GC'nin bana çıkmama ihtimaline karşın (ki bu çok düşük bir ihtimal, hepimiz bana çıkacağını biliyoruz) Kanada'da yasal olarak göçmen statüsü almanın ve iş-oturum izni kazanmanın detaylı bir raporunu hazırladım kendimce. Aile birleşiminden sonra en kolay yöntem eğitim yoluyla gitmek. Tabii bunu daha çok genç ve bekar arkadaşlar için tavsiye ediyorum. Eğer direkt college veya üniversite kabulü alacak kadar ingilizceniz yoksa dil okulu+ 2 sene college eğitiminin ardından çalışma ve oturum izni alabiliyorsunuz. üniversitelerin yıllık maliyeti ortalama 25-30 bin Kanada doları. Collegeler ise yıllık ortalama 15 bin Kanada doları.
Dil okulu (6 aydan daha uzun süren bir program olmalı aksi halde kısa süreli vize alıyorsunuz): ortalama 8.000 cad
College ( Gireceğiniz program en az 4 sömestr yani 2 yıl olmalı): ortalama 30.000 cad (2 yıl için toplam fiyat)
Dil eğitimi sırasında çalışma izni kesinlikle verilmiyor. Kaçak çalışırım demeyin zira Kanada bu konuda Avrupa ülkeleri gibi esnek değil, aksine çok ciddi yaptırımlar söz konusu olabiliyor. College eğitimi sırasında ise çalışma iznine sahipsiniz ama çalışıp okulun parasını öderim diye düşünmeyin zira her bir sömestr için parayı önden peşin vermeniz gerekiyor (ortalama 7.500 cad) ayrıca barınma ve yeme içme masraflarınızı karşıladıktan sonra kazandığınız paradan çok da bir şey kalmayacak zaten.
Bazı büyük dil okullarının pathway programları var. Dil eğitimini tamamladığınıza dair dil okulundan sertifika aldıktan sonra herhangi bir sınava girmeden (toefl, ielts vb) direkt olarak anlaşmalı üniversite ve college larda eğitim almaya başlayabiliyorsunuz.
Kısacası minimum 6 aylık dil okulu ve 2 yıllık college eğitiminin ardından Kanada'da bir yıllık bir oturum ve çalışma izni alabiliyorsunuz. Bu bir yıllık süre içerisinde iş bulmanız durumunda ilgili evrakları temin ederek süresiz oturum ve çalışma iznine sahip oluyorsunuz. Bu 2.5-3 yıllık sürecin sadece eğitim masrafı yaklaşık 40.000 cad.
Bu gönderiyi de benim gibi alternatif arayan arkadaşlar için yazdım. Başlığın yeşil kart bekleme odası olduğunu biliyorum fakat malum sonuçların açıklanmasına aylar olduğu için ve başlıkta da genel bir sohbet ortamı olduğu için bu bilgileri de araya iliştireyim istedim. Hata ettiysem affola.