• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. Stoic Turk
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    S
    • Takip Edilenler 0
    • Takipçiler 8
    • Konu 0
    • İleti 131
    • En İyi 68
    • Tartışmalı 2
    • Gruplar 0

Stoic Turk

@Stoic Turk

153
    İtibar
    273
    Profil Görüntülemeleri
    131
    Takipçiler
    0
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:

Stoic Turk Takip etme Takip Et

Stoic Turk tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: Sayılarla DV2025

Cümleten iyi forumlar, malumunuz 13 Ocak'ta vize bülteninin açıklanmasıyla beraber bir analiz yapmıştım. Bugün yapacağım analiz metodolojik olarak ilk analizimle benzerlik gösterecek, önemli birkaç ek analiz daha yapacağım. Başlamadan önce 13 Ocak'ta neler olmuş hatırlamak isteyen varsa linki şuraya bırakıyorum: https://yesilkartforum.com/forum/post/474737

Bugün cevap bulmaya çalışacağım sorular önem sırasına göre aşağıda:

1. Eylül ayı EU bölgesi cut-off ne olur?
      2. Bir iki haftaya açıklanacak Nisan cut-offu ne olur?
      3. DV-2025 hangi DV yılına benziyor?

İlk tablomuzla başlayalım:

image.png

Paylaştığım tabloda DV-2018'deki AP sayısına itibar etmemnizi rica edeceğim; çünkü 2020 öncesinde AP demek 221g demek. Bu durum 2020'de değişti. DV-2021 itibariyle AP'yi Issued olarak değerlendirebiliriz.. İlk dikkatimizi çeken şey 2025'te Issued olan case sayısının çok yüksek olduğu. Öyle böyle yüksek değil, baya yüksek. Yani 2018 kadar yüksek olmasa bile yine de yüksek. Çok yüksek. Dikkatli okursanız, şu ana kadar vize verilmiş case sayısının baya yüksek olduğunu düşündüğümü görebilirsiniz. Buna rağmen durum DV-2018'deki kadar korkutucu değil. Vize verilmiş caseleri current caselere oranladığımızda DV-2025'in DV-2018'den ziyade DV-2024'e daha çok benzediğini görüyoruz. Zaten 2018'deki boşluk oranının çok daha düşük olduğunu hepimiz biliyoruz. Sevgili @EzgiLera daha önce verilen vize sayısının ve boşluk oranının Eylül cut-offunu tahmin etme konusunda yeterli olmadığını hatırlatmış ve sürece devam etme oranının öneminden bahsetmişti.

Hizmette sınır yok sevgili dostlar, sürece devam etme oranını da aşağıda değerlendiriyorum:

image.png

Tabloyu hazırlarken kullandığım metodolojiyi hızlıca anlatayım: 2018, 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ait iki adet yatay kesit analizi görüyorsunuz. Biri Ocak başı için diğeri de Şubat başı için. Ocak ayı için olanlarda Aralık ayı'nda current olmuş caselere bakıyorum. Şubat ayındaysa Ocak ayında current olmuş caselere bakıyorum. Daha sonra her yıl için Ocak başındaki ve Şubat başındaki verileri baz alarak NVC statüsündeki case sayısını yazıyorum ve current olan case sayısına oranlıyorum. Çıkan sonuç sürece devam etmeme oranı. Bu oranın tersi ise F sütunundaki sürece devam etme oranı oluyor. Görüldüğü üzere DV-2025'te case number ilk 6 bin için sürece devam etme oranı 60%. En yakın yıl 64.4% ile DV2024. Ocak ayında güncel olmuş case number aralıkları göz önünde bulundurulursa da DV-2025 için sürece devam etme oranı 49%, en yakın yıl DV-2023. Burdan çıkarılacak sonuç DV-2025'in sürece devam etme oranı açısından, şu anki verilere baktığımızda, DV-2018'den ziyade DV-2024 ve DV-2023'e daha çok benzediği.

Yani aslında şunu kabul etmek lazım DV-2024 nevi şahsına münhasır bir yıl. İlla başka yıllara benzetmek istiyorsak şunu söyleyebiliriz: DV-2025 seçilen sayısı açısından DV-2018'e, boşluk oranı açısından DV-2023'e, basılan vize oranı açısından DV-2024'e, sürece devam etme oranı açısından DV-2024 ve DV-2023'e benziyor. Burdan yola çıkarak. Diğer iki sorumuza odaklanalım

Eylül ayı cut-off ne olur? 13 Ocak'ta yaomis olduğum analizin 2. maddesinde DV-2018 case sayılarından bahsediyorum. Benzer bir metodla DV-2023 ve DV-2024'te current olan case sayısına baktım ve DV-2025 için yaklaşık 15 bin casein güncel olacağını düşünüyorum. Bu da EU27400 civarına denk geliyor (ve evet NACARA mevzusunu dikkate aldım). Mülakat alırsınız alamazsınız orasını bilemem; ama Eylül ayı cut-off tahminim budur. İlerde tahminim değişebilir mi? Değişebilir.

Şimdi gelelim diğer sorumuza: Nisan cut-off ne olur? Önce vize bülteninin neye göre ilerlediğini düşünmemizde fayda var. Her konsolosluğun bir kapasitesi var. Konsolosluğun kapasitesinin ne olduğunu bilmiyoruz. Konsolosluklarla KCÇ arasında periyodik olarak kapasitelerinin ne olduğuna dair bir iletişim kanalı veya bir raporlama durumu olduğunu tahmin ediyorum. Yani muhtemelen her konsolosluk KCÇ'ye kaç tane DV mülakatı yüklenebileceğini haftada bir veya ayda bir belirtiyor. KCÇ de ona göre atama yapıyor. Peki vize bülteni nasıl ilerliyor? Eğer halihazırda güncel olan case sayısı, konsolosluk kapasitesiyle örtüşüyorsa, o halde vize bültenini ilerletmeye gerek yok demektir. Güncel case sayısı konsolosluk kapasitesinden yüksekse yine vize bültenini ilerletmeye gerek yok demektir. Konsoloslukların kapasitesinin ne olduğunu bilemeyeceğimiz için bir sonraki vize bülteninin de ne olacağını tam olarak bilemeyiz; ancak konsoloslukların birikmiş caselerinin olup olmadığı bize vize bülteninin ilerlemesi konusunda ciddi fikir verir.

Bizde hizmet bitmez, onun da kalitatif analizini yaptım:

image.png

Metodoloji şu şekilde: Önce DV-2024'te her konsolosluk için Issued, Refused, 221g, ve AP statüsündeki caselerin toplamını buldum. Daha sonra en yüksek 25 konsolosluğu seçtim. Bu 25 konsolosluğu şu tabloda tek tek kontrol ettim: https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1MhecYg5kUQClBSJp0lyqzGKIsANsfvjLi7wDq9UkZFk/htmlview#

Tablo her bin case number içinde ilgili konsoloslukta kaç tane casein ıslem gördüğünü (issued + ready + AP + 221g + refused) gösteriyor. Her konsolosluk için her 1000 case number aralığındaki sayıları toplayıp ortalamalarını aldım. Eğer şu anda güncel olan 12000 - 13000 aralığında hiç veri yoksa veya hesapladığım ortalamdan çok düşükse, o konsoloslukta backlog olduğuna kanaat getirdim ve ilgili tabloyu oluşturdum.

Taşkent, Ankara, Erivan ve Montreal'de backlog mevcut. Taşkent'teki backlog çok büyük değil çünkü Özbekistan'ın vize bülteni EU bölgesinden çok daha geride. Sadece 7000-8000 bandında backlog var. Zaten Ankara'nın backlogunun vize bülteninin ilerleyişini durduracağına inanan varsa elimde 3-4 tane satılık köprü var. Geriye kalıyor Erivan ve Montreal. Montreal her ne kadar en çok vize işleyen 25 konsolosluktan biri olsa da kıyasla küçük bir oyuncu. O yüzden çok korkutmuyor beni. Dolayısıyla vize bültenini yavaşlatabilecek ciddi tek faktör Erivan backlogu. Genel olarak konsoloslukların başlarının sıkışık olmadığı kanaatine varabilirz. Şu söylediğim son cümle konsoloslukların kapasitesinin önceki aylarla aynı olduğu varsayımına dayanıyor. Yani bir konsolosluk "ben DV konusunda frene basıyorum, biraz da başka vizelere bakayım" demediği sürece vize bültenini yavaşlatacak bir durum yok. Dolayısıyla öyle 1000 case numaralık bir artistan ziyade ben yaklaşık 2500'lük bir artış bekliyorum. Yani Nisan cutoff'u 15500 olur.

Bahsetmek istediğim önemli bir husus var: Trump Federal işçilerin işe alımlarını durdurdu. Ayrıca birçok Federal çalışana erken emeklilik seçeneği sundu. Bu seçenek konsolosluk çalışanlarını kapsıyor mu emin değilim. Bir de ayrıca Elon Musk'ın başında olduğu ve danışman niteliği taşıyan DÖĞE departmanı da federal çalışanları işten çıkarma sevdalısı. Yani ilerde KCÇ'de veya konsolosluklarda yaşanabilecek bir erken emeklilik veya işten çıkarma durumu vize bültenini etkileyebilir. Bekleyip göreceğiz.

Fikirlerinizi, eleştirilerinizi ve önerilerinizi esirgemeyiniz. 1 Mart'ta görüşmek dileğiyle. Esen kalın.

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      S
      Stoic Turk

@emr19 Islem gormekle vizelerin verilmesi arasinda buyuk fark yok mu? Yani kota 51000. 37000 kisi islem gormus ve sonucunda 18500 vize basilmis. 51000 vize basilmasi icin kac kisinin islem gormesi lazim sorusuna cevap vermek lazim bence.

EU ozelinde bakarsak 13 bin kisi (5300 case) islem gormus, 7600 kisi vize almis. Bu oran 2024'le hemen hemen ayni (6 Nisan 2024'te 12865 kisinin islem gordugu ve 8329 kisinin vize aldigi goruluyor). EU bolgesel kotasi yaklasik 17800 bu yil. EU'da 20 bin kisinin islem gormesi gerektigini varsayarsak bu (2.47'lik derivative rate goz onunde bulunduruldugunda) 8097 case yapar. 16 binde 5300 case'in islem gorebilmesi icin 9694 casein guncel olmasi gerekti.

O halde 8097/5300 = 1.57

1.57*9694 = 15219 casein guncel olmasi lazim ki 20 bin kisi islem gorsun.

15219 casin guncel olmasi EU27700'e denk gelir.

S
      Stoic Turk

@mks Son bulten beni sasirtti ve hayal kirikligina ugratti. Bu yuzden yaptigim hesaplamalarin sadece birer tahmin oldugunu goz onunde bulundurmanizi rica edecegim. Olabildigince gercekci ve veriye dayali tahminler yapmaya gayret ediyorum.

Ben hala 25K - 28K arasi icin umitliyim. Tabii sadece guncel olmasindan bahsediyorum. Eylul ayinda guncel olan bircok kisi mulakat alamayacak. Eylul ayinda guncel olan talihlilerden agirlikli olarak mesguliyeti az olan konsolosluklardan mulakat bekleyenler ve AOS yapanlar surece devam edebilecek.

Hep soyledim, tekrar soyluyorum. Konsolosluk kapasitesinde su an icin bir yogunluk gozlemlemiyorum. Veriler bunu soyluyor. Eger yogunluk olsaydi Avrupa konsolosluklarinda guncel olan son binlik aralik icin dagitilan mulakat sayisi onceki araliklardan dusuk olurdu. Bu durum su anda soz konusu degil, onumuzdeki birkac ayda degisir mi bilmiyorum.

Son zamanlarda dusundugum sey DV2025'in DV2024'ten daha hizli gitmesi (bulteni kastetmiyorum, caselerin islenmesini kastediyorum). Sebeplerinin ne olabilecegi konusunda spekulasyon yapmayacagim; ancak soyle bir durum olustu bu son bulten itibariyle: Haziran'da guncel olan gercek case sayisi 2025'te 11164, 2024'te 12450. Yaklasik 11.5% daha az. Bu sene icin bir ilk bu. Bundan once hemen hemen ayniydi. Vize ve mulakat dagitimlarina bakinca EU icin surecin etkin devam ettigini goruyoruz. Yani EU kotasini doldurmak icin guncel yapilmasi gereken case sayisinin bu sene daha az oldugunu kabul etmek lazim. Buna ister FAM politikasi deyin, ister bunu insanlarin bu sene gocmeye daha istekli olmasina baglayin. Sebebi onemli degil bence.

Yukarda soyledigim gibi guncel olan case sayisi 2025'te 11.5% daha az. Bu farkin yil sonuna kadar artacagini tahmin ediyorum zira yaz aylarinda vize/mulakat dagitim isleri yilin basina kiyasla hizlaniyor. Ayrica 2025'teki kotanin daha dusuk oldugunu da goz onunde bulunduralim (Yaklasik %6.4) ve yil sonunda guncel hale getirilen case sayisinin 2024'e gore 20% daha dusuk olacagini varsayalim. Bu bizi 2025EU26978 numarasina getiriyor. Duz hesap EU27000 diyebiliriz. Bu benim kafamda baz sayi. Yani son durum yaptigimiz varsayimlarin dogru olmasina gore bu baz sayinin altinda veya ustunde gelisebilir. Ornegin, kota dususundeki 6.4%'lik farki her bolge esit veya orantili paylasmayabilir. Belki EU bolgesi bu dususten daha az etkilenecek. O durumda EU27000'in ustunde bir sayi beklerim. Ote yandan, bu gun 2025 ve 2024 arasindaki fark 11.5% ve yil sonu farkin 20% olacagini tahmin ediyorum; ama onumuzdeki birkac ay 2025 daha da ivmelenirse belki de yil sonu farki 25% olacak. Bu durumda da EU27000'in altinda bir sayi gorecegiz.

Acikcasi ben iyimser taraftayim. Yani EU bolgesinin kota dusunden daha az etkilenecegini (gectigimiz yillarda Avrupa Afrika'ya kiyasla daha etkin sekilde vize alabildigi icin) ve 2025'in yil sonunda 2024'ten daha fazla ivmelenmeyecegini (ivmelenmesine inanmak icin bir sebep olmadigi icin), dolayisiyla 20%'lik fark varsayiminin gereginden fazla yuksek oldugunu dusunuyorum. Mesela 15% olabilir. %15 olursa EU29000 seviyesine geliriz. Ozetle 1 Subat'ta yaptigim EU28K tahminimin hala arkasindayim.

S
      Stoic Turk

@gucarslan Tesekkurler. Evet, her yilin kendi dinamikleri var bu bir gercek. Ancak su da bir gercek ki ozellikle konsolosluk kapasitesi hakkinda cikarimda bulunabilmek icin baska yillarla kiyaslama yapmaktan daha iyi bir secenek yok aslinda. Konsolosluk performansi ve kapasitesini ayri tutuyorum. Performans soz konusu oldugunda islenen mulakatlara bakmak yapilabilecek en onemli sey; ama kapasite ve DOS'in bakis acisi soz konusu oldugunda yakin yillar birer proxy niteligi tasiyor. Ornegin, DOS 2024 Eylul'de cut-offu 30bin'den bir anda 50 bin'e cikardi. Bircok kisinin mulakat alamayacagini bile bile bunu yapti ki Agustos ayi itibariyle 15bin kusur vize basmisti. Demek ki kotaya ulasmak icin radikal aksiyonlar alabildigi de oluyor. Bunu 2024'e bakmasak anlamamiz mumkun degil.

Yillari birbirleriyle nasil kiyasladigimiz da onemli. X yilinda vize bulteni 15'binden 20 bin'e yukselmis demek ki bu yil da oyle olacak veya bu yil hizli ilerliyor Y yilinda da hizli ilerliyordu demek ki Eylul ayi 40bin olur gibi degerlendirmeler yanlis olur; ancak gectigimiz yillarda belli bir ayda kac case current olmus, current olan kac case issued olmus vs gibi degerlendirmeler ongorulebilir paramtereler dogrultusunda tahminde bulunmamiza yardimci olur. Gunun sonunda Trump tum konsolosluklari kapatirsa herkes ortada kalir, o ayri mesele 🙂

Bir de sunu belirtmemde fayda var: Son gonderim dikkat cekti, evet. Ancak, bu postlari tamamen kendim icin yapiyorum. Case numberim yuksek. Elimde olmayan bir surecten geciyorum. Yazip cizmek, hesap kitap yapmak sahte bir kontrol hissi veriyor bana. Bunu bir sonraki gonderimin basina yazacagim, insanlar ona gore davransin.

S
      Stoic Turk

@justdream Bu davranis meselesini aylardir dusunuyorum. Gercekten bu sene insanlar gecen senye gore daha istekli mi? Surece daha buyuk bir motivasyonla devam ediyorlar mi? Bu sorulari dusunuyordum.

Oncelikle sunu belirteyim bu sene davranisin farkli oldugunu iddia eden arkadaslar herhangi bir hesaplama ortaya koymadilar. Ya da koydular; ama ben kacirdim.

Ben size birkac temel istatistik sunacagim. Bunlara gore davranisin farkli olup olmadigi konusunda bir fikir yurutebilirsiniz:

Vize basimi gerceklesen case sayisinin guncel olan case sayisina orani. Bu gun 6 Temmuz. Yani Haziran'da guncel olan numaralarin mulakatlarinin gerceklestigini varsayabiliriz. O yuzden Haziran'a odaklanalim ve sadece EU bolgesine bakalim:

2025'te guncel case sayisi 10451, viza basimi gerceklesen case sayisi 5172. Yani 49.49% oranla vize basilmis.

2024'te Temmuz basindaki verilere bakarak bu sayilarin sirasiyla 10207 ve 4883 oldugunu goruyoruz. Onayladigimizda 47.84 cikiyor sonuc.

Yani 2025'te guncel olan her 100 caseden 49.49'u 2024'te de her 100 caseden 47.84'u vize alabilmis. Aradaki fark 1.65 yuzde puani. Yani yok denecek kadar az.

Ready statusundeki caselere baktigimizda ise 2025'in geride oldugunu goruyoruz. Oranlar sirasiyla 2025'te 18.7%, 2024'te 23.1%. Yani fark 4.4

Ready caselerinin fazla olmasi demek konsolosluklarin yakin gelecekteki is yukunun fazla olmasi demek. Hatirlayacaginiz uzere 2024'te bir "Hail Mary" gerceklesmisti. Veriler gosteriyor ki bu Hail mary karari alindiginda konsolsluklar aslinda bugun oldugundan daha mesguldu.

Ozetle Hail Mary'nin gerceklesmesi icin sartlar musait. Tabii ki kotaya yaklasma niyeti yoksa matematigin de mevcut sartlarin da hicbir onemi yok. Birkac gune netlesecek her sey.

S
      Stoic Turk

@evrentnrkl Gecen ay yayinlanan bultenle EU 13 binden 16 bine cikti. Bu Yaklasik 1800 yeni casein guncel olmasi anlamina geliyor.

Konsolosluklardaki kapasitenin yine ancak 1800 casei kaldiracagi varsayiminda bulunursak (ki konsolosluk kapasitesinin ne olacagi bilgisi elimizde yok ve asla olmayacak, dolayisiyla varsayim yapmak durumundayiz) onumuzdeki hafta yayinlanacak bultende yine maksimum 1800 caselik bir artis olabilir. Bu da EU19700'e denk geliyor. Ancak, ben 19700'den biraz daha az bir seviyeye gelecegini tahmin ediyorum; cunku bir ay once konsolosluklarin caselere mulakat dagitma performansiyla bu gunki performanslari arasinda biraz fark var.

Napoli, Kisinev. Montreal, Erivan ve Asgabat diger konsoloslukalra kiyasla geriden gelmekteler. Ankara zaten cok geride, onun durumu sasirtici olmadigi icin saymiyorum. Bu konsolosluklarin dagittiklari mulakatlara bakip "o kadar da geride degiller" diye dusunebilirsiniz; ama gecen vize bulteninin arifesinde de ayni analizi yaptim ve o zaman durum daha iyiydi. Bu da demek oluyor ki 1800 caselik bir artis yasanmasi pek olasi degil. Kafadan bir 100 case daha az artis olacagini varsayiyorum.

Gelelim hesaplarimizi zorlastiran Ozbekistan'a. Ozbekistan'in son artisi Ocak ayinda yasandi ve 4900'den 7500'e cikti. Bu aralikta yaklasik 250 THT caseinin hali hazirda islenmis (mulakat almis, vize almis, reddedilmis, vs.) oldugunu goruyoruz. 3 aylik periyotta guncel hale getirilen Ozbekistan caselerinin toplam EU caselerinin yaklasik 17%'isini olusturdugunu goruyoruz.

Ozbekistan caselerinin 16 binden sonra olmadigini da dusunursek bu 17%'lik orani Nisan vize bulteni icin dogrudan uygulayabiliriz. Yani basta soyledigimiz EU icin 1800 caselik artisin aslinda 1500 caselik artis oldugu anlasiliyor. EU bolgesinde yukarda saydigim konsolosluklardaki nispi yogunluk sebebiyle de 50 caselik azaltmayi da goz onunda bulundurunca yayinlanacak bultende EU icin 1400 casein daha guncel olacagini tahmin ediyorum. Bu da bultenin yaklasik 18900 olacagi anlamina geliyor.

Ozetle, eger konsolosluk kapasitesinde bir degisim olmadiysa, bultenin 18900 ile 19700 arasinda bir yere ve muhtemelen 18900'e daha yakin bir yere gelecegini tahmin ediyorum. Duz hesap 19000 diyebiliriz.

Bu tahmin tutar tutmaz bilemem. Bu islere epey kafa yordum. Gecen ay farkli veriler toplayip makine ogrenimiyle bazi tahmin modellemeleri yaptim. Modellerin hicbiri istedigim basariya ulasamadi. Bu da demek oluyor ki fazla veri temelli bir modelleme bu is icin uygun degil. Yine de konsolosluklarin mesguliyetinin ne seviyede oldugunu tespit ederek kafa yurutmek en mantiklisi. Onu yapinca da ulastigim sonuc 19000. Hayirlisi artik.

S
      Stoic Turk

Insanlar ciddi paniklemis ya. Arkadaslar, bakin asiri muhafazakar bir bakis acisiyla soyluyorum: Eger case numaraniz 20K'nin altindaysa bu basliga girmeye tenezzul bile etmenize gerek yok. Gidin, dosya tasima, mulakata hazirlanma ve ABD'de ev kiralama planlari yapin. Vaktinizi burda yaptigimiz matematiksel debelenmelere harcamayin. En gec Agustos ayinda current olacaksiniz.

20-24K arasi olanlar. Siz de guncel olacaksiniz. Olagan disi bir durum olmadigi surece olacaksiniz. Rahat olun.

Dosya numarasi 24K - 28K olanlar, siz de bilin ki 1 Ocak'ta numaraniz ne kadar riskliydiyse hala o kadar riskli. Risk henuz artmis degil. Nasil ki Nisan'da 3 bin artis hosunuza gittiyse, Mayis'ta da 0 artis can sikacak. Olacak bunlar. Numaranizin riskli olmasi iste kendini boyle gosteriyor. Isiniz muhtemelen Eylul'e kaldi. Sakin olun, bulteninin 25K barajini Agustos'ta gecmesi icin dua edin.

28K ustu olanlar. Tum belgelerinizi eksiksiz hazirlayin ve rafa kaldirin. Sureci unutun. Bir mucize olur da Eylul'de guncel olursa numaraniz, o zaman aksiyon alirsiniz.

S
      Stoic Turk

@gucarslan Degerli paylasiminiz icin tesekkurler. Onceki senelerde islem gormus vize sayisinin 60-70 binlere ulasmis olmasi bir tarafa, en azindan yaptiginiz analizde Refused ve Ready caselere yonelik kucuk bir ayarlama yapmak gerek:

46616 vize islem gormus; ama 2862 refused ve 12177 ready. 12177 vizenin yaklasik 1/3'u ready oalrak kalacak; cunku bunlar mulakat kaciran ve surece devam etmeyen talihliler. yani 4059 vize. Bu da 46616 toplamindan 6921 vizeyi dusmemiz gerektigini gosteriyor bize. Hesabinizdaki 3500 vizeyi de bu farka eklersek 6921+3500 = 10421 vize yapar. Yani islem gormesi gereken vize sayisi 3500 degil 10421. Bu hesaba gore de surecin %90'inin degil, %80'inin tamamlandigi cikarimini yapabiliriz. Tabii AOS'ciler bu hesaba dahil degil; ama AOS'cilerin sayisini da yeni gelecek refusedlar ve mulakata gitmeyen readyler dengeleyecektir.

Bu yilin sorunu kotanin bitmesinden ziyade kotaya ulasilamayacak olmasi bence. Zira son iki ayda ciddi bir bulten ilerlemesi ve olagan ustu bir konsolosluk performansi olmadigi surece kota doldurulamayacak. Ozellikle Afrika'nin durumu iyi degil.

S
      Stoic Turk

Ilgili ucrete sevinen arkadaslara hatirlatmak isterim ki DV programinin asil amaci cesitlilik. Ulkeden ulkeye alim gucu acisindan ciddi farklar var. $250 odemek kurayi garantilemiyor. Dolaiyisla sadece $250'i gozden cikarabilecek insanlar basvurabileccek. Evet, bir cok Turk'un sansini artiracak bir durum olur; ama adaletten olabildigince uzak.

S
      Stoic Turk

Herkese iyi forumlar. Çoluk çocuksuz, manitasız ve case numarası yüksek bir insan olduğum için bir süredir kafayı yememek adına kendi kendime DV2025 ile ilgili ufak tefek hesaplar yapıyorum. Özellikle birkaç ay önce tek başıma bir eve çıkmam ve 1 Ocak'ta CEAC verilerinin gelmesiyle hesaplamalar daha elzem ve anlamlı hale geldi. Öncelikle, DV2025'in DV2018 kadar düşük bir case numarasıyla yılı kapatacağını sanmıyorum. Böyle düşünmemin temelde iki sebebi var:

1. DV2025 sanıldığı kadar DV2018'e benzemiyor. Evet, son yıllardaki vize dağıtımı ve mülakat ataması göz önünde bulundurulduğunda DV2025 gerçekten hızlı ilerliyor; ancak bu DV2018'in hızına yakın değil. Aşağıda EU bölgesinde DV2018, DV2023 ve DV2025'e ait her binlik case numarası aralığındaki caselerin Ocak ayının 2. haftasındaki durumlarını (issüed, yani vize verilmiş ve ready, yani mülakat ataması yapılmış) gösteren bir tablo hazıladım:

image.png

Görüldüğü üzere vize verilmiş ve mülakat tarihi belirlenmiş caselerin toplamlarında DV2025 ve DV2018 arasında yaklaşık 600 caselik bir fark var. Yani süreç DV2018 kadar hızlı ilerlemiyor aslında. Dolayısıyla böyle devam ederse Eylül 2025'te güncel olacak case numarası cut-off'unun DV2018'deki cut-off'tan daha yüksek olma ihtimali gayet kuvvetli. Peki ne oldu da Şubat'tan Mart'a vize bültenindeki cut-off 12000'den sadece 13000'e cikti? İşte bu noktada DV2025 ile DV2018 benzeşiyor. DV 2018 ile DV2025 arasında mülakat tarihi almış case sayısı farkı sadece 100 civarı ve DV2023'e kıyasla son derece yüksek. Yani bir backlog oluşmasın diye frene basılmış. Özetle DV2018'le benzerlik gösteren bir tarafı var DV2025'in; ama iki yıl birbirine kesinlikle mutlak bir benzerliğe sahip değil.

Tabloya neden 2023'u de koyduğumu merak edebilirsiniz. Bunun sebebi 2023'un yakın bir yıl olması, pandemi yılı olmaması ve caselerdeki boşluk oranının 2025'e benzemesi. Bu da bizi durumun neden DV2018 kadar kötü olmadığını düşünmemin ikinci sebebine getiriyor:

1. DV2018'deki boşluk oranı, DV2025'teki boşluk oranının yarısı kadar. Yani DV2018'deki her bin case numarası EU'ya ayrılan toplam vize sayısını tüketme konusunda iki kat potansiyele sahip. DV2025 istediği kadar hızlı başlamış olsun, herhangi bin case numarasının vizeleri tüketme kapasitesi sınırlı. Nitekim, DV2018'de case numarası 1 ile 1000 arasında olanlar için Ocak ortası vize verilen case sayısı 342'yken yıl sonunda bu 415'e cikiyor. DV2025 sonunda aynı case numarası aralığının aynı case sayısına çıkması olağan üstü bir durum olur. DV2025'teki boşluk oranları DV2023'teki boşluk oranlarına daha çok benziyor. Dolayısıyla son cut-off numarasının DV2018 ile DV2023'un arası bir yerde olacağı aşikar. Zaten DV2018'e bakıldığında EU bölgesinden vize alabilen son case numarası 2018EU24774 ve önünde tam 16022 case var. 16022 case DV2025'te case numarası 2025EU29461'e denk geliyor. NACARA meselesi sebebiyle DV2025 Eylül ayı cut-off numarasının 29641'e ulaşamayacağını düşünüyorum. Tahminimce cutoff 27-28 bin civarı olacak.

Tabii önümüzdeki 8 ayda her şey yaşanabilir. Çin'deki yeni virüsten tutun da Trump'ın yeni bir Müslim ban seyahat yasaklarına kadar. Bunlar pek de öngörülebilir senaryolar değil.

Öngörülebilir şöyle bir tehlike mevcut: AKD, ATA, BKK, DHB ve THT konsoloslukları fena çalışmıyor gibi. Fikir vermesi adına buradaki her case numarasının İssüed, AP, ve Ready statüsü için vize/case number oranı (yani derivatıve oranı) sırasıyla 2.7, 2.6 ve 2.8. Bu konsolosluklar dışında kalan EU bölgesinde bu oranlar 2.1, 1.9 ve 2.2. Yani Orta Asya ülkelerindeki her talihli neredeyse 3 kişi giriyor mulakata. Bu sayı EU bölgesinin geri kalanında 2. Ankara'nın kötü performansı kadar Orta Asya'nın iyi performansı son cut-off'u belirleyecek.

S
      Stoic Turk

Stoic Turk tarafından gönderilen son iletiler

• RE: (H1B) Çalışma Vizesi

@EmirhanKurt

Change of Status basvurusu yaptiktan sonra approval notice elinize ulasana kadar ABD'yi terk etmemelisiniz. Terk ederseniz Change of Status basvurunuz reddedilir. Approval notice elinize ulastiktan sonra Turkiye'ye donup konsoloslukta $100K ucreti odemeden vize alabilirsiniz.

Çalışma Vizeleri (H içinde yayımlandı
      S
      Stoic Turk

@Batuhan-Taş

Ilk sorunuz hakkinda bir fikrim yok. Ancak ikinci sorunuz hakkinda kesin bir bilgi verebilirim: Eger ki H-1B veya L-1 vizesine basvuruyorsaniz, Turkiye'ye olan baginiz sorgulanmaz. Bu tur vizeler "dual intent" vizesidir. Yani gocmenlik niyetinde olmadiginizi kanitlamak zorunda degilsiniz.

Bana sorulan sorular: Ne is yapiyorsun, is yerin nerde, gibi cevabi net ve basit sorulardi. Mulakata ozgecmisimi ve isveren mektubunu da goturmustum; ama bu belgelere gerek kalmadi.

S
      Stoic Turk

@EmirhanKurt Kesin bilgi.

Asagidaki alintei USCIS'in kendi sitesinden. Eger ABD'de yasal olarak bulunyorsaniz ve Change of Status isleminiz basariyla gerceklesirse bahsekonu ucretten muafsiniz. Ancak, herhangi bir sebeple Change of Status basvurunuz kabul edilmez; ama H-1B petition kabul edilirse (cok istisnai bir durum. Ornegin, gecici koruma statusundeyken (TPS) change of status yapmak mumkun degil; ama TPS'ten H-1B'ye gecmeye calisanlar var) konsolosluk yoluyla ilerlemek durumunda kalirsiniz ve ucrete tabii olursunuz.

Bu tip hassas bir durumunuz varsa avukatlari dinleyin. Bir de Change of Status basvurunuz boyunca ABD'den ayrilmayin. Ayrilmaniz durumunda reddedilir.

"The Proclamation also does not apply to a petition filed at or after 12:01 a.m. Eastern on Sept. 21, 2025, that is requesting an amendment, change of status, or extension of stay for an alien inside the United States where the alien is granted such amendment, change, or extension."

Kaynak:

Haz 15

H-1B Specialty Occupations | USCIS

H-1B Specialty Occupations | USCIS

This nonimmigrant classification applies to people who wish to perform services in a specialty occupation, services of exceptional merit and ability relating to a Department of Defense (DOD) cooperative research and development project, or services as a fashion model of distinguished merit or...

S
      Stoic Turk

@EmirhanKurt hayir, odemeyeceksiniz. Change of status $100 bin dolarlik ucretten muaf.

S
      Stoic Turk

@liman Benim durum biraz farkli sizden. Oncelikle extension degildi benimki. Ilk basvuruydu. Ikinci olarak da cesitli sebeplerden oturu Change of Status degil Consular Processing olarak basvurum yapilmisti. Muhtemelen bunlar sureci benim icin uzatmistir; ancak 3 sene onceki gibi 3 gunde alabileceginizi sanmiyorum; cunku sosyal medya hesaplarinin incelenmesi muhtemelen sureci uzatan en onemli faktor. Is verenle olan iliskiniz onemli. Benim surec biraz daha uzasaydi isle ilisigim kesilecekti, stresli bir surecti acikcasi. Isverninizle tum ihtimalleri konusarak ilerlemenizi tavsiye ederim.

S
      Stoic Turk

@NURAY-ÇAKMAK

DM'den kendi surecimi ozetledim. Mulakati ben Ingilizce yaptim; ama Turkce yapmaniz mumkun sanirim. Baslamadan once Ingilizce bilip bilmediginiz soruluyor.

Ne is yaptigim, nerede calistigim gibi cok basit sorular sordular. Bir de sosyal medya hesaplarimin herkese acik olup olmadigini sordular. Mulakat kolaydi, sadece sonrasinda 1 ay bekledim vizenin cikmasi icin.

S
      Stoic Turk

3 Şubat 2026’da Ankara’da H-1B mülakatına girdim. Mülakat sonunda görevli onaylama niyetinde olduğunu, ancak bazı kontroller yapması gerektiğini söyledi ve 221g sarı kağıdı verdi ve yapmam gereken herhangi bir şey olmadığını söyledi.

3 Şubat günü CEAC’ta statüm “Refused” görünüyordu. 4 Şubat’ta “Approved” oldu; ancak bu gün itibariyle herhangi bir haber yok. Statüm “approved” olduğundan beri tam 23 takvim günü ve 16 iş günü geçti. Yakın zamanda benzer bir süreçten geçen birileri var mı acaba? Çok fazla beklediğimi düşünüyorum açıkçası.

S
      Stoic Turk

15 Aralik itibariyle H-1B vizesine basvuran herkesin sosyal medya hesaplari inceleniyor. Bu durumda Hindsitan'daki konsolosluklarda ciddi bir karmasa oldugnu farkli haber kaynaklari paylasmis. Durum Istanbul ve Ankara konsolosluklarinda nasil acaba? 15 Aralik'tan sonra vize mulakatina giren birileri bilgilendirebilirse memnun olurum.

S
      Stoic Turk
    • RE: DV2025 (2025 Green Card Lotosu) Aşamaları

23 bin anlamsiz dusuk; ama gercek bu. Current olanlari tebrik ederim. Olmayanlara gecmis olsun diyorum. Bu hikaye de burda biter. Kalin saglicakla.

S
      Stoic Turk

@justdream Bu davranis meselesini aylardir dusunuyorum. Gercekten bu sene insanlar gecen senye gore daha istekli mi? Surece daha buyuk bir motivasyonla devam ediyorlar mi? Bu sorulari dusunuyordum.

Oncelikle sunu belirteyim bu sene davranisin farkli oldugunu iddia eden arkadaslar herhangi bir hesaplama ortaya koymadilar. Ya da koydular; ama ben kacirdim.

Ben size birkac temel istatistik sunacagim. Bunlara gore davranisin farkli olup olmadigi konusunda bir fikir yurutebilirsiniz:

Vize basimi gerceklesen case sayisinin guncel olan case sayisina orani. Bu gun 6 Temmuz. Yani Haziran'da guncel olan numaralarin mulakatlarinin gerceklestigini varsayabiliriz. O yuzden Haziran'a odaklanalim ve sadece EU bolgesine bakalim:

2025'te guncel case sayisi 10451, viza basimi gerceklesen case sayisi 5172. Yani 49.49% oranla vize basilmis.

2024'te Temmuz basindaki verilere bakarak bu sayilarin sirasiyla 10207 ve 4883 oldugunu goruyoruz. Onayladigimizda 47.84 cikiyor sonuc.

Yani 2025'te guncel olan her 100 caseden 49.49'u 2024'te de her 100 caseden 47.84'u vize alabilmis. Aradaki fark 1.65 yuzde puani. Yani yok denecek kadar az.

Ready statusundeki caselere baktigimizda ise 2025'in geride oldugunu goruyoruz. Oranlar sirasiyla 2025'te 18.7%, 2024'te 23.1%. Yani fark 4.4

Ready caselerinin fazla olmasi demek konsolosluklarin yakin gelecekteki is yukunun fazla olmasi demek. Hatirlayacaginiz uzere 2024'te bir "Hail Mary" gerceklesmisti. Veriler gosteriyor ki bu Hail mary karari alindiginda konsolsluklar aslinda bugun oldugundan daha mesguldu.

Ozetle Hail Mary'nin gerceklesmesi icin sartlar musait. Tabii ki kotaya yaklasma niyeti yoksa matematigin de mevcut sartlarin da hicbir onemi yok. Birkac gune netlesecek her sey.

S
      Stoic Turk