Arkadaşlar selam,
Baktım okudum cok sevdiğim insanlar birbirine kızıyor. Lütfen diyerek cümleye başlıyorum. Ben 2 aydır buradayım. Bazı zorluklar yaşadım, yaşamaya devam ediyorum. Yardımcı olanlar oldu hakkını vereyim. İsimlerini tek tek yazmanın anlamı yok.
Fakat gelecek arkadaşlara tavsiye niteliğinde bir iki cümle yazayım.
Buraya geliş şekliniz, yeriniz, mesleğiniz vb durumlara göre farklılık olacaktır. Örneğin tek başına 20-30 lu yaşların sorunları ayrı evli çoluklu cocuklu gelenlerin sorunları ayrı.
Ben ülkemde üst seviye bir mühendisim iyi bir gelirimde vardı. Şimdi buraya ne diye macera aramaya geldik derseniz. Kendimizce bazı sebebleri var ama bunların içinde çok kazanalım derdi yoktu. Neyse demek istediğime geceyim.
Türkiye de mesleğinizde ne kadar iyi olduğunuzun burada ilk başta hiç bir önemi yok.
Buradan sonraki yazacaklarım kendi yaşadıklarım. İlla herkes aynısını yaşayacak değil.
Ben yazılım alanında iş bakıyorum. Ve backend sistemler geliştiriyorum. Frontend bilgim yok. O alandaki işlere bakmıyorum. İşe alım süreçleri çok yavaş malesef başvurularıma olumlu olumsuz dönen yok. Piyasa şuan seçimler dolayısıyla biraz durgun. Seçimlerden sonra ne olur bilmiyorum. Gelir gelmez kendi alanınızda iş bulmanız zaman alabilir demek istediğim.
Gelince doordash gibi delivery işi yaparım diye düşünüyorsanız birdaha düşünün. O youtube orada burada gördüklerinizin çok azı doğru. Günde ortalama 8 saat dash yapsan downtown da değilsen çok mil e az kazançlar ile dolanıp durursunuz. Birde buraya kaçak girenler ve başka yollarla gelenlerde benzer iş kollarında. Rakip çok yani. Bazen gününüzü 3-4 paket ile tamamlarsınız bazen 15-20. Nedemek istediğimi 5 saat delivery yapıp sonra kazancınızı 2 hamburgere verince anlaşılacak. Tabi bu benim deneyimim herkes aynısı yaşamak zorunda değil. Burada adım attığınız yer para. Kısıtlı para ve aile olarak gelirseniz sorunlar kısa sürede başlıyor. Delivery işine çok bel bağlamayın. Ayaklarınız yere basarak gelin. Bütcenizi iyi ayarlayın. En az 5-6 ay gündelik saatlik işler ile geçirecek gibi planlayın. Aile olarak gelenler oda da kalamaz ya apartman kiralayacak ve ev. Ben apartman tutmadım. İş teklifi, kefil veya apartman komplex nin istediği birikimi sağlayamadığımız için, farklı senaryolarda ev tutmak zorunda kaldım. Buda bütcemi aşmama sebeb oldu. Süprizlere açık olun. Gündelik ve saatlik işler sizin sadece burada market faturalarınızı karşılar ( aile olarak gelenlere sözüm) tek başına gelen hayatta kalabilir. Tabi eyalet ve şehirde önemli (texas houston) benım yerim.
Fazla uzatmıyayım süprizlere süpriz harcamalara hazır olun. Son bir örnek kimsenin demediği. Geldiğinizde ehliyetiniz yok. Ssn yok. Kredi history yok. Araba şart alacaksınız. Aldınız diyelim sigortasız dolaşamazsınız. Ama internette dolaşan videolarda diyorlar ki 100$ veriyorum 50$ veriyorum gibi rakamlar var. Onların sizde olmayan herşeyi var. O sebeble sigortası düşük. Size gelince, siz sigorta yapacak yani size sigorta yapmayı kabul edecek firma bile bulamaya bilirsiniz bulursanızda 300$a yaklaşan aylık bir ödeme ile karşılaşabilirsiniz. Benim 25 yıllık ehliyetim var türkiye tabi. 42 yaşındayım bana ilk geldiğimde 290$ çıkardılar.
Neyse ayaklarınız yere basarak gelin süprizlere hazır olun. Hasta olmayın
ve sizi kırmızı halı ile beklemediklerini gelince hiç düşünmediğiniz zorlukların sizi bekleyebileceğini düşünürek gelin.
Kıymetli bir dostun dediği gibi ( herkes kendi amerikasını yaşamaya geliyor. Herkesin kendi amerikası farklı olacak)