Merhaba Arkadaşlar,
Hong Kong deneyimi hakkında bir kaç bilgi paylaşmak istiyorum. Umarın bir kaçınıza faydası olur.
Bizim aklımıza takılan sorular ve nasıl olması gerektiğini aşağıda bulabilirsiniz.
Sağlık :
Antikor testi bir kere mi iki kere mi yapılmalı?
Bir kere yeterli, 2nl maili aldığınızda gidip antikor testi yaptırıp Tr versiyonunu çevirtin.
Aşıları olduktan sonra tekrar antikor testi olmanıza gerek yok. Zaten antikorun vücutta oluşması 10 gün alıyor.
İngilizce versiyonu verebilir miyim? Verebilirsin ama İngilizce versiyonunda Tr çıkan yerler var dikkat et, eğer tr çıkan nokta yoksa teslim edebilirsin.
Eksik aşıları kesinlikle Türkiye de tamamlayın.
Antikor testine göre eksik olanlar genelde polio su çiçeği veya hepatit b olabiliyor. Bu yüzden adacel veya boostrix Polio birisini seçin. Aşı kartınıza markasını yazdırabilirsiniz.
Yukari daki yazdığımdan Türkiye de tüm antikor testine bakılabiliyor gibi anlaşılabilir.
Türkiye de tüm talep edilen antikor testine bakılıyor mu? Hayır. Hepatit b, su çiçeği kabakulak o kadar. Polio yok. Gerekli mi? Değil. Kanıtlayamam polio olduğumu diyorsaniz tekrar boostrix olun, karma aşı olduğu için diğer bazı antikorlari içeriyor, ona göre önce bunu olun.
Ekstra hiv benzeri bir hastalık içinde antikor testi olmanıza gerek yok.
Antikor testini nerede olabilirim? Araştırma hastanesine enfeksiyon bölümü.
Hiç bir aşamada istenmeyen belgeyi zorla kurumlara vermeye çalışmayın.
Randevu maili, antikor testi, pasaport fotokopisi ( arkasında usa ve tr address iletişim bilgileri) fotoğraf, aşı kartı tercümeli.
Çok mu endişeli bir kişisiniz? Hiç bir aşıyı olmadan antikor testini teslim esip eksikleri tamamlayıp sizi gönderirler. Stres yapmayın.
Mülakat Hakkında :
En önemli nokta : uluslararası evlilik cüzdanınız varya onun orijinalini ve orijinal fotokopisi tüm dolu olan sayfalarını, sadece ilk sayfa yeterli değil ve bunun İngilizce çevirisini. Evet uluslararası olan belgenin İngilizce cevirisi. Çünkü dikkat ederseniz diğer sayfalar Fransızca
Hong Kong’daki mülakat süreci genellikle oldukça hızlı ve sade ilerliyor. Adaylar genelde kişi başı 1-2 dakikalık kısa sorularla karşılaşıyor. Öncesinde dosya teslim süreci yaklaşık 10-15 dakika sürüyor.
İstenen belgeler şunlar:
Formül A (nüfus kayıt örneği)
Formül B
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Evlilik cüzdanı (evliyseniz)
Askerlik durum belgesi
Adli sicil kaydı
Lise diploması
(Varsa) Üniversite diploması
Sağlık raporu
ABD’deki irtibat kişisinin adı, adresi ve telefon numarası
Vesikalık fotoğraf
Şu anki pasaportunuz ve varsa önceki pasaportlarınız
Not: Eğer savunma sanayi, bilişim, devlet işleri gibi daha hassas alanlarda çalıştıysanız CV’niz istenebilir. Bazı kişilerde çalıştığı yerlerin kaydını istiyor, sgk unvan listesi olabilir.
Diğer notlar :
Çevirmene gerek var mı? Yok. Eğer kendinize güveniyorsanız gidip mülakatınizi olun. Ben öyle yaptım vizemi aldım. Ben garanti olsun istiyorum ayakları? En garanti olan, İngilizcen var diyorsan gidip kontrolü ele alman. İngilizcenizden emin değilseniz, çevirmen tutabilirsiniz.
Hong Kong da bütün mülakata kadar beklemenize gerek yok. Tayland, Japonya gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Gitmeden sağlık kurumunun sizi tekrar çağıracak bir sebebi olmadığına emin olun.
Hong Kong dan çıkıp tekrar girebilir miyim ülkeye? Şu an itibari ile evet her girişte 90 günlük kağıt veriyorlar damga basılmıyor pasaport a. Sonraki yıllarda ne olur bilemem.
Hong Kong da sıkılmadım diyen yorumlar var? Bura turistik açıdan çok zengin bir ülke değil. Yemekler standard bir kaç çeşit veya fast food opsiyonu. Ucuz bir şehir değil.
olacak gibi olmasaydı demeden de edemiyoruz. Bekleyen dostlara İlhan İrem - konuşamıyorum u armağan ediyorum. Her duyguyu yeri gelince doya doya yaşamak gerektiğini düşünüyürum, dozunda! 
U.S. Consulate General Hong Kong - HNK