Arkadaşlar hepinize merhaba. 1 Nisan’da mülakata girdim, deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Öncelikle Unganlar ile başlamak istiyorum. Sağlık raporu almak aslında çok kolay; pasaportunuzla gitmeniz yeterli. Ben 1 ay içinde aşı olduğum için bana biraz zorluk çıkardılar. Bunun para açısından mı yoksa gerçekten bir sorun olduğu için mi yapıldığını tam anlayamadım ama bana para odaklı gibi geldi. Size tavsiyem: Eğer son 1 ay içinde aşı olduysanız aşı kartı vermeyin. Antikor testi yaptıklarını düşünmüyorum. Ama aşılarınızı en az 1 ay önceden yaptırdıysanız elbette gösterebilirsiniz. Aksi takdirde biraz uğraştırabiliyorlar.
Ben bütün aşılarımı yaptırarak gittim, sadece DTaP-IPV aşısı eksikti. İlk gün kayıt sırasında yaklaşık 5000 TL ödedim ve tetanoz aşısı için de 200 dolar verdim. Daha sonra doktorun yanına gittiğimde, son 1 ay içinde aşı olduğum için sorun çıkabileceğini ve bu yüzden vizesi iptal olanlar olduğunu söyledi. “Seni atlatmaya çalışacağız” dedi. Ardından 3. kata kan vermeye yönlendirdiler. 4 tüp kan verdim ve bunun için de 5000 TL daha ödedim.
Sonrasında sarı zarfımı mülakattan bir gün önce alabileceğimi söylediler ve İstanbul’a geri döndüm. Yaklaşık bir hafta sonra beni arayıp kızamık aşımın eksik olduğunu söylediler. Mülakatımdan iki gün önce olmam gerekiyormuş, ben de bir gün öncesine randevu aldım ve bunun için de yaklaşık 80 dolar ödedim.
Toplamda Unganlar için yaklaşık 10.000 TL ve 280 dolar ödeme yaptım.
Konaklama olarak Abro Hotel’de kaldım. Tek kişiyseniz fiyat/performans açısından iyi diyebilirim ama aile için pek uygun değil. Geceliği 1100 TL idi, iki gece kahvaltı dahil kaldım. Isınma biraz zayıftı ama çalışanlar gerçekten çok yardımseverdi. Genel olarak memnun kaldım.
Mülakat günü 1 Nisan sabahı erken kalkıp hazırlandım ve yola çıktım. Metro ile gittim. Kaldığım yerden 2 durak mesafedeydi, yürüyüşle birlikte toplam yaklaşık 30 dakika sürdü. Yanlış hatırlamıyorsam Necatibey metrosundan bindim ve Söğütözü’nde indim. Google Maps bazen konsolosluğu bulurken ters yönlendirebiliyor, ben direkt istasyondan çıkıp haritaya bakarak düz yürüdüm.
Konsolosluğa gittiğimde Türk bir görevli sizi yönlendiriyor. Erken geldiğim için sağ taraftaki Starbucks’a gidip kahve içtim. Eşyalarımı bırakmak için “Poligon” yazan yerden aşağı inen merdivenlerin oradaki büfeyi kullandım. Çanta ve içindekiler için toplam 250 TL ödedim.
Daha sonra sıraya girdim. 08:00’deki mülakatım için 07:35 gibi içeri alındım. İçeride her şey oldukça düzenli, sizi sürekli yönlendiriyorlar. Mülakat alanına girdiğinizde bir görevli size numara veriyor ve vize türünüzü soruyor. “Green Card” dediğinizde ödeme bölümüne yönlendiriliyorsunuz.
Ödemeyi yaptıktan sonra tekrar bekleme alanına geçiyorsunuz. Numaranızı ekrandan takip ediyorsunuz. Sıranız geldiğinde belgelerinizi teslim ediyorsunuz. Benden askerlik belgesi, üniversite diploması, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve banka hesap dökümü istediler. Ayrıca “USD Travel’a kayıt yaptınız mı?” diye sordular, “Evet” dedim ama belge istemediler.
Belgeleri verdikten sonra tekrar mülakat için çağrıldım. Üç kabin vardı. Ortadaki görevli biraz daha detaylı sorular sorabiliyor, diğer iki görevli daha rahat. Ben soldaki hanımefendiye denk geldim, oldukça kibardı ve ekstra belge istemedi.
Bana şu sorular soruldu:
Nerede kalmak istiyorsun?
Gidince ne iş yapacaksın?
Askerliğini yaptın mı?
Amerika’da akraban var mı?
Hangi bölümden mezunsun?
Daha sonra orijinal belgelerimi geri verdi ve mülakatım sona erdi.
Size tavsiyem: Hiç heyecan yapmayın. Şu an vizeler durdurulduğu için herkese AP veriliyor. Evraklarınızı eksiksiz götürün ama çok stres yapmayın. Evrak eksik olsa da olmasa da süreç AP’ye kalıyor. Bana da “Vizeler açıldığında haberleri takip et, açılınca bize mail at” dediler.
Mülakatım bu şekilde tamamlandı.