• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. mamudo
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    M
    • Takip Edilenler 10
    • Takipçiler 9
    • Konu 1
    • İleti 55
    • En İyi 32
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

mamudo

@mamudo

89
    İtibar
    230
    Profil Görüntülemeleri
    55
    Takipçiler
    10
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum İzmir

mamudo Takip etme Takip Et

mamudo tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: DV2024 Mülakat Deneyimleri

Ben, eşim ve 7 yaşındaki oğlumuzun Viyana mülakat deneyimidir.
      Uzun bir yazı yazdım umarım sizi sıkmam. Öncelikle bu süreçte bize destek olan, sıkılmadan usanmadan yolumuza ışık tutan @gucarslan (Uğur) Bey'e, @Lumos (Tuba) Hanım'a, diğer forum yöneticilerine, bilgisini paylaşan tüm forum üyelerine; yani YeşilkartForum ailesine şükranlarımı sunuyorum. Sık iletişimde kaldığımız ve kendisine çokça bilgi danıştığım @Revolter (Fatih) arkadaşımız ve eşine, @MMT (Muhammet) arkadaşımıza, Sağlık kontrolünde tanıştığımız @asdads (Nergiz) Hanım ve eşi Mehmet Can'a selamlarımızı ve sevgilerimizi iletiyorum.

Dosya Taşıma:
      29 Şubat 2024, Forumda bir arkadaşımızın Viyana kabul mesajından sonra mail attım. Yaklaşık 20 dk sonra olumlu yanıt verdiler. 15 Mart 2024 tarihinde ise mülakat tarihimiz 16 Mayıs 2024 saat 13.00 olarak verildi. Yeşil pasaportumuz olduğundan Schengen süreci hakkında bir bilgim yok maalesef.

Viyana Yaşam ve Ulaşım
      Ülkede Almanca konuşulsa da hemen herkes İngilizce biliyor ve çok da yardımcı oluyorlar. Bir de adım başı bir Türk'e rastlamanız çok olası.
      Havaalanına indikten sonra Kırmızı olan ÖBB (Avusturya Demir Yolları) treni ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Alt kata indikten sonra kırmızı otomatlardan kredi kartı veya nakit ile biletlerinizi alabilirsiniz. Biz üç kişilik aile için yaklaşık 59 Euroya 1 haftalık bilet aldık. Bu bilet ile Viyana şehir merkezindeki tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca bir de havaalanından şehir merkezi sınırına kadar olan kısım için 2 Euroluk bilet daha almanız lazım. Hangi hattı kullanacağınız konusunda Google haritaları, ÖBB'nin kendi uygulamasını veya internet sitesini kullanabilirsiniz. https://fahrplan.oebb.at/webapp/
      Şehir içi ulaşım gerçekten çok kolay. Birkaç tedirgin yolculuktan sonra hemen çözüyorsunuz. Bu arada toplu ulaşım araçlarına binerken bilet göstermiyorsunuz ama yanınızda taşımanız lazım. Biz 1 hafta kaldık kimse bize bilet sormadı. Ama kontrol esnasında yanınızda geçerli bir bilet yoksa ceza kesiyorlarmış. Youtube'da bu ulaşım sistemi ile ilgili videolar mevcut.

Sağlık Kontrolü - 14 Mayıs Salı 09.00
      Buradaki işimiz yaklaşık 2 saat sürdü.
      08.55'te görevli bizi içeri davet etti. Görevliler gayet kibar ve yardımsever. Bizden önce 2 yabancının vize sağlık kontrolü vardı. Çıkışımız 11.05'i buldu. Orada tanıştığımız Nergiz-Mehmet Can çifti (umarım doğru yazmışımdır) ve Muhammet arkadaşımıza selamlarımızı iletiyoruz.
      İstenen belgeler:
      Case no yazılı davet mektubu (Sadece case noyu yazdı geri verdi.)
      Pasaportlar
      Aşı kartları
      Amerika'daki adres belgeleri.

Bizi önce bireysel olarak genel sağlık bilgilerini doldurmak ve tansiyon ölçümü yapmak için bir odaya aldılar. Dil konusunda eşler birbirine yardımcı oluyor ve birlikte muayeneye girebiliyor.
      Sigara kullanıyor musunuz?
      Daha önce bir ameliyat oldunuz mu?
      Kalp vs bir rahatsızlığınız var mı?
      Başa bir sağlık probleminiz var mı?
      Düzenli kullandığınız bir ilaç var mı?
      Psikolojik bir rahatsızlığınız veya düzenli kullandığınız bir ilaç var mı? vb. genel sorular sordular. Hepsine hayır deyip geçtik. Biz cevap verdikçe görevli doktor (veya hemşire emin değilim) bilgisayarda formu doldurdu. Daha önce olduğumuz aşıları forma işledi. Bu noktada aşı konusuna açıklık getirelim:
      Eşim ve benim aşı kartlarımız yoktu. Ayrıca Türkiye'de antikor testi yaptıramamıştık ve aşı da olmamıştık. Sadece Covid aşısını (Sinovac) yaptırmıştık. Siz de mutlaka Türkiye'de yaptırın. Nergiz Hanım ve eşinin tecrübesinden de görebileceğiniz üzere normalde 3 aşıdan fazlasını yapmıyorlarmış ve araya bir iki gün koyuyorlarmış. Tüm aşılar toplam 4 tane oluyor. Ancak mülakat öncesi sağolsun @Revolter (Fatih) arkadaşımızın tavsiyesi üzerine doktora Türkiye'de eski aşı kayıtlarımızın maalesef bulunamadığını ama eşim ve benim çocukken su çiçeği geçirdiğimizi belirttik. Bu durumda su çiçeği aşısının atlanabileceğini söyledi. Eşim ve ben sol 2, sağ 1 olmak üzere toplam üçer aşı olduk. Bu durumda sadece aşılara ayrıca 312 Euro ödemiş olduk. Eğer Türkiye'de aşılarınızı olabilirseniz burada aşı ile uğraşmaz ve bu parayı ödemek zorunda kalmazsınız.

Ardından ayrı bir muayene odasında üzerimizde sadece iç çamaşırlarımız olacak şekilde muayene edildik. Bu odada genel fiziksel kontroller yapıldı, kan alımı ve aşılarımız yapıldı ve muayenemiz bitti. Aşılarımız orada yapıldığı için adımıza sarı renkli birer aşı kartı düzenlendi ve bizi X-Ray (Röntgen) çekim merkezine gönderdiler.

Röngten Merkezi:
      Buradaki işimiz toplamda 1 saat 10 dk sürdü.
      Dr. Molnar Kliniğindeki görevli bize bu merkeze nasıl gidileceğini anlatan Google haritalardan alınmış bir yol tarifi çıktısı verdi ve yolu tarif etti. Dr. Molnar ofisinden çıktıktan sonra sola gidiyorsunuz. İleride 5A numaralı otobüse binip belirtilen durakta iniyorsunuz. Durak isimleri otobüste yazmadığından biz Google haritalar üzerinden takip ederek ineceğimiz durağı bulduk.
      Merkez, herkesin söylediği gibi çok kalabalıktı. Girişte kiosktan ikinci sıradaki bölüme tıklayarak numaranızı alın. Hemen çağırıyorlar. Dr. Molnar kliğinden verilen kağıtları ve pasaportlarımızı verdik girişimiz yapıldı. Ardından soyadınız ile seslenmelerini bekledik.Telaffuz konusunda zorlanabildiklerinden kulağınızı açıp tetikte olmanızda fayda var. Soyadımızla seslenip bizi birer soyunma odasına yönlendirdiler. Üstümüzü çıkarıp bekledik. Diğer kapıdan doktor kapıyı açıp röntgen odasına aldı, ekranda doğum tarihimizi gösterip doğru olup olmadığını sordu. Onayladıktan sonra göğsünüzü röntgen cihazına dayayıp derin nefes alıp beklemenizi söylüyor. Röntgen çekiminden sonra sonuç CD'sini almak için bekledik. Yine soyadımızla seslenip içerisinde CD olan zarfı bize verdiler. Bu noktada CD'yi teslim alıp lütfen bilgileriniz doğru mu diye kontrol edin. Muhammet arkadaşımıza verilen CD'de doğum tarihi hatalıydı ve başka bir gün gelip alması gerekti. Kendisi mülakat deneyiminde buna değinecektir.

Konsolosluk Mülakatı
      Mülakatımız 16 Mayıs 2024 saat 13.00'daydı. Saat tam 13.00'da Merriot Hotelin yanındaki girişten 4. kata çıktık. Girişteki güvenlik görevlileri işlerini çok ciddiye alıyorlar ve çok gerginler. Ama içerisi öyle değil. Girişte eşyalarımızı X-Ray cihazına koyup kontrol sonrası geri aldık. Telefonla içeri girebiliyoruz. Güvenlik görevlisinin elindeki listeden ismimiz kontrol edilerek içeriye telefonla bildirildi. Ardından bekleme salonunda oturup ismimiz ile çağrılmayı bekledik. Bir süre sonra soyadımız ile anons edilerek ailece 5 numaralı bankoya yönlendirildik. Sevgili Alize Hanım oradaydı ve güleryüzle hoş geldiniz diyerek bizi karşıladı. Evraklarımızı aldıktan sonra seyahat planımızı sordu. Biz de Cumartesi uçağımız olduğunu belirttik. Söz vermeyeceklerini ama ellerinden geleni yapacağını söyledi.
      Benden istenen belgeler:
      Formül A
      Formül B
      Diploma Orjinali ve fotokopisi (Benimki İngilizceydi)
      Banka dökümanları (Biz 3 kişilik aile olarak 20K usd gösterdik.)
      Sabıka Kaydı
      Aile cüzdanı
      İki adet fotoğraf

Eşimden istenen belgeler:
      İki adet fotoğraf
      Formül A
      Formül B
      Sabıka Kaydı

7 yaşında oğlumuz için istenen belgeler:
      İki adet fotoğraf
      Formül A

Ardından yan bankoya geçip 330usd x 3 = 990 usd ödeme yaptım. ve Tekrar bekleme alanına geçip bekledik.
      Soyadımızla anons edilince ailece bankoya geçtik. Yine güler yüzlü bir karşılama sonrası Konsolos hanım ile görüşmemiz 2 dk kadar sürdü.
      K: En son nereden mezun olduğunuz?
      K: Kendi mesleğinizi mi yapıyorsunuz?
      K: Amerika'da tanıdıklarınız var mı?
      K: Amerika'da nereye yerleşmeyi planlıyorsunuz?
      Yaklaşık 1 dklık süren bu konuşma sonrası ekrana 15-20 sn bakıp bize döndü ve her şey harika görünüyor tebrikler diyerek oğlumuza Amerikan bayrağını verdi. Alize Hanım'dan Cumartesi döneceğimizi öğrendiğini, ellerinden geleni yapacaklarını, ancak bunun bir bilgisayar işlemi olduğu için söz veremeceklerini söyledi. Bizden haber bekleyin diyerek bizi uğurladı.

Pasaport Teslimi
      Ertesi günü yani 17 Mayıs 2024 Cuma günü sabah statümüz önce AP ardından Issued olduktan yarım saat kadar sonra 11.38'te konsolosluktan mail geldi. Pasaportlarımıza vizemizin basıldığını, 12.00-13.00 arası öğle arası olduğunu, saat 13.00'dan sonra saat 14.00'a kadar gelip almamız gerektiğini belirtmişler. Cuma günleri 14.00'da kapatıyorlarmış çünkü.
      Fatih arkadaşımız ve eşi ile öğle arası oradaydık. 12.38'te tekrar mail atıp 13.00'a kadar beklemize gerek olmadığını gelebileceğimiz belirtidi. Biz de yukarı çıktık. Muhammet arkadaşımız da hemen arkamızdan geldi. Ben eşim ve oğlum adına pasaportlarımızı aldım. Asansörle aşağıya inince kontrol etmek istedim ve eşimin pasaport numarasının hatalı yazıldığını farkettim. Hemen yukarı çıkıp görevliye durumu bildirdim. Beni tekrar içeri aldılar. Alize Hanım'a pasaport numarasının hatalı yazıldığını belirtince oturup beklememi hemen yenisini basacaklarını belirtti. Sağolsun yarım saatte yeni vize basıldı ve oradan pasaportlarımızı alıp ayrıldım.
      Viyana'da mülakata girecekler için umarım yol gösterici bir deneyim yazısı olmuştur. Dileyen herkesin en kısa sürede vizesine kavuşması umuduyla herkese sevgiler.

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      M
      mamudo
    • RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları

@misha90 evet aynen öyle oldu. Mailim hazırda bekliyordu zaten. Foruma yazan arkadaşları görünce hemen maili attım ve 5 dk sonra döndüler. Paylaşım kültürünü yaşatan, haber veren, bizlere destek olan, tüm arkadaşlarımıza ve forum yöneticilerine tekrar teşekkür ediyorum. Umarım süreç hepimiz için kolay geçer ve hayallerimize kavuşuruz.

M
      mamudo

Dosyasını Viyana'ya taşıyan çocuklu aileler için Covid-19 aşı ile ilgili bilgilendirme:

Sağlık kuruluşuna 7 yaşında çocuğum olduğunu ve Covid aşısı gerekli olup olmadığını, zorunluysa kaç doz olması gerektiğini soran bir mail attım ve gelen cevaba göre 5 yaşın üstündeki çocuklarda TEK dozun yeterli olduğu bilgisi geldi. Gelen orijinal cevap şu şekilde:

"Thank you for your inquiry! All children of 5 years and up need one
      dose of Covid vaccination. So yes, your son needs a dose.
      For further info about the medical please also visit our website:

US Consulate - medical examination in Vienna, Austria * US panel physician

US Consulate - medical examination in Vienna, Austria * US panel physician

Learn more about the important medical examination (Medical) for the US Consulate in Vienna / Austria, which is required for the US immigrant visa (Green Card). Off to the USA!

"

M
      mamudo

10 dk önce mail attım ve 5dkda cevap geldi. An itibariyle Viyanaya taşımış bulunmaktayım. Yazan, haber veren ilgilenen herkese minnettarım. Umarım herkes vizesine kolaylıkla kavuşur.

M
      mamudo
    • RE: İlkokul veya ortaokul'a kayıt yaptıracaklara tavsiyeler

Mehaba. Biz de Los Angeles, Oak Park tarafına yerleştik. Oğlumuz 3. sınıf öğrencisi olacak bu yıl. Çok kısaca deneyimlerimi aktarmak isterim.

Öncelikle burada birçok işlemi e-posta veya normal posta ile halledebiliyoruz. Normal posta sistemini buraya gelmeden önce küçümserdim ancak kullandıkça harika bir sistem olduğunu gördüm. Belki biraz yavaş ama uğraşmadan her şey güvenli bir şekilde halloluyor.

Okula mail atarak oğlumun genel bilgilerini iletteim ve okula kayıt için gerekli evrakları istedim. Okul çalışanları yaz tatilinde olduğunu için maillere birkaç gün aralıklarla bakıyorlarmış. Bana dönüş yaptılar ve aşağıdaki bilgileri istediler:

Pre-Enrollment Form - (Ön-kayıt formu) -Okul bölgesinin (District diyorlar, bizdeki ilçe MEM gibi düşünebilirsiniz.) kendi web sayfasında oluşturdukları tüm kişisel bilgileri girebildiğimiz bir form.
      Proof of Residency + 1 utility Bill (Adres kanıtı) - Kira kontratı ve bir adet adres kanıtı olarak sunabileceğimiz bir fatura istediler. Faturayı daha sonra ibraz edebilirmişiz, ki biz öyle yaptık.

Recent report card, transcript, and recommendation letter. - Karne, traskript ve varsa tavsiye mektubu. Biz bunları okuldan temin ederek gelmiştik. Ayrıca İngilizceye çevirmedik. Sadece tavsiye mektubunu okul İngilizce öğretmenine yazdırmıştık.

Bizden ayrıca sağlık ve diş kontrolü istemediler. Aşı kaydı olduğu için sağlık kontrolüne gerek yokmuş. Ayrıca diş kontrolünün sadece okul öncesi öğrenciler için gerekli olduğunu söylediler.

Immunization Record stamped by a doctor. - Okula başlayabilmesi için tüm aşıların yapılmış olması gerekiyor. Biz e-Devlet çıktısını gönderdik ve kabul ettiler. Bunun için, ofis çalışanları 22 Temmuz'da iş başı yaptıklarından okul sağlık görevlisinin onayını beklediler. Dün okul sağlık görevlisi arayarak 1 adet su çiçeği aşısının eksik olduğunu ve yaptırmamız gerektiğini iletti. Biz de aşı yaptırabileceğimiz yerleri araştırmaya başladık.
      Henüz bir gelirimiz olmadığı için sigorta da yaptırmamıştık. Eğer ücreti karşılığı aşı olacaksanız epey maliyet tutuyor. Örneğin CVS, Wallgreens gibi pharmacy şirketlerinde bile gidip yaptırabilirsiniz ama su çiçeği aşısı 235 dolardan başlıyor. Eğer bir doktora gidip yaptıracaksanız, sigortanız da yoksa çok ciddi rakamlar ortaya çıkabiliyor. Peki biz ne yaptık? Bir geliri olmayanların faydalanabildiği California eyaletinin sunmuş olduğu bir program olan Medi-Cal için başvuru yaptık. Bu başvurunun sonuçlanması 30 gün sürebiliyormuş. Public Health Clinic isminde Oxnard'da bir kliniği aradık ve bize aynı gün için randevu verdiler. Bazı klinikler aşı için Eylül ayına randevu veriyorlardı. Doğum belgesi, aşı kayıtları ve pasaport istediler. Oraya gidince e-Nabızdan aldığımız aşı kartını verdik ve tüm aşıları sisteme işlediler ve tekrar Medi-Cal başvurusu yaparak ücretsiz bir şekilde aşımızı yaptırdık. Bize birkaç gün içerisinde posta ile Medi-Cal başvuru evrakları gelecek ve onları doldurup tekrar yollayacağız. Eğer kabul edilirse aşımız ücretsiz olacak, değilse bize fatura yollayacaklarmış. Henüz bir gelirimiz olmadığı için kesinlikle kabul edileceğimizi söyledi görevli.
      Aşı konusu için bilen birileri belki daha kolay bir yol gösterebilir ancak sigortasız ve ücretsiz bir şekilde aşı olabileceğimiz başka bir klinik bulamadık biz. Çok sağlam bir telefon trafiğine girişmek gerekli.
      Şimdi kliniğin bize verdiği evrakları okula mail olarak göndereceğiz. 1 Ağustos'ta sabahında da okul kaydı için okula gidip gerekli bilgileri alacağız.

NOT: Aşı konusu - Okul sağlık görevlisi bize ilk başta su çiçeği ve Dtap aşısı olmak üzere 2 aşının eksik olduğunu söylemişti. Ancak Türkiye'den bir doktor arkadaşıma ulaşarak durumu anlattım. Gerekli olan 5. doz bizde DAPT-IPA şeklinde göründüğünden görevli bunu anlamamış. Durumu anlatan bir mail attım ve özür dileyerek haklı olduğumuzu sadece su çiçeği aşısının eksik olduğunu belirtti. Eğer sizin de başınıza benzer biri durum gelirse araştırmayı ihmal etmeyin diye buraya not düşmek istedim.

Bizimle aynı bölgeye gidecek olursa diye gittiğimiz klinik bilgilerini aşağıya bırakıyorum:

North Oxnard Public Health Clinic
      2240 East Gonzales Road, Suite 140, Oxnard, CA 93036
      (805) 981-5221

Los Angeles geneli için şu sayfa da size fikir verecektir: http://publichealth.lacounty.gov/ip/index.htm

K-12 ve Lise Eğitimi içinde yayımlandı
      M
      mamudo

Viyana'ya dosyasını taşımış 5-12 yaş arası çocuğu olan aileleri de ilgilendiren bir sorum olacaktı.
      Dr. Molnar kliniğine attığım mail üzerine bu yaş aralığındaki çocukların 1 doz Covid aşı olmasının yeterli olduğunu belirtmişti.
      Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından normal şartlarda çocuklara Covid aşısı yapılamadığını biliyoruz. Ayrıca geçmiş deneyimlerden de Viyana'da ücretsiz Covid aşısı yapılabildiğini öğrendik.

Sorum: bu konuyla ilgili Dr. Molnar ofisi ile irtibata geçen oldu mu? Dr. Molnar kliniğinde de çocuğumuza ücretli veya ücretsiz Covid aşısı yaptırabiliyor muyuz? Yoksa mutlaka https://impfservice.wien/tr/ üzerinden başka bir sağlık merkezinden çocuğumuz için randevu oluşturarak mı süreci götürmemiz gerekiyor?
      Teşekkürler.

M
      mamudo

@hsn-kartal Hayır iptal olmadı her ikisi de geçerli. Görevliye ikinci pasaport istiyorum dediğinizde ona göre işlem yapıyor zaten. İşlem bitiminde eski pasaportların geçerli olduğunu yenilerinin de kısa sürede PTT'ye verileceğini söyledi. Bugün de PTT'den kuryeye teslim smsleri geldi.

M
      mamudo

@lumos, içinde söyledi: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları

@ack Bu konuda Viyana'nin bir algoritmik yaklasiminin olmadigini gecen sene tespit ettik. Current oldugunuz ve vize kaldigi surece mulakatinizi verecekler ama bundan emin olun. Simdi mulkattan once halledebileceklerinize odaklanin. Tebrikler.

Merhaba, sizinle aynı durumdayım. Sayın @lumos Hanım'ın bu iletisi içinizi ferahlatacaktır.

M
      mamudo

Merhaba. Bizim de Viyana 16 Mayıs'a randevumuz geldi.

M
      mamudo

@Lifepark-0 Merhaba. Bizim de mülakat tarihimiz 16 Mayıs. Dr. Molnar da 14 Mayıs'a randevu verdi.

M
      mamudo

mamudo tarafından gönderilen son iletiler

@Yamtar Merhaba. İlk defa duydum

M
      mamudo

@sensey Merhaba. Geleceğiniz eyalet, county ve hatta district'e göre bu istenen belgeler değişiklik gösterebilir. Aşağıda bizim yaşadığımız deneyimi okuyabilirsiniz. Örneğin bizden en son karnesi, transkript ve tavsiye mektubu istediler. Biz okuldan transkriptin hem Türkçe hem İngilizce çıktısını alabilmiştik. Bahsettiğiniz öğrenci eğitim sertifikası da bu olabilir mi acaba?

M
      mamudo

Mehaba. Biz de Los Angeles, Oak Park tarafına yerleştik. Oğlumuz 3. sınıf öğrencisi olacak bu yıl. Çok kısaca deneyimlerimi aktarmak isterim.

Öncelikle burada birçok işlemi e-posta veya normal posta ile halledebiliyoruz. Normal posta sistemini buraya gelmeden önce küçümserdim ancak kullandıkça harika bir sistem olduğunu gördüm. Belki biraz yavaş ama uğraşmadan her şey güvenli bir şekilde halloluyor.

Okula mail atarak oğlumun genel bilgilerini iletteim ve okula kayıt için gerekli evrakları istedim. Okul çalışanları yaz tatilinde olduğunu için maillere birkaç gün aralıklarla bakıyorlarmış. Bana dönüş yaptılar ve aşağıdaki bilgileri istediler:

Pre-Enrollment Form - (Ön-kayıt formu) -Okul bölgesinin (District diyorlar, bizdeki ilçe MEM gibi düşünebilirsiniz.) kendi web sayfasında oluşturdukları tüm kişisel bilgileri girebildiğimiz bir form.
      Proof of Residency + 1 utility Bill (Adres kanıtı) - Kira kontratı ve bir adet adres kanıtı olarak sunabileceğimiz bir fatura istediler. Faturayı daha sonra ibraz edebilirmişiz, ki biz öyle yaptık.

Recent report card, transcript, and recommendation letter. - Karne, traskript ve varsa tavsiye mektubu. Biz bunları okuldan temin ederek gelmiştik. Ayrıca İngilizceye çevirmedik. Sadece tavsiye mektubunu okul İngilizce öğretmenine yazdırmıştık.

Bizden ayrıca sağlık ve diş kontrolü istemediler. Aşı kaydı olduğu için sağlık kontrolüne gerek yokmuş. Ayrıca diş kontrolünün sadece okul öncesi öğrenciler için gerekli olduğunu söylediler.

Immunization Record stamped by a doctor. - Okula başlayabilmesi için tüm aşıların yapılmış olması gerekiyor. Biz e-Devlet çıktısını gönderdik ve kabul ettiler. Bunun için, ofis çalışanları 22 Temmuz'da iş başı yaptıklarından okul sağlık görevlisinin onayını beklediler. Dün okul sağlık görevlisi arayarak 1 adet su çiçeği aşısının eksik olduğunu ve yaptırmamız gerektiğini iletti. Biz de aşı yaptırabileceğimiz yerleri araştırmaya başladık.
      Henüz bir gelirimiz olmadığı için sigorta da yaptırmamıştık. Eğer ücreti karşılığı aşı olacaksanız epey maliyet tutuyor. Örneğin CVS, Wallgreens gibi pharmacy şirketlerinde bile gidip yaptırabilirsiniz ama su çiçeği aşısı 235 dolardan başlıyor. Eğer bir doktora gidip yaptıracaksanız, sigortanız da yoksa çok ciddi rakamlar ortaya çıkabiliyor. Peki biz ne yaptık? Bir geliri olmayanların faydalanabildiği California eyaletinin sunmuş olduğu bir program olan Medi-Cal için başvuru yaptık. Bu başvurunun sonuçlanması 30 gün sürebiliyormuş. Public Health Clinic isminde Oxnard'da bir kliniği aradık ve bize aynı gün için randevu verdiler. Bazı klinikler aşı için Eylül ayına randevu veriyorlardı. Doğum belgesi, aşı kayıtları ve pasaport istediler. Oraya gidince e-Nabızdan aldığımız aşı kartını verdik ve tüm aşıları sisteme işlediler ve tekrar Medi-Cal başvurusu yaparak ücretsiz bir şekilde aşımızı yaptırdık. Bize birkaç gün içerisinde posta ile Medi-Cal başvuru evrakları gelecek ve onları doldurup tekrar yollayacağız. Eğer kabul edilirse aşımız ücretsiz olacak, değilse bize fatura yollayacaklarmış. Henüz bir gelirimiz olmadığı için kesinlikle kabul edileceğimizi söyledi görevli.
      Aşı konusu için bilen birileri belki daha kolay bir yol gösterebilir ancak sigortasız ve ücretsiz bir şekilde aşı olabileceğimiz başka bir klinik bulamadık biz. Çok sağlam bir telefon trafiğine girişmek gerekli.
      Şimdi kliniğin bize verdiği evrakları okula mail olarak göndereceğiz. 1 Ağustos'ta sabahında da okul kaydı için okula gidip gerekli bilgileri alacağız.

NOT: Aşı konusu - Okul sağlık görevlisi bize ilk başta su çiçeği ve Dtap aşısı olmak üzere 2 aşının eksik olduğunu söylemişti. Ancak Türkiye'den bir doktor arkadaşıma ulaşarak durumu anlattım. Gerekli olan 5. doz bizde DAPT-IPA şeklinde göründüğünden görevli bunu anlamamış. Durumu anlatan bir mail attım ve özür dileyerek haklı olduğumuzu sadece su çiçeği aşısının eksik olduğunu belirtti. Eğer sizin de başınıza benzer biri durum gelirse araştırmayı ihmal etmeyin diye buraya not düşmek istedim.

Bizimle aynı bölgeye gidecek olursa diye gittiğimiz klinik bilgilerini aşağıya bırakıyorum:

North Oxnard Public Health Clinic
      2240 East Gonzales Road, Suite 140, Oxnard, CA 93036
      (805) 981-5221

Los Angeles geneli için şu sayfa da size fikir verecektir: http://publichealth.lacounty.gov/ip/index.htm

M
      mamudo
    • RE: Medicaid Vs. Medicare

@allenwilliams Merhaba sorunuzun cevabını tam olarak bilmiyorum ama anladığım kadarıyla belirli şartları taşıyanların ücretsiz bir şekilde yararlanabildiği devlet destekli bir sigorta sistemi sanırım.
      Bu arada biz de sizinle aynı tarihlerde Los Angeles'a geldik. Medi-Cal için internet üzerinden başvuru yaptık ama kimliğimizi doğrulayamadığı için ilerleyemiyorduk. Ventura County'den bir görevli aradı, ofislerin çok kalabalık olduğunu dilersek posta ile süreci hızlandırabileceğimizi söyledi ve evrakları yolladı. Şimdi evrakları doldurup postalayacağız. Sizin telefonda halletmeniz iyi olmuş ekstra uğraşmanız gerekmeyecek tebrikler.

Sağlık içinde yayımlandı
      M
      mamudo
    • RE: Amerika'da ikinci el araba almak

Herkese merhaba. Haziran sonunda Los Angeles'a yerleşiyoruz ve malum araba arayışlarımız başladı. Kendi alanımda iş bulana dek geçici işlerde (ber, lyft ve doordash dahil) çalışacağım. Herkesin faydalanabilmesi ve ilave sorularım olduğu için sayın @semavi den izin alarak ona özelden attığım mesajı ve verdiği cevabı buraya yazıyorum. Ardından ilave sorularım olacak. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Ben: Tükiye'de Volvo s60 aracımız var ve orada da Volvo istiyoruz. Ancak anladığım kadarıyla orada Volvo çok tercih edilen bir araç değil gibi. Kendi mesleğimi yapana dek ilk gidişte kısıtlı bütçe vs sebeplerle doordash işleri de yapacağım. Volvo s60 2015, xc60 2015 gibi araçları önerir misiniz? Bize çok masraf çıkartan bir araç olur mu? Yoksa Japon arabalarına mı yönelmek daha mantıklı olur? Bir de carmax gibi web sitelerinden bakıyorum ama önerebileceğiniz başka bir dealer var mıdır?
      Kadir Bey: "Volvo Türkiye'de de çok tercih edilen bir araç degil. Bu dünyanin her yerinde böyle, çünkü premium bir araç ve haliyle az satılır. Size önerim eğer volvo alacaksanız 2015'e kadar Volvo xc60, xc70, xc90, s60 gibi modellerde kullanilan 3.2 düz, ya da 3.0 t6 motoru tercih etmeniz. Maalaesef o taraflarda tanıdığım kimse yok bu işle ilgilenen."

İlave sorularım: Özellikle 2015'e kadar olan Volvo modelleri mi tercih etmeliyiz? Örneğin bütçemiz yeterse 2018-2020 arası volvo modellerine bakılabilir mi?
      Çok yakın bir arkadaşımda 2016 model Mercedes CLS550 var. Çok da bakımlı bir araç olduğunu biliyorum. Hali vakti yerinde olduğundan piyasa fiyatının altında bana vermeyi teklif ediyor. Bu araç ilk etapta benim için lüks olsa da bakımlı olduğundan makul gibi geliyor. Sizce bu araç alınır mı?
      Şimdiden teşekkürler.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      M
      mamudo
    • İş Teklifi ile Kimlik Hırsızlığı Mümkün mü?

Merhaba herkese. Son birkaç gündür başıma gelen bir olayı anlatacağım ve fikrinize ihtiyacım var.
      Yolculuk tarihi yaklaşırken işler güçler uykusuzluk bir araya gelince insanın da dikkati dağılıyor, sağlıklı düşünemiyor, bazen basireti de bağlanıyor.

Vize onayı sonrası iş başvurularına son gaz devam ediyorum. Her gün onlarca firmaya iş başvurusunda bulunuyorum ve her başvurumu da kayıt altına almaya çalışsam da arada gözden kaçırdıklarım oluyor.

Bir firmadan iş başvurusu yaptığıma dair, hala pozisyon ile ilgilenip ilgilenmediğimi soran bir mail aldım. Tabii ki hemen atladım. Birkaç yazışma sonrası normalde mülakat vs olması gerekirken basit bir süreç sonunda kimsenin hayır diyemeyeceği şartlarda bir iş teklif formu geldi. İmzalayıp, geçerli bir kimliğimin arkalı önlü resmi ile birlikte göndermem istendi. Ancak henüz ülkeye giriş yapmadığım için geçerli bir ID'ye sahip olmadığımı belirtip, ülkeye giriş yaptıktan sonra ID resmi atabileceğimi belirttim ve çalışma ve oturum kanıtı için pasaportuma basılı olan vize resmini yolladım. Ardından hemen içime bir kurt düştü. Bu kadar basit olmamalıydı!
      Hemen firmaya mail attım ve ilgili kişi, mail adresi, pozisyon hakkında teyit istedim. Firmadan henüz dönüş yapmadılar.
      Şimdi sorum şu: Pasaportumun ön yüzü değil. Sadece vize resmini yolladım. Dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı vs için kullanılabilir mi? Korkmalı mıyım?

Sahtekarlık ve Dolandırıcılık Yöntemleri içinde yayımlandı
      M
      mamudo

@MMT Muhammet seni tanıdığıma çok memnun oldum. Yolun açık, hayallerin gerçek olsun güzel yürekli arkadaşım. Selamlar, sevgiler.

M
      mamudo

@emirhan1 Merhaba benim diplomam da hem Türkçe hem de İngilizceydi ve çeviri yapmama gerek kalmadı.

M
      mamudo

@Revolter Seni tanıdığım için çok memnunum. Yolun hep açık olsun bütün işlerin de hep böyle su gibi aksın ve yolunu bulsun diliyorum. Sevgiler.

M
      mamudo

Ben, eşim ve 7 yaşındaki oğlumuzun Viyana mülakat deneyimidir.
      Uzun bir yazı yazdım umarım sizi sıkmam. Öncelikle bu süreçte bize destek olan, sıkılmadan usanmadan yolumuza ışık tutan @gucarslan (Uğur) Bey'e, @Lumos (Tuba) Hanım'a, diğer forum yöneticilerine, bilgisini paylaşan tüm forum üyelerine; yani YeşilkartForum ailesine şükranlarımı sunuyorum. Sık iletişimde kaldığımız ve kendisine çokça bilgi danıştığım @Revolter (Fatih) arkadaşımız ve eşine, @MMT (Muhammet) arkadaşımıza, Sağlık kontrolünde tanıştığımız @asdads (Nergiz) Hanım ve eşi Mehmet Can'a selamlarımızı ve sevgilerimizi iletiyorum.

Dosya Taşıma:
      29 Şubat 2024, Forumda bir arkadaşımızın Viyana kabul mesajından sonra mail attım. Yaklaşık 20 dk sonra olumlu yanıt verdiler. 15 Mart 2024 tarihinde ise mülakat tarihimiz 16 Mayıs 2024 saat 13.00 olarak verildi. Yeşil pasaportumuz olduğundan Schengen süreci hakkında bir bilgim yok maalesef.

Viyana Yaşam ve Ulaşım
      Ülkede Almanca konuşulsa da hemen herkes İngilizce biliyor ve çok da yardımcı oluyorlar. Bir de adım başı bir Türk'e rastlamanız çok olası.
      Havaalanına indikten sonra Kırmızı olan ÖBB (Avusturya Demir Yolları) treni ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Alt kata indikten sonra kırmızı otomatlardan kredi kartı veya nakit ile biletlerinizi alabilirsiniz. Biz üç kişilik aile için yaklaşık 59 Euroya 1 haftalık bilet aldık. Bu bilet ile Viyana şehir merkezindeki tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca bir de havaalanından şehir merkezi sınırına kadar olan kısım için 2 Euroluk bilet daha almanız lazım. Hangi hattı kullanacağınız konusunda Google haritaları, ÖBB'nin kendi uygulamasını veya internet sitesini kullanabilirsiniz. https://fahrplan.oebb.at/webapp/
      Şehir içi ulaşım gerçekten çok kolay. Birkaç tedirgin yolculuktan sonra hemen çözüyorsunuz. Bu arada toplu ulaşım araçlarına binerken bilet göstermiyorsunuz ama yanınızda taşımanız lazım. Biz 1 hafta kaldık kimse bize bilet sormadı. Ama kontrol esnasında yanınızda geçerli bir bilet yoksa ceza kesiyorlarmış. Youtube'da bu ulaşım sistemi ile ilgili videolar mevcut.

Sağlık Kontrolü - 14 Mayıs Salı 09.00
      Buradaki işimiz yaklaşık 2 saat sürdü.
      08.55'te görevli bizi içeri davet etti. Görevliler gayet kibar ve yardımsever. Bizden önce 2 yabancının vize sağlık kontrolü vardı. Çıkışımız 11.05'i buldu. Orada tanıştığımız Nergiz-Mehmet Can çifti (umarım doğru yazmışımdır) ve Muhammet arkadaşımıza selamlarımızı iletiyoruz.
      İstenen belgeler:
      Case no yazılı davet mektubu (Sadece case noyu yazdı geri verdi.)
      Pasaportlar
      Aşı kartları
      Amerika'daki adres belgeleri.

Bizi önce bireysel olarak genel sağlık bilgilerini doldurmak ve tansiyon ölçümü yapmak için bir odaya aldılar. Dil konusunda eşler birbirine yardımcı oluyor ve birlikte muayeneye girebiliyor.
      Sigara kullanıyor musunuz?
      Daha önce bir ameliyat oldunuz mu?
      Kalp vs bir rahatsızlığınız var mı?
      Başa bir sağlık probleminiz var mı?
      Düzenli kullandığınız bir ilaç var mı?
      Psikolojik bir rahatsızlığınız veya düzenli kullandığınız bir ilaç var mı? vb. genel sorular sordular. Hepsine hayır deyip geçtik. Biz cevap verdikçe görevli doktor (veya hemşire emin değilim) bilgisayarda formu doldurdu. Daha önce olduğumuz aşıları forma işledi. Bu noktada aşı konusuna açıklık getirelim:
      Eşim ve benim aşı kartlarımız yoktu. Ayrıca Türkiye'de antikor testi yaptıramamıştık ve aşı da olmamıştık. Sadece Covid aşısını (Sinovac) yaptırmıştık. Siz de mutlaka Türkiye'de yaptırın. Nergiz Hanım ve eşinin tecrübesinden de görebileceğiniz üzere normalde 3 aşıdan fazlasını yapmıyorlarmış ve araya bir iki gün koyuyorlarmış. Tüm aşılar toplam 4 tane oluyor. Ancak mülakat öncesi sağolsun @Revolter (Fatih) arkadaşımızın tavsiyesi üzerine doktora Türkiye'de eski aşı kayıtlarımızın maalesef bulunamadığını ama eşim ve benim çocukken su çiçeği geçirdiğimizi belirttik. Bu durumda su çiçeği aşısının atlanabileceğini söyledi. Eşim ve ben sol 2, sağ 1 olmak üzere toplam üçer aşı olduk. Bu durumda sadece aşılara ayrıca 312 Euro ödemiş olduk. Eğer Türkiye'de aşılarınızı olabilirseniz burada aşı ile uğraşmaz ve bu parayı ödemek zorunda kalmazsınız.

Ardından ayrı bir muayene odasında üzerimizde sadece iç çamaşırlarımız olacak şekilde muayene edildik. Bu odada genel fiziksel kontroller yapıldı, kan alımı ve aşılarımız yapıldı ve muayenemiz bitti. Aşılarımız orada yapıldığı için adımıza sarı renkli birer aşı kartı düzenlendi ve bizi X-Ray (Röntgen) çekim merkezine gönderdiler.

Röngten Merkezi:
      Buradaki işimiz toplamda 1 saat 10 dk sürdü.
      Dr. Molnar Kliniğindeki görevli bize bu merkeze nasıl gidileceğini anlatan Google haritalardan alınmış bir yol tarifi çıktısı verdi ve yolu tarif etti. Dr. Molnar ofisinden çıktıktan sonra sola gidiyorsunuz. İleride 5A numaralı otobüse binip belirtilen durakta iniyorsunuz. Durak isimleri otobüste yazmadığından biz Google haritalar üzerinden takip ederek ineceğimiz durağı bulduk.
      Merkez, herkesin söylediği gibi çok kalabalıktı. Girişte kiosktan ikinci sıradaki bölüme tıklayarak numaranızı alın. Hemen çağırıyorlar. Dr. Molnar kliğinden verilen kağıtları ve pasaportlarımızı verdik girişimiz yapıldı. Ardından soyadınız ile seslenmelerini bekledik.Telaffuz konusunda zorlanabildiklerinden kulağınızı açıp tetikte olmanızda fayda var. Soyadımızla seslenip bizi birer soyunma odasına yönlendirdiler. Üstümüzü çıkarıp bekledik. Diğer kapıdan doktor kapıyı açıp röntgen odasına aldı, ekranda doğum tarihimizi gösterip doğru olup olmadığını sordu. Onayladıktan sonra göğsünüzü röntgen cihazına dayayıp derin nefes alıp beklemenizi söylüyor. Röntgen çekiminden sonra sonuç CD'sini almak için bekledik. Yine soyadımızla seslenip içerisinde CD olan zarfı bize verdiler. Bu noktada CD'yi teslim alıp lütfen bilgileriniz doğru mu diye kontrol edin. Muhammet arkadaşımıza verilen CD'de doğum tarihi hatalıydı ve başka bir gün gelip alması gerekti. Kendisi mülakat deneyiminde buna değinecektir.

Konsolosluk Mülakatı
      Mülakatımız 16 Mayıs 2024 saat 13.00'daydı. Saat tam 13.00'da Merriot Hotelin yanındaki girişten 4. kata çıktık. Girişteki güvenlik görevlileri işlerini çok ciddiye alıyorlar ve çok gerginler. Ama içerisi öyle değil. Girişte eşyalarımızı X-Ray cihazına koyup kontrol sonrası geri aldık. Telefonla içeri girebiliyoruz. Güvenlik görevlisinin elindeki listeden ismimiz kontrol edilerek içeriye telefonla bildirildi. Ardından bekleme salonunda oturup ismimiz ile çağrılmayı bekledik. Bir süre sonra soyadımız ile anons edilerek ailece 5 numaralı bankoya yönlendirildik. Sevgili Alize Hanım oradaydı ve güleryüzle hoş geldiniz diyerek bizi karşıladı. Evraklarımızı aldıktan sonra seyahat planımızı sordu. Biz de Cumartesi uçağımız olduğunu belirttik. Söz vermeyeceklerini ama ellerinden geleni yapacağını söyledi.
      Benden istenen belgeler:
      Formül A
      Formül B
      Diploma Orjinali ve fotokopisi (Benimki İngilizceydi)
      Banka dökümanları (Biz 3 kişilik aile olarak 20K usd gösterdik.)
      Sabıka Kaydı
      Aile cüzdanı
      İki adet fotoğraf

Eşimden istenen belgeler:
      İki adet fotoğraf
      Formül A
      Formül B
      Sabıka Kaydı

7 yaşında oğlumuz için istenen belgeler:
      İki adet fotoğraf
      Formül A

Ardından yan bankoya geçip 330usd x 3 = 990 usd ödeme yaptım. ve Tekrar bekleme alanına geçip bekledik.
      Soyadımızla anons edilince ailece bankoya geçtik. Yine güler yüzlü bir karşılama sonrası Konsolos hanım ile görüşmemiz 2 dk kadar sürdü.
      K: En son nereden mezun olduğunuz?
      K: Kendi mesleğinizi mi yapıyorsunuz?
      K: Amerika'da tanıdıklarınız var mı?
      K: Amerika'da nereye yerleşmeyi planlıyorsunuz?
      Yaklaşık 1 dklık süren bu konuşma sonrası ekrana 15-20 sn bakıp bize döndü ve her şey harika görünüyor tebrikler diyerek oğlumuza Amerikan bayrağını verdi. Alize Hanım'dan Cumartesi döneceğimizi öğrendiğini, ellerinden geleni yapacaklarını, ancak bunun bir bilgisayar işlemi olduğu için söz veremeceklerini söyledi. Bizden haber bekleyin diyerek bizi uğurladı.

Pasaport Teslimi
      Ertesi günü yani 17 Mayıs 2024 Cuma günü sabah statümüz önce AP ardından Issued olduktan yarım saat kadar sonra 11.38'te konsolosluktan mail geldi. Pasaportlarımıza vizemizin basıldığını, 12.00-13.00 arası öğle arası olduğunu, saat 13.00'dan sonra saat 14.00'a kadar gelip almamız gerektiğini belirtmişler. Cuma günleri 14.00'da kapatıyorlarmış çünkü.
      Fatih arkadaşımız ve eşi ile öğle arası oradaydık. 12.38'te tekrar mail atıp 13.00'a kadar beklemize gerek olmadığını gelebileceğimiz belirtidi. Biz de yukarı çıktık. Muhammet arkadaşımız da hemen arkamızdan geldi. Ben eşim ve oğlum adına pasaportlarımızı aldım. Asansörle aşağıya inince kontrol etmek istedim ve eşimin pasaport numarasının hatalı yazıldığını farkettim. Hemen yukarı çıkıp görevliye durumu bildirdim. Beni tekrar içeri aldılar. Alize Hanım'a pasaport numarasının hatalı yazıldığını belirtince oturup beklememi hemen yenisini basacaklarını belirtti. Sağolsun yarım saatte yeni vize basıldı ve oradan pasaportlarımızı alıp ayrıldım.
      Viyana'da mülakata girecekler için umarım yol gösterici bir deneyim yazısı olmuştur. Dileyen herkesin en kısa sürede vizesine kavuşması umuduyla herkese sevgiler.

M
      mamudo