Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak


  • Merhaba arkadaşlar ,

    Benim süreç aşağıdaki gibi işliyor bu senenin greencard talihlisi olduğum için biraz stres oluyorum bu kural yüzünden kaçırabilirim diye sizce bu süreç ne zaman sonlanır .

    Teşekkürler

    IMG_4470.jpeg


  • arkadaşlar merhabalar,

    ben 2024 senesinde tübitak 2214 ile 1 seneliğine amerikaya j1 vizesi ile gideceğim. daha sonra dönüp 1-2 ay doktoramı tamamlayıp tekrar amerikaya post-doc olarak gitmek istiyorum ama 2 senelik kurala tabi olacağım. bu kural tekrar bir j vizesi almamı engelliyor mu? yoksa waive mi etmem gerekiyor, çok kafam karıştı yardımcı olabilir misiniz?


  • Arkadaşlar merhabalar, ben yazmistim ama farkli yere gitti sanırım.

    Ben seneye 1 sene amerikada tubitak 2214 bursu ile J1 vizesi alarak visiting phd öğrencisi olarak gideceğim. Döndükten sonra 1-2 ay içerisinde doktorami tamamlayip tekrar post doc olarak amerikaya donmeyi planlıyorum. Diger burs turleri gibi tubitaka mecburi hizmet borcum yok. Sadece doktorani gelip bitir diyorlar ama yine de 2 sene kuralina tabi oluyorum.

    Simdi tekrar j vizesine başvurmak icin waive etmem gerekiyor mu? 2 sene beklemeden de basvurabiliyor muyum yoksa tekrar J1 vizesi icin ulkede 2 sene beklemem mi gerekiyor?


  • @nursuz merhaba, ben de benzer bir süreçteyim. firma h1b vizesi için sponsor olmaya gönüllü ve ben de istifa etmeye gönüllüyüm. ama nos alabilmek için zorunlu hizmete karşılık maaşın ne kadarını ödemek gerek? ödeme sürecini başlatmak kafi midir acaba bir bilginiz var mı?


  • Selamlar, 2 yıl kuralını kaldırmak için yeni bir başvuru yapıyorum. ABD Başkonsolosluk Vize Ofisi'ne sorduğumda bana aşağıda linkini verdiğim PDF'i yolladılar. Buna göre ana konuyu @crazycells güncelleyebilirse diğer arkadaşlar için çok iyi olur. Case numaramı aldım fakat belgeleri daha göndermediğim için sanırım sistemde kontrol ettiğimde hiçbir bilgi görünmüyor. Sistemde görününce Excel dosyasına bende bilgilerimi ekleyeceğim.

    https://drive.google.com/file/d/1od-18kYXirdsDdxiFp1vnJor6IRUiDyF/view?usp=sharing


  • An itibari ile belgelerimi DOS ve Türkiye Konsolosluğu'na ayrı ayrı yolladım. Normalde bir üstteki paylaştığım belgede DOS başvurusunun ekran görüntüsünü eklememiz istenmişti fakat ben zaman kaybetmemek için hepsini bir yolladım. Yazışmalar tamamlanınca mail üzerinden durum sorgulaması yaparım diye düşünüyorum.

    Ödediğim ücretler:
    --> DOS'a $120 USD Money Order'ı USPS'ten yaptım. 2 dolar da işlem ücreti kestiler. Bana, üzerini dolduracağım çek tarzı bir kâğıt verdiler. Google'dan nasıl dolduracağımı araştırıp doldurdum. Memo kısmına Case numaramı, doğum tarihimi ve doğum yerimi ekledim.
    --> $0.85 cent'ten 2 tane kendinden pullu legal-size #10 zarf aldım. $1.70 USD de burası tuttu.
    --> Türkiye konsolosluğuna $31.00 USD Money Order'ı yine USPS'ten yaptım. 2 dolar işlem ücreti kestiler ve çek gibi bir kâğıt verdiler. Üzerini doldurup belgelerin yanına ekledim.
    --> Toplam masraf $156.70 tuttu USPS'te. Bunun içine evrakları konsolosluğa ve DOS'a yollama ücretleri dahil değil.
    --> 9.95 Flat Rate (sabit fiyat) üzerinden iki ayrı zarf yolladım. Zarflar A4 kağıdını katlamadan sığacak boyuttaydı. Toplam $19.90 USD 'da buraya ödedim.

    Toplam Maliyet: $176.60 USD

    DOS'a yollanacak belgelerin listesi; DS-3035'i online doldurduğunuzda, size diğer belgeler ile verilecek. İndirip orayı takip edebilirsiniz.
    Türk Konsolosluğu'na yollanacak belgeleri de bir önceki paylaşımımda verdim.

  • crazycellsC crazycells bu başlıktan bahsetti

  • Bu ileti silindi!

  • arkadaşlar benim duruma yardımcı olabilecek var mı acaba? çok arada kaldım lütfen :(


  • @jvisa2323 2 yil kuralina tabi olmayabilirsiniz ki buyuk ihtimalle oyle olacaktir. Bu zaten vizeyi aldiginizda vizenin uzerinde belirtiliyor. Eger tabi olursaniz o zaman waiver basvurusu yaparsiniz, simdiden endiselenmeniz gereken bir sey zaten yok.


  • bazı arkadaşlar 2 sene kuralına tabi olup vizeniz bitse bile j vizesine tekrar başvurabiliyorsunuz dedi bazısı da tam tersini beklemen ya da waive etmen gerekiyor dedi o yüzden çok arada kaldım. doğrusunu da bulamadım.


  • @afimxat J1 icin skill listesine bakin genelde tum alanlar var ama eger sizin calistiginiz alan listede yoksa 2 yil kuraliniz olmaz yoksa kural olacaktir tubitak geri odemek icin zorunlu tutmasa da. Ondan dolayi 2 yil kuraliniz olursa waiver almaniz gerekecektir fakat ikinci j visa aldiktan sonra bir daha waiver almaniz gerekecektir.


  • @jvisa2323 Bu dediginizi ben de duydum, baska forumlardan da J'den baska J'ye ya da F'e yani non-immigrant purpose vizelere geciste waiver almaya teknik olarak gerek yok diye okumustum. Fakat ayni zamanda waiver alinmayinca bu konuda sorun cikarabileceklerini de duydum. Amerika'daki okulunuzun international studies office'i var mi? Onlar bilir bu durumu.


  • Daha bursum finalize olmadığı için orayla iletişime geçmiyorum. Fakat son olarak algıladığım şu ki 2 sene kuralı olsa bile J vizesine tekrar başvurabiliyorum ve alabiliyorum. Ama orada tamamen bir açık kapı bırakmamışlar sanırım isteseler red de edebiliyor. Tabi bu sadece benim algıladığım o sebeple belki süreçten geçmiş bilen biri var mıdır diye bu kadar uğraşıyorum. Fakat sanıyorum ki kimse bu durumu bilmiyor.


  • Ben üst üste 3 tane J-1 vizesi alan biri olarak bu konuya açıklık getireyim.

    İlk J-1 vizemi 2019 yılının Aralık ayında uzun dönem (1 yıllık- Research Scholar) olarak aldım. Bu vizemde 2 yıl kuralı uygulandı.
    2021 Aralık ayından önce bana tekrar bir J-1 uzun dönem vizesi uygulanmak istendiğinde iki sorun ile karşılaştım;

    -- 1.si vizemdeki 2 yıl kuralı bitmemişti ve
    -- 2.'si ise kural olsun ya da olmasın tekrar J-1 vizesine başvurabilmem için 2 yıl her türlü beklemem gerektiği söylendi.

    Bu süre vize bitiminden sonra başlayıp Amerika içinde bile olsanız ilerliyor. Fakat bu durumu kategorinize göre şu sayfadan araştırabilirsiniz: https://j1visa.state.gov/programs/

    Bu iki durumdan dolayı bana önce bir kısa dönem (short-term) ~3 aylık bir J-1 vize alındı (max 6 ay). Önceki vizemdeki 2 yıl başvuru (home residency değil) süreci bittikten sonra tekrar bir J-1 uzun dönem (Research Scholar) vizesine başvuru yapıldı.

    Yani sonuç olarak; J-1 vize türünüze göre 2 yıl içerisinde başka bir J-1 vizesine başvurabilirsiniz. Bu durum home residency ile alakalı bir durum değil. Home residency olayı sadece diğer oturum alabileceğiniz türlerdeki vizeler için var. Eğer bulunduğunuz J-1 kategorisi üzerinden 2 yıl geçmemiş ise başka bir kategori üzerinden başvuru yapabilirsiniz, ama program sponsorunuzun bu programlardan birini destekleyebiliyor olması gerekebilir.


  • @seda-dogan tesekkur ederim, basligi bastan okumaya basladim.


  • @smil merhaba sirf bu isi halletmek icin turkiye'ye geldim ve bugun bizzat personel dairesine gittim. yaklasik 10 farkli kisiye gondermislerdir herhalde beni konusmam icin, ama kimse bir sey bilmiyor daha once karsilasmadik boyle bir durumla dediler. borcun tamamini odemeniz lazim diyor cogu. halbuki meb'de %20'sini odeyen alabiliyor bir onceki sayfalara gore. ne yapacagimi bilmez bir durumdayim ben de.


  • Herkese merhaba ,ben 2 year rule icin j1 waivere basurdum ,fakat waiver aldiktan sonra F1 vizesine gecip master veya sertifika programiyla OPT almak istiyorum acaba bu mumkunmu ? ben OPT alabilirmiyim waiver sonrasi ,beni bilgilendirirseniz cok sevinirim .


  • @nursuz dairedekilerin bilecegini dusunmuyorum. 20% kurali gecerli mail ile ulasmaniz daha mantikli olacaktir. Konsolosluk direk hepsinden bilgi aliyor diye biliyorum tum dairelerden.


  • Selamlar,

    Benim NOS, konsolusluk 9 Ocak tarihinde gondermesine ragmen sisteme 5 Nisan'da islendi ve hala pending olarak bekliyorum. Bazi arkadaslarimin nisanda basvurup temmuzda onayi geldi.Bu sirada ben evlendim ve stajim da 6 Eylul'de bitiyor. Mail taslagi hazirladim, mailde evlendigimi de belirtmeyi dusunuyorum. Cunku avukatim recommended olmadan dosyalari Uscis'e gondermek istemiyor, deny aliriz seklinde konustu. Mailde evlendigimi belirtmem bir probleme yol acar mi diye de dusunmeden edemedim. Sizlere sormak istedim.

    Taslak da payalasbilirim. @crazycells


  • @sezerrenderr Galiba biz sizle ayni guncellenen gruptaniz. Benim de NOS sisteme giris 5 Nisan ve hala haber yok. 6 Eylulde'de J1 traineeship bitiyor benim.


Benzer Başlıklar

  • F1 vizem basvurum red olursa, B1-B2 vizem de iptal olur mu?

    Öğrenim Vizeleri (F/M ve J)
    1
    0 Oy
    1 İleti
    80 Bakış
    Emre ErtürkE
    Merhaba; hali hazirda B1-B2 turist vizesine sahibim, vizemin bitmesine de yaklasik 8 sene var. TR de konsolosluktan F1 vizesi icin basvuru yapmayi dusunuyorum. Eger F1 vize basvurum reddedelirse, mevcut B1-B2 vizem de iptal olur mu? Simdiden yanitlariniz icin cok tesekkurler..
  • 1 Oy
    3 İleti
    559 Bakış
    crazycellsC
    @adiriker, içinde söyledi: J1 vizesi staj programları için kurulmuş ajanslar Merhabalar J1 vizesi için piyasada bir sürü ajans var. Bu ajanslar 3500-5000$ arasında fiyat talep ediyorlar. Bu ajanslar olmadan bütün işimizi kendimiz yapabilir miyiz, işimizi kendimiz bulduğumuz taktirde bu ajansların katkısı bize ne oluyor. Çok teşekkürler şimdiden Isinizi kendiniz de yapabilirsiniz, burada onemli olan sizi kabul edecek bir staj yeri bulabilmek. Ajanslarin bir kismi hem size bu yerleri bulmakta yardimci oluyor, hem de cogunlugu sonrasindaki vize islemlerini halletmekte yardimci oluyor. Ama gerekli degiller... Sadece isinizi kolaylastiriyorlar. Kendiniz de stajyerlik icin bir sponsor bulup, daha sonra J1 islemlerini araci kurumlar uzerinden (ajanslardan bahsetmiyorum) vizenizi alabilirsiniz. Bilgi icin su basligi da incelemenizi tavsiye ederim: https://yesilkartforum.com/forum/topic/5088/j1-vizesi-staj-programı-için-hangi-kurumlar-sponsor-olabillir/
  • ( J ) Değişim Programı Vizeleri

    Sabitlendi Öğrenim Vizeleri (F/M ve J) j1 vizesi j vizesi ogrenci vizesi
    421
    0 Oy
    421 İleti
    28k Bakış
    Ö
    merhaba yakın zamanda j1 vizesi alıp administrative processing den geçen var mı? sosyal medya taraması ortalama kaç gün sürüyor? Tecrübesi olanlar cevap verebilirse çok memnun olurum
  • (F/M) Öğrenci Vizeleri

    Sabitlendi Öğrenim Vizeleri (F/M ve J) f vizesi m vizesi f1 vizesi m1 vizesi ogrenci vizesi
    1k
    1 Oy
    1k İleti
    138k Bakış
    mayk_123M
    @T-10-Heavy-Tank Merhaba. Ret aldığınız için üzgünüm. İnternette aşağıdaki web sayfasını keşfettim. Eski ABD elçiliği çalışanı ve vize görüşmesi konusunda danışmanlık veriyor. Belki size yardımcı olabilir diye yazdım. İyi günler https://visainterviewcoach.com/
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

14

Çevrimiçi

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.9k

İleti

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum