• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. Archie
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    A
    • Takip Edilenler 1
    • Takipçiler 2
    • Konu 0
    • İleti 133
    • En İyi 94
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

Archie

@Archie

219
    İtibar
    122
    Profil Görüntülemeleri
    133
    Takipçiler
    1
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum Izmir Yaş: 38

Archie Takip etme Takip Et

Archie tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: Coronavirus zamani New Jersey

@Rhonster Bu durumun müsebbibi ayvalik10 ne yazık ki. Foruma saatlerce araştırma yapıp eklediğim ve daha önce ABD'de tecrübe ettiğim market araştırması ve yaşam masrafları gibi postlara gelip "konuyu yanlış yere yazdın" (konu bekleme odasında idi bu arada ve sonrasında alakasız onlarca post atmıştı kendisi) daha sonra "herkes senin gibi mi harcama yapacak? Öğrenci gözüyle yazmışsın, hazır yemeği ısıtacak kadar becerikli değil miyim?" gibi absürd cevaplar yazmıştı. Kaldı ki elli kere bu kişiden kişiye değişir, benim değerlendirmelerim bu şekilde demişim. Bu düşünceye saygısızlık değil mi? Şimdi kalkıp da "benim orada akrabalarım var, al sana link bak araştırdım" demesi çelişmiyor mu?

Her başlıkta kendisi herşeyin en iyisini biliyor, her konuda yorumu var olarak görüyor kendini. Ama sorsan, "ABD'de dayım var, halam var amcam var" diyor. Değil eyalet iki county veya şehir arasında bile ne kadar çok şey değiştiğini bilmiyor mu? Ya da ona söylemediler mi?

Foruma bir şekilde katkıları olabilir ancak benim düşümceme göre birçok insanı da forumdan uzaklaştırıyor. Ben öğrenciliğim boyunca J1, B2 gibi vizeler ile ABD'ye 4 defa 4'er ay gidip çalıştım. Mekanik bakım, mutfak, taksicilik (daha über dahi yok o zaman), market bir çok alanda kazandığım para ile TR'de okudum. Bütün doğu yakasını da gezdim diyebilirim ve bunu 18-22 yaşları arasında yaptım. Ancak, benim yaptığım ve "tamamen kişisel gözlemlerimdir" dediğim yorumlara gelip absürd bir şekilde "ben çok bilirim" taslaması açıkcası beni soğutuyor. Belki eksi veren arkadaşlar da böyle düşünmüştür. Belki bu şekilde tecrübeleri olmuştur, tecrübeleri okumuştur.

Büyüklerin bir sözü vardır. "Merhametten maraz doğar". Bizim durumda da "mütevazilikten maraz doğar" diyebiliriz. Mütevazi olma gerçek sanarlar.

Konuya geri dönecek olursak.
      NJ Mountain Lakes'de bir Türk doktor hayatını kaybetmiş. Allah rahmet eylesin diyorum. Haber Metni

New Jersey içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi

@Ghost Hocam ben 2007-2010 arasında toplam 4 yaz 4'er ay North Carolina Outer Banks'te kaldım öğrenciyken. Outerbanks eyaletin doğusu oluyor ve ince şerit şeklinde, haritada zoom yapsanız görebileceğiniz büyüklükte şehirlerden oluşan bir bölge. Ancak birkaç arkadaşımın okul işleri sebebiyle, araç alım satım işleri ve çevreyi görebilmek adına bahsettiğim şehirlerde bir kaç hafta bulundum.
      Şöyle ki, bana GC çıksa gideceğim yer olarak Cary'i seçmiştim. Gündelik iş imkanı mevcut, Raleigh gibi büyük bir şehir yakın, okul puanları inanılmaz ve kiralar uygun. Hatta yerleşmek için bir ev kompleksi olan Cary Pines Apartments'ı da başlangıç olarak seçmiştim.

Doğal güzellik açısından oldukça güzel. Yani Türkiye'de gördüğümüz ormanlar 360 p ise oradaki yeşillikler 4k gibi 🙂 New York, SF, Miami gibi şehirlerde yaşamak gibi bir gayeniz yoksa, sakin sessiz bir yerde işimize gücümüze bakalım diyorsanız bence uygun bir memleket. Bir kaç olumsuz olay yaşamadım da değil ancak bu olaylar heryerde olabilecek şeyler.

Gündelik işler için craigslist'ten bakabilirsiniz. Oldukça fazla cook, line cook, pizza, vb. işler var. Bu tarz işler bence başlangıç için güzel işlerdir. Yeme içme bedava, mutfakta çalışmak. Çalışanlarla yapılacak muhabbetler ingilizcenin gelişmesine akıcı olmasına fayda sağlar hem de çalışma disiplini hakkında bilgi verir diye düşünüyorum.

Raleigh Durham Üçgeni olarak adlandırılan bir research triangle var. Böyle bir isim vermişler. Eyaletin en önemli değerlerinden biri North Carolina State University. Bu bölgede mühendislik, mimarlık, bankacılık gibi işler de bulunabilir. En güzel kısmı ise iklimidir. Doğu'ya (Outer Banks, Currituck) gitmedikçe fırtınadan etkilenmezsiniz, ılık-sıcak bir iklim olur. Milyonluk şehirlere yakın olursunuz (Charlotte, gibi)

Nedense forumdaki dostlar hep texas, NY, florida gibi duyulmuş bilinmiş yerleri istiyor ancak NC de oldukça iyi bir alternatiftir. 3 saate Virginia Beach, 2 saate Wilmington veya Myrtal Beache gidilebilir.

Eyaletler içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Amerika'da yaşayanların sosyal hayatı

Bu başlık altında sosyal hayatın bazı sıkıntılarından bahsedilmiş, tekrar tekrar ısıtmak istemem. Ancak ABD'de yaşamın kalitesi bence tam olarak beklentilerinizin ne olduğu ile alakalı. Vergi, ghetto vb konular aslında Türkiye'de de mevcut.

Örneğin; İstanbul'da Levent'te gökdelen bölgesinde oturayım. Değil 15 dakika 5 dakika yürüme mesafesi ile gecekondu bölgesine gidebiliyorsunuz. Aylık 10 bin tl net maaş alan biri Aylık 16 bin tl brüt maaş alıyor demektir (aşağı yukarı). Gördüğünüz gibi biz epey yüksek vergi ve sağlık hizmeti için para ödüyoruz. Bununla birlikte, kendimi örnek verirsem, vergileri ödememe rağmen özel sağlık sigortası kullanıyorum ve çocuğum özel okula gidiyor. Yaklaşık olarak aylık 1,5-2 bin tl de buna ekleyebilirsiniz. Dolayısıyla gelirimizin tam olarak yarısı vergi+sağlık+eğitim'e gidiyor.

Bu durum aslında bir politika gereği böyle. Cem Toker'in bir önerisi var. "Tüm çalışanlara brüt ücretini ödeyin, bir hafta cebinde gezdirsin o parayı, sonra ayın 15'inde vergi olarak devlete ödesin. Bakın o zaman vatandaş nasıl hakkını arayacak." Konuyu saptırmayım, bizim durumumuz vergi konusunda ABD'den çok daha kötü diyebilirim. Dolaylı vergiler de cabası. Tabiki vergi %0 olursa devlet olmaz, vergi %100 olursa mükellef olmaz.

16 sene Ankara, 15 sene İstanbul ve bir senedir İzmir'de yaşayan biri olarak, açıkcası ben de evden işe işten eve gidiyorum. Sosyal hayatımız bir parka gidip ailece dondurma yemek kadar. Arada bir de 2 saatlik araç yolculuğu ile denize gitmek. 🙂

Dolayısıyla 90 k dolar brüt maaşı olan ABD'de yaşayan bir türkün eline 50 k dolar maaş geçiyorsa, burada 10 k TL net ücret ile yaşayan insandan daha çok sosyal yaşayacaktır. Daha iyi evlerde yaşayıp, çocuğunu daha iyi bir eğitim sisteminin içine sokacaktır. Bununla birlikte çok daha uygun fiyata sağlıklı beslenecektir.

Yaşam açısından (yalnızca maddi konuları dikkate aldığımda) burada kazanılan 15-20 k TL (2020 Temmuz ayı itibariyle)'nin ABD'nin çok uçuk kaçık olmayan bir şehrinde 4-5 k dolar ile denk olacağını düşünüyorum.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: DV2021 Bekleme Odası

Burada bahsedilen 55000 adet toplam vizenin en fazla %7'si bir ülkeye verilebilir. Geçen seneye kadar bu sayı 50 000'di. İçinde Nikaragua ve birkaç ülkenin de olduğu 5000 kişilik bir kontenjan DV2020'ye kadar ayrı idi. Bu sene o kontenjanı da DV çekilişine dahil ettiler.
      Bu da demek oluyor ki, bir ülkeden en fazla talihli sayısı 55,000 x %7 = 3850 adet olabilir. Geçen sene bu rakam 3500 idi.
      Ama çekilişte Türkiye'ye 500 vize de çıkabilir. 3500 de. Tek kriter 3850 üst sınırından fazla çıkmaması gerekliliğidir.

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Coronavirus zamani New Jersey

@Rhonster Ben de bu durumun sebebi kullanıcılar değil, yazarın kendisi ve daha önce yaptığı "gereksiz" çıkışlardır diyorum.

New Jersey içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

Ben de ehliyet tecrübemi aktarmak isterim.
      Sene 2008. Aracımızı NY'dan aldık ve NC'ye geldik. Ufak bir kasabada çalışacaktık (Corolla, Outerbanks). Evimiz yok ama arabamız var, iki gün arabada kaldık. Yolda Delaware civarında polis çevirdi. Durumumuzu anlamadı, tamam dikkatli olun ama ehliyetsiz olmaz falan dedi. Biz de "Bakın biz geçici oturum ile geldik bu ehliyetle araba sürebiliriz, al bak yasa burada" falan diyoruz. Neyse, 2 gün sonra evi bulduk. Wallmart'tan alışveriş yapıp o heyecanla şehre dönüyorduk. Arkadaşın tek bacağı koltukta idi, bu sebeple polis durdurdu. Kontrol falan derken zaman geçiyor ama biz epey rahatız. Insurance, ehliyet, pasaportu aldı. Geyik yapmaya devam ediyoruz.
      Geri geldiğinde ellerini görebileceğim yerde tut ve arabadan in dedi arkadaşa. Baya kelepçeleyip şerif hazretlerinin ofisine götürdüler. Dedim bu araba nolacak? Ehliyeti olan biri gelsin alsın dedi. Olay "Ehliyetsiz araba kullanmak" olarak mahkeme kayıtlarına geçti.
      Neyse, sorgu sual konsolosluk aramaları derken 6-7 saat sonra mahkeme kağıdı ile arkadaş geldi. 1 hafta içinde NC ehliyeti alırsa mahkeme düşecekmiş falan dediler. Biz de gittik ehliyet almaya.
      Yazılı sınavı geçtik. Sürüş testi için insurance yaptırın dediler. Dedik bizim var. Ama NY insurance'ı olduğu için geçerli değilmiş. Neyse 5 adet firma gezdik sigorta için. Hiç biri yapmıyor ehliyet olmadan (Şimdi durum değişmiş sanırım). Insurance olmadan ehliyet alamıyorsun, ehliyet olmadan insurance yaptıramıyorsun. Saçma bir döngüde kaldık. DMV'ye gittik geri. Durumu anlattık, ısrar ettiler olmadan olmaz falan diye. En son dedim ki "bu eyalette ilk ehliyet nasıl alındı?" Kafaları karıştı sanırım, haklısınız dediler. Sonra baktık DMV'de 0 tölerans var, biz de nationwide'a gidip durumu anlattık bize en kallavisinden bir insurance yaptılar.
      Geri DMV'ye geldik, Sürüş testi için dışarı çıkın bekleyin dediler. Akradaş iki tur attı, 3-point-turn yaptı falan döndü aldı ehliyeti. Ben ise ilk seferde alamadım. 80'li yaşlarda bir teyze, sinyal vermiş olmama rağmen, reflection olabilir güneş tepede, araçlar dönme isteğini anlamamış olabilir, kolunla yönünü belirtmen gerekirdi gibi birşey dedi. Vermedi ehliyeti haftaya gel dedi. Haftaya gittim, öğleden sonra güneş tam tepede değilken, tebrikler dedi.
      Sonra beyaz fonun önüne geçirdiler ve şipşak 4 dolar alıp ehliyeti bastılar.
      Memura göre bile durumun değiştiğini orada anladım. Zira kol ile yön göstermek ya da insurance'ı başka eyalette olmak gibi durumları bazı memurlar tölere edebilir bazıları etmiyor. Gerçi kol ile yön göstermek nedir yahu?
      Çalıştığım yerin müdürü, "o hanımfendinin zamanında belki araç aydınlatmaları yoktur" demişti 🙂

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: DV2021 Bekleme Odası

Çok hızlı bir başlık burası ve yazdıklarım güme gidebilir ama paylaşmak istedim. Gerekirse başka başlıklarda da paylaşırız.

Şu 32 bin dolar en az olması gerek mevzusu ile ilgili olarak ben de bir analizimi aktarmak isterim.

Market alışverişleri ile ilgili daha önce gerçekleştirdiğim, "Migros vs Walmart" gibi kıyaslamaları bu çalışmada da kullandım.

Öncelikle bu sayfada olan arkadaşlar doğmamış çocuğa don biçmek olarak nitelendirebilir yazdıklarımı. Sadece kişisel tecrübelerim ve araştırmalarım sonucunda aşağıdaki bilgileri sunuyorum. Olur veya olmaz, mentalitem en kötü birikim yapmış oluruz şeklinde.

Daha önce 4 yaz ABD'de çalıştım ve bulundum (J1, B2). Araç aldım, araç sattım, ev kiraladım, ehliyet aldım, SSN aldım, hastaneye gittim.. Canlı tecrübelerimin yanı sıra, araştırma vb yollarla elde ettiğim bilgiler de mevcut. Bir miktar tecrübe de barındırdığı için bu analizin faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Tüm hesaplar Evli, 5 yaş altı çocuğa sahip 3 kişilik bir ailenin, NY'a uçup, araç alıp NC-Cary'e gitmesi senaryosu için yapılmıştır.

Öncelikle değerlendirmeleri ikiye böldüm. Biri "gittikten 15 gün sonrasına kadar" diğeri ise "yerleştikten sonra her ay" şeklinde.

Önce Senaryo 1 (Gittikten 15 gün sonrasına kadar) bölümünü açıklamaları ile aşağıda sunuyorum.

alt metni

Bu noktadan sonra aylık olarak ihtiyaçlar gösteren Senaryo 2 (Yerleştikten sonra her ay) belirledim.

alt metni

O halde ihtiyaçlar aşağıdaki gibi oluşuyor.

• Kötü Senaryo'da: $23000+($3250xAy)
      • İyi Senaryo'da: $14000+($1900xAy)
      • Ortalamada: $15700+($2300xAy) şeklinde bir hesap ortaya çıkıyor.

Bu noktada kaç ay sonunda iş bulacağınıza bağlı olarak ihtiyaç duyulan miktar değişecektir. Ortalama değerler mümkün olduğunca gerçekçi yazılmıştır. İyi senaryo yani minimum değerler ise oldukça düşük ihtimaldedir.

İngilizce seviyesi, iş tecrübesi, meslek ve diğer şans faktörleri toplam ihtiyacı belirleyecektir.

Konsolosluk ile görüşmede bu detayda bir araştırma yapsak bile aktarma imkanımız yok. Kısıtlı süre vb. Bankada gösterilmesi gereken varlık bir şekilde gösterilirse (arsa, ev satışı, araç satışı, hisse senedi satışı sonunda hesaba aktarılırsa) sorun kalmayacak. Bir sonraki aşamada buna benzer bir araştırma gidilecek bölgeye göre yapıp ona göre hazırlıklı gitmekte fayda var.

Tabi küçük ev eşyaları, nevresim ve diğer küçük eşyalar, tecrübelilerin aktardığı bilgilere istinaden buradan oraya götürülecek.

Umarım faydalı olabilir. Kişisel olarak değişkenlik gösterse de benzer yolu izleyebilirsiniz.

A
      Archie
    • RE: DV2022 Bekleme Odası

@ugurfbtr @Ramazan
      Yasal olmayan yolları burada paylaşmak, hem forum için hem de sizin için problem teşkil edebilir.
      Bununla birlikte, ABD'nin göçmenlere verdiği bir broşür var. Orada yazan şeyi doğrudan buraya aktarayım, bu tarz durumları nasıl ciddiye aldıklarını o cümlenin alt metinlerinde anlarsınız.

Residence permit is not a right, it is a privilege.
      Yani: Oturum hakkı (kalıcı veya geçici) size verilen bir hak değil, ayrıcalıktır.

Yasal olmayan yöntemler ile bunu kullandığınızda, herhangi bir mahkemede veya resmi işte "bu benim hakkım" diyemezsiniz. Size verilen bir hak yok, ayrıcalık var ve devlet sizden bu ayrıcalığı alabilir.

O dokümanda yazan bu cümleyi ilk okuduğumda çok etkilenmiştim. Bilmiyorum sizde nasıl bir etki yapar.

Başkasının SSN'i ile çalışmak, başkasının Uber hesabını kiralamak tabi ki yapılıyordur. Yapılması bunun doğru olduğunu veya sorun yaşamayacağınız anlamını taşımaz. Bunun yerine hiç SSN vermeden cash para ile çalışmak sanırım daha az yasal yük/sorumluluk getirir. En azından kaçak çalışmış olursunuz, kimlik dolandırıcılığı yapmamış olursunuz.

A
      Archie
    • RE: ABD' ye vizeli girip kaçak yaşamak?

Bence arada bir konsolosluk yetkilileri ve otorite böyle başlık açıp bizi yokluyor niyetiniz nedir diye. 🙂

Amerikan Vizeleri içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye

Ekim 2019 karşılaştırması.
      Migros Ataşehir vs. Houston Walmart

Karşılaştırma aşağıdaki gibidir:

alt metni

NOT: Ürünler seçilirken çoğunlukla Migros marka seçilmiştir. Walmart'ta da benzer şekilde seçimler yapılmıştır. Ancak bazı kalemlerde (örneğin, migros marka kırmızı mercimek ile Reis marka kırmızı mercimek (evet, reis marka) ) karşılaştırılmıştır. 1 lib olan ağırlıklar Türkiye'deki alışveriş yapılan ağırlığa oranlanmıştır. Örneğin; Migros'tan 500 gr kıyma alınmış. Bunun eşlenik kıyması (%20 yağ vb) 1 lb. (453 gr.) olarak bulunmuş ve 500 gr değeri oranlanarak walmart sütununa yazılmıştır.

Fiyatlar birim fiyat olarak değerlendirilmelidir. 116 TL için kaç saat çalıştığınızı ve 49 dolar için kaç saat çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz. Kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için o değerlendirmeyi eklemedim.

🙂

2010 yılında son ABD ziyaretimden sonra sürekli olarak canımı sıkan bir durumdu bu. Ara ara bakardım (o zamanlar walmart değil food lion bakıyordum), ancak son yıllarda iki kutup arasında makas iyice açıldı.

Umarım faydalı olacaktır. Gerçi bu konuda çok fazla video vb var ama, gerçek ihtiyaçlar üzerinden yapınca insanı biraz daha üzüyor.

Alışveriş ve Mutfak içinde yayımlandı
      A
      Archie

Archie tarafından gönderilen son iletiler

• RE: [Arşiv] DV2022 Mülakat Deneyimleri

Gün geçmiyor ki ilginç biri daha foruma katılmasın. Sabırlar dilerim.

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: (H1B) Çalışma Vizesi

@zencipsikiyatr

U.S. Visa Jobs, Employer Sponsorship, and Career Resources | MyVisaJobs

Buradan görebilirsiniz firma adını girerek kaç kişi için case açmışlar kaç kişi almışlar vs gibi bilgileri.

Çalışma Vizeleri (H içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler

@zencipsikiyatr Çalışma izniniz yoksa H1B vizesi almanız gerekiyor. Bu vizenin de başvuruları mart başı başlıyor mart sonu bitiyor. O sırada çekiliş sonucuna göre sürece devam ediliyor ya da edilmiyor.
      Eğer H1B üzerinden ilerleyecekseniz bu sene için geçtiğini söyleyebilirim.
      Mart başına kadar mülakat, teklif vb şeylerin belli olması gerekiyor.

Mar 31

H-1B Electronic Registration Process | USCIS

H-1B Electronic Registration Process | USCIS

If you are a prospective petitioner (also known as a registrant) seeking to file H-1B cap-subject petitions, including for beneficiaries eligible for the advanced degree exemption, you must first electronically register and pay the associated H-1B registration fee for each prospective beneficiary.

İş Alanları ve Meslekler içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Derneklerle ilgili soru.

Merhabalar,
      Sorunuzu Muslu Hukuk Bürosuna da iletebilirsiniz diye düşünüyorum.

Vatandaşlık Süreci ve İşlemleri içinde yayımlandı
      A
      Archie

@Archie, içinde söyledi: Vize alabilme şartları

WAT programında uygulanan yaş sınırı 28. Ancak resmi kaynaklarda kaç yaş olması gerektiğini bulamadım. Belki de yaş sınırı yoktur. Wikipedia'da 18-30 yaş demişler. state.gov'da ise yaş belirtmemişler.

Department of State

Summer Work Travel Program

Summer Work Travel Program

<p>College and University students enrolled full time and pursuing studies at post-secondary accredited academic institutions located outside the United States come to the United States to share their culture and ideas with people of the United States through temporary work and travel opportunities...

Böyle birşey konuşmuştuk tekrar burada da paylaşayım dedim.

Geçmiş olsun arkadaşlar.

A
      Archie
    • RE: Dolar Çıldırdı

Gündem ve Sohbet içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

@htnirbixo arabası olan birinin insurance'ına kendinizi kaydedip, sınava o araçla girip, ehliyeti alıp sonra insurance'ı iptal edebilirsiniz ama dediğiniz gibi gerekli olup olmadığı sizin kararınız olacak.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      A
      Archie
    • RE: Work And Travel (J1) ile ABD'ye gidip orada kalma yollari

@ales_ares Evlilik?
      Daha ne olabilir bilemedim

Work and Travel (WAT) Programı içinde yayımlandı
      A
      Archie

@Batuhan-X dv2021 başvuruları sırasında (2019 Ekim) corona yoktu, en azından Pandemi değildi. Düşüşün sebebi pasaport zorunluluğu.

A
      Archie
    • RE: (H1B) Çalışma Vizesi
      2026 Active Hiring Report (H-1B LCA) | Employers, Job Titles & Salary Trends – MyVisaJobs
      Çalışma Vizeleri (H içinde yayımlandı
      A
      Archie