8 Mayıs 2021 tarihindeki çekilişte “randomly selected”ı görünce çok heyecanlanmıştım. Tabi o zaman sürecin nasıl olacağı konusunda hiçbir fikrim yoktu. Sadece şunu biliyordum, beklemek yıpratıcı, o yüzden çıkmamış gibi hayatına devam et.
O gün akşam ne yapmam gerektiğini biraz araştırdım. Resmi sitelere bakarak bunu anlamaya çalıştım. Halbuki yeşilkartforum'a baksaymışım o kadar araştırmama gerek yokmuş DS-260 formu doldurmam gerektiğini, en zor kısmının da 16 yaşımdan bu yana yaşadığım adresleri ve tarihleri doldurmak olduğunu anladım. Resmi evrakları kolay kolay elden çıkarabilen bir insan değilim. Bunun faydasını bu aşamada gördüm. 17 yaşımdan beridir ailemden ayrı yaşayan birisi olarak tüm kira sözleşmelerim, elektrik/su vb sayaç kontratlarım hepsi duruyordu. Evin altını üstüne getirip ertesi gün formu doldurmuştum bile. Ancak bir sonraki gün bir haftalığına turistik amaçlı ABD’ye gidiyordum. Formda Abd Giriş çıkış tarihlerini de istendiği için dönüşte o seyahatimi de ekleyip göndermeye karar verdim. Böylece 21 Mayıs’ta DS-260 formunu göndermiş oldum.
Sonra yeşilkart forumu gördüm. Case number’ın düşük olmasının avantaj olduğunu, geçmiş yıllara bakınca benimkinin çok yüksek olmadığını ama pandemi sonrası için de yeterince düşük olmadığını farkettim. Ondan sonra hep kendime ve bilen arkadaşlarıma çekilişte kazanmış olmama rağmen sonuca ulaşamama olasılığı da olduğunu anlattım. Ayrıca, current olma istatistiklerine de bakıp mülakat verirlerse en erken temmuz 2022 gibi olur diye tahminde de bulundum. Her ne kadar olursa olur olmazsa hayat devam diye kendimi telkin etmeye çalışsam da insan hayalini kurmadan duramıyor bu da ayrı bir konu.
Sonra 2021 ortasında bir sağlık sorunu yaşamaya başladım. Ciddi ağrılarım olduğu için de green card falan gözümde olmadı. 2022 başında ameliyat, sonrasında iyileşme süreci derken yılın ortası geldi. Foruma da girip takip edemiyordum, arada kardeşimden bakmasını istiyordum. 2022 Haziran geldiğinde halen vize görüşmesi için konsolosluk Türk talihlilere çok az sayıda mülakat veriyordu ve Pandemi öncesi döneme göre az olan mülakatlar DS-260’ı doldurma tarihine göre ilerliyordu. AOS yapma gibi bir opsiyon olduğunu da öğrendikten sonra acaba denesem mi diye düşünüp, sonra daha tam iyileşemedim yapamam diye vazgeçtim.
Bir şekilde DS-260’ı erken doldurup gönderdiğim için avantajlı olduğumu ve ilk mülakat dağıtımında bana da sıra gelebileceğini düşünürken 28 Haziran’daki dağıtımda o beklenen maili aldım.
O heyecanla hemen sağlık muayenesi için Unganlardan randevu aldım, baktım ki ertesi güne almışım randevuyu Ama mülakattan en fazla 1 ay öncesine randevu alınabileceği için buna uygun 2. Bir randevu daha aldım. Zaten Unganlar ilkini onaylamadı, takvime uygun olan 2. Randevuyu onayladı. Her ihtimale karşı randevuya yakın tarih yerine 3 Ağustos olan randevuma karşılık 5 Temmuza sağlık muayenesi aldım. Çünkü Sonraki hafta bayram tatili nedeniyle Unganlar çalışmıyordu.
Unganlar:
Unganlardaki muayenemde yeşilkartforum'da paylaşılan çoğu benzer olan diğer deneyimler arasında rastlamadığım tek farklı deneyimim şu şekilde:
2 doz hepatit B aşım vardı yakın zamanda olduğum, 3. Doz da Ekime planlı idi. Doktor hanım ne olduğunu bilmediğim ilk aşıyı yapınca, bu aşılar üzerine kalan 3. Doz hepatit B aşımı Ekimde olmalı mıyım diye sordum. O zaman onu yapmayalım, 3. Dozu da ekimde olunca tamamlanır, aşı kartınıza bakayım dedi. Danışmada evraklara işlem yapan arkadaşlara teslim ettiğimi söyledim. İçeriye gidip geldi ve diğer koluma aşı yaptı. Hepatit B aşı tarihlerimi de yaptığı aşılarla birlikte aşı belgeme işledi.
Konsolosluk Görüşmesi:
Mülakatın rahat geçeceğini düşünüyordum. Evraklarım tamdı. Daha önce 2 kez aldığım B1/B2 vizem vardı.
Konsoloslukta numaram yandığında telaşlı bir bayan benden evrakları istedi. Banka hesap dökümü, adli sicil kaydı, nüfus kayıt örneği, fotoğraflar, geçerli ve eski pasaportumu, üniversite diploma fotokopisi (orijinali büyüktü, onun almadı, konsolosa göster görüşmede dedi). Sonra başka finansal durum gösteren belge yok mu dedi? Tapu kopyası (orijinali yanımdaydı), endeksadan evin bedelini gösteren belge, araba ruhsat kopyasını (sahibinden.com’dan bedelini gösteren belgeleri istemedi) teslim ettim. Görüşme İngilizce olabilir mi diye sordu, olabilir dedim. Evrakları alışı telaşlı olduğu için umarım eksiksiz konsolosa verir diye içimden geçirerek yerime dönerken aynı banko için yeniden numaram yandı. Geri gidip beni tekrar mı çağırdınız diye sordum. Evet dedi, Annemin kızlık soyadını sordu ve bilgisayara işledi.
Çok kısa bir süre sonra yeniden numaram yandı, yemin etme, parmak izi alındıktan sonra, eski pasaportumu, tapu kopyası, endeksa raporu gibi belgeleri geri verdi.
Türkçe olarak Klasik sorular geldi:
- Daha önce ABD’ye gittiniz mi? Ne için gitmiştiniz, nereye gitmiştiniz.
- Türkiye'de ne iş yapıyorsunuz ?
- Hiç evlendiniz mi?
- Biraz da İngilizce konuşalım, ABD'de nereye gideceksin, ne iş yapacaksın?
Çok kısa bir görüşme sonrası, tebrikler vizeniz onaylandı dedi. Pasaportun bizde kalacak, turist vizeni iptal edeceğim (bunu söylerken iptal kaşesine elini uzatmıştı bile), 5 iş günü içinde sağlık raporunla birlikte gönderilecek dedi. Teşekkür edip konsolosluktan ayrıldım.
Onca zaman bu anın gelmesini bekleyen ben, o şaşkınlıkla ben ne yapacağım oralarda tek başıma ailemden, arkadaşlarımdan uzak diye kaygı hissettim.
İlk şaşkınlığı ertesi gün CEAC’ta durumumu refused olarak görünce yaşadım. Tabi bunun açıklaması da yeşilkartforumda vardı. Sürecin refused-ap-issued olarak CEAC’ta işlendiğini yine forumdan öğrendim.
2 gün sonra DS-5535 formunu doldurmamı ve göndermemi isteyen bir mail geldi konsolosluktan. Bu da 2. şaşkınlık. Görüşmede vizeniz onaylandı demelerine rağmen AP’ye kalmıştım. O gün işten eve gelip yaklaşık 6 saat bilgisayar başından hiç kalkmadan formu doldurdum. Son 15 sene boyunca tüm yurt dışı seyahatlerimin tarihleri, süresi, nedeni ve masrafları kimin karşıladığı gibi soruların cevaplarını hazırlamak epey zor oldu. Pasaportumun tüm sayfalarının renkli kopyalarını almış olmanın avantajını yaşadım çünkü kendisi konsoloslukta kalmıştı. Pasaporttaki mühürden net okunmayan ve tam hatırlayamadığım bazı tarihleri e-devlet yurt dışı seyahat detaylarından buldum (yine forumdaki arkadaşların yönlendirmesiyle yoksa böyle bir imkan olduğunu bilmiyordum). E-devlet sadece 2009 sonrasını gösterdiği için daha önceki yurt dışı seyahatlerim için tam tarihlerini hatırlayamadıklarıma da hatırlamıyorum, ya xx ya da xx tarihlerde olmalı, pasaporttaki mühürlerden de tarihler net okunmuyor, e-devlet de 2009 öncesini göstermiyor gibi açıkladıklarım da oldu. Bu şekilde gönderdim ama 2009 öncesinin de her ihtimale karşı elimde bulunması için Emniyete başvurup o bilgileri de oradan ayrıca aldım ama göndermedim.
Formu benden istedikleri günün gecesi cevabı konsolosluğa göndermiştim bile.
Aradan 2 gün geçtikten sonra “Congratulations, your visa has been issued” ile başlayan maili aldım. AP sürecinin bazen çok uzun sürdüğünü öğrendiğimden bu maili görünce hem çok sevindim hem de acaba bir problem mi var, pasaportumu mu gönderiyorlar ki diye koşarak PTT'ye gittim ki postadan pasaportum ve AP işaretli kağıt çıktı tabii ki. Benden herhangi bir belge talep edilmiyordu.
Bundan sonrası bekleyiş. Her gün en az 50 kez CEAC’a ve konsolosluk sayfasına girip statümde güncelleme olup olmadığına bakmak dışında beklemekten başka yapacak bir şey yoktu. Benden DS-5535 formu istedikleri tarihten tam 2 hafta sonra AP sürecimin tamamlandığını ve pasaportumu konsolosluğa göndermemi talep eden maili aldım. Hızlıca AİS kaydı yapıp postaneye gittim. Aynı gün pasaportu gönderdim. Sonrasında yine her gün 10’larca kez statü kontrolü olan bekleyiş. Konsolosluğun taşınması, 30 Ağustos tatili, labour tatili derken vize basılmış pasaportum ve meşhur kapalı zarflı sağlık raporum 13 Eylül’de elime ulaştı:)
Hem foruma hem de telegram grubuna geç üye olabildim ama o dönemden sonra çok faydalandım. Çok ciddi bir zaman ve efor harcayarak herkese yardım eden @gucarslan Bey’e, tüm forum yöneticilerine, deneyimlerini paylaşan herkese ve telegram üyelerine süreçteki destekleri için teşekkür ederim.
Umarım bu yolculuk herkese şans, mutluluk, sağlık ve huzur getirsin…
Not: Vizenin üzerinde şöyle bir not var: Annotation: 212 (g) (2) (B) clearance rcv'd on 18-Aug-2022. Bu madde aşı ile ilgili bir waiver maddesi. AP Sürecimin bittiğini belirten ve Pasaportumu isteyen maili 19 Ağustos'ta aldım. Bu Unganlardaki Hepatit B aşı hikayemden dolayı AP'ye kalmış olma olasılığını aklıma getiriyor. O nedenle eğer çok kritik bir konu değilse sağlık muayenesinin rutini dışına çıkmamanızı tavsiye edebilirim.