• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. marius
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    M
    • Takip Edilenler 3
    • Takipçiler 10
    • Konu 0
    • İleti 43
    • En İyi 29
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

marius

@marius

126
    İtibar
    237
    Profil Görüntülemeleri
    43
    Takipçiler
    3
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum Irvine Yaş: 44

marius Takip etme Takip Et

marius tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Herkese merhaba,
      ABD de geçen 3. ayın sonunda yeni bir iş güncellemesi ile bu yolda emek verenlere kendi tecrübelerimi aktarmak isterim. Türkiye’den çok farklı bir iş arama ortamı ve hazırlık aşaması mevcut. Gelmeden önce 17 yıldır lojistik sektöründe çalışıyor olmanın bana faydası olacağını düşünüyordum ancak burada görünür olabilmenin farklı parametrelere bağlı olduğunu anlayarak yola devam ettim. Öncelikle söylemek isterim ki göçmen olmak, green card sahibi olmak veya başka bir statüde bulunmak sizi işe alacak kimsenin umurunda değil. Sizden sadece yasal olarak çalışabilir durumda olduğunuzu kanitlamanizi istiyorlar. Sadece sizin yeteneklerinizle ve kendinizi ifade edebilme şeklinizle ilgileniyorlar.

Tabi ki ben de her şeye indeed, LinkedIn gibi iş arama siteleri ile başladım. Yaptığım yüzlerce başvurudan sadece 3-5 tanesinden dönüş alınca bir yerlerde yanlış yaptığımı anlayarak strateji değiştirmeye ve araştırmaya karar verdim. Bu noktada şunu gördüm ki TR’deki gibi tek Cv ile burada ilerlenmiyor. Başvurduğunuz her iş ilanına göre, ilandaki anahtar kelimeleri tespit ederek Cv’nizi düzenlemeniz gerekiyor. Benim şu anda içerik olarak temelde aynı ama ifade şekli olarak farklı 25-30 Cv’m olmuştur.

Bunun dışında bir niyet mektubunuz olması da çoğu işe alımcının dikkatini çekmenizi sağlayacak diğer bir konu. Bunun nasıl yazılması gerektiği ile ilgili internette oldukça fazla içerik mevcut sadece söylemek istediğim şu ki yapay zeka kullanılabilir tabi ki ancak oradaki metni olduğu gibi alıp koymayın. Yapay zekanın oluşturduğu içeriği kendi cümlelerinizle ifade ederek cv ve mektubu yazın. İk ‘cılar o kadar çok başvuru görüyor ki yapay zeka olup olmadığını hemen anlıyorlar.

Bir diğer konu da buradaki referans sistemi; birinin size referans olması için sizinle çalışmış olması ve çok iyi tanıması kesinlikle gerekmiyor. Bir yerde ayak üstü tanıştığınız bir kişi bile sizi çalıştığı yere refere edebiliyor ve bu oldukça yaygın kullanılan bir yöntem. Hatta referans edinmek için oluşturulan network eventleri var. Meetup ve eventbrite gibi sitelerden bu meetinglere katılıp çevre oluşturabilirsiniz. Nereden ne çıkacağı hiç belli olmuyor.
      Ben şu andaki işimi bir iş bulma ajansı yoluyla buldum ki yine burada oldukça fazla sayıda bu şirketlerden mevcut. Bence faydalı çünkü bir iş olmazsa başka bir yer için sizi önerebiliyorlar.

Bizim maceramızda 6 aydan önce kendi alanımda bir iş bulamam düşüncesi ile tüm planlarımı yaparken 3. ayımda bulabilmiş olmam büyük bir moral kaynağı oldu.
      Burada upwardly global isimli bir non profit organizasyondan da bahsetmek isterim. ABD deki beyaz yakalı göçmenlere iş bulabilmeleri için çok güzel bir programları var. Belli kriterleri karşılıyorsanız size bir coach atıyorlar ve bu coach ile yaptığınız 1 e 1 görüşmelerde oldukça ayrıntılı bilgi alabiliyorsunuz. Beyaz yakalı çalışıp buraya gelecek veya burada olanlara kesinlikle öneririm.

Süreçle ilgili aklına takılan veya soru sormak isteyen olursa her zaman ki gibi elimden gelen yardımı yapmaya hazırım.
      Herkese kendi macerasında iyi şanslar diliyorum.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      M
      marius

Herkese selamlar,
      ABD’ye kesin olarak giriş yapalı tam 1 ay olmuş durumda, daha önce sürecimiz başlatmak için Mart ayında gelip 5 gün kalmıştık ancak onu turistik bir gezi olarak tanımlayabiliriz. Bu 1 ay içerisinde neler yaşadığımı başlıklar halinde anlatmaya çalışayım, yeni geleceklere bir faydası olabilir.

EV KİRALAMA
      Biz kayınbiraderimin Irvine CA ‘da yaşamasından dolayı burayı seçtik. Yıllardır ABD'nin yaşam ve çocuk yetiştirme sıralamasında ilk 3’e giren bu şehir gerçekten inanılmaz huzurlu ve güvenli bir yer. Bunun yanında okullara baktığımızda da hepsinin çok yüksek puanlarda olduğunu görebiliyorsunuz. Yaşayan community’nin çoğunluğunun beyaz Amerikalı ve gelir düzeyi yüksek kişilerden oluşması da bu durumu etkiliyor. Tüm bu sebeplerle de maalesef ev kiraları biraz yüksek. Tabi ki herhangi bir kredi skorumuz da olmadığından ev sahiplerine kendimizi beğendirmek zor oldu. Ancak şu anda bulunduğum evi kayınbiraderimin garantör olması (kredi puanının yüksek olması önemli) ve 1 yıl boyunca 3 aylık peşin ödemeler şeklinde anlaşarak tutabildik. İstediğimiz okul bölgesinde olması ve çevrede tanıdığımız Türk ailelerin de bulunması nedeniyle başka bölgeye gitmek istemedik ve Northwood bölgesinden 3950 $'a evimizi tuttuk. Tüm abonelik işlemlerini telefon ve internet siteleri üzerinden hallettik. İlk faturalara belli bir depozito ücreti yansıtılacak. Ev 3 oda ve 2,5 banyolu, bir site içerisinde ve sitenin havuzu mevcut, en önemlisi istediğimiz okula 5 dk'lık yürüme mesafesinde.

BANKA HESABI VE KREDİ KARTI
      İlk girişimizde BOFA’dan benim adıma bir hesap açmıştık. Bu gelişimde TR’den nakit olarak getirdiğim parayı da bu hesaba yatırınca 500$ 🙂 limitli bir unsecured kredi kartı verdiler sağolsunlar 🙂 Ufak ufak harcamalar yapıp ödeyerek kredi skoru oluşturmaya çalışacağız. Bunun dışında Capital one 300 $'lık bir unsecured kart verdi henüz kullanmaya başlamadım bir de Discover’dan 500$'lık secured bir kart aldım. Uzun bir süre bunlarla ilerleyeceğim zaten kuş kadar limit olduğundan evin başlangıç masraflarını harcayıp ödedikçe olaylar gelişir diye düşünmekteyim.

ARABA VE EHLİYET
      Ehliyet konusu benim burada en zorlandığım konu oldu. 26 senedir araba kullanmama rağmen buradaki farklı kuralları ilk başta anlayamamam nedeniyle 2 kere direksiyon sınavından kaldım 🙂 3. 'de oldukça hırslı bir hazırlık yaparak girdim ve aldım. Ehliyet başvurusu için DMV'ye sabah erken saatlerde randevusuz walk-in olarak gittim ve çok uzun bir süre beklemeden evrak işlemleri, fotoğraf çekimi ve sınav kısmını hallettim. California'da Türkçe sınav seçeneği mevcut. Ancak sınava girdiğiniz ekranın dil seçimi kısmında oldukça ilerideki sayfalara gitmeniz gerekiyor. Bir kaç sayfa atlayıp yok diyerek umutsuzluğa kapılmayın ileride göreceksiniz 🙂 internetteki örnek soruları çalışırsanız oldukça kolay şekilde geçebilirsiniz. Sürüş sınavı için randevu bulmak biraz şansa biraz da ısrara kalıyor. Site üzerinden anlık boş slotlar denk geliyor. Ben kaldığım 2 sınava da aynı gün girmeyi başardım.

Kaldığım konuları da söyleyeyim dikkatli olunması açısından STOP signlarda tamamen durmanızı istiyorlar. Ben STOP sign da 2 mph hızla ilerlediğim için kaldım. Bir de yaya geçidinde sizinle mesafesi ne kadar olursa olsun yaya yola inmişse kesinlikle geçiş yapmamalısınız. Ben oldukça geniş bir yolun benim hiç göremeyeceğim bir noktasında yaya yolda olduğundan ve sınav hocası bu yayayı gördüğünden kaldım. Ben o sırada kavşakta karşıdan gelen araçları kontrol etmekle meşguldüm.

ARABA ALMAK
      Araç alırken özellikle başlangıçta paket işleri yapacağımı düşünerek hybrid bir araba aramaya başladım. Herkes gibi Prius bakarken aslında bu arabayı hiç sevemediğimi fark ettim ve başka modellere yöneldim. Carfax’ta karşıma Ford Fusion çıktı. Biz de Mondeo olarak bilinen kasa burada Fusion olarak satılıyor. Mondeo ile aynı donanıma sahip oldukça iyi bir araba ve hybrid. Zaten burada o kadar çok hybrid var ki maalesef ülkemize vergilerden dolayı gelemediğinden “vay bu arabanın hybridi mi varmış” diyorsunuz. Düşünün ki 2009 model hybrid araç var o zamanlar TR ‘de hybrid in ne olduğunu bilen yoktu. Neyse ben 46000 mileage’de bakımları hiç aksatılmamış bir Ford Fusion’ı Tustin Mazda bayisinde buldum. Tabi finance ile almak istediğimden dolayı yine kayınbiraderimi co-signer yapmak suretiyle %9,24 faiz oranı ve 9000 dolar down payment ile arabayı alabildim. Aylık ödemesi 4 yıllık full garanti paketi dahil 246$ oldu. Sigorta konusunu da Progressive’den çözdüm onun da ödemesi aylık 140$ oldu. Bu aracı da araba almak isteyenlere tavsiye ederim. Prius kafasından çıkartacak özellikleri var ve fiyatları Prius'a göre uygun.

Şunu net olarak söylemeliyim ki kredi puanınız yoksa nakit dışında bir seçeneğiniz yok ve lütfen ama lütfen çok yüksek faizle ilk arabasını alacaklara hallederiz mantığıyla yaklaşan dealerlardan uzak durun. Çevrede bu şekilde araba almış ve hala 700-800$ aralığında finance ödeyen insanlar var. Şu anda satsa arabanın değeri krediyi kapatmaya bile yetmez.

İŞ ARAMA VE DELİVERY
      Ben Türkiye'de 15 yıldan fazladır lojistik sektöründe yöneticiydim. Buraya heybeme tüm bu tecrübemi koyarak geldim ki bu konuda Master'da yapmış durumdayım. Tabi ki buraya gelirken kimsenin beni kucağını açıp beklemeyeceğini bilerek geldim. Şu anda delivery işi yapıyorum. Bir arkadaşımın kullanmadığı Grubhub hesabını aldım bir de referans koduyla açtığım Doordash hesabım var. Bunlar üzerinden maximum kazanç ne olur, günlük ne kadar çalışırsak yeterli olur gibi denemeler yapıyorum. Geçtiğimiz haftaların birinde oldukça yoğun olarak çalıştım (6-8 saat günlük) ve o hafta 1200$ civarında para yaptım. Bu kiramızı çıkarmaya yeter, elimizdeki parayla da diğer giderlerimizi hatrı sayılır bir süre ödeyebiliriz.

Ancak sonsuza kadar bu işleri yapmayı planlamıyorum. Kendi yeteneklerime uygun bir iş fırsatı yakalayacağıma inanıyorum. Sadece burada yeteri kadar zaman geçirmek gerekiyor. Diyeceğim şu ki mücadele etmeden, uğraşmadan, iletişim kurmaktan kaçarak burada bir şeyler olmasını beklemek hayal kırıklığından başka bir şey getirmez. Ben buraya çocuğumun geleceği, kendi huzurum, ailemin güvenliği için geldim bunun gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.

Bunlar dışında günlük hayatta özellikle delivery işi sırasında insanlarla small talk yaparak alışmaya, anlamaya çalışıyorum. ABD'de bulunan Türk iş insanlarına ulaşmaya çalıştım ancak bir dönüş alamıyorum. Burada birbirini en az destekleyen etnik grup olarak Türkler birinci sıradadır sanırım, bu sebeple bir lobimiz oluşamıyor. Koreli ve Çinli ağırlıklı bir bölge burası ve birbirlerine olan desteklerini saygıyla karşıladım. Biz de ise Türk görünce kaçan vatandaşlarımıza selam olsun.

Herhangi bir süreçte desteğe ihtiyacı olan herkes her zaman için mesaj atabilir. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bana yakın bölge de forumdan olan birileri varsa da yüz yüze tanışmak ve bilgilerinden faydalanmayı çok isterim. Burada bir kez daha gördüm ki network oluşturabilmek bir çok kapıyı açan gizli bir anahtardır.

Selamlar, sevgiler.

M
      marius
    • RE: DV2025 Mülakat Deneyimleri

Herkese merhaba,
      Bugün Bükreş Regina Marina hastanesinde sağlık muayenesini yaptırmış bulunmaktayız. Ocak için mülakat tarihi geldiğinde direkt olarak Regina Marina'dan doktor Marianna Toma'ya mail attım ancak fazla mail kontrolü yapmadığını tahmin ediyorum çünkü 1 hafta kadar yanıt alamadık. Daha sonra telefonla hastaneye ulaştım ve 6 Ocak için randevu istedim. Sanırım Noel dönüşü olduğu için 6 Ocak için veremeyeceğini mülakatımıza en yakın tarih olarak 18 Aralık'ta randevu olduğunu söylemesi ile kabul etmek durumunda kaldık.

Bu sabah 08:30'da olan randevumuza zamanında gittik ancak hastanenin taşındığını gördük 🙂 Neyse ki 400 mt kadar ileride bir nokta olduğundan yürüyerek ulaşabildik. Gidecek olan arkadaşlara da uyarımızı yapmış olalım 🙂 Kayıtlar yapıldıktan sonra doktorumuz Marianna Toma geldi ve bizi bekleyeceğimiz alana yönlendirdi. Önümüzde 3 çocuklu bir aile daha vardı ve biraz onların işlemlerinin bitmesini beklemek durumunda kaldık. Bu bekleme sonrasında sırasıyla kan alımları yapıldı. Daha sonra doktorun odasında evraklarımızı hazırladık. Boy-kilo ölçümü, tansiyon kontrolü, elle muayene sonrasında klasik sorular yöneltildi (ameliyat geçmişi, tiroid, eşim için doğum operasyonu vs.) ve aşı işlemlerine geçtik. Biz herhangi bir antikor testi vs. yaptırmadığımızdan tüm aşıları yaptırdık. Hepatit A-B, Difteri, Karma artı olarak da grip aşısı yaptılar. Normalde de grip aşısı yaptırmak istediğimiz için itiraz etmedik ancak bu sanırım ekstra bir aşıydı 🙂 8 yaşındaki oğlumuz için E-nabızdan İngilizce aşı kartı götürdüğümüzden ona sadece grip aşısı yapıldı.

Doktor Hanım gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra bizi yine yakındaki Regina Maria hastanesine göğüs filmi için yönlendirdi ve bir daha gelmenize gerek yok dedi. Mülakata gireceğimiz 8 Ocak günü hastaneye uğrayarak kapalı sağlık zarfımızı teslim alabileceğimizi söyledi.

Hastane çalışanlarının tamamı oldukça güler yüzlü ve yardım severlerdi. Oğlumuz için 990 RON eşim ve benim için 1990 RON ödeme yaptık. Ödemeleri kredi kartıyla yaptık. Hastaneye ulaşım için Bolt uygulamasından taksi çağırdık. Romanya'da oldukça popüler ve diğerlerine göre ucuz bir uygulama, taksi kullanacaklara tavsiye ederim. Bana ilk 3 kullanım için %50 indirim tanımladılar.
      Evrak olarak diğer deneyimlerden farklı bir evrak talebi olmadı. Bu yüzden bu kısmı atlıyorum. Sıra geldi 8 Ocak'taki mülakatı da sağ salim atlatmaya 🙂

Herkese süreçlerinde başarılar dilerim. Bükreş'le ilgili forumda fazla bilgi olmadığından burayı düşünen arkadaşlar her zaman için ulaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      M
      marius
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Herkese merhaba,
      GC ile ilk girişimizi 29 Mart günü LAX havalimanından yaptık. Girişteki CBP memuru oldukça sıcak bir biçimde davrandı. Herhangi bir ekstra soru sormadan gerekli işlemleri tamamladı. Adres değişikliği yapmayacağımız için de bir beyanda bulunmadık. Fotoğraflarımız çekildi ancak bir parmak izi alımı olmadı. Umarım bu durum biyometrik randevu ihtiyacı doğurmaz. Biz ilk girişimiz yapmak için gittiğimizden 5 Nisan günü dönüşümüzü yaptık. US adresimize SSN ve GC 'larımızın ulaşmasını takip ediyoruz. Sonrasında ben Haziran sonu eşim ve oğlum da Temmuz sonunda yerleşmek üzere gideceğiz.

Kalmış olduğumuz 1 haftalık süre içerisinde BoFA 'da hesap açtık. Bu kısımda herhangi bir belge vs. istenmedi. Sadece pasaportumuzda bulunan GC vizesi ile işlemleri yaptılar. 500 USD bakiyeli hesap açarak aylık işletim ücretinden kurtulmuş olduk. Online olarak da kredi kartı başvurusu yapacağız. US Mobile'dan e-sim starter paketi aldım. Eşim için de T-Mobile 'dan pre-paid bir hat aldık.

Biz kayınbiraderimin Irvine 'da olmasından dolayı yerleşmek için burayı seçtik ki bölge oldukça geniş, ferah ve düzenli geldi. Çevredeki okulların tamamının yüksek puanlı olması ve güvenliğin üst düzeyde olması nedeniyle de başlangıç için uyum sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Evet nispeten pahalı bir bölge ancak benim profesyonel iş kolum olan lojistik alanında da bir çok iş imkanı sunması ve kazançların da bu yönde yüksek olması açısından bunun üstesinden gelebiliriz. Bu bölgede olan veya yerleşmeyi düşünen varsa iletişim halinde olmayı isteriz.

Herkese yeni hayatında başarılar dilerim.

Yolculuk içinde yayımlandı
      M
      marius
    • RE: DV2025 Mülakat Deneyimleri

Herkese merhaba,
      Bugün Bükreş elçiliğindeki mülakatımızı tamamlamış ve sözlü olarak onayımızı almış bulunmaktayız. Forum sayesinde öğrendiklerimiz sayesinde dosya taşımada, hazırlık aşamasında ve mülakat işlemlerinde sorun yaşamadan süreci atlattık. Forumun kurucularına böyle bir platformu oluşturup ellerinden geldiğince verdikleri destek için teşekkür ediyoruz.
      Tek sorunumuz pasaportlarımızın Cuma gününe yetişip yetişmeyeceği konusu kaldı. Yarın elçilik tatil olduğundan Cuma için elimizden geleni yaparız dediler. Ceac 'dan baktığımda şu anda AP olarak durumumuz görünüyor. Cuma 'ya yetişmezse önümüzdeki haftaya kalmak için plan yapmamız gerekecek 😞
      Mülakata gelecek olursak Bükreş büyükelçiliği hiçliğin ortasında bir yerde olduğundan randevu saatinizden çok önce gidilmesini tavsiye etmem. Etrafında ne oturacak bir yer ne de zaman geçirecek bir alan var. Biz 1 saat önce gittiğimizden bu sorunu biraz yaşadık.
      İçeri girerken tabi çanta vs. alınmıyor ancak bu konuda güvenlik oldukça yardımcı tüm elektronik alet ve çantaları emanete alıp çıkışta geri veriyorlar. Evrak tesliminde doğum belgesi olarak sunduğumuz formül A belgesi görevliyi ikna etmedi. Daha sonra kendisi bizden vukuatlı nüfus kayıtlarımızı istedi. İyi ki bu belgeyi de çeviri yaptırıp götürmüştüm. Bunu verince sorun çözüldü. Yine evlilik cüzdanı konusunu da ancak travelstate 'deki evraklardan doğrulayarak kabul ettirdik. Bu konuda formül B'de kabul görmedi diyebiliriz.
      Alınan belgeler;
      -Geçerli pasaportlar
      -Formül A (Apostilli götürmüştük)
      -Formül B (Apostilli)
      -Evlilik cüzdanı ve 2 nüshası
      -Polis kayıtları (İngilizce alınmış)
      -Askerlik durum belgesi (Çeviri ve apostil)
      -Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Çeviri ve apostil)
      -Asıl talihli olan eşimin lise diploması aslı, çevirisi ve apostili
      -Üniversite diplomaları (İngilizcesi vardı)
      -Banka hesap bakiyesi
      -Sağlık muayene sonuçları
      Evrak tesliminden sonra parmak izi kaydı ve ödemeyi yaptıktan sonra mülakat için kayda değer bir süre bekledik. Gözlemlediğim kadarıyla oldukça sakin bir elçilik ancak işleri biraz yavaş ilerletiyorlar. Mülakat sırasında eşimin İngilizcesi iyi olmadığından benim yardımcı olup olamayacağımı sordum ve izin verdiler sorun etmediler. Eğitimimiz ve yaptığımız işleri sordu, Amerika da ne iş yapmak istediğimizi sordu. Biz Irvine/CA 'da yaşamak istediğimiz ilettik orada yaşayan bir tanıdığımız olup olmadığını sordu. Eşimin kardeşi orada yaşadığından bu bilgiyi de verdik. Ve sonra sihirli 🙂 Approved kelimesini duyduk.
      Umarım Cuma günü pasaportlarımızı alırız ve bu stresler tatlı bir anı olarak Amerika yolunda konuştuğumuz konular haline gelir.

Bükreş'le ilgili aklına takılan bir soru olan olursa her zaman yardımcı olmaya hazırım. Git gel buraları baya öğrendik sayılır 🙂

M
      marius
    • RE: DV2025 (2025 Green Card Lotosu) Aşamaları

Bugün KCC 8 Ocak’ta Bükreş konsolosluğunda mülakatımızın planlandığını ileten bir yanıt döndü. Mülakat mailinin gelişiyle beraber evrak toplamaya başlayacağız.

M
      marius

Biz de dosyamızı gün itibariyle Bükreş'e taşımış bulunuyoruz. Şaşırtıcı biçimde ilk mailimizde sorun çıkartmadan taşımayı yaptı KCC. Yeşil pasaportumuz olduğundan ülkeye girişte sorun yaşamayacağımız umarak mülakat tarihi beklemeye başlayacağız. Romanya ile ilgili çok fazla deneyim bulamadım forumda, o yüzden bilgisi olanlar haber verirse seviniriz.

M
      marius

@cttl forumda tek Bükreş tecrübesini bulabildiğim @canym oturum sormadıklarını ve işlemlerin oldukça rahat ilerlediğini belirtti sağolsun. Umarım bizim şansımız da yaver gider. Bizde yeşil pasaport olduğundan vize konusunda rahat davranabildik.

M
      marius

@sencansinaygun ben yazımda bahsetmeyi unutmuşum ancak burada Facebook Marketplace gerçeği var. Aklınıza gelebilecek her şeyi aklınızın alamayacağı ucuz fiyatlara bulabiliyorsunuz. 8000-9000 $ verip buraya ev eşyası getirmek hiç akıllıca olmayacaktır. Yine de siz bilirsiniz ancak yazımda da dediğim konu biraz da bununla ilgili, konfor alanınızdan çıkmadan ilerleme kaydetmek oldukça zorlayıcı olacaktır. Yolunuz açık olsun.

M
      marius

Merhaba,
      DV2025 talihlisi olarak eşime çıktı ancak süreci ben takip ediyorum. Sıralamamız 10000'lerde. Umarım herkes için başarılı bir süreç devam eder.

M
      marius

marius tarafından gönderilen son iletiler

• RE: Amerika'da ikinci el araba almak

@LG-LM6300 hocam ben 2020 model Ford Fusion'i gittim galeriden aldim cok da sorunsuz sekilde kullaniyorum. Muadil araclari da takip ediyorum piyasa fiyatlari hala ayni yerlerde yani araci galeri pahali satar vs. diye bir durum yok. Butcenize ve kullanim seklinize uygun arac illa Toyota veya Honda olmak zorunda degil ki ben de Turkiye'de Toyota kullaniyordum. Bu aracla Doordash'te yaptim yakit konusunda da oldukca efektif bir hybrid aractir. Bakimlari aksatilmamis olanini bulursaniz kesinlikle tavsiye ederim.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      M
      marius
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

@ATS16 Demek ki biz benzinin pahali oldugu cografyalar seviyoruz 🙂 Yazdan kalma bir gun diyebiliriz 😉

M
      marius
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Bunlar ne guzel benzin fiyatlaridir 🙂
      Irvine, CA Costco 87 octane 4,99$ 😃

M
      marius

@Manushaqe merhaba,
      Cv ve mülakat teknikleri eğitimlerini online olarak alıyorsunuz. Bu arada size atanan coachla birlikte de cv’nizi düzenledikten sonra sizi anlaşmalı oldukları bazı işverenlerin de dahil olduğu bir veri tabanına ekliyorlar ve burada işverenler sizin cvnizi görebiliyor. Finans alanında 4 büyükler ve bir kaç banka bu sistemde var. Ben o noktayı görmeden çok hızlı bir şekilde dönüş aldım kendi başvurduğum işimden ancak mülakat aşamaları için verdikleri eğitimleri oldukça işime yaradı.

Program sonrasında da size 1 yıl boyunca networkünüzü geliştirmeniz için destek veriyor. Upwardly ile iş bulanların oluşturduğu Alumni grubuna dahil ediyor ve düzenli buluşmalar gerçekleştiriyor. Bu sayede farklı insanlarla da tanışabilirsiniz.

M
      marius

Herkese merhaba,
      ABD de geçen 3. ayın sonunda yeni bir iş güncellemesi ile bu yolda emek verenlere kendi tecrübelerimi aktarmak isterim. Türkiye’den çok farklı bir iş arama ortamı ve hazırlık aşaması mevcut. Gelmeden önce 17 yıldır lojistik sektöründe çalışıyor olmanın bana faydası olacağını düşünüyordum ancak burada görünür olabilmenin farklı parametrelere bağlı olduğunu anlayarak yola devam ettim. Öncelikle söylemek isterim ki göçmen olmak, green card sahibi olmak veya başka bir statüde bulunmak sizi işe alacak kimsenin umurunda değil. Sizden sadece yasal olarak çalışabilir durumda olduğunuzu kanitlamanizi istiyorlar. Sadece sizin yeteneklerinizle ve kendinizi ifade edebilme şeklinizle ilgileniyorlar.

Tabi ki ben de her şeye indeed, LinkedIn gibi iş arama siteleri ile başladım. Yaptığım yüzlerce başvurudan sadece 3-5 tanesinden dönüş alınca bir yerlerde yanlış yaptığımı anlayarak strateji değiştirmeye ve araştırmaya karar verdim. Bu noktada şunu gördüm ki TR’deki gibi tek Cv ile burada ilerlenmiyor. Başvurduğunuz her iş ilanına göre, ilandaki anahtar kelimeleri tespit ederek Cv’nizi düzenlemeniz gerekiyor. Benim şu anda içerik olarak temelde aynı ama ifade şekli olarak farklı 25-30 Cv’m olmuştur.

Bunun dışında bir niyet mektubunuz olması da çoğu işe alımcının dikkatini çekmenizi sağlayacak diğer bir konu. Bunun nasıl yazılması gerektiği ile ilgili internette oldukça fazla içerik mevcut sadece söylemek istediğim şu ki yapay zeka kullanılabilir tabi ki ancak oradaki metni olduğu gibi alıp koymayın. Yapay zekanın oluşturduğu içeriği kendi cümlelerinizle ifade ederek cv ve mektubu yazın. İk ‘cılar o kadar çok başvuru görüyor ki yapay zeka olup olmadığını hemen anlıyorlar.

Bir diğer konu da buradaki referans sistemi; birinin size referans olması için sizinle çalışmış olması ve çok iyi tanıması kesinlikle gerekmiyor. Bir yerde ayak üstü tanıştığınız bir kişi bile sizi çalıştığı yere refere edebiliyor ve bu oldukça yaygın kullanılan bir yöntem. Hatta referans edinmek için oluşturulan network eventleri var. Meetup ve eventbrite gibi sitelerden bu meetinglere katılıp çevre oluşturabilirsiniz. Nereden ne çıkacağı hiç belli olmuyor.
      Ben şu andaki işimi bir iş bulma ajansı yoluyla buldum ki yine burada oldukça fazla sayıda bu şirketlerden mevcut. Bence faydalı çünkü bir iş olmazsa başka bir yer için sizi önerebiliyorlar.

Bizim maceramızda 6 aydan önce kendi alanımda bir iş bulamam düşüncesi ile tüm planlarımı yaparken 3. ayımda bulabilmiş olmam büyük bir moral kaynağı oldu.
      Burada upwardly global isimli bir non profit organizasyondan da bahsetmek isterim. ABD deki beyaz yakalı göçmenlere iş bulabilmeleri için çok güzel bir programları var. Belli kriterleri karşılıyorsanız size bir coach atıyorlar ve bu coach ile yaptığınız 1 e 1 görüşmelerde oldukça ayrıntılı bilgi alabiliyorsunuz. Beyaz yakalı çalışıp buraya gelecek veya burada olanlara kesinlikle öneririm.

Süreçle ilgili aklına takılan veya soru sormak isteyen olursa her zaman ki gibi elimden gelen yardımı yapmaya hazırım.
      Herkese kendi macerasında iyi şanslar diliyorum.

M
      marius

@akara ben Raymond’ı hiç duymamıştım hemen bakılacaklar listesine ekliyorum. Bu aralar koltuk bakıyorum ihtiyacım olacak gibi teşekkürler

M
      marius

@sencansinaygun ben yazımda bahsetmeyi unutmuşum ancak burada Facebook Marketplace gerçeği var. Aklınıza gelebilecek her şeyi aklınızın alamayacağı ucuz fiyatlara bulabiliyorsunuz. 8000-9000 $ verip buraya ev eşyası getirmek hiç akıllıca olmayacaktır. Yine de siz bilirsiniz ancak yazımda da dediğim konu biraz da bununla ilgili, konfor alanınızdan çıkmadan ilerleme kaydetmek oldukça zorlayıcı olacaktır. Yolunuz açık olsun.

M
      marius

Herkese selamlar,
      ABD’ye kesin olarak giriş yapalı tam 1 ay olmuş durumda, daha önce sürecimiz başlatmak için Mart ayında gelip 5 gün kalmıştık ancak onu turistik bir gezi olarak tanımlayabiliriz. Bu 1 ay içerisinde neler yaşadığımı başlıklar halinde anlatmaya çalışayım, yeni geleceklere bir faydası olabilir.

EV KİRALAMA
      Biz kayınbiraderimin Irvine CA ‘da yaşamasından dolayı burayı seçtik. Yıllardır ABD'nin yaşam ve çocuk yetiştirme sıralamasında ilk 3’e giren bu şehir gerçekten inanılmaz huzurlu ve güvenli bir yer. Bunun yanında okullara baktığımızda da hepsinin çok yüksek puanlarda olduğunu görebiliyorsunuz. Yaşayan community’nin çoğunluğunun beyaz Amerikalı ve gelir düzeyi yüksek kişilerden oluşması da bu durumu etkiliyor. Tüm bu sebeplerle de maalesef ev kiraları biraz yüksek. Tabi ki herhangi bir kredi skorumuz da olmadığından ev sahiplerine kendimizi beğendirmek zor oldu. Ancak şu anda bulunduğum evi kayınbiraderimin garantör olması (kredi puanının yüksek olması önemli) ve 1 yıl boyunca 3 aylık peşin ödemeler şeklinde anlaşarak tutabildik. İstediğimiz okul bölgesinde olması ve çevrede tanıdığımız Türk ailelerin de bulunması nedeniyle başka bölgeye gitmek istemedik ve Northwood bölgesinden 3950 $'a evimizi tuttuk. Tüm abonelik işlemlerini telefon ve internet siteleri üzerinden hallettik. İlk faturalara belli bir depozito ücreti yansıtılacak. Ev 3 oda ve 2,5 banyolu, bir site içerisinde ve sitenin havuzu mevcut, en önemlisi istediğimiz okula 5 dk'lık yürüme mesafesinde.

BANKA HESABI VE KREDİ KARTI
      İlk girişimizde BOFA’dan benim adıma bir hesap açmıştık. Bu gelişimde TR’den nakit olarak getirdiğim parayı da bu hesaba yatırınca 500$ 🙂 limitli bir unsecured kredi kartı verdiler sağolsunlar 🙂 Ufak ufak harcamalar yapıp ödeyerek kredi skoru oluşturmaya çalışacağız. Bunun dışında Capital one 300 $'lık bir unsecured kart verdi henüz kullanmaya başlamadım bir de Discover’dan 500$'lık secured bir kart aldım. Uzun bir süre bunlarla ilerleyeceğim zaten kuş kadar limit olduğundan evin başlangıç masraflarını harcayıp ödedikçe olaylar gelişir diye düşünmekteyim.

ARABA VE EHLİYET
      Ehliyet konusu benim burada en zorlandığım konu oldu. 26 senedir araba kullanmama rağmen buradaki farklı kuralları ilk başta anlayamamam nedeniyle 2 kere direksiyon sınavından kaldım 🙂 3. 'de oldukça hırslı bir hazırlık yaparak girdim ve aldım. Ehliyet başvurusu için DMV'ye sabah erken saatlerde randevusuz walk-in olarak gittim ve çok uzun bir süre beklemeden evrak işlemleri, fotoğraf çekimi ve sınav kısmını hallettim. California'da Türkçe sınav seçeneği mevcut. Ancak sınava girdiğiniz ekranın dil seçimi kısmında oldukça ilerideki sayfalara gitmeniz gerekiyor. Bir kaç sayfa atlayıp yok diyerek umutsuzluğa kapılmayın ileride göreceksiniz 🙂 internetteki örnek soruları çalışırsanız oldukça kolay şekilde geçebilirsiniz. Sürüş sınavı için randevu bulmak biraz şansa biraz da ısrara kalıyor. Site üzerinden anlık boş slotlar denk geliyor. Ben kaldığım 2 sınava da aynı gün girmeyi başardım.

Kaldığım konuları da söyleyeyim dikkatli olunması açısından STOP signlarda tamamen durmanızı istiyorlar. Ben STOP sign da 2 mph hızla ilerlediğim için kaldım. Bir de yaya geçidinde sizinle mesafesi ne kadar olursa olsun yaya yola inmişse kesinlikle geçiş yapmamalısınız. Ben oldukça geniş bir yolun benim hiç göremeyeceğim bir noktasında yaya yolda olduğundan ve sınav hocası bu yayayı gördüğünden kaldım. Ben o sırada kavşakta karşıdan gelen araçları kontrol etmekle meşguldüm.

ARABA ALMAK
      Araç alırken özellikle başlangıçta paket işleri yapacağımı düşünerek hybrid bir araba aramaya başladım. Herkes gibi Prius bakarken aslında bu arabayı hiç sevemediğimi fark ettim ve başka modellere yöneldim. Carfax’ta karşıma Ford Fusion çıktı. Biz de Mondeo olarak bilinen kasa burada Fusion olarak satılıyor. Mondeo ile aynı donanıma sahip oldukça iyi bir araba ve hybrid. Zaten burada o kadar çok hybrid var ki maalesef ülkemize vergilerden dolayı gelemediğinden “vay bu arabanın hybridi mi varmış” diyorsunuz. Düşünün ki 2009 model hybrid araç var o zamanlar TR ‘de hybrid in ne olduğunu bilen yoktu. Neyse ben 46000 mileage’de bakımları hiç aksatılmamış bir Ford Fusion’ı Tustin Mazda bayisinde buldum. Tabi finance ile almak istediğimden dolayı yine kayınbiraderimi co-signer yapmak suretiyle %9,24 faiz oranı ve 9000 dolar down payment ile arabayı alabildim. Aylık ödemesi 4 yıllık full garanti paketi dahil 246$ oldu. Sigorta konusunu da Progressive’den çözdüm onun da ödemesi aylık 140$ oldu. Bu aracı da araba almak isteyenlere tavsiye ederim. Prius kafasından çıkartacak özellikleri var ve fiyatları Prius'a göre uygun.

Şunu net olarak söylemeliyim ki kredi puanınız yoksa nakit dışında bir seçeneğiniz yok ve lütfen ama lütfen çok yüksek faizle ilk arabasını alacaklara hallederiz mantığıyla yaklaşan dealerlardan uzak durun. Çevrede bu şekilde araba almış ve hala 700-800$ aralığında finance ödeyen insanlar var. Şu anda satsa arabanın değeri krediyi kapatmaya bile yetmez.

İŞ ARAMA VE DELİVERY
      Ben Türkiye'de 15 yıldan fazladır lojistik sektöründe yöneticiydim. Buraya heybeme tüm bu tecrübemi koyarak geldim ki bu konuda Master'da yapmış durumdayım. Tabi ki buraya gelirken kimsenin beni kucağını açıp beklemeyeceğini bilerek geldim. Şu anda delivery işi yapıyorum. Bir arkadaşımın kullanmadığı Grubhub hesabını aldım bir de referans koduyla açtığım Doordash hesabım var. Bunlar üzerinden maximum kazanç ne olur, günlük ne kadar çalışırsak yeterli olur gibi denemeler yapıyorum. Geçtiğimiz haftaların birinde oldukça yoğun olarak çalıştım (6-8 saat günlük) ve o hafta 1200$ civarında para yaptım. Bu kiramızı çıkarmaya yeter, elimizdeki parayla da diğer giderlerimizi hatrı sayılır bir süre ödeyebiliriz.

Ancak sonsuza kadar bu işleri yapmayı planlamıyorum. Kendi yeteneklerime uygun bir iş fırsatı yakalayacağıma inanıyorum. Sadece burada yeteri kadar zaman geçirmek gerekiyor. Diyeceğim şu ki mücadele etmeden, uğraşmadan, iletişim kurmaktan kaçarak burada bir şeyler olmasını beklemek hayal kırıklığından başka bir şey getirmez. Ben buraya çocuğumun geleceği, kendi huzurum, ailemin güvenliği için geldim bunun gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.

Bunlar dışında günlük hayatta özellikle delivery işi sırasında insanlarla small talk yaparak alışmaya, anlamaya çalışıyorum. ABD'de bulunan Türk iş insanlarına ulaşmaya çalıştım ancak bir dönüş alamıyorum. Burada birbirini en az destekleyen etnik grup olarak Türkler birinci sıradadır sanırım, bu sebeple bir lobimiz oluşamıyor. Koreli ve Çinli ağırlıklı bir bölge burası ve birbirlerine olan desteklerini saygıyla karşıladım. Biz de ise Türk görünce kaçan vatandaşlarımıza selam olsun.

Herhangi bir süreçte desteğe ihtiyacı olan herkes her zaman için mesaj atabilir. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bana yakın bölge de forumdan olan birileri varsa da yüz yüze tanışmak ve bilgilerinden faydalanmayı çok isterim. Burada bir kez daha gördüm ki network oluşturabilmek bir çok kapıyı açan gizli bir anahtardır.

Selamlar, sevgiler.

M
      marius
    • RE: ABD’ye havalimanından nakit parayla giriş yapmak

@okokok merhaba, ben geçen hafta söylemiş olduğunuz miktarlarda para ile LAX'den giriş yaptım. Gelmeden önce fincen105 formunu doldurup hazır halde memura teslim ettim ve bir sorun yaşamadan girişimi tamamladım. Ne parayı görmek istediler ne de başka bir soru sordular.

Bankacılık içinde yayımlandı
      M
      marius
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

Herkese merhaba,
      11 Temmuz’da LAX havaalanından ABD’ye giriş yaptım. Gelmeden önce DMV hesabımı oluşturdum ve adres kanıtı olarak daha önce açtırdığım hesabıma ait bank statement ve telefon faturamı sisteme yükledim. Ayrıca green cardımın görüntüsünü de yüklemiştim. 14 Temmuz pazartesi günü San Clemente DMV önünde 7:30’da walk in olarak sıraya girdim. Önümde yaklaşık 20 kişi kadar vardı. Online yükleme yaptığımdan işlemlerim oldukça hızlı halloldu. Sıra numaramın olduğu gişede üstünkörü bir göz testi yaptılar 🙂 sonrasında fotoğraf çekimine gittim ve sınava girdim. Sınavda Türkçe seçeneği vardı benim açımdan oldukça kolay geçti. İlk işlemleri yapan memur SSN numaramı yazmayı unuttuğundan tekrar ona dönmek zorunda kaldım ve işlemlerimi kendisi bitirdi. Evrakların üzerine bir başvuru numarası var bu numara yaklaşık 2 saat içinde aktif oluyor bu şekilde sürüş testi randevusu alabiliyorsunuz. Bu randevuyu yakınlarınızdaki herhangi bir DMV’den alabilirsiniz. Yazılı sınava girdiğiniz ofisten almak zorunlu değil. Ben Fullerton’dan 21 Temmuz için aldım. Tahminlerimden çok daha hızlı şekilde ehliyet işini çözmüş olacak gibiyim. Ehliyetle beraber Real ID başvurusu da yaparsanız bu da aradan çıkmış ve ikinci defa uğraşılmamış olur.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      M
      marius