1 TEMMUZ BELGRAD MÜLAKAT DENEYİMİMİZ
Öncelikle herkese merhaba, bu uzun süreçte bu forumun varlığından haberdar olmasaydık işin içinden nasıl çıkardık bilemiyorum, bu yüzden burada tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkür ederiz. 
2024 mali yılında yaşananları bilmeme rağmen asıl talihli eşimin Rus olmasına güvenerek dosyamızı Mayıs ayında konsolosluk aracılığıyla Belgrad’a taşıdık. Taşıma talebimize 2 günde cevap verdiler. 2 hafta sonra KCC’ye mülakat maili attık ve ertesi gün 1 Temmuz’da mülakatımız olduğunu öğrendik. Aynı gün General Medicine Clinic’ten 30 Haziran tarihine randevu aldık.
Hazırladığım Evraklar
Applicant değil dependent olduğum için benden çok belge istemeyeceklerini biliyordum ama yine de işimi şansa bırakmamak adına;
Formul A ve B (Çok dilli)
Arşivli Nüfus Örneği (Türkçe)
belgelerini Kaymakamlıktan temin ettim.
Adli Sicil Kaydı’mı ise Adliyeden İngilizce aldım ve apostil bastırdım. Türkçe tüm evraklarımı İngilizce’ye çevirttirip noter onayı ve apostil aldım. (Bunun şart olduğunu düşünmüyorum, dediğim gibi 2024 travması
)
Üniversite diplomam çift dilli olduğu için hiçbir işlem yaptırmadım ancak lise diplomamı İngilizce’ye çevirtip, noter onayı aldım.
Aşı karneme ulaşamadığım için, Kartal Lütfi Kırdar hastanesinin Enfeksiyon polikliniğinde antikor testi yaptırdım ve bu testin sonuçlarını E-Nabız üzerinden İngilizce olarak çıkardım. Eksik olduğunu bildiğim sadece KKK aşım vardı ve bunu da aile hekimliğinde ücretsiz olarak yaptırdım.
Eşim yabancı olması sebebiyle tüm birikimimiz benim adıma bir hesaptaydı ve bankadan bunun için de bir hesap dökümü aldım ama bu belge sorulmadı bile. Tüm belgelerimizi ve 2 adet fotokopilerini konsolosluğun sitesindeki sırayla dosyaladım ve mülakat tarihimizi beklemeye başladık 
30 Haziran Sağlık Randevusu
Kliniğe ulaştığımızda öncelikle kanlarımızı verdik ve sonra 1 kilometre uzaktaki başka bir yere röntgen için yönlendirildik. Geri döndüğümüzde doktor fiziki muayene yaptı ve sağlığımızla alakalı sorular sordu. Herhangi bir aşı yapılmadı ve iki kişi için toplam 480€ ödeme yaptık. Tam işimiz bitti derken, klinik Sırp vatandaşı olmamamızı gerekçe göstererek ekstradan IGRA testi yapılması gerektiğini ve bu testin sonucunun 2-3 gün içerisinde çıkacağını söyledi. Ertesi gün mülakatımız olduğunu, eğer böyle bir zorunluluk varsa neden bunu bilmelerine rağmen 1 gün öncesine randevu verdiklerini sorduk ama tatmin edecek bir cevap alamadık. Konsoloslukla klinik arasında bir iletişim eksikliği olduğu çok belli o yüzden Belgrad’da mülakata girecek olursanız ne olur ne olmaz randevunuzu 3-4 gün öncesine almanız daha sağlıklı olur. Doktorumuz konsolosluğu bildirdiğini, mülakatımıza sağlık raporlarımız olmadan gideceğimizi, sonuçlar çıkınca bize haber vereceklerini söyledi ve elimiz boş ayrıldık.
1 TEMMUZ MÜLAKAT GÜNÜ
Saat 08:30 randevumuz için 08:00’de kapıdaydık ve 08:20 gibi içeri alındık. Yanımızda telefonlarımız vardı görevli teslim aldı bir kutuya koydu ve çıkışta alabileceğimizi söyledi. Binaya giriş yaptığımızda numaramızı aldık ve beklemeye başladık. Bankoya gittik, dil tercihimizin İngilizce olduğunu söyledik ve memurun söylediği sırayla evraklarımızı bir adet fotokopileriyle teslim ettik. Sonrasında kasada ödeme yapıp, mülakat için çağrılacağımızı söylediler. 45 dakika kasayı bekledikten sonra tekrar numaramız okundu ve memur sistemlerinin çöktüğünü düzeltmek için ellerinden geleni yaptıklarını, çok yakında bir kafe olduğunu ve oraya gidip kahvaltı yapmamızı 1.5 saat sonra geri dönmemizi söyledi
Söyleneni yaptık ve 1.5 saat sonra konsolosluğa döndük ancak sistem hala çalışmıyordu bu yüzden mail adreslerimizi bir kağıda yazıp memura teslim ettikten sonra otelimize mutsuz bir şekilde geri döndük. Döndükten yaklaşık 40 dakika sonra konsolosluk saat 15:00’e gelebilir misiniz diye mail attı ve tekrar konsolosluğa gittik. Aynı gün 3. kez konsolosluğa giriş yaptığımız için artık tüm çalışanlar bize aşinaydı o yüzden samimi ve esprili bir ortam oluştu diyebilirim. Artık mesai bitimi beraber kahve içeriz diye şakalaşmaya bile başlamıştık çalışanlar ile 
İki kişi için toplam 660$ ödeme yaptıktan sonra mülakatımız başladı. Memur bize çekilişi kazandığımızı ne zaman öğrendiğimizi ve ne zaman evlendiğimizi sordu. Biz 5 Mayıs’ta öğrenmiş ve 21 Mayıs’ta nikahımızı yapmıştık bu yüzden eski tarihlerdeki fotoğraflarımızın vs. çıktısını yanımıza almıştım. Ne kadar süredir beraber olduğumuzu sordu, 2.5 sene dedik ve herhangi bir kanıt görmek istemedi. Nereye gideceğimizi, ne iş yapmayı düşündüğümüzü sorduktan sonra vizelerinizi onaylıyorum ancak sağlık raporlarınızı görmeden vizenizi basamayız diyip pasaportlarımızı teslim aldı ve günü hem mutlu hem de buruk bir şekilde bitirdik. Kafamızdaki kronolojiye göre işlemler düşündüğümüzden de uzun sürecekti çünkü.
2 TEMMUZ
Sabah saat 09:00’da klinikten raporlarımızın çıktığını ve saat 10:30’da teslim alabileceğimizi öğrendik. Konsolosluğa mail attık ve 5 dakika içerisinde bize öğleden önce belgelerimizi teslim edebileceğimizi söylediler. Kliniğe gittiğimizde ekstra 140€ bir ödeme daha yaptık. Neden ilk geldiğimizde almadınız ödemeyi toplu şekilde dediğimizde unuttuklarını söylediler 
10:30’da kapalı zarflarımızı aldık ve 11:00’de konsolosluğa teslim ettik. Konsolosluk vizemiz basıldığında bize ulaşacaklarını, normalde Mail Boxes ETC. ile çalıştıklarını ama yarattıkları mağduriyeti telafi etmek ve bizi daha fazla uğraştırmamak adına kendilerinden teslim alabileceğimizi söyledi. Otelimize döndük ve saat 13:15’de beklenmedik bir şekilde konsolosluktan vizelerimizin basıldığını saat 15:00’te teslim alabileceğimizi söyleyen bir mail aldık. O an yaşadığımız şoku tarif etmemin mümkünatı yok çünkü pazartesiden önce pasaportlarımızı teslim alamayacağımıza çok emindik. 2 saat içerisinde sağlık raporlarımızın onaylanması ve vizemizin basılması bir mucizeydi. Koşa koşa konsolosluğa döndük ve artık çalışanlarla o kadar içli dışlı olmuştuk ki çoğu prosedürleri atladılar, nasıl olsa biliyorsunuz diyorlardı hep, sahiden de ezberlemiştik artık
Binaya giriş yaptık ve 5 dakika içerisinde pasaportlarımızı ve sarı zarflarımızı teslim aldık. O esnada rahatlamanın verdiği duyguyla hüngür hüngür ağladım ve memura döktüklerimin mutluluk gözyaşları olduğunu söyledim. Memur bu mutlulukta payı olduğu için çok memnun olduğunu, tüm sürecin tamamlandığını söyleyip iyi şanslar diledi, yaşlı gözler ve büyük gülümsemelerle konsolosluktan ayrıldık.
2 gün içerisinde toplamda 5 kere konsolosluğa gitmiş olduk. Kaldığımız oteli konsolosluğa 10 dakika uzaklıkta seçmiştik ve bunun çok faydasını gördük. Özellikle şu an Sırbistan’da süregelen protestolardan dolayı toplu taşımalar çoğu zaman ya çalışmıyor ya da çok seyrek çalışıyorlar. Kapanan yollar da cabası. Bu tür aksiliklerde sıkıntı yaşamamak adına konsolosluğa yakın bir yerde konaklanması işleri gerçekten çok kolaylaştırıyor.
Uzun ve mental olarak çok yorucu bir süreçti ama böyle bittiği için gerçekten çok memnunum. Artık yeni hayatımızı inşa etmeye başlayabileceğimiz için de çok heyecanlıyım. Umarım isteyen herkes bir an önce vizelerine kavuşur ve yeni hayatına adım atar.
Forumda Belgrad özelinde paylaşım bulmak, hem tercih ve kabul sayısının az olmasından hem de 2024’te yaşananlardan dolayı biraz zor o yüzden bu sürece Belgrad’da devam edecek arkadaşlara, seve seve yardımcı olurum.

Umarım tek temennim şu mülakatı kazasız belasız atlatmak