@nimble Ayrintili cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
Aslinda amacim J1 vizesiyle bir sure daha (mesela 1-2 yil daha) postdoctoral associate olarak su anki universitemde calismaya devam etmek ve bu sure icerisinde de Amerika'da akademik pozisyon kovalamak. Akademik pozisyon bulabilmek cok kolay olmadigi icin olabildigince cabuk 2 yil kuralini kaldirmayi ve uygun firsati buldugumda da H1B gecisini yapmayi planliyorum.
Kariyerime ve bundan sonraki yasantima Amerika'da devam etmek icin Belcika'da kalici oturum/vatandaslik alabilme ihtimalinden vazgectim (eger Belcika'da bir yil daha kalsaydim - su an aslinda 3 ayim kalmisti - kalici oturum ve vatandaslik alma hakkini kazanacaktim). Onume bazi firsatlar cikinca bazi seylerden feragat etmek zorunda kaldim. Uzun zamandir da gecici oturum vs islerinden bunaldigim icin artik kalici bir sekilde bir yere yerlesmek istiyorum ve bu surecte de sorun yasamak istemiyorum. Acikcasi bu yuzden 2 yil kuralini kaldirmak istiyorum.
Deginiz gibi waiver sonrasi J1 uzatma veya transfer yapilamiyorsa su an icin 2 yil kuralini kaldirma konusu cok acele durmuyor sanki. Ben su an calisan statusunde oldugum icin acikcasi 2 yil kuralini kisa surede kaldirip, J1 statumu de H1B'ye cevirmeyi hedeflemistim. Sanirim boyle bir adim atmadan once universitemde bu islere bakan birimle irtibata gecsem iyi olacak gibi duruyor. DS2019 uzerindeki son tarihe kadar (yaklasik 8 ay kaldi) 2 yil kuralini kaldirmak ve J1'den H1B'ye gecmek de pek olasi gorunmuyor sanki. Sanirim en mantiklisi, kontratimi en az iki yil daha uzatip sonrasinda waiver basvurusu yapmak gibi gorunuyor.