Merhaba arkadaslar. Amerikada 3. Ayimiz doldu. Bu surexte yasadiklarimizi herkese deneyim olsun diye yazmak istedim. Bende bu forumdaki deneyimlerden cok faydalandim ve bir nebze insanlarin yasadiklarini okudukca icim rahatladi. Umarim birilerine benim deneyimim de yararli olur. Ben esimle ve 2 cocugumla aile birlesimi ile Amerikaya geldik. Annem ve babam Michigan da yasadiklari icin bizde hic baska bir eyalet dusunmeden dogrudan buraya geldik. Bircok kisiye nazaran biz daha sansli bir durumdaydik cunku 20 yildan fazla burada yasayan ailemiz ve tanidiklarimiz vardi. Ilk girisimizi Mart ayinda yapip 2 hafta kaldiktan sonra cocuklarin okullarindan dolayi Turkiyeye geri donmustuk. Biz daha donmeden SSN kartlarimiz gelmisti. Green kardlarimiz ise giristen 2 ay sonra annemlerin adresine gelmisti. Gelmisken banka hesabi axtirip hemen birer secured kredi karti cikarttirmistik ve birdahaki gelisimize kadar her ay cok az bir miktar kullandik. Bunu yaparak Eylule kadar scorumuz 700 e kadar yukseldi. Eylul ayinda 15 valizimizle kesin giris yaptik. Giriste daha once vurduklari vize ile girdik. Elimizde green kartlarimiz yoktu, hic sorun olmadi. Ayrica yanimiza 33 bin usd getirmistik. Giristeki memur kac para getirsigimizixsordu biz de dogru miktari soyledik. Bizi hiris muhrunu bastiktan sonra ayri bir bolgeye aldilar ve bir nakit deklarasyon formu doldurtturdular. Sonrasinda valizlerimizi xray cihazindan gecirtip Welcome home dediler. Herkes cok nazikti ve cok rahatlattilar. Bizim baska bir sansimiz da yillar onxe yatirim amacli aldigimiz 2+1 bir dairemizin olmasi. Bu yuzden ev kiralamakla ugrasmadik, dogrudan evimize gectik. Evimiz vardi ama mahallenin okul puanlari hic iyi degildi. Turkiyede de cocuklarimizin akademik durumu cok iyi oldugundan nurda da iyi bir okul bulmak istedik. Bu yuzden kardesimin oturdugu bolgedeki okullara kaydettirdik. Cocuklar geldikten 10 gun sonra okula kaydolmus oldu. Biri liseye digeri de ortaokula gidiyor. Ikisini de ingilizce seviye tespit sinavina aldilar. Lisedeki cocuguma sadece gunde 1 saat akademik dersi almasina uygun gorduler. Ortaokuldaki cocuguma ise gunde 1 saat akademik destek 1 saat da yabancilar icin ingilizce dersi almasina uygun gorduler. Turkiyedeki mufredat burdaki mufredattan cok cok daha ileri oldugu icin cocuklara dersler cok kolay geliyor. Lisedeki kizim okul basladiktan 2 ay sonra matematik dersinin cok kolay geldigini soyledi ve sinif atladi. Ikinci donem de AP dersleri almaya baslayacak. Cocuklar okullarina alistilar ama arkadas cevresi burda cok farkli. Pek bir arkadas edinemediler daha. Bizlere gore burdaki cocuklar cok soguk ve ilgi alanlari cok farkli. Zamanla bu duruma da alisacaklarini umuyorum.
Geldigimizde hemen Turo dan bir haftaligina bir araba kiraladik ve ilk gunden bir araba almak icin bakmaya basladik. Araba fiyatlari tabiki Turkiyeden cok daha uygun ama.Amerikaya gore de fiyatlar cok artmis. Artik oyle 5-6 bin usd ye araba bulmak imkansiz. Biz de cocuklarin okullari uzak oldugundan dolayi cok mil yapacaktik ve kisin hava durumu karli ve buzlu olacagindan dolayi 4x4 guvenli bir araba bulmaya calistik. Geldikten 10 gun sonra istedihimiz gibi bir araba bulabildik. Turkiyedeki arabamizi satmistik ve onun yari parasindan biraz daha fazlasi ile Turkiyede alamayacagimiz bir araba alabildik. Michiganda eger ID veya Driver licence niZ yoksa arabaya plaka cikartamiyorsunuz. Bizde gittigimiz dealer larda ogrendik bunu. Tam.bir araba begenip alamaya calistik belgelerimizi istediler yok deyince de kuaura bakmayiz satamayiz cunku plaka cikartamayiz dediler. Cok moralimiz bozuldu cunku daha ehliyet icin basvuru yapmamistik nasilsa Turk ehliyetinin 6 ay gecerliligi var diye. Ama.kiralik arabayla da nereye kadar dayanacaktik. Yardimimiza kardesim kostu ve arabayi onun adina aldik. Sonrasinda ehliyet almak ixin prosedurleri ogrendik. Oncelikle yazili sinava girmeliydik. Secretary of state den bize calismak icin bir kitapcik verdiler. 1 hafta calistik, randevu alip sinava girdik. Benim ingilizcem iyi oldugu icin ilk seferden sinavi gectim. Esim ise araba konusunda benden cok daha iyi olmaaina ragmen dili cok iyi olmadigindan 1. Seferde gecemedi. Hemen arkasinda 2. Sefer girdi ve o zaman aldi. Sorulari daha cok ezberleyip girdi. Michiganda Turkce secenegi yok. Onu gectikten sonra yakindaki bir surucu kursundan pratik test icin randevu aldik. Surus testini cok ciddi yapiyorlar. Paralel park, geri park, site icersinde, otobanda surduruyorlar. Test 45 dakika surdu ve ilk seferden gectik. Hiz limitlerine, stop isaretlerine, donuslerde donus sekline, solamalarda erken girip girmedigine bakiyorlar. Onu da gectikten sonra belgeler ile secretary of state gidip 25 usd odedik, resmimizi cektiler ve 1 hafta sonra ehliyetlerimiz posta ile adresimize geldi. Bu arada is aramami gerekiyordu geldikten 1 ay sonra ben ia basvurularina basladim. Ben daha sansliyim cunku meslegim finans, ingilizcem var ve Turkiyede uluslararasi bir uretim sirketinde 18 yil tecrubem var. Michigan da uretim sehri oldugundan dolayi cok fazla fabrika ve sirket var. Ilk basta elimzdeki CV ile Linkedin ve Indeed gibi platformlrdan basvurular yaptim ama hicbiryerden donus gelmedi. Belki 100 den fazla basvuru yapmisimdir. Bu durum moralimi cok bozmustu. Sonra CV konusunda tecrubeli bir arkadasim ile CVmi duzeltmeye basladik. Bu konuda chatgpt den cok yardim aldim ve sonunda huzel bir CV olusturdum. Yeni CVm ile basvuru yaptiktan sonra donusler gelmeyw basladi. Buyuk bir firma ile 4 gorusme yaptim ve cok umutluydum ama sonrasinda ses cikmadi. Onu beklerken baska bir firmadan gorusme talebi aldim. Onlarla 3 gorusme yaptim ve sonunda onlardan bir is teklifi aldim. Kismet olursa da Pazartesi gunu ise basliyorum. Bu bizim icin cok onemli bir donus noktasi olacak.
Eşim ixin ise durum biraz daha zor. Turkiyedeyken devlet memurlugu yapiyordu ve onun meslegini burda icra etmesi cok zor. Geldikten 1 sonra online bir ingilizce kursuna basladi ve suanda ona devam ediyor cunku duzgunn bir is bulabilmek icin ingilizce sart. Bu arada da meslek degistirmeye karar verdi. Amerikada el isciligi cok cok kiymetli. Ve bir meslek edinmek icin kolejlerin bircok sertifika programlari var. Programlara baktik ve Isitma- sogutma sistemleri uzerinde 1 yillik bir sertifika programina katilmaya karar verdi. Simdilik hem ingilizceyi hemde meslek programini birlikte alacak. Biran once bitirmesi icin full time almasina karar verdik.
Sonucta 3 aylik surecimize baktigimizda biraz moral bozuklu ile, bazen umutsuzlukla, bazen korkuyla ama sonucta bircok isimizi hallederek gecirdigimizi goruyorum. Evet bu yastan sonra bir hayati birakip yeniden baslamak zor. Psikolojik olaraK dusundugumuzden daha zor oldu ama bir sekilde isler tek tek yoluna giriyor. Umarim bizim yasadiklarimiz birilerine umut olur, isine yarar.
- liste madde
) ABD de kesin girisimizi yapacagiz. Keisnlikle bizim de amacimiz sizinkiyle ayni. Turkiyede ortalamanin ustunde bir hayatimiz var. Esim Ogretim Gorevlisi, ben ise buyuk bir firmada Maliyet Iyilestirme Muduruyum. 6. Sinifta bir oglumuz ve lise 3te bir kizimiz var. Tek dusuncemiz cocuklarin gelecegine bir kapi acmak, farkli bir firsat vermek. Belki yaptigimiz isi orda yapamayacagiz ama.her tur isi yapmaya haIrladik kendimizi. Burda belli bir seviyede olmamiza ragmen, amazon, doordash belki restoran isi bile yapmaya kendimizi hazirladik. Biliyoruz cok zor olacak ama konfor alanimizdan cikmamiz gerekir. Gelecekte cocuklarimiz keske green kartlari yakmasaydiniz demelerini istemiyoruz. Biz bu kapiyi aralayalim sonrasinda kullanmak isterlerse onlarin elinde olsun. Cocuklarima soyledigimiz bir sey var, amerikada okjlunjzu bitirin vatandasliginizi alin sonrasinda nerde yasamak isterseni, kendini karar verin. Belki Avrupada, belki Turkiyede, belki Amerikada. Ama.elindeki diplomalari ve pasaportlari butun dunyanin kapilarini acacak. Biz de 10 yil daha orda yasayip minimum bir emeklilik maasi kazanip, Turkiyede de emekli oldugumuzda belli mi olur belki doner kucuk bir Ege kasabasinda 
hickimse soru sormadi. Welcome home deyip gecirdiler.