Eveet Biraz uzun ve detaylı anlatacağım okuyanlara şimdiden başarılar diliyorum..
19.06.2026 Saat 11:20 ve 11:25'e iki randevu aldık eşimle. Saat 10:00 Civarı Tunalı'ya geçip Döviz bürosundan dolar aldık. Döviz büroları sadece nakiti dolara çeviriyor. Tunalı da çoğu bankanın şubesi mevcut. Dolarlarımızı aldıktan sonra Unganların olduğu binaya geri döndük. Yürüyerek maksimum 10 dakika sürdü. Unganlar sadece pasaportlarımızı aldı ve resimlerimizi çekti. Ds260 ve randevu çıktılarımız mevcuttu lakin sormadılar. İçeride bir sekreter hanım var ve bütün işleri onunla yürütüyorsunuz kendisi seslenip yönlendiriyor. Eşimle beraber sırayla içeri çağırdılar. Sekreter hanım boy ve kilo ölçümü gerçekleştirdi. İçeride siyah bir önlük veriyorlar ve sadece iç çamaşırlarınız kalacak şekilde soyunup üstünüze önlüğü giyiyorsunuz. Akabinde eşime de bana da doktor bey geldi. Okuduğum deneyimlerde Hülya hanım ilgileniyor kadın ziyaretçilerle denilmişti ama benimle Mehmet bey ilgilendi, sanırım müsaitliğe göre değişiyor. Doktor bey herhangi bir kronik hastalığım olup olmadığını sordu, akabinde çocuk deneyip denemediğimizi ; kendisine düşünmediğimizi söylediğimde Amerika da yaparsınız gibi bir cümle kurdu.( Pause kalkacak sinyali gibi algıladık herhangi bir dayanağı olmasa da bu cümle bizi ümitlendirdi) Tansiyonumu ölçtü ve akabinde 2 adet aşı yaptı ki aşıların ne olduğunu söylemedi bile 
Sonrasında sekreter hanım düzen lab'a inmemiz gerektiğini iletti. Düzen labda iki kişi için 4300tl ödeme yaptık. İşlemi kart ile gerçekleştirdik. Sonrasında bir odaya alıp kanlarımızı aldılar. Hemşirenin eli hafifti ama eşimin damarını bulmakta biraz zorlandı. Röntgen için farklı bir odaya geçtik ve kadınların iç çamaşırlarını çıkartmalarını isteyip bir önlük giydiriyorlar.
Düzendeki işlemler bitince tekrar yukarı çıktık. Unganlara 800 dolar ödeme yaptık. Biz ödememizi dolarla gerçekleştirdik. Tl ve kart ile ödemelerde kur biraz daha yüksek çıkıyor, başkalarının ödemelerine şahit olduk bu yüzden dolarla gitmenizi tavsiye ederiz.
Cumartesi saat 12'ye kadar çalıştıklarını beyan ettikleri için biz pazartesi almaya gittik dosyamızı. Kapılar kapalıydı korkup geri dönmeyin temizlik sırasında kapıları kapatıyorlarmış. Biz kapıyı çalıp Meşhur sarı zarflarımızı kapıdan teslim aldık. Çalışanlar da Mehmet bey de gayet güler yüzlü , naif insanlardı.
24.06.2026 : Konsolosluk günü
Saat 07:30 civarı konsolosluğun önüne ulaştığımızda kapıda bekleyen onlarca kişiyi görüp şoke olduk. İnsanlar çok erken saatlerde gelip sıraya geçiyorlar sanırım. Neyse ki polis randevu saatinize göre sırayı düzenliyor. Bizim randevumuz saat 08:30 da olduğu için ortalarda bir yerde sıraya geçtik. Önümüzde dört çocuklu bir çift vardı ve küçük çocukları o kadar çok bağırıyor yaramazlık yapıyordu ki 6da uyanmış bir insanın sabır sınırlarıyla dans ediyordu resmen. Lütfen çocuklarınıza sahip çıkın
Konsolosluğun bahçesinde uzunca sıralar var. Ben takı gözlük vs sorun olur diye düşündüğüm için saat bile takmadık. Çoğu kişide takı saat gözlük mevcuttu sanırım sorun çıkarmıyor. Bahçede sıra ilerlerken birer birer çağırılıp (sıradaki gelsin şeklinde) pasaportlarınızı bırakıyorsunuz ve sıranın soluna geçip isminizin okunmasını bekliyorsunuz. Burada kadın personel güneş gözlüklerini çıkarın, elleri cepten çıkarın ; düzgün sıraya geçin gibi uyarılarda bulunuyor. Aile aile yahut birey birey çağırıyorlar.
İsmimiz okunduktan sonra içeriye girdik, pasaportlarımızı aldık ve xrayden geçtik. Kısa bir mesafe yürüyerek diğer binaya geçiş yaptık. Binaya girdikten sonra vezne sırasına giriyorsunuz. Burada da iki kişi için 660 dolar ödeme yaptık. Veznedeki kişi size bir numara veriyor ve evrak teslimi için numaranız diyor. (Sakın bu kağıdı atmayın) gişelerin sağ tarafına geçiyorsunuz ve numaranın yanmasını bekliyorsunuz. Bizim evraklarımızın hepsi apostilli, çevirili, noter onaylıydı. Hatta extra fotokopi çektirip gitmiştik. E devlet çıktıları da yanımızdaydı. Sadece apostilli evrakları aldı ve kopyaları geri verdi. Mülakat dili olarak Türkçe seçtik. Sonrasında ekranları izlemeye başladık. Size evrak teslimi için dedikleri numara aynı zamanda mülakat numaranız. Otururken diğer mülakatları çok rahat dinleyebiliyorsunuz. Hatta Türkçe seçmiş birine ingilizce bilen memur denk geldi ve bir deneyelim dedi. Adam tamam demek durumunda kaldı.
Bizim sıramız geldiğinde bankoya yaklaştık. Bayan görevli aksanlı bir Türkçe konuşuyor ama bence çok şekerdi
Önce bize yemin ettirdi (bütün metni okumadı yemin ediyor musunuz? ediyoruz) Önce asıl talihli olan eşimin akabinde benim parmak izlerimi aldı. Biz soruları cevaplarken kendisi notlar alıyordu klavyeyi kullanarak. Sorular:
-Nereye gideceksiniz?
-
Ne iş yapacaksınız?
-
Hiç Amerikada yaşadınız mı?
-
Daha önce evlendiniz mi? (ben hiç , ilk kez dedim ingilizce düşünüyordu beynim nedense
) -
Hastaneye gittiniz mi? Hanfendim siz hastaneye gittiniz mi?
-
Pause biliyorsunuz? Her şey complated ama pause var bu yüzden pause kalkınca bize mail atın.
Önce unuttu sanırım bir minik sendeledi Meşhur 221g yazılı kağıdı doldurdu.
Eşim pause kalkarsa pasaportları ikimiz mi getirmeliyiz birimiz mi diye sordu. İzmir de yaşadığımız için yolu ikimiz tekrar yapalım istemiyoruz. Bilmiyoruz olarak cevap aldık. Ve hafif sevinç hafif buruklukla konsolosluktan çıktık.
Bütün çalışanlar ilgili ve güler yüzlülerdi, bu yüzden hiç kasılmayın. Buradan deneyimleri ve yanıtları ile yardımı dokunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Teşekkürler Yesilkartforum ailesi.
Umarım deneyimimizin faydası dokunur, Pause'nin kalktığı güzel günlerde görüşmek üzere..