• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. aslisirin
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    • Takip Edilenler 8
    • Takipçiler 11
    • Konu 0
    • İleti 50
    • En İyi 24
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

aslisirin

@aslisirin

53
    İtibar
    260
    Profil Görüntülemeleri
    50
    Takipçiler
    8
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum Raleigh, NC

aslisirin Takip etme Takip Et

aslisirin tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: North Carolina

Selamlar,
      20 aydir NC Raleigh'de yasayan bir forum uyesi olarak bilgi almak isteyen arkadaslarla deneyimlerimi paylasmak istedim 🙂
      Oncelikle ben bu eyaleti ozellikle secmedim, burada yasayan bir akrabamizi ziyarete gelmistim ve tek kelimeye buraya bayildim. Amerika'da ilk gezip gordugum eyalet burasi oldu ilk gelisimde. 2 hafta kaldim cok az zamanda SC ve Florida gezebildik sonra TR'ye dondum. North Carolina'ya bayildim ben tek kelimeyle. Tabi herkesin zevkleri ve oncelikleri farkli. Ben Istanbul'da kalabaliktan, hayat pahaliligindan, doga hasreti cekmekten bikmistim. Burasi yemyesil cennet gibi geldi bana.

Tr'ye donunce buraya geri gelmenin yollarini aradim. Greencard'a basvururum, bir master programi vs bulur bir sekilde kalirim dedim ve Eylul'22de yollara dustum ve Amerika'ya geldim. Onceden isveren sponsorlugu gibi diger vize turlerinden haberim yoktu buraya gelince ogrendim. Bunlari bilseydim daha Tr'deyken arastirmalarimi yapar sansimi arttirirdim en azindan, gelmeyi dusunenlerin aklinda bulunsun.

Sonra vize suremin dolmasina yakin esimle tanistik, hic hesapta yokken. Ben de o arada vizeme uzatma basvurusu yaptim boyle bi gelisme olunca ve bi 6 ay daha vize alabildim. Sonra da Mayis23'te evlendik ve bu sefer de GC sureci basladi benim de.
      Neyse fazla uzattim, ozetle iyi ki gelmisim iyi ki maceraya atiliyosun diyenleri dinlememisim, simdi hayatimdan cok memnunum, Tam aradigimi buldum resmen ya 🙂 hem yesillik dogadasin ama koy gibi medeniyetten uzak da degilsin her turlu imkan var. Biz Raleigh downtown'a 10dk mesafede bi yerde yasiyoruz. Bulundugumuz lokasyondan Wilmington'a (buranin beachlerinin oldugu bolge) 2 saat, Asheville'e (buranin yaylasi gibi dusunebilirsiniz) 3-4 saat mesafedeyiz. Simdiye kadar gezdigim her yerini cok sevdim NC'nin. Burasi disinda New York, Washington, Florida'yi gorebildim simdilik. Hala kararim degismedi, NC'yi tek gecerim.

Yasam sartlarina gelecek olursak, evet pandemi sonrasi burada da konut fiyatlari filan artmis hayat daha pahali hale gelmis deniyor ama hala cogu eyalete gore daha yasanabilir seviyelerde. Hele ki TR'ye gore kiyaslanamaz bile. TR'de son donemler saka gibi bisey yasiyoduk, her markete gittigimizde fiyatlara zam gelmis oluyodu oyle ki bir ara marketler fiyat etiketi degistirmeye yetisemez olmustu. Burada 2 yil olacak surekli aldigim seylerin fiyati sabitti, son 1-2 ayda fiyatlarda artis oldugunu gordum. TR'de yasadigimiz enflasyonun yaninda bunun lafi bile olmaz diyip gectim.

Is imkanlari ve egitim acisindan da sansli bi bolge. 3 buyuk uni. burada UNC, NC State ve Duke ayrica Research Triangle Park. Bizde cocuk yok ama okul puanlari da iyiymis diye duydum. Ayrica artik cogu is icin evden calisma imkani var, esim de ben de evden calisiyoruz.

Iklimi Istanbul'a cok benzer sadece kisin daha soguk oldugu bazi gunler olabiliyor. Yazin da nemi filan Istanbul'u aratmiyor yani 🙂
      Onun disinda bortu bocek fobisi olan benim gibi insanlar icin cok da tatli bi yer oldugunu soyleyemem yalan yok. Kisin buyuk sorun degil de onun disinda cockroach denen bizdeki karabocek benzeri bi bocek bolca var bu eyalette, hele ki okyanusa yakin yerlerde daha da asiri. Bi kaldigimiz otelde gece yarisi odayi degistirmek zorunda kalmistik, kabus gibiydi. Yilan da cok var keza yuruyuste filan cok dikkatli olmak gerekiyor. Yuruyus demisken burada yuruyusseverler icin ideal bi hayat var, her yer parkur dolu resmen. Hem de gokyuzunu bile kolayca goremediginiz ormanin icinde yuruyosunuz. Hala her yuruyuste deli gibi seviniyorum, sukrediyorum buraya gelebildigime 🙂
      Aklima gelenler bunlar simdilik, benim NC hayranligim tek mesaja sigmaz 🙂 aklima gelirse baska seyler de eklerim ara ara. Herkesin gonlunden gectigi gibi kolaylikla su gibi akip gecmesini dilerim Amerika'ya yerlesme surecinin.

Diğer Eyaletler içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Amerika'da broker/emlakci olmak (gayrimenkul isleri)

Arkadaslar selam,
      Evet sonunda ben de real estate broker oldum 🙂 Konuya ilgisi olanlara fikir vermesi acisindan deneyimlerimi paylasayim kisaca. Oncelikle bulundugunuz eyalete gore degisen bir surec. Ben NC'de yasiyorum, farkli eyalette yasayan emlak danismani arkadaslarim da kendi deneyimlerini aktarabilirler.
      Iki asamali bir sinav sureci var temelde. Ilk olarak Google search ile bulabileceginiz, online veya in person secenekleri mevcut, real estate pre-licensing course satin almaniz gerekiyor. Ben HPW School'dan aldim, online ama devam zorunlulugu olan bir secenekti benimki. Toplamda 75 saat pre-licensing course tamamlaniz gerekiyor, NC'de REB (real estate broker) olabilmek icin. Max 15 saat kacirma hakkiniz vardi hatirladigim kadariyla. Dersler Zoom uzerinden haftanin belli gunleri yapiliyor. Self-paced secenegi de mevcut isterseniz. Ama ozaman size ders anlatan bir hoca yok, her seyi kendiniz calisip ogrenmek zorundasiniz. Sorun su ki cok fazla konu var. 700 sayfalik kitaptan sorumlusunuz hepsini calismaya omur yetmez 😃 hoca size ilk gunden daha hepsini okumaniza gerek yok diyor hatta ve kurs boyunca onemli kisimlari ekstra vurguluyor. O nedenle instructor ile olani tercih etmekte fayda var.
      75 saat kursu bitirdiginizde yaklasik 2,5 ay surdu, kurs bitirme sinavina giriyorsunuz. Online bir sinav, kopya cekmediginize emin olmak icin kamera ve mikrofon acik. Sinavin detayina cok fazla girmiyorum simdilik ama kolay bir sinav degil, saglam ders calismak gerekiyor cok fazla hukuki, mesleki terim vs. var. Sadece iyi ingilizce bilmek yetmiyor yani. 2 bolumden olusuyor. National (80 soru) ve State (60 soru). National sorulari tum eyaletlerde ayni. Ama eyalet sorulari bulundugunuz eyalet ozelinde degisiyor. Neyse kursun sinavina girdiniz gectiniz diyelim. Devletin yaptigi gercek sinava girmeye hak kazaniyorsunuz. Iyi haber, kurs sinavini gectikten sonra devletin sinavini ilk denemede gecemezseniz, gelecek ay tekrar girebiliyorsunuz. Her ay duzenlenen bir sinav cunku, tabi sinav bedeli odemeniz gerek her seferinde. Ama kurs sinavindan kalirsaniz, 75 saati tekrarlamaniz gerekiyor. Valla bunun olmamasi icin korkudan acayip inekledim 3 ay, oyle soyleyeyim. Ama calisirsan yapilmayacak bir sey degil, gozunuz korkmasin yani. Devletin sinavina girmek icin online randevu alip bedelini online odeyip sinav merkezine gidiyorsunuz. Bilgisayar uzerinden yapilan bir sinav, ust aramasi filan yapiliyor giriste. Cep tel vs hicbir kisisel esya almiyorlar sinav salonuna. Epey ciddiye aliyorlar bu isi Amerika'da anlayacaginiz, her isteyen emlak danismani olamiyor. Sinavdan cikinca hemen sonucu elden veriyorlar, gecip gecmediginiz belli oluyor, bekleme stresi yok yani o guzel 🙂 Ilgilenen sorusu olan cikarsa daha detay yazarim, simdilik genel fikir vermek istedim sadece.
      Gorusmek uzere, selamlar.

Mühendislik ve Mimarlık içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Amerika'da Günlük Yaşamdaki Farklılıklar

Bu basligi nasi kacirmisim ben yaa, faydali bilgiler paylasilmis herkesin eline saglik 🙂 Ekleyecek pek bisey kalmamis ama bikac ufak ekleme benden de sunlar var:

Ilk geldigimden beri dikkatimi ceken ve yil olmus 2026 hala da yaygin kullanilan normal postalama. Herkes sik sik posta kutusunu kontrol eder cunku bikac gun bakmasan reklam, bankalardan kk pre-approved bildirimleri, resmi evraklar, sigorta firmalarindan faturalar vs. gibi seylerle dolar.

Insanlar birbirine hala kartpostal gonderir, Christmas, dogum gunu vs tebrikleri icin.

Burada vesikalik foto cektirmek icin TR'deki gibi "Foto bilmem ne" tarzi dukkanlar yok. Bu isi CVS, Walgreens gibi pharmacy'lerde hallediyorsunuz.

Araba kullanirken onunuze sincap, geyik vs cikabiliyor cok dikkat etmek lazim.

Turkiye'deki gibi kimse size "Ev kira mi, kendinizin mi?" diye sormaz, hicbi zaman kimse sormaz. Ancak buradaki bi Turk size bu soruyu sorabilir belki bide Hintliler 🙂 Amerikalilar kimseye acikca ne is yapiyosun diye bile sormaz, cunku bu kisinin ekonomik durumunu kurcalamaya girer. Arkadassaniz zaten bilirsiniz bunu, elin adami gelip de size iki lafin arasinda bunu sormaz yani 🙂

Neredeyse her evde somine vardir, luks degil standart bisey yani.

Her evin driveway'i kendi mulkudur, birinin driveway'ine kafaniza gore arac park edemezsiniz veya donus yapmak icin aciktan alma amacli bile kullanmaniz hos karsilanmaz.

Amerikan filmlerinde/dizilerinde gordugumuz cilgin universite partileri gercektir, evet yanlis duymadiniz ben de kurgu saniyodum yok la bu kadar da diildir diyodum ama cevremdekilerden duyduklarim resmen filmlerdeki gibi cilgin uni hayati yasadiklari.

Holiday season'a sasirtici sekilde onem veriyolar. Mesela Halloween'de cocuklar kapi kapi gezip, trick or treat yapar ama sadece cocuklar degil buyukler de eglence firsatini hic kacirmaz is yerinde filan kostumlu konsept yaparlar.

Evde yemek yapmak, benim gordugum daha bizden onceki nesil homemaker dedikleri calismayan ev kadinlarinin yaptigi eskide kalan bisey. Hani sey gibi dusunebilirsiniz, kadinin meslegi ascilik mi neden yemek yapmak onun gorevi olsun ki, restaurantlar var bunun icin, yemek oradan satin alinir. Kayinvalidem 60larinda bi kadin mesela, o bile haftada bikac kez evde yemek yapiyo benim gordugum.

Bundan bahsedenler olmus ama bana da cok ilginc gelen, restaurantlarda icecek aldiginizda refill olmasi yani orada oturdugunuz surece gidip musluktan doldurup doldurup icin icebildiginiz kadar 🙂 hatta giderken de yolluk alirlar mutlaka. Esim Turkiye'ye geldiginde cok sasirdi buna, Avrupa'da da bizdeki gibi ama refill yok yani dimi benim gordugum ulkelerde oyleydi en azindan.

Amerikan erkekleri cim bicmeyi cok sever, haftasonlari hobi gibi cok yapan var. Takiyo kulakligi ohh meditasyon gibi miss 🙂 Eger bulundugunuz yerde HOA vs yapmiyosa bunu kendiniz yapmaniz gerek veya birini tutup yaptirmaniz lazim cunku.

Kadinlari ilgilendiren bi konu ama fikir olsun yine de, lazer epilasyon burada cok pahali. Saka yapmiyorum coook pahali kizlar 🙂 Amerika'da dis tedavisi pahali denir, atasozu gibi biseydir bu hani ama lazer epilasyon disle kiyaslayinca TR'nin 10 kati filan diyebilirim. Bu yuzden buraya gelmeden TR'de halletseniz cok mantikli olabilir.

Kültür ve Hobi içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: İngilizce'yi nasıl öğrenmeye çalışıyorsunuz?

selamlar, bu basligi forumda gezinirken yeni fark ettim, nacizane ben de elimdekileri paylasmak istedim.

Oncelikle belirtmek isterim, ben sifir Ingilizce ile gelmedim buraya, Turkiye'de 12 yildir is hayatinda global sirketlerde calisirken sunum yapacak, maillesecek kadar Ingilizce biliyordum. Benim sorunum buraya gelince farkli aksanlardan dolayi insanlarin ne dedigini anlayamamakti temelde 🙂 elbette benim aksanimi da onlar anlayamiyordu bazen, bir de business cogu terimi bilsem de burada gundelik hayatta kullanilan bazi kelimelerde eksigim oldugunu hissediyodum.
      Pronunciation icin bir youtube kanali buldum, "Accent's Way English with Hadar" hocanin kendisi de bizler gibi, native speaker degil ama aksani american gibi (esime onaylattim, kendisi native speaker).
      Linki buraya birakiyorum: https://youtube.com/@hadar.shemesh?si=fOWhI1ls5n-oPSg7
      Guzel tarafi hoca da native olmadigi icin o da ayni yollardan gecmis, bizim yaptigimiz hatalari biliyor ve dikkat etmek gereken seyleri native bi hocadan daha iyi anlatiyor bana gore. Kanalda yuzlerce videosu da var ama kurs isterseniz websitesi de var egitim de satin alabilirsiniz.

Kelime ogrenmek icin esimle konusmak cok faydali oluyor, her bilmedigim kelimeyi sorup app'e ekledim ilk zamanlar artik o kadar sormuyorum. Bir de son 1 yildir How I met your mother izliyodum, gundelik soylemleri ogrenmek icin asiri faydasi oldu, siddetle tavsiye ederim. Friends de tavsiye ediliyor ama o bana cok eski geldi, izleyemedim 🙂
      Ayrica bir de yeni ogrendigim kelimeleri unutmamak icin bir metod oldugunu ogrendim "spaced repetition system" diye geciyor. Bu metotu kullanan app'ler var telinize indirebileceginiz, bilimsel gecerliligi olan bi yontem ve yaklasik 6 aydir kullaniyorum cok ise yariyor, unutmuyorum artik yeni ogrendigim kelimeleri. Ben Ankiapp kullaniyorum, Memorang de var hangisini severseniz. App'e eklediginiz kelimelerinizi her gun tekrar ediyosunuz bikac dakikanizi aliyor. App'in faydasi bilemediklerinizi ogrenene kadar daha sikca onunuze getirmesi.

Umarim birilerine faydasi olur, herkese kolayliklar...

İngilizce içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Türkiyedeki Mesleğiniz Neydi Amerikada Ne oldu?

Selamlar, ben Tr'de yazilimciydim. Amerika'da da bir sure remote yazilim uzerine calistim ama hic full time is bulamadim 😕 Hep contracted calisabildim, gecici ve benefit'leri olmayan islerdi. Boyle olunca AI'in da gelecekte yazilim isini yok edebilecegi veya farkli biseye evrilebilecegi endisesiyle farkli seyler aramaya basladim. Arada part time store isleri de denedim. Hem 3-5 harcligim ciksin hem de farkli aksanlar duyayim diye. Esim ve yakin cevrem cok temiz konusuyolardi, farkli milletlerin aksanlarini da duymak faydali oldu acikcasi. Sonunda real estate broker oldum 🙂 Bi deneyeyim ne kaybederim ki diye girdim, iyi ki de girmisim sevdim guzel gidiyo 🙂

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

Herkese merhaba,

NC eyaletinde gecen hafta ayni hafta icinde ehliyet aldim. Su sira ehliyet alacak olanlar varsa belki faydasi olur diye paylasmak istedim.
      Yakin zamana kadar randevu almak gerek saniyordum ve randevular 3 ay sonraya veriliyor. Randevumu almis bekliyordum ki ehliyet islemlerinin walkin de yapilabildigini ogrendim. Civardaki DMV ofislerin yogunluguna online bakip walkin bekleme sureleri nedir ogrenip ona gore gidebiliyorsunuz. Suradan bakiliyor: https://www.ncdot.gov/dmv/offices-services/locate-dmv-office/Pages/dmv-offices.aspx?office=driverlicense
      Bazilarinda uzun kuyruklar olabiliyor, sogukta ayakta dikilmek istemem derseniz iceriden girip check-in yapip numara aldiktan sonra gidip arabanizda da bekleyebiliyorsunuz. (Bunu bilmeyip disarida bekleyenler de vardi) Randevunuz yaklasinca SMS ile bildirim geliyor.
      Evet belki DMV ofisleri cok yogun, orada gidip 2 gun 4er saat gecirmek zorunda kaldim ama 3 ay beklememis oldum.
      Sinava gelince ilk asamada goz doktoruna gittigimizde yapilan gorme testi gibi harfleri okutup gorusumuzu test ediyorlar.
      2.asamada DMV officer size trafik isaretlerini gosteriyor ve anlamini soruyor.
      3.asama icin DMV officer'in karsisindan kalkip sinav bilgisayarlarina geciyorsunuz. 25 soruluk coktan secmeli bir sinav. 25'te 20 yapmaniz gerek gecebilmek icin. Zaman kisiti yok. Sorular cok zor degil, https://www.ncdot.gov/dmv/license-id/driver-licenses/new-drivers/Pages/driver-license-tests.aspx
      ben bu linkteki dokumanlara calisip gectim.
      4.asama road test, eger ayni gunde yetisirse bilgisayardaki sinavi gecerseniz hemen pesinden road testi de alabiliyorsunuz, benim yetismedi baska gun tekrar gittim.
      Bu arada araba kullaniyorum diye tek gitmeyin, TR'deki gibi degil, sinavi kendi aracinizda olacaginiz icin yaninizda NC Driver's License'i olan bir driver gormek istiyorlar.
      Road test de 10 dk kadar surdu. DMV ofisin onundeydi arac. Ilk bana sen bin, camlari acip talimatlarimi uygula dedi.
      Sag sinyal, sol sinyal verdirdi. Frene bas dedi. Bir de kornaya bas dedi. Sonra kendisi de araca bindi. Ilk soldan don dedi. Sonra ilerledik STOP sign vardi, durdum. Oradan saga dondurdu. Sonra bir ara sokaga girdik hic arac yoktu. Benden onceki kisinin sinavinin bitmesini bekledik. Sonra ilerle ve 3-point turn yap dedi, yaptim. Sonra da geri geri git dedi. Sonra da tamam gectin dedi ve bitti 🙂 Cok stres yapmistim ama tahmin ettigimden kolay oldu. Sinava gireceklere basarilar arkadaslar. Selamlar.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: North Carolina ve South Carolina hakkında bilgiye ihtiyacım var

Merhaba, mesaji biraz gec gordum ama umarim faydasi olur.

Yaklasik 2 yildir NC'de yasiyorum. Istanbul'dan gelen biri olarak kalabaliktan sehir hayatindan trafikten bikmistim, burada tam aradigim huzuru buldum diyebilirim 🙂 Biz baskent Raleigh civarinda yasiyoruz ama Raleigh-downtown'da degiliz, 10 dk mesafedeyiz, sehrin gorece kesmekesinden uzaktayiz, hos Istanbul'dan gelen birine gore buranin en kesmekesli hali bile sakin sayilir 🙂
      NC'nin en sevdigim tarafi yemyesil olusu. Evimiz ormanin icinde burada. Istanbul'da boyle bi yasam icin Zekeriyakoy veya Gokturk'te oturmak gerekirdi. Bunun yani sira lokasyon itibariyle NC beachlerine 2-3 saat mesafedeyiz bu da guzel. Dag selale filan oyle seyler isterseniz de Asheville var 3-4 saat mesafede orasi da tam bi doga harikasi.
      Trafik is saatlerinde burada da yogun olabiliyor ama oyle Istanbul'daki gibi yarim saatlik mesafeyi 1,5 saatte gitmiyorsunuz trafik yuzunden. Evden calistigim icin arada sirada trafik saatine denk gelsem de o kadar batmiyo 🙂
      Okul puanlarinin benim oturdugum lokasyonda iyi oldugu soyleniyor ama o konuda cok bilgim yok malesef yanlis yonlendirmek istemem sadece iyi oldugunu duydum.
      Bocek yilan sormussunuz, orman olunca onlar var tabi, benim icin de burada yasamanin en zor tarafi bu olabilir ama her mevsim degil neyse ki Nisan-Eylul arasi gibi.
      Cocuklar icin outdoor indoor mekanlar cok fazla var o konuda sikinti cekmezsiniz, esimin yegenleri var oradan biliyorum.
      Ev kiralari gorece bazi eyaletlerden iyi bana gore. Cary, Apex, Morrisville, Garner ilk aklima gelen Raleigh'e en yakin duzgun yerlesim yerleri, Mesela Cary'de kiralar 2 bedroom ortalama bi townhome icin 2000-2500 civari, apartment'lar daha uygun olabilir muhtemelen onlara da bakmakta fayda var.
      Uber, doordash, instacart filan her sey var. Havalimani yakin, Durham'da bize 20 dk mesafede mesela.
      Ozetle ben cok tavsiye ederim. Ama tasinmadan mutlaka bi gelip gezin gorun bence 🙂

Baska sorunuz olursa elimden geldigince yardimci olmaya calisirim. Kolay gelsin.

Eyaletler içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Arkadaslar sourdough ekmek seviyorsaniz Lidl'da German Sourdough siddetle tavsiye ederim. Hem uygun fiyat, hem lezzetli. Gramajini bilmiyorum ama 3.99'a kocaman ekmek yani. Glutenli hala tabi cok da saglikli sayilmaz ama ben pek ekmek yemiyorum, ayda yilda canim cekerse bu ekmekten alip 1 dilim yiyip kalani da yallah dondurucuya 🙂

aslisirin
      aslisirin
    • RE: ABD Vatandaşı ile Amerika'da evlenip Green Card almak

Arkadaslar selam, dun greencard'im ulasti :)) ne olduysa birden hizlandi patir patir cozuldu. Bastan sona bu forumdan faydalanarak yaptik basvuruyu esimle. Tum formlarin instruction'larini satir satir inceledik bir de. Zaman zaman sorularima cevap veren herkese ve forum yoneticilerine kocaman tesekkurler. Sayenizde avukata 4K odemedim, eksik olmayin 🙂 sevgiler.

Aile Dayanaklı Göçmen Vizeler içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

@Ercan-Geçgin, içinde söyledi: Amerika'da Ehliyet Almak

@aslisirin tebrik ederim ve paylaşım için teşekkür ederim. Ben yakın zamanda Lodi DMV’de yazılı sınava girdim ve 50 soru soruldu, Sizin girdiğiniz yer neresiydi? Yarısını sormuşlar, bu kadar mı değişir yerden yere 🙂
      Bir de için 20 iş günü içinde gelir dendi ve bu süre epey fazla geldi bana.

rica ederim, cok sagolun. NC'den aldim, 90 gun icinde gelir dedi gorevli ama gecici ehliyet de verdi, sorun yok bu yuzden 🙂

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin

aslisirin tarafından gönderilen son iletiler

• RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Costco’da an itibariyle $4.059 olmus bugun arkadaslar regular’in gallon fiyati 😱

aslisirin
      aslisirin
    • RE: ABD Vatandaşı ile Amerika'da evlenip Green Card almak

@Boticelli selamlar, ben her seyi yaklasik 4 yil once yesilkartforum ve ilgili formlarin instruction'larini dikkatle okuyarak yapmistim. Hic sorunsuz tikir tikir isleyen bi surec oldu. Iyi ki avukata o kadar para vermemisim dedim. Zaten basvuru fee'leri var bi ton para. Surecimi imzamdan gorebilirsiniz. Sorunuz olursa bana yazabilirsiniz, bildiklerimi paylasirim. Kolayliklar 🙂

aslisirin
      aslisirin
    • RE: Dolar Çıldırdı

@smartcells dun $3.39 dan aldim neyse ki 70 cent indirimimiz varmis da biraz hafifletti hasari 🙂

Gündem ve Sohbet içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Green Card Yenileme ya da Degistirme (I-90 Kaybolma/Calinma veya I-751/I-829 Kosul Kaldirma)

@EfeNevada cok tesekkurler 🙂

Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: Amerika'da Günlük Yaşamdaki Farklılıklar

Bu basligi nasi kacirmisim ben yaa, faydali bilgiler paylasilmis herkesin eline saglik 🙂 Ekleyecek pek bisey kalmamis ama bikac ufak ekleme benden de sunlar var:

Ilk geldigimden beri dikkatimi ceken ve yil olmus 2026 hala da yaygin kullanilan normal postalama. Herkes sik sik posta kutusunu kontrol eder cunku bikac gun bakmasan reklam, bankalardan kk pre-approved bildirimleri, resmi evraklar, sigorta firmalarindan faturalar vs. gibi seylerle dolar.

Insanlar birbirine hala kartpostal gonderir, Christmas, dogum gunu vs tebrikleri icin.

Burada vesikalik foto cektirmek icin TR'deki gibi "Foto bilmem ne" tarzi dukkanlar yok. Bu isi CVS, Walgreens gibi pharmacy'lerde hallediyorsunuz.

Araba kullanirken onunuze sincap, geyik vs cikabiliyor cok dikkat etmek lazim.

Turkiye'deki gibi kimse size "Ev kira mi, kendinizin mi?" diye sormaz, hicbi zaman kimse sormaz. Ancak buradaki bi Turk size bu soruyu sorabilir belki bide Hintliler 🙂 Amerikalilar kimseye acikca ne is yapiyosun diye bile sormaz, cunku bu kisinin ekonomik durumunu kurcalamaya girer. Arkadassaniz zaten bilirsiniz bunu, elin adami gelip de size iki lafin arasinda bunu sormaz yani 🙂

Neredeyse her evde somine vardir, luks degil standart bisey yani.

Her evin driveway'i kendi mulkudur, birinin driveway'ine kafaniza gore arac park edemezsiniz veya donus yapmak icin aciktan alma amacli bile kullanmaniz hos karsilanmaz.

Amerikan filmlerinde/dizilerinde gordugumuz cilgin universite partileri gercektir, evet yanlis duymadiniz ben de kurgu saniyodum yok la bu kadar da diildir diyodum ama cevremdekilerden duyduklarim resmen filmlerdeki gibi cilgin uni hayati yasadiklari.

Holiday season'a sasirtici sekilde onem veriyolar. Mesela Halloween'de cocuklar kapi kapi gezip, trick or treat yapar ama sadece cocuklar degil buyukler de eglence firsatini hic kacirmaz is yerinde filan kostumlu konsept yaparlar.

Evde yemek yapmak, benim gordugum daha bizden onceki nesil homemaker dedikleri calismayan ev kadinlarinin yaptigi eskide kalan bisey. Hani sey gibi dusunebilirsiniz, kadinin meslegi ascilik mi neden yemek yapmak onun gorevi olsun ki, restaurantlar var bunun icin, yemek oradan satin alinir. Kayinvalidem 60larinda bi kadin mesela, o bile haftada bikac kez evde yemek yapiyo benim gordugum.

Bundan bahsedenler olmus ama bana da cok ilginc gelen, restaurantlarda icecek aldiginizda refill olmasi yani orada oturdugunuz surece gidip musluktan doldurup doldurup icin icebildiginiz kadar 🙂 hatta giderken de yolluk alirlar mutlaka. Esim Turkiye'ye geldiginde cok sasirdi buna, Avrupa'da da bizdeki gibi ama refill yok yani dimi benim gordugum ulkelerde oyleydi en azindan.

Amerikan erkekleri cim bicmeyi cok sever, haftasonlari hobi gibi cok yapan var. Takiyo kulakligi ohh meditasyon gibi miss 🙂 Eger bulundugunuz yerde HOA vs yapmiyosa bunu kendiniz yapmaniz gerek veya birini tutup yaptirmaniz lazim cunku.

Kadinlari ilgilendiren bi konu ama fikir olsun yine de, lazer epilasyon burada cok pahali. Saka yapmiyorum coook pahali kizlar 🙂 Amerika'da dis tedavisi pahali denir, atasozu gibi biseydir bu hani ama lazer epilasyon disle kiyaslayinca TR'nin 10 kati filan diyebilirim. Bu yuzden buraya gelmeden TR'de halletseniz cok mantikli olabilir.

Kültür ve Hobi içinde yayımlandı
      aslisirin
      aslisirin
    • RE: i-751 basvurusu (kosullu Green Card'in kosulunu kaldirmak)

@aslisirin, içinde söyledi: i-751 basvurusu (kosullu Green Card'in kosulunu kaldirmak)

Arkadaslar selam, bu konudaki ilk entry neredeyse 10 yil oncesinden. O zamanlar belki online basvuru yoktu bilemiyorum ama okuduklarimdan gordugum basvurularin hala 2026'da bile posta yoluyla yapiliyor oldugu. Son yillarda sorunsuz online basvuru yapan oldu mu? Bekleme surelerinin cok uzun oldugunu goruyorum ve acaba online mi yapsam diye dusunuyorum ama emin de olamiyorum. Bugunlerde online postadan bile daha guvenli olabilir belki de. Tam 90 gun kala online yapsam, eger ulasmadi vs. gibi donus olursa, posta yoluyla yapmaya hala vaktim bile kalir diye dusunuyorum. Ne dersiniz, basili kagit posta eski usulden sasmasak mi 🙂

Selamlar tekrar, benim su iletime yorumu olan yok mu acaba? Az zaman kaldi, napsam yine posta mi yapalim cunku affidavit filan var islak imzali olsa daha mi hoslarina gider sanki ne diyosunuz? Fikir verin nolur bi sacmalik yapmiyim.

aslisirin
      aslisirin
    • RE: Green Card Yenileme ya da Degistirme (I-90 Kaybolma/Calinma veya I-751/I-829 Kosul Kaldirma)

@Ryback cevap icin tesekkurler. Zaten en kotu ek kanit isterler, onu da o zaman dusunuruz dimi. Her seyimiz yasal, eksik biseyimiz de yok. Tamamdir, icim rahatladi, sagolun 🙂

aslisirin
      aslisirin

Selamlar, I-751 formunda criminal record sorusuna (20. Have you ever been arrested, detained, charged, indicted, fined, or imprisoned for breaking or violating any law or ordinance (excluding traffic regulations), or committed any crime which you were not arrested in the United States or abroad?) 'Hayir' cevabi vermemiz yeterli mi ek evidence sunmamiz da gerekir mi sizce? Daha once bu baslik altina tecrubelerini paylasanlar 'No criminal record' anlamina gelen bir dokuman submit etmemisler diye anliyorum. I-751 instructions'ta Criminal History basligi altinda '3. If no record is available, an original statement from the court that no record exists of your arrest or conviction.' seklinde bir madde goruyorum. Bu nedenle emin olmak istedim. Tesekkurler simdiden.

aslisirin
      aslisirin
    • RE: i-751 basvurusu (kosullu Green Card'in kosulunu kaldirmak)

Arkadaslar selam, bu konudaki ilk entry neredeyse 10 yil oncesinden. O zamanlar belki online basvuru yoktu bilemiyorum ama okuduklarimdan gordugum basvurularin hala 2026'da bile posta yoluyla yapiliyor oldugu. Son yillarda sorunsuz online basvuru yapan oldu mu? Bekleme surelerinin cok uzun oldugunu goruyorum ve acaba online mi yapsam diye dusunuyorum ama emin de olamiyorum. Bugunlerde online postadan bile daha guvenli olabilir belki de. Tam 90 gun kala online yapsam, eger ulasmadi vs. gibi donus olursa, posta yoluyla yapmaya hala vaktim bile kalir diye dusunuyorum. Ne dersiniz, basili kagit posta eski usulden sasmasak mi 🙂

aslisirin
      aslisirin
    • RE: Türkiyedeki Mesleğiniz Neydi Amerikada Ne oldu?

Selamlar, ben Tr'de yazilimciydim. Amerika'da da bir sure remote yazilim uzerine calistim ama hic full time is bulamadim 😕 Hep contracted calisabildim, gecici ve benefit'leri olmayan islerdi. Boyle olunca AI'in da gelecekte yazilim isini yok edebilecegi veya farkli biseye evrilebilecegi endisesiyle farkli seyler aramaya basladim. Arada part time store isleri de denedim. Hem 3-5 harcligim ciksin hem de farkli aksanlar duyayim diye. Esim ve yakin cevrem cok temiz konusuyolardi, farkli milletlerin aksanlarini da duymak faydali oldu acikcasi. Sonunda real estate broker oldum 🙂 Bi deneyeyim ne kaybederim ki diye girdim, iyi ki de girmisim sevdim guzel gidiyo 🙂

aslisirin
      aslisirin