UNGANLAR SÜRECİ
Kızımla beraber çıktığım Greencard yolunda 21 Şubattaki mülakat randevusu için 16 Şubatta Unganlardaydık. Girişte DS260 konfirmasyon sayfası çıktısı, pasaport ve covid aşı belgesi verdik sonra orada fotoğrafımızı çektiler. E-devletten aşı kartı olup olmadığını sordular. Bizde yoktu vermedik.
Not: Randevu aldıktan sonra gelen emaillerde, gelirken neler getirileceği bildiriliyor.
Ve beklemeye başladık. Salonda çok İran vatandaşı vardı.
Sıramız gelince Düzen Laboratuvarına gitmemiz söylendi. 58 ve 20 olan yaşlarımıza göre benden sadece göğüs röntgeni, kızımdan da göğüs röntgeni, kan ve idrar testleri istendi. Testler ve röntgen çekimi Unganların bir alt ve bir üst katlarında bulunan Düzen Laboratuvarlarında yapılıyor.
Not: Testler için açlık gerekmiyor ve kimden ne isteneceği yaşa göre belirleniyormuş. Gerekli bilgi için şuraya bakın: https://www.doctorun.com/tr/testler-ve-gogus-rontgeni
Muayeneye gelecek olursak, orada çok bekledik, sanırım öğle arasına denk geldik. Benim muayene çok sığ oldu, tansiyon ölçtü, sırtımı dinledi, Bazı hastalıklar saydı, bunlarla ilgili sorunum olup olamadığını sordu. Ne zaman yaptığını anlamadığım bir adet aşı yaptı. Muayene kısmını bana 1 adet, kızıma ise 2 adet aşı yapılarak geçtik.
11:00 da girdiğimiz klinikten 14:30 da çıktık.
Ertesi gün 11:30 civarlarında rapor zarflarını teslim aldık.
Buradaki harcamalarımız toplamda 830 $ (Düzen Laboratuvarında 150 $ ve Unganlarda 680 $) olarak gerçekleşti. Ödemeler TL veya $ olarak yapılabiliyor.
VİZE MÜLAKATI SÜRECİ
Vize mülakatı için 21 Şubatta, 08:45 teki randevu için 08:30 da konsolosluğun önündeydik, ama o sırada 08:15 leri içeri alıyorlardı. Bir süre bekledikten içeri girdik. Konsolosluğa girişte neler yasak şuradan bakabilirsiniz:
İlk önce Vize ücreti için biraz bekledik. Ödemeyi iki defa 330 $ olarak kredi kartı ile yaptık. Çekim esnasında bir sıkıntı olmadı.
NOT: Nakit yada kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Banka hesap kartları olmuyor. Kredi kartlarının yurtdışı harcamalarına açık olması gerekiyor. Her ihtimale karşı nakit ödeyecekmiş gibi gidin (çekim esnasında bir sorun olursa diye), ödeme için tam para götürün, bozuk para sıkıntı oluyormuş.
Sonra belge teslim kısmına geçtik. Bu kısımda sıramız gelince bizden istenen belgeleri tek tek sıra ile verdik. Daha önce yaşananlar bizimde başımıza geldi ve belgeleri düzeltirken çok ses çıkıyor diye uyarıldık. Bankolara nasıl bir mikrofon sistemi koydularsa artık. Mülakatı da Türkçe istedik. Yalnız burada çok kaldık, kızımın yaşına takıldılar biraz, yan bankodan yardım alındı, bir hareketlilik oldu. (Kızımın 21. yaşının tamamlanmasına 4 ay bulunmakta.)
Verdiğimiz belgeler,
NOT: Mülakattan bir hafta önce email ile istedikleri belgeleri ve talimatları gönderdiler.
İkimiz için ortak olarak;
--- Pasaportlar,
--- Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi (e-devletten ingilizcesini çıkartabilirsiniz),
--- Vukuatlı nüfus kayıt örneği (e-devletten Aile Kayıt Örneği olarak çıkarttım.),
--- 2 adet fotoğraf,
--- Ödemesini yaptığımız vize ücretlerinin makbuzu,
Asıl başvuru sahibi olarak da;
--- Son bitirilen okulun diploması ve fotokopisi (Ben her ihtimale karşı hem lise hem de üniversite diplomasını götürmüştüm),
--- Askerlik durum belgesi (e-devletten alabilirsiniz),
--- Boşanma kararı orijinali ve yeminli tercümesi,
--- Banka hesap dökümleri (iki bankadan belge vardı, ben ayrıca toplam para miktarının tablosunu ayrıca bir kâğıda çıkarttım Excel ile – toplamda 27.000 $ kadardı)
--- Amerika adresi.
NOT: DS260 formunu doldururken pasaportlarımız yoktu ve Amerika adresimiz belli değildi. Belge teslimi sırasında bunları verebilirsiniz.
AIS kaydını istemediğini sonradan fark ettim, bunlar nasıl olsa AP ye kalır, o zaman tekrar güncelleyecekler nasıl olsa mı dediler, nedir, bilmiyorum.
En son artık mülakat kısmına geçtik ve beklemeye başladık. Mülakata eşinden boşanmış 58 yaşında bir baba ve 20 yaşındaki kızı olarak katılıyorduk. Bu kısımda iki banko çalışıyordu, bir tanesi bize bakıyordu, diğeri de hep İranlılara baktı.
Mülakatı biri görevli ve biri tercüman iki sempatik hanımla yapacaktık. Ve mülakat başladı. Yemin ve parmak izi faslından sonra sorular gelmeye başladı.
--- En son hangi okulu bitirdin?
Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü
--- Bölüm 4 yıllık değil mi?
Evet
--- Amerika’da nereye gideceksiniz?
Jacksonville, Florida
--- Orada tanıdığınız biri var mı?
Evet, kuzenim ailesi ile beraber orada yaşıyor, bir süre onlarda kalacağız.
--- Tekrar evlendiniz mi?
Hayır
--- Siz evlendiniz mi hiç? (Kızıma sordu)
Hayır
--- Amerika’ya gidince ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Kendi mesleğimi yapmak istiyorum, ancak ilk zamanlar hizmet sektöründe çalışırım.
--- Mali kaynağınız ne kadar?
Toplam iki bankada 27.000 $ kadar.
Bu arada görüşme sırasında devamlı bilgisayarda bir yerlere bakıp duruyordu görevli hanım. En son eline pasaportları aldı ve uzunca bir konuşma yaptı. Tamam dedim içimden bir sorun var, sonra tercüman hanım “biraz daha inceleme yapılması gerektiğini, email ile bir form yollanacağını, bu formu doldurup onlara hızlı bir şekilde onlara göndermem gerektiğini, incelemeye göre tekrar başka belge ya da pasaportların isteneceğini” söyledi. Pasaportlarla beraber yalnızca “idari işlemler” kısmının işaretli olduğu sarı kâğıdı bize verdi ve mülakat sona erdi.
AP’ye kalarak hüzünlü bir şekilde akşam saatlerinde Ankara’dan ayrıldık.
Eve gelince gündüz gelen maildeki DS5535 formunu doldurdum, DS260 formunda bulunan ev adresleri ve işyeri bilgilerini “This information is on my DS260 form” diyerek geçtim, diğer yerlerde bazı eklemeler yaptım. Ertesi gün öğlen, bir gün önce gelen emailde verilen email adresine formu gönderdim. Ardından Ds5535 formunuzu aldık, haberiniz olsun, ayrıca ne zaman sonuçlanır bilemiyoruz mealinde otomatik geri dönüş emali geldi. Beklemeye başladık, bakalım ne zaman sonuçlanacak.
Umarım mutlu bir sonla sonuçlanır.
Bu DV sürecinde çok soru sormasam da çok yararlandığım ve süreç bitene kadar çok yararlanacağım https://yesilkartforum.com sitesine, değerli bilgi ve tecrübelerini bizden esirgemeyen başta @gucarslan Beye ve diğer yöneticilere, ayrıca foruma katkı sağlayan tüm forum üyelerine teşekkür ediyorum. Süreçleri sonuçlanmış herkese yeni hayatlarında başarılar diliyorum. Süreçleri hala devam herkese bol şans diliyorum, zira çok ihtiyacımız olacak.
Biraz uzun oldu ama affınıza sığınıyorum. Aslında daha uzundu, kırpa kırpa bu kadar oldu.
Herkese güzel günler diliyorum.