Herkese selamlar,
ABD’ye kesin olarak giriş yapalı tam 1 ay olmuş durumda, daha önce sürecimiz başlatmak için Mart ayında gelip 5 gün kalmıştık ancak onu turistik bir gezi olarak tanımlayabiliriz. Bu 1 ay içerisinde neler yaşadığımı başlıklar halinde anlatmaya çalışayım, yeni geleceklere bir faydası olabilir.
EV KİRALAMA
Biz kayınbiraderimin Irvine CA ‘da yaşamasından dolayı burayı seçtik. Yıllardır ABD'nin yaşam ve çocuk yetiştirme sıralamasında ilk 3’e giren bu şehir gerçekten inanılmaz huzurlu ve güvenli bir yer. Bunun yanında okullara baktığımızda da hepsinin çok yüksek puanlarda olduğunu görebiliyorsunuz. Yaşayan community’nin çoğunluğunun beyaz Amerikalı ve gelir düzeyi yüksek kişilerden oluşması da bu durumu etkiliyor. Tüm bu sebeplerle de maalesef ev kiraları biraz yüksek. Tabi ki herhangi bir kredi skorumuz da olmadığından ev sahiplerine kendimizi beğendirmek zor oldu. Ancak şu anda bulunduğum evi kayınbiraderimin garantör olması (kredi puanının yüksek olması önemli) ve 1 yıl boyunca 3 aylık peşin ödemeler şeklinde anlaşarak tutabildik. İstediğimiz okul bölgesinde olması ve çevrede tanıdığımız Türk ailelerin de bulunması nedeniyle başka bölgeye gitmek istemedik ve Northwood bölgesinden 3950 $'a evimizi tuttuk. Tüm abonelik işlemlerini telefon ve internet siteleri üzerinden hallettik. İlk faturalara belli bir depozito ücreti yansıtılacak. Ev 3 oda ve 2,5 banyolu, bir site içerisinde ve sitenin havuzu mevcut, en önemlisi istediğimiz okula 5 dk'lık yürüme mesafesinde.
BANKA HESABI VE KREDİ KARTI
İlk girişimizde BOFA’dan benim adıma bir hesap açmıştık. Bu gelişimde TR’den nakit olarak getirdiğim parayı da bu hesaba yatırınca 500$
limitli bir unsecured kredi kartı verdiler sağolsunlar
Ufak ufak harcamalar yapıp ödeyerek kredi skoru oluşturmaya çalışacağız. Bunun dışında Capital one 300 $'lık bir unsecured kart verdi henüz kullanmaya başlamadım bir de Discover’dan 500$'lık secured bir kart aldım. Uzun bir süre bunlarla ilerleyeceğim zaten kuş kadar limit olduğundan evin başlangıç masraflarını harcayıp ödedikçe olaylar gelişir diye düşünmekteyim.
ARABA VE EHLİYET
Ehliyet konusu benim burada en zorlandığım konu oldu. 26 senedir araba kullanmama rağmen buradaki farklı kuralları ilk başta anlayamamam nedeniyle 2 kere direksiyon sınavından kaldım
3. 'de oldukça hırslı bir hazırlık yaparak girdim ve aldım. Ehliyet başvurusu için DMV'ye sabah erken saatlerde randevusuz walk-in olarak gittim ve çok uzun bir süre beklemeden evrak işlemleri, fotoğraf çekimi ve sınav kısmını hallettim. California'da Türkçe sınav seçeneği mevcut. Ancak sınava girdiğiniz ekranın dil seçimi kısmında oldukça ilerideki sayfalara gitmeniz gerekiyor. Bir kaç sayfa atlayıp yok diyerek umutsuzluğa kapılmayın ileride göreceksiniz
internetteki örnek soruları çalışırsanız oldukça kolay şekilde geçebilirsiniz. Sürüş sınavı için randevu bulmak biraz şansa biraz da ısrara kalıyor. Site üzerinden anlık boş slotlar denk geliyor. Ben kaldığım 2 sınava da aynı gün girmeyi başardım.
Kaldığım konuları da söyleyeyim dikkatli olunması açısından STOP signlarda tamamen durmanızı istiyorlar. Ben STOP sign da 2 mph hızla ilerlediğim için kaldım. Bir de yaya geçidinde sizinle mesafesi ne kadar olursa olsun yaya yola inmişse kesinlikle geçiş yapmamalısınız. Ben oldukça geniş bir yolun benim hiç göremeyeceğim bir noktasında yaya yolda olduğundan ve sınav hocası bu yayayı gördüğünden kaldım. Ben o sırada kavşakta karşıdan gelen araçları kontrol etmekle meşguldüm.
ARABA ALMAK
Araç alırken özellikle başlangıçta paket işleri yapacağımı düşünerek hybrid bir araba aramaya başladım. Herkes gibi Prius bakarken aslında bu arabayı hiç sevemediğimi fark ettim ve başka modellere yöneldim. Carfax’ta karşıma Ford Fusion çıktı. Biz de Mondeo olarak bilinen kasa burada Fusion olarak satılıyor. Mondeo ile aynı donanıma sahip oldukça iyi bir araba ve hybrid. Zaten burada o kadar çok hybrid var ki maalesef ülkemize vergilerden dolayı gelemediğinden “vay bu arabanın hybridi mi varmış” diyorsunuz. Düşünün ki 2009 model hybrid araç var o zamanlar TR ‘de hybrid in ne olduğunu bilen yoktu. Neyse ben 46000 mileage’de bakımları hiç aksatılmamış bir Ford Fusion’ı Tustin Mazda bayisinde buldum. Tabi finance ile almak istediğimden dolayı yine kayınbiraderimi co-signer yapmak suretiyle %9,24 faiz oranı ve 9000 dolar down payment ile arabayı alabildim. Aylık ödemesi 4 yıllık full garanti paketi dahil 246$ oldu. Sigorta konusunu da Progressive’den çözdüm onun da ödemesi aylık 140$ oldu. Bu aracı da araba almak isteyenlere tavsiye ederim. Prius kafasından çıkartacak özellikleri var ve fiyatları Prius'a göre uygun.
Şunu net olarak söylemeliyim ki kredi puanınız yoksa nakit dışında bir seçeneğiniz yok ve lütfen ama lütfen çok yüksek faizle ilk arabasını alacaklara hallederiz mantığıyla yaklaşan dealerlardan uzak durun. Çevrede bu şekilde araba almış ve hala 700-800$ aralığında finance ödeyen insanlar var. Şu anda satsa arabanın değeri krediyi kapatmaya bile yetmez.
İŞ ARAMA VE DELİVERY
Ben Türkiye'de 15 yıldan fazladır lojistik sektöründe yöneticiydim. Buraya heybeme tüm bu tecrübemi koyarak geldim ki bu konuda Master'da yapmış durumdayım. Tabi ki buraya gelirken kimsenin beni kucağını açıp beklemeyeceğini bilerek geldim. Şu anda delivery işi yapıyorum. Bir arkadaşımın kullanmadığı Grubhub hesabını aldım bir de referans koduyla açtığım Doordash hesabım var. Bunlar üzerinden maximum kazanç ne olur, günlük ne kadar çalışırsak yeterli olur gibi denemeler yapıyorum. Geçtiğimiz haftaların birinde oldukça yoğun olarak çalıştım (6-8 saat günlük) ve o hafta 1200$ civarında para yaptım. Bu kiramızı çıkarmaya yeter, elimizdeki parayla da diğer giderlerimizi hatrı sayılır bir süre ödeyebiliriz.
Ancak sonsuza kadar bu işleri yapmayı planlamıyorum. Kendi yeteneklerime uygun bir iş fırsatı yakalayacağıma inanıyorum. Sadece burada yeteri kadar zaman geçirmek gerekiyor. Diyeceğim şu ki mücadele etmeden, uğraşmadan, iletişim kurmaktan kaçarak burada bir şeyler olmasını beklemek hayal kırıklığından başka bir şey getirmez. Ben buraya çocuğumun geleceği, kendi huzurum, ailemin güvenliği için geldim bunun gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.
Bunlar dışında günlük hayatta özellikle delivery işi sırasında insanlarla small talk yaparak alışmaya, anlamaya çalışıyorum. ABD'de bulunan Türk iş insanlarına ulaşmaya çalıştım ancak bir dönüş alamıyorum. Burada birbirini en az destekleyen etnik grup olarak Türkler birinci sıradadır sanırım, bu sebeple bir lobimiz oluşamıyor. Koreli ve Çinli ağırlıklı bir bölge burası ve birbirlerine olan desteklerini saygıyla karşıladım. Biz de ise Türk görünce kaçan vatandaşlarımıza selam olsun.
Herhangi bir süreçte desteğe ihtiyacı olan herkes her zaman için mesaj atabilir. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bana yakın bölge de forumdan olan birileri varsa da yüz yüze tanışmak ve bilgilerinden faydalanmayı çok isterim. Burada bir kez daha gördüm ki network oluşturabilmek bir çok kapıyı açan gizli bir anahtardır.
Selamlar, sevgiler.