Bu deneyimde, “DV2022 süreci hakkındaki düşüncülerimizi”, “Greencard sonrası evlilik sürecimizi”, “Herhangi bir oturum iznine sahip olmadan, dosya transferimizi Malezya’ya nasıl gerçekleştirdiğimizi”, “DV2022 sürecini hangi kaynaklardan yararlanarak takip ettiğimizi” ve “Malezya’da girmiş olduğumuz sağlık kontrolü ile mülakat deneyimimizi” başlıklar halinde bulacaksınız.
Bu deneyimimi foruma aktarmadan önce, bu detaylı paylaşımda beni motive eden kişinin @gucarslan olduğunu belirtmek isterim. Kendisinin burada ki emeklerinin ve dokunduğu hayatların karşısında kuru kuru teşekkür etmek yerine, bu deneyimimizi foruma yeni gelecek olan arkadaşlara aktarmak, benim için daha anlamlı bir teşekkür niteliği taşımaktadır. Yeşilkartforum ve forumun Telegram gruplarında bu ortak bilince irili, ufaklı katkı sağlayan değerli insanlardan aldığım sayısız bilgi ve deneyim için minnettarım, iyi ki varsınız.
DV2022 Süreci Hakkında ki düşüncelerim
DV tarihinin en farklı senelerinden birisi de kuşkusuz DV2022 olmuştur. Kazanan insanların sürekli kendini sorguladığı, keşkeler ile aylarını geçirdiği, birçoğumuz için tüm umutların hayal kırıklıklarına dönüştüğü bir DV yılı. Sıra numarasının bir önemi olmadığı, DS-260 formunu en erken gönderen 27K sıra numarasına sahip kazananların mülakatını alıp vizesine kavuşurken, sıra numarası 5K içerisinde olan insanların DS-260 formunu geç gönderdiği için mülakat alamadan sürecin sonuna gelinen bir yıl olmuştur. DV2022 yılını daha iyi anlamak isteyen arkadaşlar için, 2022 Mayıs ayı içerisinde, o dönem Telegram grubunda yönetici olan değerli arkadaşım @berke1998 , @tunax, eşim ve benim yer aldığımız abdpost.com editörü Özlem Hanımla yapmış olduğumuz söyleşiyi buraya bırakıyorum.
Greencard Sonrası Evlilik Sürecimiz
DV2022 çekilişinin son başvuru günü olan, 9 Kasım 2020 tarihinde saçma bir fotoğrafçıdan çektirdiğim fotoğrafı kendim editleyerek günün son saatlerinde başvurmuştum. Bu bizim 3. başvurumuzdu. 2021 Mayıs ayında çekilişi kazandığımızı öğrendik. Tabi hızlı bir araştırmalardan sonra daha önce 2018 yılında red yediğimiz B1/B2 vize türü için kısmi olarak yararlanmış olduğum yeşilkartforum’dan tekrar yararlanmaya başladım.
Forumdan aldığımız tavsiyeler üzerine, evlendikten sonra DS-260 forumunu her aile üyesi için doldurulmasının daha sağlıklı olacağını öğrendik ve uzun bir süredir birlikte yaşadığımız kız arkadaşım ile pandemi yüzünden ertelemiş olduğumuz evliliği ani bir şekilde tekrar gündemimize aldık. Tam o dönem de covid-19 kısıtlamaları olduğu için bu Mayıs ayı sonuna kadar en erken bulabildiğimiz tarihte evlendik. Daha sonra pasaport yenileme ve evrak işlerini bekledikten sonra, CN’in yüksek olmasından, biraz da daha dikkatli ve eksiksiz dolduralım, aceleye gelmesin diye DS-260 forumlarımızı 1 Temmuz da submit ettik. Burada büyük bir parantez açmak isterim. Kimsenin ön göremediği bir yıl olacağı henüz bilinmiyordu. DS-260 formunun erken gönderildiğinde talihliye avantaj sağladığı daha önce ki senelerde görülmemiş bir şeydi. Eğer bunu bilseydik 1 dakika bile beklemezdik, DS-260 formunu benim adıma bekar olarak doldurarak mülakat aldıktan sonra kız arkadaşımla evlenerek dosyamı açtırıp gerekli güncellemeleri yaparak eşimi sürece bu şekilde eklemiş olurduk ya da 2. bir seçenek ise evlendikten sonra zaman kaybetmeden ana talihli ben olduğum için medeni durum dışında herhangi bir değişiklik olmadığından dolayı DS-260 formunu evli olarak doldurup submit ederdik daha sonra eşimin soyadı sebebiyle pasaport değişim vb. işlemlerinin tamamlanmasının ardından onun da DS-260 formunu sonradan submit ederdik. Tüm bunların farkına varmak ne yazık ki 1 seneden erken olmadı. O yüzden bu durum hiçbir şekilde öngörülebilir değildi, eğer bizden sonra ki senelerde de bu şekilde devam ederse bu seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Tabi burada şunu da bilmeniz de fayda var, ilerleyen kısımlarda mülakat deneyimimizde göreceksiniz, sizlerden Greencard kazandıktan sonra evlendiğiniz için ilişkinizin öncesini kanıtlamanızı isteyeceklerdir. Eğer gerçek ve kanıtlanabilir bir evliliğiniz varsa içiniz rahat olsun, evliliğiniz ile ilgili herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Oturum İzni Olmadan Dosya Transfer Süreci
Bizi dosya transfer etme kararını aldıran ve bunun için çabalamaya iten birkaç durumdan bahsetmek daha iyi olacaktır. Ankara Büyükelçiği’nin yeni Büyükelçi Jeff Beyin göreve başladığı sıralarda mucizevi bir şekilde planladığı toplu mülakat herkesi umutlandırıp, öylece beklemesine sebep oldu. Daha sonrasında ise yok denecek kadar az EU dosyasına mülakat planlaması, case number’a göre değil de tamamen DS-260 doldurma tarihine göre mülakat planlaması ve daha da önemlisi ise EU ve AS dosyalarına eşit bir şekilde mülakat veriyor olmasıydı. Bu ne demekti? Ben bunu şu şekilde yorumluyordum DV2022 yılında 2526 Türk seçilenin yarısından fazlası Ankara’dan mülakat alamayacak demekti çünkü Ankara gayet güzel bir performansla çalışıyordu ama maalesef EU dosyalarına öncelik vermiyordu yani bize fayda sağlayacak şekilde çalışmıyordu. Onun yerine AS dosyalarına en çok mülakat planlayan postlardan biri oldu. Bu durumda bizim Ankara’dan mülakat alma şansımız yoktu. Biz tüm bu göstergeler sebebiyle 2022 Nisan ayının son gününde Morrison Urena ekibinin açmış olduğu UAO v BIDEN davasına katılan 13 dosyadan biri olduk. Deneyimimizin ilerleyen zamanlarında Curtis ile gerçekleştirmiş olduğum birkaç diyalogdan bahsedeceğim. Davanın bize şöyle bir artısı oldu. Bu bizim sürecimizde bir ‘keşke katılsaydık’ olarak karşımıza çıkmayacaktı ve bu süreci takip etmemizde farklı bir kaynak olarak dava dosyalarında hükümetin sunduğu savunmalarda ki tablolardan ve verilerden yararlardık. Tam bu dönemlerde Ankara AS dosyalarına daha çok mülakat veriyorken, EU dosyalarına daha az mülakat vermeye başladı ve zaman artık giderek azalmıştı. Ankara bütün yıl boyunca göndermiş olduğumuz hiçbir maile cevap vermedi. Otomatik reply bile gelmiyordu.
2022 Mayıs ayının sonlarında dosyamızın transferi için önce birçok vize istemeyen ülkeye, Ankara Büyükelçiliğinin iş yoğunluğundan dolayı dosyamızı transfer etmek istediğimizi içeren mailler atmaya başladık. Mail içeriğine ise çok fazla uzatmadan kısa kısa bilgilerle birkaç mail taslağı oluşturduk. Bunlar şu bilgileri içeriyordu; “kim olduğumuzu”, “hangi bölgeden ve hangi ülkeden kazandığımızı”, “hangi okullardan mezun olduğumuzu”, “ne iş yaptığımızı”, “dosyamızı neden transfer etmek istediğimizi”, “transfer edeceğimiz ülkede ne kadar süre boyunca yasal olarak kalabileceğimizi”, “herhangi bir oturum iznine sahip olmadığımızı”, “Amerika’da bizi bekleyen akrabalarımız olduğunu”, “herhangi bir seyahat kısıtlamamız olmadığını” ve “Green Card’ın bizim için ne kadar önemli olduğunu” içeren maillerdi.
Gidilebilir gördüğümüz bazı ülkelere açık bir şekilde case numaramızı vererek, gidilmesi biraz daha riskli olan ülkelere case numaramızı vermeden mailler gönderdik. Tam bu dönemlerde 2022 Haziran ayının başında Sarajevo’dan mülakat alan birçok arkadaşımız oldu, maalesef biz Bosna Hersek’e transfer maili daha sonradan attığımız için o treni kaçırmış olduk. Bu bize bir mail ile dosya transfer işleminin gerçekleştirilebilir olduğuna inancımız arttı. Yeter ki o Büyükelçinin boş slotu olsun ve mülakat planlamak istesin. Bizim için bir yıldır Ankara’nın yapmadığını başka konsolosluklar yapabilirdi. Bu durum bizim dosyamız için Ankara’yı unutup, başka ülkelere yönelmemiz gerektiğinin kanıtıydı. Haziran ayı boyunca vize isteyen ya da istemeyen 40’ın üzerinde Büyükelçiliğe transfer maili göndermiştik. Bunları nasıl seçtik ve neye göre belirledik?
Öncelikle https://savediversityvisa.org/ bizim için kutsal bir kaynaktı. Adamlar nasıl yapmışsa helal olsun diyorum hala da şükranlarımı sunarım. Güncel bir şekilde tüm konsoloslukların verilerini görebiliyorduk. Hangi case numarasına ne kadar mülakat vermiş, düzenli mi ilerliyor yoksa rastgele mi, o ülkeden kaç kişi seçilmiş ve kaç dosyaya mülakat verilmiş, geçmiş senelerde nasıl performans göstermişler vb. gibi saymakla bitmeyecek bilgilerden faydalandık. Bir diğer yandan travel.state.gov’dan “List of Us Embassy” bölümünden bütün Büyükelçiliklerin göçmen birimlerinin mail adreslerine ulaşabiliyorduk. Bu iki değerli kaynak bize çok faydası oldu.
Mail gönderdiğimiz Büyükelçiliklerin büyük bir kısmından hızlı bir şekilde olumsuz yanıt alırken, bazıları oturum izni ya da vatandaşlık istediği için ret ediyordu, bazıları ise şu an müsait değiliz gibi cevaplar veriyordu. En önemli dikkatimi çeken ise birkaç Büyükelçilik fiziksel olarak burada bulunan adayların dosyalarını işlemekte herhangi bir sorunları olmadıklarını belirtiyorlardı. Yani bu şu anlama geliyordu oraya gidip tüm işlem sürecimiz boyunca kalabileceğimi kanıtlarsam dosyamızı kabul edeceklerdi demek oluyordu. Bu durumda ben de hızlı bir plan yaparak, Temmuz ayı içerisinde sırasıyla önce Gürcistan (Tiflis) ardından Kuveyt ve son olarak Malezya’ya (Kuala Lumpur) seyahat ettim. Gürcistan’dan herhangi bir olumlu mail bile almamıştım ama hem kimlikle giriş çıkış rahat olduğu için hem de uçak biletleri ucuz olduğu için şansımı denemek istedim. Gürcistan, Tiflis Büyükelçiliği hiçbir mailimize cevap vermiyordu. Ancak onlarda şöyle bir durumla karşılaştım. Travels.docs uzantılı mail adresinden bana” cgi.fedaral” portalından Gürcistan adına bir hesap oluşturuldu. Ben de hesaba giriş yapıp tüm dv bilgilerimi ve pasaport bilgilerimi girmiştim. Orada mülakat için gün seçebilme bölümü vardı. Ancak hiçbir şekilde uygun mülakat tarihi bulunmuyordu. Derken Temmuz ayının ilk haftasının sonunda bir gece yine kontrol ederken, Eylül ayı için boş slotları olduğunu gördüm, hemen 1 Eylül için randevu oluşturdum. Tam o dönemde bayram tatili geldiği için hızlı bir şekilde Gürcistan’a giderek, ülkede olduğumu giriş belgeleriyle birlikte mail atarak, kendilerine mülakat oluşturduğumu da belirterek, kibar bir şekilde sağlık randevusu için ne yapmam gerekiyor diye sordum. Tabii teoride her şey tamamdı ama sonra Gürcistan ilk defa mailime cevap vererek, dosya transfer isteğinizi kabul edemiyoruz, almış olduğunuz mülakatınızı iptal ettik ve lütfen bir daha o portaldan mülakat oluşturmayın dediler. Gürcistan dosyası bu şekilde bizim için kapanmıştı. Daha sonra Temmuz ayında Kuveyt’e giriş yaptım. Kuveyt Türk bordo pasaport sahiplerinden vize istemektedir. E-vize olarak alınabilmektedir. Ancak sınırda sizlerden dönüş bileti isteyerek, ülkeye giriş için kendileri farklı bir belge vermekteler. Sizin aldığınız e-vize giriş için tek başına yeterli olmamaktadır. Kuveyt’in Gürcistan’dan farkı ise fiziksel olarak burada bulunan adayların dosyalarını işlemekte bir sorunları olmadığını söylemeleriydi. Ülkeye girer girmez pasaport damgası ve giriş belgelerim ile birlikte transfer talebinde bulundum. Ertesi gün Türkiye’ye geri döndüm onlar bayram tatili ile kendi tatillerini birleştirdikleri için bir hafta sonra dönüş yaptılar. Dosya transferini kendilerinin yapamadığını benim KCC’den talep etmem gerektiğini söylediler. KCC ise tüm maillerimize aynı kalıp yanıtı vermekteydi. “Dosyanız bir mülakat planlamasına hazır”, “KCC dosyanızda herhangi bir değişiklik yapamaz” ve “bir değişiklik yapmak istiyorsanız bunu mülakata gireceğiniz Büyükelçiliğinize bildirin” şeklindeydi. Kuveyt’e dosyamızın KCC tarafından işlendiği için sizlerin KCC’den istemeniz gerektiğini söylesek de yine bize aynı şekilde KCC’den isteyin cevabını verdiler. Ben de Ankara’dan rica ettim, her yolu deniyordum. Ankara hiç alışık olmadığımız bir şekilde ilk defa bir mailimize cevap verdi ve dosyanızı Kuveyt’in KCC’den talep etmesi yeterlidir dediler. Bu mail cevabını da Kuveyt’e gönderdim ve yine kabul etmediler ve böylece Kuveyt defterini de kapattık.
Forumdan başka bir talihli Malezya’ya gitmeyi düşündüğünü paylaşmıştı. Bunu biliyordum ve Temmuz ayının sonlarına doğru UAO v BIDEN davasında hükümet 200 den fazla bir savunma sundu. Bu verilerin benim Malezya’ya gelmem konusunda çok büyük bir etkisi oldu. Bu verilerde hükümet bütün Büyükelçiliklerin göçmen vizesi backloglarını yayınlanmıştı, Ankara da bekleyen 1500 den fazla dv dosyası varken Malezya’da bekleyen dosya sırası yoktu. Temmuz ayının sonunda Malezya’dan fiziksel olarak burada bulunursanız dosyanızı kabul ederiz mailini aldık ve hemen Malezya’ya uçak bileti araştırmaya başladım. Elimizi çabuk tutmalıydık, çünkü eylül ayı için son mülakatlarını planlayacaklarını biliyorduk. En erken en uygun tarihte TSİ, 31 Temmuz sabah saatlerinde İstanbul çıkışlı, Malezya saati ile 2 Ağustos sabahı Malezya’ya inen İstanbul – Yeni Delhi aktarmalı bir uçuş buldum. Hızlı bir araştırma sonrası Hindistan’dan Transit vize almam gerektiğini öğrendim ve Hindistan’dan transit vize alabilmek için Hindistan Ankara Büyükelçiliğine durumumun aciliyetini anlatan mailler atarak telefonla defalarca aradım ve en hızlı vizeyi ne zaman alabileceğimi sordum aynı gün içerisinde sabah erkenden gelirsem akşam vize basılı halde pasaportunuzu alırsınız dediler. Öyle de oldu 29 Temmuz Cuma günü istedikleri tüm evraklarla Ankara Hindistan Büyükelçiliğine gittim, Transit Vize için bile bildiğinizin mülakata girerek akşam pasaportumu teslim aldım. Oradan İstanbul’a geçerek Malezya yolculuğuma tek başına başladım. Asıl talihli ben olduğum için transfer işlemlerini benim tamamlayıp eşimin daha sonra eşlik etmesinin yeterli olduğunu biliyorduk. Burada transfer kabulleri için bir detay belirtmek isterim, bir gün dosya kabul etmeyen bir Büyükelçilik başka bir zaman müsait olduklarında dosyanızı kabul edebilirler. Aralıklarla mail isteği atıp sormak faydanıza olacaktır.
02 Ağustos sabahı Malezya’ya giriş yaptım daha önceden hazır olan mail kalıbına Malezya’ya giriş damgasını ekleyerek Kuala Lumpur Büyükelçiliğinden transfer talebinde bulundum. Kendileri 4 Ağustosta dosyamızı KCC’den istediklerini belirttiler, tabi biz de bu sefer olacağını düşünmüştük. Ancak gergin bir hafta bizi bekliyordu. Bizden sonra Malezya’ya giriş yapan kişilerin transfer isteklerini kabul etmediklerini içeren mailler atmaya başladılar. Yanı sıra şu önemli detayı da belirtiyorlardı, KCC Kuala Lumpur Büyükelçiliğinin Eylül ayı tüm mülakatlarını planladı. Bu durumda bize mülakat planlamadan Eylül ayını kapattıklarını düşündük. Yani bu durum DV2022 sürecinin sonu demek oluyordu. Tam bu sırada değerli @gucarslan aldığım tavsiye üzerine Curtis’e mail attım, kendisinden dosyamız için Kuala Lumpur’a mail atmasını istedik, sonuçta onun bir davasında bulunuyorduk. Ne yazık ki kendisi bana saçma birkaç mail ile cevap verdi. “Dosya transferini sadece acil durumlarda olan ülkeler yapabilir”, “Kuala Lumpur DV2022 sürecini bitirdi”, “Siz dosyanızı taşımış olabilirsin ancak mülakat alamayacaksın” gibi. O gün benim için gözüme uyku girmeden geçen bir gün olmuştu. İçinde bulunduğum ruh halini tahmin edebilirsiniz. Derken aynı gün çok enteresan bir gelişme yaşandı. 14 Haziranda mail attığımız Uruguay (Montevideo) 30 Ağustosta (doğum günüm) bize mülakat planladıklarını, eğer dosyamıza herhangi bir mülakat planlanmadıysa, case numaramızı kendilerine paylaşmamızı istediler. Onlara case bilgilerimizi dahi vermemiştik. O isteği yaptığımız dönemlerde ise kendileri tarafından olumsuz cevap almıştık. Ufak bir şok halinden sonra eşimle oturup düşünerek çok hızlı bir karar ile Kuala Lumpur’un akıbeti belirsiz olduğundan Uruguay’a hemen case numaralarımızı vererek dönüş sağladık. Ortada bir kesinlik vardı tarih vermişlerdi bir kere. Ben dünyanın en doğusunda bir ülkeden dünyanın en batısında bir kıtaya seyahat etmek için gözü karartmıştım. Kendileri de mesai saatlerinde hemen dönüş yapıp teşekkür edip dosyamız için çalışmaya başladıklarını belirttiler. Birkaç gün içerisinde 10 Ağustosta case’imiz in transit oldu. Birkaç saat mülakat nereden geldi diye https://dvprogram.state.gov/ sayfamızın güncellenmesini bekledik. Belirsizlikten mülakat aldığımıza sevinemiyorduk bile. Derken Kuala Lumpur’dan 15 Eylül için mülakat aldığımızı gördük. Bu sefer bir panik hali sardı bizi acaba dosyamızı Uruguay’a gönderecekler mi diye. Hemen kendilerine mail atarak dosyamızın Kuala Lumpur’da kalmasını rica ettik. Sağ olsunlar kendileri maillerimizi görmeden dosyanızı Uruguay Büyükelçiliği istiyor gönderelim mi diye sordular. Biz de hali hazırda burada Malezya’da olduğumu ve dosyamızın burada kalmasını talep ettik, artık mülakat aldığımızın farkına varıp bir an önce eşimin Malezya’ya gelişini planladık. Mülakatımızı öğrendiğimiz ertesi gün Kuala Lumpur Büyükelçiliğinin anlaşmalı olduğu “Qualitas” kliniği ile mailleştik ve 26 Ağustos için sağlık randevumuzu oluşturduk.
26 Ağustos 2022 08.00 – Sağlık Muayenesi
Sağlık randevusu aldığımızda bize detaylı olarak kliniğe gelmeden getirmemiz gereken belgeleri içeren bir mail aldık.
- Orijinal Pasaport
- Eğer varsa aşı karnemiz
- Amerika’da ki adresimiz
- Malezya’da ki adresimiz
- Kişi başı RM 1000 - 1300 ya da Kredi kartı
- 4 Adet 5cm x 5cm fotoğraf
Sabah saat 07.40 civarı eşimle beraber, sağlık kuruluşunun girişinde beklemeye başladık bizden başka kimse yoktu. Klinik bir rezidansın altında tek katlı, eski ve mütevazı bir klinikti. İçeride çalışanlar yeni gelmişti biz de mesainin başlamasını bekledik. İçeri girdikten sonra danışmada bize bir belge verildi ve doldurmamız istendi. Case ve kişisel bilgilerimiz, Türkiye’de ki ikametgâh adreslerimizi içeren bir form doldurduk. Daha sonra tüm sağlık geçmişimizle ilgili soruların yer aldığı yes/no içerikli ayrı bir form daha doldurduk ve ikisini de danışmana teslim ettik. Biraz bekledikten sonra içeri de ayrı bir odaya davet edildik. Burada sırasıyla kilo ve boylarımız ölçüldü. Daha sonra görme testi için harfler okutuldu ve bu sefer direkt doktor hanımın odasına yönlendirildik. Doktor Hanım çok genç, kibar biriydi eşimle bizi aynı anda muayene etmeye başlamadan önce tüm sağlık prosedürlerini tek tek anlattı. X-ray konusunda bizi defalarca uyardı. Size 2 aşıyı şimdi yapacağım ve bundan sonra ciğer grafisi için X-ray çektirmeniz gerekecek, eğer ciğerleriniz de herhangi bir leke çıkarsa, Tüberküloz (TB) olsun olmasın balgam testi yapmak zorundayız dedi. Bu onların elinde olmayan bir prosedür olduğunu, eğer en ufak bir leke varsa 8 hafta süreceğini ve sürecimizin buna yetişmeyeceğini anlamamızı istedi. Bu sebepten sürecini sonlandıran birkaç talihli olduğunu anlattı. Her ne kadar prosedürün böyle olduğunu biliyor olsakta ister istemez gerilmemize sebep oldu, özellikle buralara kadar gelmişken. Doktor Hanım bütün bilgilendirmelerden sonra muayeneye geçti, eşimi yanında ki sandalyeye, beni de karşısında ki sandalyeye oturttu. Sırasıyla, göz, kulak, işitme ve görme testi yaptı. Daha sonra tansiyon ve nabız ölçümümüzü gerçekleştirdi. Psikolojik ve sağlık geçmişimiz ile ilgili sorular sordu. Biz aşı karnemizi kanıtlayamadığımız için tüm aşıları hiç uğraşmadan tekrar olmak istedik. Sadece eşim daha önce septum deviasyon ameliyatı olmuştu onun için e devletten bir belge aldık ve tarihlerini kendisine belirttik. Yara izimiz olup olmadığını sordu, biz de yara izimiz yok ama dövmelerimiz var dedik. Dövme ile ilgili hiçbir sorun yok merak etmeyin dedi. Daha sonra kendisi bizzat kanlarımızı aldı ve hiç soyunmadan ya da önlük giymeden sırayla önce eşimi, sonra beni sedyeye yatırarak ciğerlerimizi dinledi ve fiziksel muayenemizi tamamladı. Sırada aşı kısmına geçtik, toplam 4 adet aşı yapacağını söyledi.
• Hepatit B
• Tdap
• MMR
• Chickhen Pox,
İkimize de Hepatit B ve Tdap aşılarını bir sağ ve bir sol kolumuza yaptı, geri kalan 2 aşı için 02.09.2022 tarihinde tekrar kliniğe gelip tamamlamamızı istedi. Ama vizelerimiz için sağlık raporumuzun başlangıç tarihini ilk aşıları vurduğu günü kabul edeceklerini belirtti. Burada ki işlemimiz bittiğinde saat 09.30 olmuştu, bizi x-ray için yaklaşık 5km uzakta kendilerine ait olan başka bir kliniğe yönlendirdiler. Doktor hanım orada X-ray çekildikten 10-15 dakika sonra bize bir sorun olup olmadığını söyleyeceklerini belirtti. Hiç beklemeden x-ray için yola koyulduk. X-raylerimizi çektirdik, hiçbir sorun olmadığını öğrendikten sonra klinikten ayrıldık. 02.09.2022 tarihinde kliniğe tekrar gittik, kalan aşılarımızı tamamladık ve kapalı zarfları onlardan teslim aldık. Sağlık muayenesi için toplam 1500 RM (340 USD), iki kişi için ödeme yaptık.
15.09.2022 09.00 - Mülakat Deneyimi
Malezya dosya işleme konusunda daha önce alışmış olduğumuz Ankara Büyükelçiliğinden biraz farklı bir yol izlemektedir. Mülakat aldıktan sonra bir dizi soruların sorulduğu bir mail ile evraklarınızı önceden taratarak kendilerine cevap olarak iletmeniz gerekmektedir. Bu sorular şu şekildedir;
• Başvuru sahibi hala Malezya’da mı? Evet ya da Hayır.
• Başvuru sahibinin Malezya’ya giriş tarihi nedir?
• Başvuru sahibi eğer İngilizce bilmiyorsa çevirmen getirmelidir.
• Daha önce 6 aydan fazla kaldığınız ülkeleri belirtin
• Sağlık kontrolünüzün tarihini belirtin.
• Ana talihlinin daha önce ki evliliği var mıdır?
Bu soruların dışında sizlerden tek bir Pdf halinde istenilen evrakları göndermeniz gerekmektedir. İstedikleri evrak listesi ise şu şekildedir;
• Pasaportlarınızın biyometrik sayfaları
• DS-260 Confirmation Page
• Eğer evli ise evlilik cüzdanı
• Varsa önce ki evliliklerine ait boşanma ya da ölüm belgeleri
• İngilizceye tercüme edilmiş Evlilik Cüzdanı
• Doğum belgeleri / Vukuatlı Nüfus kayıt örneği
• Adli sicil kaydı daha önce 6 aydan fazla yaşanılmış tüm ülkelerden alınan
• Sağlık Raporu hazırsa eğer açmadan mülakata getirmenizi istemekteler.
• Eğitim kanıtları, sahip olduğunuz tüm diplomalar ve transkriptler.
• Geçmişte çalışmış olduğunuz tüm iş yerlerinden ve güncel olarak çalıştığınız iş yerinden çalıştığınıza dair kanıtları sizden istemektedir.
Biz bütün evrakları büyük bir titizlikle hazırladık, zaten çoğunu e-devletten çıktı olarak aldık, ancak İngilizce olarak e devletten aldığımız belgelerde bazı kelimeler Türkçe olduğu için, hiç riske atmadık direkt Türkçe alarak, Malezya’da bulunan Malezya Türk Büyükelçiliği onaylı bir yeminli tercümana çevirttik ve Malezya Türk Büyükelçiliğinde de apostil ettirdik. Buna gerek olmadığını biliyorduk, ancak riske atmamak ve belgenin güvenirliğini arttırmak amacıyla böyle bir yol izledik. Daha önce Malezya’da yaşayan ve mülakat alan bir arkadaşımız @guybrush bu şekilde yaparak evraklarından kabul almıştı, biz de aynı yolu izledik. Kendisine de selamlarımı iletiyorum, fazlasıyla yardımcı oldu, eksik olmasın.
Daha önce mülakata giren birçok kişi Kuala Lumpur konsoloslarının tarihleri önemsediğini ve lise üniversite mezuniyet ve işe başlama tarihlerine çalışmamız gerektiğini öğrendik. Bizler de öyle yaptık. İyi ki de öyle yapmışız.
Mülakatımız için yaklaşık bir saat önce Kuala Lumpur Büyükelçiliğinin yanında bulunan “Bray Bakery” adlı bir kafede oturduk. Mülakat saatimizden 20 dakika önce konsolosluğun girişine gittik. Kapıda ki güvenlik bizden mülakat mektubumuzu ve oraya bırakmamız gereken kimlik kartlarımızı istedi. Biz de pasaportlarımız dışında yanımıza T.C kimlik kartlarımızı almıştık ve onları güvenliğe bıraktık. Yanımızda telefon, cüzdan, çanta vb. gibi kişisel eşyalarımız yoktu ama olsa bile güvenliğe bırakabilme seçeneğimiz olduğunu fark ettik. Mülakat mektubumuza “B” stampi bastıktan sonra bizi içeri yönlendirdiler.
İçeride 1.step bölmesi vardı, bir yetkili bizi karşıladı bir sıra numarası verdi ve evrakları önce ana talihli için ve ardından eş için ayrı bir şekilde verdikleri listeye göre sıralamamızı istediler. Başka bir odaya yönlendirildik ve evraklarımızı sıralı bir hale getirdik. Daha sonra sıra numaramız yandı, bir hanımefendi daha önce mail ile istedikleri evrakların orijinal hallerini ve diplomaların orijinal hallerini tek tek aldı. Farklı olarak bir tek anlaşmalı oldukları kargo şirketi olan “Aramex” isimli şirketin internet sitesinden pasaportlarımızı teslim almak için oluşturduğumuz barkodlu çıktıyı istedi. Hepsini ekranından eşleştirerek, damgaladı ve önünde ki listeden kutucuklara tik attı ve ardından parmak izlerimizi aldı. Daha sonra bizi ödeme yapmak için yönlendirdi, içerisi çok büyük olmayan bir alandı ve gürültülüydü. Ödememizi bir beyefendiye 660 USD nakit olarak yaptık ve iki tane makbuz verildi. Daha sonra diğer odada beklememiz istendi. Ödememizi yaptıktan sonra yaklaşık bir buçuk saat bekledik ve sonunda tekrar numaramızı ekranda gördük ve 6 numaralı gişede gözlüklü, bize göre sempatik bir beyefendi ile mülakatımıza başladık. Selamlaşma faslı geçtikten sonra göz teması eşliğinde isimlerimizi sordu, ardından yemin ettirdi ve bu yeminin bir parçası olarak sağ el 4 parmağımızın tekrar izini aldı. Tüm süreç İngilizce olarak gerçekleşti.
Mülakat soruları şu şekildeydi,
• Lise mezuniyet tarihiniz ne zaman?
• Üniversite ve Yüksek Lisansta hangi bölümü okudun?
• En sevdiğin Yüksek Lisans dersi hangisiydi?
• Greencard çekilişine ne zaman başvurdun?
• Kaçıncı başvuruda kazandın?
• Eşinle nasıl tanıştınız?
• İlişki başlangıç tarihiniz ne zaman?
• Ne zaman evlendiniz?
• Neden daha önce evlenmediniz?
• Daha önce başka bir evlilik yaptınız mı?
• Çocuğunuz var mı?
• 6 aydan fazla bir ülkede yaşadınız mı?
• U.S. vizesine sahip bir pasaportunuz var mı?
• Daha önce B1/B2 vizesine başvurunuz reddedilmiş doğru mu?
Hazırladığımız ilişki kanıt dosyasına bakarak birkaç fotoğraf hakkında daha sorular sordu. Soruların hemen hemen hepsi bana soruldu diyebilirim. Evlilik ile ilgili soruları eşimle birlikte cevapladık. Soruların hepsine olduğu gibi tüm gerçekliği ile eksiksiz bir şekilde cevap verdik. Bütün sorulara cevap verirken Konsolos Beyefendi ile göz temasını hiç kesmedim kendisi de bizimle ilgili değerlendirmeleri bilgisayara işledi. Derken beklenen o cümleyi bize söyledi, “Tebrikler! Tüm sorulara doğru bir şekilde yanıt verdiniz.” “Ödeme yaptığınıza dair verilen makbuzu verir misiniz?” dedi ve makbuzun birini kendisine aldı diğerine ise paraf attı ve pasaport teslim sürecini anlatan bir mektup ile birlikte geri verdi. Mülakatımız burada son bulmuş oldu. Ancak bana daha önce verilmiş bir kararı açıklıyor gibi gelmedi. Orada o anda karar verdiği hissini mülakat sonuna kadar yaşadık. Pasaportlarımızı henüz teslim almadık, mülakatımızın ertesi günü Malezya’da resmi tatildi ve üstüne hafta sonu araya girdi. Dosyamız 21 Eylül 2022 sabahı “Issued” olduk birazdan gidip pasaportlarımızı teslim alacağız. Bizim vize alma serüvenimiz gelgitler ile dolu ancak güzel sonuçlanmış oldu. Şunun da farkındayız ki asıl mücadelemiz şimdi başlıyor.