken islemlerin bir kismina en azindan uzaktan baslamistik. Tanidik yani veya AirBnb genelde ilk secenk oluyor, otel de degerlendirilebilir .


    Ha...
    Merhaba abi, Amazon full time driver işi( minibüsle ) nasıl kazancı, hemen ehliyeti alınca başvursak 6 ay yada 1 yıl çalışmak için başlayabilirmiyiz işe, yada Fedex falan...

    Caglaror
    Yanlis hatirlamiyorsam Amazon kendisi alip calistirdigi maasli soforlere (dagiticilara) 16$/saat veriyor TX'da. Gecen ay surekli alim yaptilar.acik olustukca alima cikiyorlar. FedEx ve USPS de alim yapiyordu. Surekli olmanin yani sira yilbasi gibi zamanlarda sontratli da liyor. Amazon Flex de yapabilirsin. Gelirgelmez yapilacak ilk isler food delivery. Digerleri alimlari belli zamanlarda aciyorlar. Bekarsaniz birisiyle birlikte eve cikarsaniz rahat gecindirir ve para biriktirirsiniz.


    Oz...
    Elektrik işi yapanların ordaki gelir düzeyi hakkında bilgimiz var mı? Eğitimi ve sertifika süreci hakkındada?

    Caglaror
    Maalesef bilgim yok.


    On...
    23 yıldır yaptığım bir mesleğim var burada Genel olarak TX ilk başlangıç olarak en uygun yer anladığım kadarıyla fakat mesleğim en fazla CA. ve New York da yapılıyor ve ben LA düşünüyorum çünkü TX da neredeyse imkansız kendi işimi yapmam, yanlış bir hareketmi LA e yerleşmek ?

    Caglaror
    CA'da yasanacak tek yerin San Diego oldugunda cogu kisi hemfikir. Geliriniz ne olacak bilmiyorum ama CA'da 100k kazanip 80k harcamak mi? TX da 80k kazanip 70k harcamak mi deseler TX secerdim.
    Meslek nisleri belli yerlerde yogunlastiysa yapacak pek birsey yok zaten. NY ile LA arasinda sadece entellektuel bir farktan soz edilebilir. Pahalilik, kalabalik ve suc oranlari neredeyse denktir.


    Oz...
    Arkadaşlar süremizin sonuna yaklaşıyoruz. Varsa sorularımızı toparlayalım.


    Oğ...
    Bu food delivery işlerinde yıl sonuda vergi bildirimi yaparken kısaca nasıl bir hesap yapılıyor amortisman yakit vs. Düşümü yapılabiliyor mu uberdeki gibi? Yada mil başına sabit bir tax mi mevcut

    Caglaror
    Bu firmalarin genelde IRSýe bildirim yapan TurboTax gibi araci programlarla ucretsiz anlasmalari var.
    Size tam bu aralar 1099 gibi gelir gosteren formlar-belgeler gonderiyorlar ve TurboTax gibi bir programdan verilerinizi giriyorsunuz. 600$ ve ustu kazandiysaniz onlarda bildirimlerini yapiyor. gider girerken 2 seceneginiz var, ya kabaca mile bagli bir bakim gideri gireceksiniz -ki geneli biyle yapiyor- ya da tum harcamalarinizi belgeleri olacak sekilde girip gider gostereceksiniz.
    Genelde mile dayali (program sizi takip edip dokumde toplam mili bildiriyor) gider orani giriliyor.


    Çok teşekkür ederim öğrenmek istediğim buydu


    Oz...
    Yıllık gelir beyanı verirken bazı basit bilgisayar programlarinin daha sorunsuz ve muhasebecilere daha uygun olduğunu duymuştum. Sizin bu konudaki tavsiyeniz nelerdir.

    Caglaror
    Bireysel mukellefler icin TurboTax, KreditKarma vb. programlar ucretsiz zaten.

    Oz...
    Tesekkurler


    Ha...
    Çok teşekkürler değerli bilgiler için


    Caglaror
    Baska sorusu olan var mi? Aslinda sorularinizi forumda da sorabilirsiniz, cok daha tecrubeli insanlar cevap veriyorlar.


    Me...
    Cevaplarınız için teşekkürler


    Oz...
    Arkadaşlar süremizin sonuna geldik.


    Caglaror
    Amerika genelde cozumler ve duzen ulkesi. Endiselerinizin cogunu burada atacaksiniz.

    Caglaror
    Odaklanmaniz gereken en onemli sey is durumlari.

    Caglaror
    Duzenli bir gelir burada size tum kapilari acacaktir.

    Caglaror
    Her turlu konuyu birakip (cocugun kazagin ialsam mi, bavula merdane sigarmi, taharet muslugu napcaz vb) ise odaklanin

    Caglaror
    Amerikada is=hersey


    Ve...
    Çok teşekkürler


    Oz...
    Çağlar bey katılımlarınız için grubumuzun adına çok teşekkür ederim


    Oğ...
    Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz Çağlar bey faydalı bir akşam oldu bizim icin


    On...
    Teşşekürler Vakit ayırdığınız için


    Caglaror
    Rica ederim, herkesin yolu acik olsun. Kiyidan uzaklasmayi goze alamayan yeni kitalar kesfedemez 😉
    Cesur insanlara bir parca yardimci olabildiysem ne mutlu bana.


    Oz...
    Formatmiz gereği gurubumuzu tekrar sessize alıyoruz katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz


    Caglaror
    Iyi aksamlar


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 2
  • 9
  • 2
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

125
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum