• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. kturkay
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    K
    • Takip Edilenler 19
    • Takipçiler 6
    • Konu 6
    • İleti 76
    • En İyi 35
    • Tartışmalı 1
    • Gruplar 0

kturkay

@kturkay

119
    İtibar
    1279
    Profil Görüntülemeleri
    76
    Takipçiler
    19
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum San Jose,CA

kturkay Takip etme Takip Et

kturkay tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: ABD'de Yaşadığımız Talihsizlikler ve Zorlu Bir Başlangıç

Geleli 15 gün oldu. Farklı birşey yapayım dedim ilk girişte enaz parayla en pahalı yere gideyim South Bay Area California ya. günde 15 işyerine başvuruyorum. geri dönenler genelde hindu recruiterlar. benim talihsizliğim temmuz başında gelmiş olmam. birkaç arkadaşım bana eylülde işlerin açıldıgını söyledi iş işten geçtikten sonra. bende de 1-2 ay yetecek para ile gelmiştim. hepsi bir yana 3 yaşındaki oğlumu iş bulana kadar geride tr de bırakmış olmak adamı üzüyor. ama hayat hep kolay güllük gülistanlık olacak değil ya. bilişimciyseniz siz siz olun mutlaka leetcode.com a iyice hakim olun hatta premium üye olup ordaki zımbırtıları ezberlemeden gelmeyin. Bilişimciyseniz buraya gelmeden önce skype den ABD telefon numrasına abone olup sizi arayan recruiterlarla konuşma pratiği yapın ki buraya gelince ardarda sorular sorduklarında takılmayın. size doğum tarihinizi veya SSN no sorarlarsa asla verrmeyin önce iş teklifi olur yüzyüze görüşülür ondan sonra işe alım esnasında verebilrim deyin. normalde ssno dogum tarihi fala nsormaya hakları yok recruiter/headhunterların ya da herrneyseler.

size abi tavsiyesi. bunları sonraki gelecek gençlere bilgi olsun diye yazıyorum. Belki de ailem yanımda olsa herşey istediğim gibi gidecek. sadece bunaltıcı bir durum. Siz siz olun tek gelmeyin derim aileniz varsa cümbür cemaat gelin. Beni bir yerde mecbur bıraktılar. Bende B Planını uyguluyorum.
      Buraya gelince TEB debit kartınız 800-1000 dolardan sonra kitlenecek. ve telefonunuzun yurtdışı konuşmasının açık olmadıgını farkedeceksiniz. ve MetroGPS almayın sakın buraya gelince o da yurtdışı desteklemiyor. Hindu satıcı güzelce anlatsamda MetroGPS in yurtdışı konuşmaları desteklemedigine yemin billah etti. yani yurtdışı telefon görüşmesi yapamazsanız TEB gibi bir kartınızı TEB i arayıp açtıramıyorsunuz. böyle bir durumda arkadaşlar, TEB i sosyal medyalarına mesaj atın twitter facebook. ilgileniyorlar 2-3 güne açılıyor. tabi ısrar edin internetinizi de açtırın çünkü farklı IP oldugu için internet hesabınıza da bakamıyorsunuz teb in. koydukları tedbiri açtırmaları lazım. bu gibi durumlar için tüm paranızı debit karta yatırıp buraya dımdızlak gelmeyin 3 gün homeless yaşarsınız. hoş burda bir kültür bu kimse nediyon demez 🙂 şimdilik bu kaddar adapazarı. bu arada bolbol ingilizce çalışın konuşun aynaya geçip buraya gelmeden aylar önce. şimdilik bu akdar arkadaşlar kalın sağlıcakla 🙂

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      K
      kturkay

bilgi paylaşımı iyidir. yazılan paylaşımların, tecrübelerin hemen hepsini okumaya çalıştım 2016 dan beri. telefonlarla olabildiğince birçok aile ile görüştüm. benim talihsiz tecrübelerim şöyle. (evli insan için en önemli iki üç konu var)
      1- gemileri yakacaksın. yani tr de gemileri yakıp geleceksin. yoksa ilk yaşayacağın duygusal zorlukta ve belirsizliklerde (ki mutlaka yaşayacaksın) geri dönmek istersin.
      2- mutlaka aile üyelerinle gel. ben önceden giderim iş ev bulurum sonra çocuklar gelir deme. ve 4 kişilik bir aile için enaz 15-20K benjaminler cepte olsun yoksa parasızlıktan bunalıma girersin.
      3- eşin kararsız olmamalı mutlaka eşin de senin kadar istekli gönüllü olmalı. zorla güzellik olmaz. bu maddenin şakası yoktur. eşin gönüllü tamam. abdye gelince eşine DE araba almazsan evde bunalır 1-2 ay içinde bırakır gider. şaşırma. (ben bunları okumuştum dersin. )
      4- 2 yıl boyunca okudugum başlıklarda bunlar yoktu. demekki bu durumu tecrübe etmekte bana nasipmiş. şunları kafaya takmayın. unganlara aşı kartı götürmelimi, çok mu para alıyorlar muayene. yok efendim ehliyet yok araba ne marka olmalı... yok acaba vize verirlermi konsolosluktaki memura ne şirinlik yapsak da vizemizi reddetmese. sen zaten greenkart çıkmış konsolsluk randevusu almışsın. vermeme ihtimalleri yok onları kafaya takma. .
      en önemli konular bana göre yani yukardaki üç madde. evliler için tabii ki.
      5- abd ye gitmeden yardım istediğiniz / isteyeceğiniz / görüşmeye + iletişim kurmaya yeltendiğiniz insanlar sizi hiç iplemeyebilir. hakaret edebilir. kırılmadan şöyle düşünmek lazım demekki sıkıntılı durumdalar üstlerine gidip ne kendini ne karşıdakini üzmemek lazım. böyle insanlara denk gelirseniz dumura uğramayın.

talihsizlikler. çok sayıda marihuana ve kokain kullanan insanlara şahit oldum. şimdi diyorsunuz ki hep bir ağızdan aynı düşünceyle "abi tr de yokmu uyuşturucu kullanan. kullanan tr de de kullanır" ama öyle değil işte. ben sanki uyuşturucu kullanmıyanları dövüyorlar gibi birşey hissettim. kültür gibi. tedirgin oldum öyle algıladım).belki önceden bununla ilgili bir paylaşım okusaydım psikolojik olarak hazırlıklı olurdum. ve kullananlar da gayet eli yüzü düzgün insanlara benziyorlardı.
      başka talihsizliğim ailemi geride bırakıp tek giriş yapıp iş aramak oldu. tr de kalan ailemi düşünmekten iş aramaya ve hiçbirşeye odaklanamadım. babaç biriyseniz çoluk çocukla giriş yapın.motivasyonunuzu yanınızdaki ailenizden alıp o gazla her işiniz yürür moraliniz bozulmaz.

buna benzer durumları yaşayan çok insan var. hep iyiyi anlatıyorlar. kötüyü de anlatsalar daha faydalı olacaklar. misal bir youtuber kardeşimiz ciddi ciddi başına gelen kötü dört olayı anlattı bana. yuhya abi şakamı ? yok değil gerçek yaşadıklarım. niye videolarda anlatmadın dedim ne dese beğenirsiniz "anlatsam millet gelmekten vazgeçer. engel olmayım herkes kendi kaderini yaşasın herkesin başına gelecek diye birşey yok"

bunları vakit ayırıp yazmamın tek nedeni gideceklere önceden maddi / manevi tedbirlerini almalarına ufak bir katkı sağlamak. başarılı olmalarında milyonda bir payım olsa mutlu olurum. saygılar.

K
      kturkay
    • RE: ⚡ Kültür Şoku ⚡

bence forumumuzdaki en önemli mesele ve keşke daha önce ele alınsaydı.
      ben bu aşamaların 3. süne girer gibi oldum sonra tr ye geri döndüm.
      nedenleri
      1-safeway restroomda yere yığılmış adamı ölü sandım. çinli görevliye bildirince "5 dakikaya kalkıp gider" dedi ve ne var şaşırıyon der gibi yüzüme baktı. ölü değil uyuşturucu zerk etmiş yığılmış dallama. ve gayet normalmiş gibi kimse aldırış etmiyor. bu beni dumura uğrattı.
      2- kaldığım ev. akşam olunca her odadan eroin/marihuana kokuları yüzünden tüm yaz camım açıktı. ve iki oğlumun böyle olma ihtimali beni çok korkuttu. özellikle hindu bir dallama koridorda avucuna birşey döküp içine çekip gerildi. ve evden çıktı. dumur oldum.
      3- ailemde eşim dahil herkes engel koydu maddi manevi destek olmadı kimse.
      4- insan sosyal bir varlık. 3-4 amerikalıyla geyik muhabbeti kurmak samimi olmak istediğimde kaçtılar konuşacak insan arıyorum desem de samimiyet sohbet ihtiyacına yine birkaç türk arkadaş yetişti.
      5- olayın bence en önemli kısmı psikolojik evli çocuklular için. bu aşamada boşananlar, eşine şiddet gösterip hapse girenler, ve hatta yakın zamanda intihar edenler...
      anne-baba aile bağını hiç koparamamışlar bu şoku kat be kat yaşayacak.

özetle duygusalsanız kültür şoku evrelerinde büyük hatalar yapmamanız içten değil. akıl ve duygu dengedeyse sorun yok. evli iseniz eşiniz destek ise sırtınız yere gelmez. değilse büyük tehlikeli sulara girmek üzeresiniz. ben uyarımı yapayım.

Kültür ve Hobi içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: Amerika'da Yazılım Geliştiricisi Olarak İş Aramak ve Yapılabilecek Hazırlıklar

yaz dönemi gelmeyin mümkünse eylülden itibaren olsun. burdaki birkaç arkadaş öyle dedi. Babadan zengin değilseniz hemen ehliyet alıp lyft ile tutunun. sonra mesleki iş aramaya devam edin.6 ay sürer 1 sene sürer. gelince lyft yapacaksın yapmayacaksan gelme boşuna bu psikoloji ve plana hazır ol. Zor da değil gayet kolay. yapamam deme.

skype den abd tlf kiralayıp abone olun (ev telefonu/voip oluyor mobile değil). gelmeden göndereceğiniz resume üzerine hindu recruiterlarla tr de iken abd gibi konuşabilirsiniz. böylece pratik yapmış olursunuz.

buraya gelmeden 1 sene önceden leetcode.com a üye olup premium alıp tüm algoritma ve veriyapıları konularını iyice kavrayın. bu yazıdaki en ciddi tümce bu, sakın hafife almayın.

telefon görüşmesi safhasını geçerseniz mülakat için çağrılıyorsunuz.
      size 30-40 dakika veriyorlar. bu sürede enaz 2 soru cevaplamnızı bekliyorlar.
      şu adamın (Don Georgevich) videolarını izleyin. interviewlara hazırlanmak için. başka premium videolar da var.

Don Georgevich

Don Georgevich

I help people turn intention into momentum.

burda hindu recruiterlardan ya da technical consultant firmalarından daha çok referanslar önemli. yani bir tanıdıgınız varsa işiniz kolaylaşır. iş bulma konusunda.

telefon görüşmesinde doğum tarihinizi veya SSN vermeyin. ancak ciddi bir iş teklifinden sonra verebileceğinizi söyleyin.

fazla uzmanlık ilgi alanınız varsa hepsini tek resume ye tıkmayın. ayrı versiyonlar yapın hatta parayla buraya geldikten sonra "resume writer" lara 100-200 dolara yaptırın. kendiniz emin değilseniz.

hindu ve türk programcılarla görüştüm. burda işe girişteki en önemli şey sizi bir arkadaşınızın tavsiye etmesi kendi firmasına. kimseyi tanımıyorsanız angel.co gibi biryerden statup firmalara bakacaksınız.
      Bugün tanıştıgım bir hindu programcıya nasıl geldin diye sordum. arkadaşı firmasına arkadaşı için referans olmuş öyle gelmiş. yani işçi vizesiyle gelmiş. anladıgım kadarıyla birçoğu bu yolla geliyor buraya. Tabi siz öyle bir kültürü bizde aramayın. tek başınasınız. güveneceğiniz tek şey yetenekleriniz olsun.

google,letgo, linkedin uber in gibi firmalara başvurursanız ve ola ki çağrılırsanız bir kaç ay sonra, kesinlikle leetcode u tamamen kavrayın. yapabilyorsanız anlayarak ezberleyin. ve onsite interview süreçlerini iyi araştırın. çünkü burda hadi gel başla işe demiyorlar bir standard var ve herşeyde olduğu gibi ve siz bu standardlara uymak zorundasınız.
      iş görüşmelerine çağrılırsanız asla mütevazi olmayın her cümleniz "ben şunu yaptım. bu firmaya ya da kuruluşa şöyle şöyle bir faydası oldu" şeklinde anlatın. şunu biliyorum bunu biliyorum demek pek etkili değil. yaptgınız işleri anlatın görüşmede. karşıdakinin sözünü kesmeyin.

I.T. iş arama siteleri
      hired.com
      simplyhired.com
      linkedin.com !!
      craigslist
      ziprecruiter
      angel.co
      indeed.com
      dice.com
      monster.com

to be continued~

Bilişim Teknolojileri içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: Amerika'ya gitme sebepleriniz ?

insanlar güler yüzlü, kibar, cinsiyet gözetmeksizin güler yüzle selam sabah veriyorlar. ahbap çavuş ilişkisi yok.
      torpil yok. adam kayırmaca yok. insan hayatını kısıtlama yok. hor görülme yok.
      haram yeme yok, adam kayırmaca yok, evrensel ahlâk var insanlar kendi aralarında ve bunu gözetiyorlar. polisleri ise it gibi o ayrı.
      bitmişlik tükenmiş hissiyle selamsız sabahsız birbirlerine vurucu öküz gibi bakan kadınlar ve onlara ve çocuklarına hizmet eden R. ivedik klonları yok.
      gittiğinizde bir süre sonra hissiniz şu olacak "aa ben insan yerine konuyorum. insanmışım ve değerliymişim lan ben ve insan demekki değerliymiş. saygı böyle birşeymiş"

Göçmenlik Sohbetleri içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: [Arşiv] DV2018 Mülakat Deneyimleri

bugün mülakat tamamlandı. ilginç şeyler gözlemledim.
      1-csc kağıdını hatırlattığım halde istemediler.? (csc pasaportların geleceği yer kaydı değilmi. -gerek yok o bizde var" dendi.
      2-randevular 15 er dakika arayla. ve erken gelmeniz anlamsız. diyelim 8:30 da randevunuz varsa sıraya sokmuyorlar dışarda 8:15 kadar bekletiyorlar sıraya sokmadan. özetle vaktinden 15 dakka önce gelin ama daha önce değil. sıraya koymadıklarından anlamı yok erken gelmenin. biz bebek kucakta hava soğuk boşu boşunaa bekledik 1 saat dışarda ve sıraya girmeden. biz problem değil de bebek varsa sıkıntı. özetle randevu saatinden 15-20 dakika önce kapıya gelmek en ideali bu tüyo da benden.
      3- nereye gideceğimi sormadı görevli bay.
      4-bi de kabin değil büfe gibi. hani çay sigara tost istersinizya. siz dışarda eleman içerde.
      5- ingilizcemi türkçe mi? diye sormadılar.
      6- benim suriyeli ailelere baktığım gibi bakıyordu bizlere 🙂 baya tedirgin di genç eleman.(amerikalı,son aşamadaki sağ elini kaldırtıp yemin ettirme merasimi görevlisi)
      7- 16 yaşından büyüklere vallabilla abd ye gitmeden evlenmeyeceğim yemin kağıdı imzalatıyorlar.
      8- ortalama 3-3.5 saat sürdü. "congratulations your visa application approved" kâğıdı verip gönderdiler. doğrumu yalanmı 3-5 güne belli olur. paylaşırım.

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      K
      kturkay

@saulgoodman aklın arkada kalabilir. ve insan sosyal varlık. duygusal da. geride kalanlarla telefonda konuşurken streslerini yansıtabilirler ve kafan karışabilir. ailenleysen kendini daha güçlü hissedersin. ve en önemli motivasyon nedenindir. keşke robot olsaydık :). ve birçok aile ile birebir konuştuktan sonra bu cümleyi söylüyorum. sonuçta kanun değil ve istisnalar vardır.

K
      kturkay
    • RE: Amerika'ya Girişte Uçakta Doldurulan U.S: Customs and Border Protection Formu

indirmelik. sizin için düzenledim ^^

cbpform6059B.rar
      Yolculuk içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: sizi derinden etkileyen birden fazla izlediğiniz film tavsiyelerinize açığım...

Yüzlerce binlerce film izledik ama benim için top5
      *** Ikiru (1952) (tesadüfen izlediğim ve araştırınca imdb ilk 100 olduğunu öğrendiğim mono - japon filmi. hayatımda kader kırılmasını sağlayarak herşeye baştan başka yerde başlamam gerektiğinin farkındalık şamarını atan filmdir. temelde bu forumda olmamın kaynağı bana göre. ama herkesi etkileyeceğini sanmıyorum tabiki)

***Castle-Bence muhteşem bir film çok etkilemiştir.

***Bow/ Hwal Yay (2005) -made by Ki-duk Kim (caution!: aile ile izlenmesi uygun degildir. filmin tarzı hiçbir türe girmiyor. bence mükemmel bir film)
      ***A Man Who Was Superman (kore) izledikten sonra karı koca salya sümük ağlamıştık. ona göre izleyin derim.
      *** brooklyn (abd ye gidecek olanlar. özellikle bayanlar izlesin. uyarı: derinden etkileyecek hazır olun)

bu filmler binlerce film arasından seçtiklerim. bunları asla unutmam

Hobi içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: Ucak Yolculugu ve Ucak Bileti

çok mu önemli bir konu? değil. ama bilişimci olduğum için "bilgi" benim için en kutsal metadır. ^^
      thy için olan tablo detaylarıyla aşağıda verilmiş. paylaşıyorum.sitemizde dursun. birine lazım olur.

https://www.turkishairlines.com/tr-tr/ucak-bileti/ucus-deneyimi/koltuk-secimi/

sayfadan da anlaşılacağı üzere. 79 dolarcık istiyorlar. ama altta küççücük yazıyla şunu yazmışlar
      ***Dış hat seferlerinde son 48 saat tüm koltuklar ücretsizdir.

Yolculuk içinde yayımlandı
      K
      kturkay

kturkay tarafından gönderilen son iletiler

• RE: DV2026 Sohbet Odası

iyi bari birinize çıkmış. hayırlı olsun inşallah.

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

. . . . . . . .

K
      kturkay
    • RE: Green Card Çekilişi için evde nasıl fotoğraf çekilir?

Merhaba arkadaşlar.
      2 sorum olacak

1- (Başvuran) Yüzde Üç tane piercing var çıkarılması gerekiyor mu fotoğraf için ?
      2- Daha önceki başvuru aşamalarında bi fotoğrafçı 5.2 cm x 5.2 cm diğeri 4 cm x 4 cm fiziksel fotoğraf verdi. bunların hangisi doğru farkeder mi?

teşekkür ederim

Greencard Loto Başvurusu Soruları içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • adli sicil kaydı ne zaman isteniyor ?

Merhaba arkadaşlar,

eşim iran vatandaşı türk. ancak TR vatandaşı olması 11.11. 2025 de.
      greekarta başvuracağız bu yıl.

1- adli sicil kaydı başvururken mi isteniyordu ? yoksa başvurup da çıktıktan sonra konsolosluğa gelince mi isteniyordu ?
      2- eşim için adli sicil kaydını hem türkiye hem irandan mı almamız lazım ?
      3- adli sicil kaydı edevletten alsak yeterli mi? (ki çıkarsa )

sorularım bu kadar. teşekkür ederim : )

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      K
      kturkay
    • RE: Amerika'ya gitme sebepleriniz ?

insanlar güler yüzlü, kibar, cinsiyet gözetmeksizin güler yüzle selam sabah veriyorlar. ahbap çavuş ilişkisi yok.
      torpil yok. adam kayırmaca yok. insan hayatını kısıtlama yok. hor görülme yok.
      haram yeme yok, adam kayırmaca yok, evrensel ahlâk var insanlar kendi aralarında ve bunu gözetiyorlar. polisleri ise it gibi o ayrı.
      bitmişlik tükenmiş hissiyle selamsız sabahsız birbirlerine vurucu öküz gibi bakan kadınlar ve onlara ve çocuklarına hizmet eden R. ivedik klonları yok.
      gittiğinizde bir süre sonra hissiniz şu olacak "aa ben insan yerine konuyorum. insanmışım ve değerliymişim lan ben ve insan demekki değerliymiş. saygı böyle birşeymiş"

K
      kturkay
    • RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)

Greenkartlı birisinin eşi ve çocuklarını abd den başvurup alma süreci 3-4 sene sürüyor demek doğru mu?.

Aile Dayanaklı Göçmen Vizeler içinde yayımlandı
      K
      kturkay

@saulgoodman aklın arkada kalabilir. ve insan sosyal varlık. duygusal da. geride kalanlarla telefonda konuşurken streslerini yansıtabilirler ve kafan karışabilir. ailenleysen kendini daha güçlü hissedersin. ve en önemli motivasyon nedenindir. keşke robot olsaydık :). ve birçok aile ile birebir konuştuktan sonra bu cümleyi söylüyorum. sonuçta kanun değil ve istisnalar vardır.

K
      kturkay
    • RE: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

Merhaba gençler, benim içim içimi yiyen bir soru bu başlık altında sormak istiyorum.
      DV2018 vizesiyle ABD ye gidip, geri dönüşümden bu zamana 125 gün geçti. kafayı toparladık bir plan yaptık geç de olsa.
      kültür şokundan olsa gerek GCKartını yukardaki mahallede kalan arkadaşa geldiğini bile bile almadan geldim. ancak vefakâr başka bir arkadaş posta veya uçakla bugünlerde gönderecek Tr ye.
      sorum şu:
      geri dönmek için 55 günüm mü var? yoksa 55gün+6 ay mı ?
      geri dönmem enkötü ihtimalle 2 ayı geçebilir. bazı süreçleri bekliyoruz. yukardaki avukatın dediğine katılır mısınız ?
      şimdi 60-70 gün sonrasına ikinci girişi ve kesin kalıcı olma niyetiyle greenkart ile yaptıgımda border polisi GC yi iptal edip girişe izin vermeyebilir mi?
      planları uygulamaya geç de olsa koyduk ama? geceleri uyuyabileceğim bir cevabınız var mı ? çünkü 55 gün değilde 70-80 güne uzayabilir ikinci ve kesin geri dönüşüm, ailevi,sağlık ve maddi durumlardan dolayı. ne dersiniz ?

Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler içinde yayımlandı
      K
      kturkay

bilgi paylaşımı iyidir. yazılan paylaşımların, tecrübelerin hemen hepsini okumaya çalıştım 2016 dan beri. telefonlarla olabildiğince birçok aile ile görüştüm. benim talihsiz tecrübelerim şöyle. (evli insan için en önemli iki üç konu var)
      1- gemileri yakacaksın. yani tr de gemileri yakıp geleceksin. yoksa ilk yaşayacağın duygusal zorlukta ve belirsizliklerde (ki mutlaka yaşayacaksın) geri dönmek istersin.
      2- mutlaka aile üyelerinle gel. ben önceden giderim iş ev bulurum sonra çocuklar gelir deme. ve 4 kişilik bir aile için enaz 15-20K benjaminler cepte olsun yoksa parasızlıktan bunalıma girersin.
      3- eşin kararsız olmamalı mutlaka eşin de senin kadar istekli gönüllü olmalı. zorla güzellik olmaz. bu maddenin şakası yoktur. eşin gönüllü tamam. abdye gelince eşine DE araba almazsan evde bunalır 1-2 ay içinde bırakır gider. şaşırma. (ben bunları okumuştum dersin. )
      4- 2 yıl boyunca okudugum başlıklarda bunlar yoktu. demekki bu durumu tecrübe etmekte bana nasipmiş. şunları kafaya takmayın. unganlara aşı kartı götürmelimi, çok mu para alıyorlar muayene. yok efendim ehliyet yok araba ne marka olmalı... yok acaba vize verirlermi konsolosluktaki memura ne şirinlik yapsak da vizemizi reddetmese. sen zaten greenkart çıkmış konsolsluk randevusu almışsın. vermeme ihtimalleri yok onları kafaya takma. .
      en önemli konular bana göre yani yukardaki üç madde. evliler için tabii ki.
      5- abd ye gitmeden yardım istediğiniz / isteyeceğiniz / görüşmeye + iletişim kurmaya yeltendiğiniz insanlar sizi hiç iplemeyebilir. hakaret edebilir. kırılmadan şöyle düşünmek lazım demekki sıkıntılı durumdalar üstlerine gidip ne kendini ne karşıdakini üzmemek lazım. böyle insanlara denk gelirseniz dumura uğramayın.

talihsizlikler. çok sayıda marihuana ve kokain kullanan insanlara şahit oldum. şimdi diyorsunuz ki hep bir ağızdan aynı düşünceyle "abi tr de yokmu uyuşturucu kullanan. kullanan tr de de kullanır" ama öyle değil işte. ben sanki uyuşturucu kullanmıyanları dövüyorlar gibi birşey hissettim. kültür gibi. tedirgin oldum öyle algıladım).belki önceden bununla ilgili bir paylaşım okusaydım psikolojik olarak hazırlıklı olurdum. ve kullananlar da gayet eli yüzü düzgün insanlara benziyorlardı.
      başka talihsizliğim ailemi geride bırakıp tek giriş yapıp iş aramak oldu. tr de kalan ailemi düşünmekten iş aramaya ve hiçbirşeye odaklanamadım. babaç biriyseniz çoluk çocukla giriş yapın.motivasyonunuzu yanınızdaki ailenizden alıp o gazla her işiniz yürür moraliniz bozulmaz.

buna benzer durumları yaşayan çok insan var. hep iyiyi anlatıyorlar. kötüyü de anlatsalar daha faydalı olacaklar. misal bir youtuber kardeşimiz ciddi ciddi başına gelen kötü dört olayı anlattı bana. yuhya abi şakamı ? yok değil gerçek yaşadıklarım. niye videolarda anlatmadın dedim ne dese beğenirsiniz "anlatsam millet gelmekten vazgeçer. engel olmayım herkes kendi kaderini yaşasın herkesin başına gelecek diye birşey yok"

bunları vakit ayırıp yazmamın tek nedeni gideceklere önceden maddi / manevi tedbirlerini almalarına ufak bir katkı sağlamak. başarılı olmalarında milyonda bir payım olsa mutlu olurum. saygılar.

K
      kturkay
    • RE: ⚡ Kültür Şoku ⚡

bence forumumuzdaki en önemli mesele ve keşke daha önce ele alınsaydı.
      ben bu aşamaların 3. süne girer gibi oldum sonra tr ye geri döndüm.
      nedenleri
      1-safeway restroomda yere yığılmış adamı ölü sandım. çinli görevliye bildirince "5 dakikaya kalkıp gider" dedi ve ne var şaşırıyon der gibi yüzüme baktı. ölü değil uyuşturucu zerk etmiş yığılmış dallama. ve gayet normalmiş gibi kimse aldırış etmiyor. bu beni dumura uğrattı.
      2- kaldığım ev. akşam olunca her odadan eroin/marihuana kokuları yüzünden tüm yaz camım açıktı. ve iki oğlumun böyle olma ihtimali beni çok korkuttu. özellikle hindu bir dallama koridorda avucuna birşey döküp içine çekip gerildi. ve evden çıktı. dumur oldum.
      3- ailemde eşim dahil herkes engel koydu maddi manevi destek olmadı kimse.
      4- insan sosyal bir varlık. 3-4 amerikalıyla geyik muhabbeti kurmak samimi olmak istediğimde kaçtılar konuşacak insan arıyorum desem de samimiyet sohbet ihtiyacına yine birkaç türk arkadaş yetişti.
      5- olayın bence en önemli kısmı psikolojik evli çocuklular için. bu aşamada boşananlar, eşine şiddet gösterip hapse girenler, ve hatta yakın zamanda intihar edenler...
      anne-baba aile bağını hiç koparamamışlar bu şoku kat be kat yaşayacak.

özetle duygusalsanız kültür şoku evrelerinde büyük hatalar yapmamanız içten değil. akıl ve duygu dengedeyse sorun yok. evli iseniz eşiniz destek ise sırtınız yere gelmez. değilse büyük tehlikeli sulara girmek üzeresiniz. ben uyarımı yapayım.

Kültür ve Hobi içinde yayımlandı
      K
      kturkay