ANKARA DENEYİMİM:
UNGANLAR SAĞLIK MUAYENESİ (10.04.2026 - 09.30)
Ben pause sürecinden dolayı ve bir hastalığım olmadığını da bildiğimden olabildiğince mülakata yakın bir tarihe randevu aldım.
Aşti’den taksilerin olduğu yerde şehiriçi servisler var (ücretsiz, sanıyorum saat başı kalkıyor), servisle kızılaya gittim zaten ilk durak orası. Sonra indiğim yerden üst geçide doğru düz gidip sola doğru döndüm ve o yol üstünde Coffelab var ben 07.30 civarı gittiğim için kahve içip biraz ısındım hava soğuktu. 08.15 gibi kafeden çıktım sola doğru dümdüz yürüdüm, 20-30 dk sürüyor (kış mevsimi hariç yürüyüş tercih edilebilir, kolay; sadece spor ayakkabı giydiğinizden emin olun). Vardığımda daha zaman vardı randevu saatine 15 dk kala yukarı çıkmak istediğim için biraz kuğulu parkta oturup etrafı seyrettim.
09.15’te 4.kata çıktım. Aşı belgesi (kendi aldığım e nabız çıktısını verdim doktor imzası yoktu) ve pasaport istediler sonra fotoğrafımı webcam kamerasıyla çekip, 5. kata yönlendirdiler.
5. kata çıktıktan sonra kan aldılar, sonra 3. Kata röntgen için yönlendirdiler (2100 tl). Röntgen çekimi sonrası 4.kata döndüm bazı kişilerden 1 saat sonra gelmeleri isteniyor diye açıkçası endişeliydim ama beni hemen muayene için doktorun yanına aldılar. Saat 10.30a yaklaşmıştı tabi. Bence 9-9.30 aralığı randevu için ideal siz testleri hallederken doktor gelmiş oluyor tabi sonuçlarda düşüyor sisteme, muayene için beklememiş oldum (tabi günden güne değişiklik olabilir). Doktor hanım sadece nereye gideceksin diye sordu, hastalığım var mı yok mu onu sordu sonra belli yerleri elle muayene etti ve aşı yapıyorum deyip 2 aşı yaptı. Yaparken hangi aşıları yaptığını söylemedi sonradan baktığımda Varicella ve tdap yapıldığını gördüm. Tdap hadi neyse ama benim burnumun yanında su çiçeği izi var küçükken geçirdiğim belli yani bu doktorların bileceği bir şey, ben küçükken su çiçeği geçirdim falan dememiştim (güncel hastalıkları sorduğunu düşünerek) ama izden anlaması ya da sorması gerekirdi o nedenle varicella’yı gereksiz buldum ama yapacak bir şey yok oldu artık. Sonra doktorun yanından çıktım, ödeme yaptım (muayene ve 2 aşı 10.000 tl). Cuma olduğu için sonuçları cmt 11.00’de ya da istediğim herhangi gün ve saatte alabileceğimi söylediler (Pzt 10.00 gibi gidip aldım sonuçları) ve oradan ayrıldım. Çıktığımda şansıma kar yağıyordu çok güzeldi (İzmir’liler için şans:).
AŞI BELGESİ ile İLGİLİ NOT:
Benim tüm bebeklik aşılarım ve sonrasında yapılması gerekenler tamdı çünkü orijinal aşı kartımı geçen yıl çöpe atmıştım hem oradan biliyorum hem de annem yaptırdığını söyledi ama E-nabız’da görünmüyordu. Cimer’den bilgi almak ve sisteme işlenmesi için istekte bulunmuştum oradan cevap beklerken tesadüfen forumda bir üyenin 184’ü arayıp aşıları hakkında bilgi aldığı ve İl sağlık müdürlüğüne dilekçe verip e-nabıza işlettiğinden bahsettiği gönderiyi gördüm (kendisine teşekkür ederim). 184’ü aradım 2015’e kadar yapılan aşılarımın göründüğünü sisteme işletmek istiyorsam “aşıların yapıldığı” ilçe sağlık müdürlüğüne dilekçe vermem gerektiğini söylediler. Buna paralel Cimer’den de İl sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalıklar biriminden bilgi alabileceğime dair bir cevap aldım. Özetle zamanı olan 184’ü arayıp aşı kayıtları olup olmadığını öğrenip varsa İl sağlığa gidip e nabıza işlenmesini istediklerine dair dilekçe verebilir. Sonra ekran görüntüsü alıp çıktıyı unganlara verebilirsiniz tekrar aile hekimine imza attırmaya gerek yok ben öyle yaptım.
MÜLAKAT GÜNÜ (14.04.2026 – 08.30)
Konsolosluk Çukurambar’da ve AŞTİ’ye yakın aslında o civarda konaklamak istemiştim ama otel fiyatları biraz pahalıydı o nedenle daha uygun ve merkezi olduğu için 1 gece Kızılay’da Bukaviyye otelde kaldım (aşti’den servisle gelirseniz servisten inilen durağa birkaç adım uzaklıkta). Tek kişiydim, temizdi ve güvenli görünüyordu. Sabah 7.15’te otelden çıkış yaptım kızılaydan metroya binip (Koru yönü) söğütözü durağında indim. Söğütözünde inince Çukurambar tarafından çıkıp düz yürürseniz Besa Kule’yi göreceksiniz, starbucks diğer kafeler falan var. Konsolosluk hemen solda zaten. Konsolosluk kapısının yanında hemen atış poligonu yazan aşağı inen bir yürüyen merdiven var oradan aşağı inip büfeye eşyalarınızı emanet bırakabilirsiniz (Ücretler: telefon 100tl, çanta 250, valiz 350 ve fotoğraf çekimi 400tl).
Çantamı bıraktıktan sonra dosyam ve cüzdanım (ve emanet dolabı anahtarıyla) 15dk kala sıraya girdim. İlk pasaportu demir kapağı kaldırıp bırakıyorsunuz sonra sola geçip sırada bekliyorsunuz içerden görevli isminizi okuyunca içeri alıyorlar. Güvenlikten geçiyorsunuz zaten görevliler yönlendiriyor bu kısımlarda bir şey yok sadece üzerinizde metal-elektronik bir şey olmasın yeter. Oradan çıkınca gri halıyı takip edip binaya girince hemen bir görevli gelenleri yönlendiriyor. Ben diversity için deyince direkt 18 nolu gişeye ödeme için yönlendirdi. Sonra nakit 330 dolar ödeyip sıramı bekledim. 16 nolu gişede evrak teslimi yaptım mail çıktıları, ds260 barkodlu sayfa vs götürmüştüm ama istemediler benden sadece istenenleri yazıyorum:
- pasaport
- 2 fotoğraf
- nüfus kayıt örneği (ben bekar olduğum için kişi seçip vukuatlı aldım)
- adli sicil kaydı (ingilizce ve arşiv kayıtlı aldım)
Not: Ben ds260 formunu hemen 3 mayısta doldurmuştum daha önce 3 ay Güney Kore’de yaşamıştım bunu forma eklemiştim ama formu doldurup gönderdikten sonra 16 mayısta Azerbaycan’a iş için gidip 4,5 ay kadar kaldım. Forma bunu eklemediğim için endişeliydim ama dosyamı hiç açtırmadım. Evrak teslimi sırasında daha önce başka ülkede yaşadınız mı diye sordu 3 ay güney kore, 4,5 ay azerbaycan dedim. Anladım 1 yıl yaşamadınız yani deyip (onları önemsemedi yani), Türkiye adli sicilini aldı. Aslında 6 aydan kısa süreli kalmanın adli sicil gerektirmediğini biliyorum strese gerek yoktu ama bazen teori ve pratik uyuşmuyor yine de o an strese girdim. - diploma (Üniversite diplomam basılı değil elektronik imzalı olarak pdf halinde verilmişti mezun olduğumda çıktısını götürdüğümde sorun olur mu diye endişelendim açıkçası çünkü Türkiye’deki kurumlar bile bu olaya adapte değil. O yüzden elimde 2023 yılından noter onaylı bir çıktısı vardı onunla birlikte normal bir çıktı daha alıp götürdüm. Ayrıca lise diplomamın orijinali ve fotokopisini de yanımda götürdüm sorun olursa diye. Görevliye üniversite diplomasını verince noter onaylı halini görünce diplomamı kaybettiğimi sandı ama basılı verilmediğini vs açıkladım isterse lise diplomamında yanımda olduğunu söyledim istemedi sadece üniversite diplomamın noter onaylı çıktısını aldı -açıkçası noter onaylı olmasaydı kabul edilecek miydi kısmını bilemiyorum risk almamak adına böyle yapılabilir-)
- mali kayıtlar
(1- iş bankasında görevliden ingilizce varlık dökümü ve toplam miktarı dolar olarak gösteren bir yazı istediğimi söyleyince 410tl’ye konsolosluk yazısı verildiğini bunun vadesiz tl hesabından çekildiğini söyledi. İlk sayfada konsolosluk yazısıyla hesaplardaki tutar ve dolar karşılıkları vardı (15.300dolar civarı vardı), diğer sayfalarda dolar euro hesabımın 6 aylık dökümleri ve imza sirküleri vardı. Ben konsoloslukta hepsini verdim hepsini aldı görevli bazen imza sirkülerini geri verdiler diyen oluyor ondan memura göre küçük değişiklikler oluyor gibi geldi o an.
2- Şu an çalışmıyorum ama birkaç ay önce babam vefat ettiği için onun maaşını alıyorum e-devletten barkodlu maaş dökümü de aldım, görevliye verdiğimde onu da aldı.) - ustravel barkodlu sayfa çıktısı
- Amerikada yaşayacağım adresi sordu (adres yazmamışsınız dedi ben adresi a4 kağıdına ds260’ta sorulduğu haliyle başlık başlık büyük fontta yazmıştım kağıdı verdim not aldı sonra kağıdı bana geri verdi.)
Evrakları teslim ettikten sonra mülakat için sıra numaramın tekrar yanmasını bekledim (Türkçe yapmak istediğimi söylemiştim), 19 nolu gişede gözlüklü açık kahve saçları olan kibar ve tatlı görevliyle aramızdaki konuşma şöyleydi:
+merhaba
-merhaba
Sağ el kaldırıp yemin etme ve parmak izi alma prosedürü
+üniversiteniz kaç yıllıktı?
-4
+daha önce abd’ye gittiniz mi?
-hayır
+başka ülkede yaşadınız mı?
-4,5 ay azerbaycan ve güney kore.. derken
+yani 1 yıldan uzun değil tamam,
+orada nereye gideceksiniz?
-teksas
+ne iş yapacaksınız?
-bir süre hizmet sektöründe çalışıp sonrasında klinik psikoloji alanında doktora yapmak istiyorum dedim not aldı
-pausedan dolayı durumu biliyorsunuz değişiklik olunca bize mail atın dedi sarı kağıdı verdi
Saat 9.45 gibi işim bitmişti.
TEŞEKKÜR:
Birkaç yıl önce youtube’ta greencard talihlisi birisinin muayene süreciyle ilgili bir video izlemiştim sonra aslında aklımda amerika olmasa bile yeşilkartforuma denk gelecek kadar araştırma yapmıştım, bir gün aynı süreçten geçeceğimi tahmin etmezdim güzel bir tesadüfi ön hazırlık oldu 
Süreci deneyimleyen biri olmanın yanı sıra bir psikolog olarak göç sürecinin sadece fiziksel değil psikolojik bir değişim olduğunu düşünüyorum. İnsanı en çok yaşanan belirsizlik ve yeni yaşantıya adapte olma süreci yıpratıyor. Yeşilkartforum hem bu belirsizliği azaltıcı hem de herkesin benzer deneyimler yaşadığını gösteren öğretici ve destekleyici bir platform. O neden forumun ilk kurucusundan yıllar içerisinde değerli zamanını ayırıp bilgi ve deneyimini aktararak bu günlere kadar devamlılığını korumasını sağlayan herkese teşekkür ederim.
dosyanızı ne zaman taşımıştınız?