Şimdi sayın yeşilkartforum sakinleri Bükreş Sektör 1'de asrın yağmurlarının yağdığı bir dönemden bol selam.
Konsolosluk görevlisi "ben bir problem göremedim, vizenizi basacağız" dediğine göre (bayrak vermediler gerçi) mülakat deneyimlerine kaldığım yerden devam edebilirim.
Bugün sağlık muayenesi olduğum yere gittim tekrar (bir önceki deneyimde adresi koydum). Çünkü priorix isimli kızamık aşısı vurmaları gerekiyormuş. Sağlık dökümanları çoktan elçiliğe gönderilmişti zaten ben aşı olurken. İşin ilginci dün akşam saatlerinde ben sıçan gibi ıslak halde otobüsteyken doktor beni aramış ve bir sıkıntı var demişti. Adımı karıştırmışlar. Yemek yiyecektim, onun yerine hop oturup hop kalktım 7 saat 25 dakika yolculuk ardından, neyse.
(Bu arada Bükreş'te mülakata girecekler, Regina Maria Baneasa hastanesi arkasındaki mahallelerde sağa sola park edebilir. Çünkü Regina Maria önünde yer bulamazsınız Telefon numarası bırakın ama arabanıza.)
Ardından mülakat saatini bekledim.
Yarım saat öncesinde 44°30'48.8"N 26°05'16.0"E konumuna yakın (hemen konsolosluğun arkası) bir yerlere arabayı park ettim (sıkıntı yok park etmenizde). Arabada araba anahtarı, belgeler, eski ve yeni pasaport, oturum izni ve bankamatik kartı haricinde her şeyi bıraktım (telefonu da bıraktım).
Güvenlik (çifte vatandaş, Rumen asıllı Amerikan abilerimiz, sert gibi gözüküyorlar ama çıkışta 10 dakika goy goy yaptık) üstünüzdekileri soruyor ve havaalanı x-ray mantığı gibi üstünüzdekileri plastik kaba koymanızı istiyor. Belgeleri, araba anahtarını, pasaportları koydum, kemeri çıkardım. Belgeleri dosyalamıştım, dosyayı da torbaya koymuştum. Torbayı bir bölmeye yerleştirdiler. Araba anahtarı ve ciğer filmi cd'sini ise x-ray sonrası başka bir bölmeye yerleştirip (telefon getirdiyseniz de buraya yerleştirecekler) numarasını verdiler.
Ardından güvenlik binasından avluya ve sonra konsolosluk içine geçip oturdum Ki bence en sıkıcı bölüm sigara içmeden, telefona bakmadan oturmak ve beklenek. Yalnız zaman tüneli gibiydi ortam. Bir anda Amerikan standartlarına göre düzenlenmiş HVAC sistemi, bol bol exit yazıları, yangın fıskiye sistemleri karşınıza çıkıyor. Trump'ın meşhur başkanlık fotoğrafı da tabi ki.
Benden istenen / teslim ettiğim belgeler şöyle (belgeci Rumen'di bence);
Mevcut / hali hazırda green card başvurusunda kullandığım pasaport
Geçmiş Amerikan vizemin olduğu eski yeşil pasaport (buraya birazdan değineceğim)
Formul A (el birliği ile Romanya ABD Elçiliğine Türkiye'de doğum belgesi olmadığını öğrettik - sözlü de söyledim bugün)
E-devlet lise diploması ve Türkçe'den Rumence, Rumence'den İngilizceye ayrı tercümeleri (Cluj-Napoca'da Rumence - Türkçe yeminli tercuman bulamadım)
Lisans ve yüksek lisans diploma fotokopisi (asılları da yanımdaydı - bu önemli bilgi, anladılar diploma olduğunu)
E-devlet İngilizce adli sicil kaydı
Romanya adli sicil kaydı ve Rumence'den İngilizceye tercümesi) (Bunu sectia politia denen karakollardan alıyorsunuz CNP'niz / Romanya kimlik numarası ile. Multilanguage de çıkabiliyor ama bu karakoldaki görevli çıkarmak için uğraşıyor, gerek yok. Dümdüz Rumence alın.)
Türkiye hesabımda kaç para olduğuna dair belge (Enparada var hesabım USD - TL - Euro yazıyor) direkman renkli internet çıktısı
Romanya banka hesabımın Eylül ayına ait dökümünün ilk ve son sayfası (BRD Bank bunu çift dilli düzenliyor, son sayfasında ne kadar paranız olduğu yazar - o kaç dolara karşılık geliyor tükenmez kalemle kağıt üstüne not aldım)
Romanya bireysel emeklilik fonunda kaç param olduğuna dair renkli internet çıktısı
(Aslında araba ruhsatını da çektirdim, istemediler)
Romanya'da çalıştığım işin sözleşmesinin fotokopisi (valla aslını unutmuştum evde, kurcalamadılar)
E-devletten askerlik durum belgesi
Detay olarak ben terhis belgesinin renkli çıktısını da verdim (aslı yoktu yanımda o yüzden renkli bastırdım) tercümeleri
5 x 5 2 adet Amerikan standardı fotoğrafı (şu an hiç temiz yüzlü değilim, sakalları kısaltmıştım fotoğraf çekerken)
Bana belgeci;
Başka yabancı ülkede yaşayıp yaşamadığımı, bekar olup olmadığımı, daha önce evlenip evlenmediğimi de sordu. Ardından parmak izlerimi aldı ve bingo "15 Mart 2026'ya kadar ABD'ye girmen gerek biliyor musun?"
Ki sanki sonucu verdi aslında.
Tekrar uzun bir bekleyiş (belge tesliminden sonra en az 1 saat) ardından mülakata alındım.
Türkiye'de mi Romanya'da mı yaşadığım soruldu ilk önce. Romanya'da çalışıyorum dedim. Ne zamandır diye sorunca 5.5 yıl diye cevap verdim. O arada meslekten, sektörden de konuştuk.
Daha önce ABD'ye gidip gitmediğimi sordu. Evet dedim, ne yaptığımı ve ne kadar süre kaldığımı belirttim.
ABD'de hedefimin neresi olduğunu sordu, kuzen California'da yaşıyor ama ben iş bulursam Detroit Michigan düşünürüm, hayalim General Motors'ta çalışmak dedim (ki çok severim).
Daha önce evlenip evlenmediğim, çocuğumun olmadığı vesaire falan yine soruldu. Dedim "Gelecekte de evleneceğimi zannetmiyorum pek."
Başka ülkelerde yaşayıp yaşamadığımı yine tekrar sordu. İşte burası önemli. DS260 formuna Erasmus yaptığım ülkeyi yazmamıştım (adres olarak en azından) çünkü 6 aydan az kaldım. Eski pasaportu verdiğim için yalan söylememek adına erasmus ülkesini belirttim ve 5 ay kaldım orada 2012-2013 civarı diye ekledim.
Askerliğimi de sordu. Askerliğin zorunlu olduğunu ve yedek subay olarak tamamladığımı söyledim (gururumdur her zaman).
Bu kısım toplasan 5 dakika bile sürmemiştir.
En son "bana sormak istediğin bir şey var mı?" diye bitirdi mülakatçı.
Ben de cuma gününe yetişirse pasaportu mu alabilir miyim diye sordum. Yetiştirebilirsek bakarız dedi.
Not: Bu arada 3 hafta Almanya, 1 hafta İngiltere maceram oldu 2018 - 2019 döneminde. Aklımdan çıkmış, mülakatçı da irdelemedi.
Böyleyken böyle.
Hepimize güzellikler diliyor, yeşilkart foruma ayrıca teşekkür ediyorum.
U.S. Embassy Bucharest, Romania - BCH