Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    @Drywall Bu nedenle felsefe cesaret ister ve cesurların işidir. Felsefeye göre her şey sorgulanır. Bir şeyi sorgulamak ise o şeyin varlığını veya yokluğunu ispat çabası değil, bilakis o şeyi anlama, anlamlandırma çabasıdır. Bu ince nüans çok önemlidir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Drywall ölünce sen haklımısın yoksa haksız mısın sana yazarım 🙂

  • ⭐⭐

    @ayvalik10 Ben haklılık peşinde değilim ki. Sorularımla sorgulamayı derinleştirmeye çalışıyorum. Eğer bir haklılık mücadelesi gibi algılandiysa düzelteyim. Sizin de cevaplarınizda ki karmaşayı ve varsa çelişkileri yine sorularla ve vereceğiniz cevaplarınizla farkederek birlikte düzeltip daha üst veya daha derin sorgulamalara girmeye çalışıyorum. Yani ben de kesinlikle böyledir veya şöyledir iddiasında değilim. Birlikte öğreneceğiz eğer öğrenilesi bir şeyse.


  • Bilinc varolusdur. Bilinciniz kapaliyken, ornegin anastezi ile uyutuldugunuzda, hicbirsey hatirlamazsiniz, hicbirsey yoktur o anda. Tipki dogmadan once bilinc olarak hicbirsey olmadigi gibi. Hayatiniz sona erdigi zamanda, yine bir hiclik olacak. Aksini ispat eden henuz olmadi.

    Son yillardaki degisik calismalar, beynin iki cortex ininde bilinc konusunda rol oynadigini gosteriyor. Henuz tam olarak neresinde bunun oldugu veya tetiklendigi bilinmiyor ama her iki cortexdeki bircok bolgedeki etkilesimlerin bilinc olgusunu olusturdugu zannediliyor.

  • ⭐⭐

    Merhaba herkese tekrardan. Konuyu kafamı kurcalayan ve sorguladığım biraz daha farklı sorularla genisletmek istiyorum.
    Peki sizce atmosferin yani soluduğumuz havanın bilinci var mıdır? Mesela kar taneleri incelendiğinde bir sanat eseri gibi bilinçlice üretilmiş bir şey ile karşılaşıyoruz. Veya dolu olayı? Dolu sanki bir bilinçli yapının eseri gibi? Bilahare tüm hava olaylarına vaktigimizda bir bilinçlilik hali var. Ve bu olaylar atmosferde yani soluduğumuz hava içerisinde cereyan ediyor. Bu noktada etrafımız bir bilinç ile çevrili olabilir mi? Bir bilinç içerisine doğmuş olabilirmiyiz? Mesela bu baglamda şu anekdotu eklemek isterim; kadim dillerden olan arapca, ibranice,aramice de etimolojik anlamda "ruh" soluduğumuz hava ve nefes anlamına geliyor. Gerçekten her yanımızı saran ve hatta hücrelerimize kadar ulaşan nefesimiz yani hava bilinçli bir ruhmudur? Biraz daha spesifik olarak soylemem gerekirse "Ana ruhmudur?" Nihayetinde söyle sorayim ruh=bilinç midir? (Atmosferi oluşturan atom ve atom altı parçacıkların bilinçliliği ile birlikte düşünelim.)


  • @Drywall Merhaba, Bilinçten kastınız "kendi varlıklarının farkındalar mı?" ise benim şahsi görüşüm her bir şey canlı ve ya cansız kendi varlığının farkında. Mesela bir taş "ulan nasıl sertim böyle" diye biliyor kendi kendine yani sertliğinin farkında. Hatta farkındalık olarak ilk "cansızlar/taş toprak ve saire" (aslında canlılar) sonra bitkiler sonra hayvanlar en son insanlar geliyor. Materyalist arkadaşlara belki bir az saçma gele bilir ama düşüncem bu yönde.


  • Felsefi olarak ve ayni zamanda bilimsel olarak, aslinda bildigimiz hersey ve hatta bizim gercekligimiz cok daha farkli bir duzen icinde olabilir. Yani parallel evrenlerin mevcut olma durumundan tutunda tum bu yasadigimiz hayatin bir simulasyon olmasi durumu veya bilincimizdeki bir yansima durumu. Bu boyle uzar gider...

    Bu arada, CERN'den bilim insanlari onumuzdeki gunler icerisinde parallel bir evrenle temas kurmayi umut ettiklerini acikladilar.

  • ⭐⭐

    @MySea klasik fizik ile kuantum fiziği birbiriyle örtüşmüyor gibi gorunsede geçenlerde hangi üniversiteydi unuttum Amerikada bir üniversitede bir kadın bilim insanı bu iki fiziğin birlikteliğine dair yeni bir teori açıkladı. Teori henüz hakem incelemesi prosesindeymiş. Yani paralel evren olasılığı bana yabancı veya olmayacak bir şeymiş gibi gelmiyor. Bu dünyada ki halihazırda başka bir formda var olan, göremediğimiz ve sadece hissedebildigimiz bir başka hayatin varlığı aslında çok aykırı bir şey değil. Örnek verdiğim üzere kar tanesini şekillendiren ve bizlerin hücrelerine kadar nüfuz edebilen bir bilinç var. Bu aşikar aslında ve akıl bunu kabul ediyor. Ama göremiyoruz sadece. Atmosferden bahsediyorum. Var ve her şeye nüfuz ediyor ama göremiyoruz. Bu nedenle bir çok şeyin püf noktasını kaçırıyoruz. Aslında çok uzaklarda ve ulaşılamazlıklarda aradığımiz ve bilinmezliğe gömdüğümüz hakikatın tam içerisinde olma ihtimalimiz cok yuksek. Bununla birlikte dünya dışı bir koskoca bilinmezlik mevcut. Her ne kadar da gidilip gelindiği söylensede hiç bir şey bilinmeyen bir dünya dışı alan mevcut. Bu yüzden hiç bir şey için hiç bir teori için olmaz, olamaz gibi kati yargılarda bulunmamaya dikkat ediyorum.

  • ⭐⭐

    @Masda bahsettiğiniz benim sorguladigim bilincin sonucları yani kavramsal anlamda bilinclilik hali. Ama bahsettiğim o bilinç değil. Bir kavram olarak bilinçten bahsetmiyorum. Bir varlık olarak bilinçten bahsediyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @Drywall Bilinç i aktarılan bir hafıza, miras olarak bir sonraki forma geçen veri olarak alırsak, yani öldüğümüzde bizi yiyen kurtçukta, sonra dönüştüğümüz toprak ve sıvıda, içine nüfus ettiğimiz bitkide ve o bitkiyi yiyen bir başka canlıda, bizim bilinçimizin kırıntıları, bir materyal gibi, bir varlık gibi bir diğer forma geçiyor ise, domino taşlarından biriyiz sadece. Biz ölünce bilinç de ölmüyor. Biz artık bilincin sahibi olmuyoruz. Bizden sonraki durağa yoluna devam ediyor. Eğer öyle ise tabi. Ki ben öyle olduğunu düşünüyorum. Aksi halde insanın da hayvanın da bitkinin de soy devamlılığına bu kadar takıntısı olmazdı. Çimen bile bir ileri sıçrıycam diye uğraşıyor.


  • Bilinç eşittir hatırlamak.
    Herşeyi hatıralayacak beynimiz olduğu sürece bilincimiz de kıymetlıdır.O algılar ,o beyın gıttıkten sonra bilinçte ruhumuz da artık hiçbir işe yaramayacaktır. Yaşayan ölü olmak işte o zaman başlar.O zaman da ınsanın vucudunda kı tum bılınc kım ısterse onun olabılır.
    Rabbım once bedenımıze sihhat versın,sonra aklımıza ve bılıncımıze.

  • ⭐⭐

    @ibrahimasar Evet dediginiz mümkün. Güzel bir bakış açısı. Güzel fikirler çıkıyor ortaya.👍

  • ⭐⭐

    @BelmaSarvan peki öldükten sonra ne olacak bilincimize? Bedenimiz çürüyecek ama bilinç ne olacak? Dediginiz gibi bilinç olmadiktan sonra bu hayatta yaşasak dahi ölü gibi sayılırız. O halde bilinç her şeyin başı ve çok önemli. Bilinç olmadan hiç bir şeyin anlamı kalmıyor. Madem bu kadar önemli ise bilinç öldükten sonra ne olacak? Bunun net cevabını hiç birimiz bilmiyoruz. Sadece fikir yürütmek maksatlı soruyorum.

  • ⭐⭐

    Arkadaşlar bu yazı bugün yayınlandı. Bilinç ile ilgili yeni bir teori ortaya atılmış.

    (https://neurosciencenews.com/electromagnetic-consciousness-17191/)


  • @Drywall Paylasim icin tesekkurler!

  • ⭐⭐

    @MySea Rica ederim. Ne demek. Ben de tesekkur ederim.


  • Guzel bir yazi da ben paylasayim:

  • ⭐⭐

    @MySea Harika bir paylaşım oldu. Çok teşekkür ederim. Bernardo Kastrup' un özellikle üniversal mind görüşüne katılıyorum. Kastrup ile tamamen olmasa da yakın görüşteyim. His ve sezgi fenomenleri önemli etkenlerdir bilinç için. Yapay zekaya bu etkenleri nasil adapte edecekler bilemiyorum? Edebilirlerse belki bilinçli yapay zekaya dönüşebilir? Ama şuan yapay zekada bilinçten söz etmek mümkün değil. Bilinç bilgi deposu demek değildir. Bilgili ile "bilgin" nasıl ki apayrı şeylerse yapay zeka ile bilinç aynı şekilde ayrı şeylerdir. Yani yapay zekayı bırakın insanların dahi büyük çoğunluğunda bu manada bilinçten söz etmek mümkün değil bana göre. Bu anlamda da bilinci ayrı alt kategorilere ayırmak gerekebilir. Yani bilgili bir cok insan var ama bu insanların büyük bir çoğunluğu bu manada "bilgin" degiller. Yani bilincin oluşması için de belli bir insan düzeyi gerekiyor bence. Her insan bana göre bilinç sahibi değildir. Bilinçli olabilmek için çepeçevre bir mânâlandırma yapabilme yeteneğine ulaşabilmek gerekir bence. Bilinçlilik hali insanın kamil ve olgun bir muhakeme yapabilme seviyesinde olması olsa gerek? Yani salt biolojik veya psikolojik olarak ele alınmayacak derecede değerli ve disiplinler üstü ve çok disiplinli bir olgudur bilinç bana göre? En son bildiğim kadarıyla yapay zekaya etik/ahlak entegre etme çalışmaları yapılmaktaydı. Sonuçlar ne oldu bilmiyorum? Yani yapay zekanın bilinçli hale gelmesi için daha yolun başındalar. Ama olmaz da deniyorum. Olabilir mi zaman gösterecek?


  • @Drywall Rica ederim. Bu konular esimin en buyuk ilgi alanlari arasinda. Surekli bilinc, yapay zeka, parallel evren ve daha bircok benzer konularda videolar ve yazilar takip ediyor. Ben ise onun kadar olmasa da, kiyidan koseden takipteyim. 😉

  • ⭐⭐


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

154
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

425.6k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum