@berkan-duru rica ederim , umarım işinize yarar. Evliliğinizi yaptığınızda da yazarsanız hem mutluğunuzu paylaşmış oluruz, hem de süreci nasıl işlettiğiniz konusunda katkınız olur
Posts made by elif_k
-
RE: ABD Yolunda Evlilik
-
RE: ABD Yolunda Evlilik
Merhaba @Berkan-Duru. Aslında konunun Türkiye’deki iddet müddetine ilişkin yasal süreci hakkında bilgi vermek için yazmıştım ,bir önceki cevabımda bekarlık belgesi vs bu konuları bilmediğimi belirtmiştim ancak diğer sorularınızı da görünce biraz araştırma yaptım
Umarım bu bilgiler yeterince doğrudur ve işinize yarar . belki konu hakkında tecrübesi olan başka arkadaşlar da tecrübelerini paylaşırlarsa bir hata varsa düzeltilmiş oluruz.
Evet anladığım kadarı ile konsolosluktaki bu belge ile evlilik ehliyet belgesi aynı. Nişanlınız bu belgeyi Türkiye’de konsolosluktan veya apostille damgalı olarak Amerikadan da alabilir ama konsolosluklardaki randevu durumu nasıldır , hemen randevu alabilir mi bunu öğrenmenizde fayda var. Belki Amerika’dan alması, Türkiye’de konsolosluktan almasından çok daha kolay olabilir.
Nişanlınız , Amerikada ki boşanma kararının aslını yanında getirmeli ayrıca karara apostille şerhi yaptırabilirse burada sorun yaşamazsınız.
Türkiye’de ki evliliğiniz için sizin ikametinizin bulunduğu evlendirme dairesine nişanlınız ile birlikte başvurunuzu yapacaksınız.
Yabancı uyruklu nişanlınızdan istenecek belgeler ;
Kimlik/ pasaport : En az 6 ay geçerlilik süresi olan geçerli bir pasaportu olmalı ve nikah gününde hala geçerli süresi olmalıdır. Pasaportun Türkiye’de noter tasdikli Türkçe tercümesi yapılacak.( pasaportu kimlik yerine geçecek )
Vize: Türkiye’ye giriş hakkı veren vizesi (Vize süresi buradayken dolar ise ikametgah tezkeresi/ikametgah izin belgesi gerekiyor.)
Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraflar , başvurunuzda evlendirme dairesi kaç tane istediğini söyleyecektir.
Sağlık Raporu: Siz kendinizin bağlı olduğu aile hekiminizden sağlık raporunuzu alırken nişanlınız için de aile hekiminizden rapor isteyin. Nişanlınızın burada ikameti olmadığı için bağlı olduğu bir aile hekimi olmadığından aile hekiminiz ona sağlık raporu veremeyebilir . Ama bu sorun değil çünkü devlet hastanesinden evlilik için sağlık raporu alabilir. Özel hastaneden rapor alırsanız bu raporun aile hekimi tarafından onaylanması gerekir.
Evlenme Ehliyet Belgesi: Yabancı uyruklu kişilerin yaş, medeni durum gibi evlenmelerine engel bir durumlarının olup olmadığını kanıtlamaya yarayan belgedir. Hem doğum belgesi hem bekarlık belgesi alan kişilerin, ayrıca evlenme ehliyet belgesi almasına gerek yok. Yabancı uyruklu kişinin, bu belgeyi kendi ülkesinden ve ülkenin Türkiye’deki resmi konsolosluklarından temin etmesi mümkün.(ABD ‘den alırsa apostille damgalı olmalı)
Bekarlık Belgesi: nişanlınızın kimlik bilgilerinin yer aldığı , evlenmeye engel bir durumu olmadığını ,kendi ülkesinde evli olmadığına dair, yine kendi ülkesinin yetkili makamlarından alabileceği belge. Evlenme ehliyet belgesi alanların bu belgeyi temin etmesine gerek yok. Nişanlınız Amerika’dan bağlı bulunduğu eyaletten bekarlık belgesi alıp buna apostille şerhini yaptırırsa Türkiye’de kullanabilir. ( Amerika’dan alacağı her belgeyi Türkiye’de resmî makamlar önünde kullanabilmesi için mutlaka apostille şerhinin yapılması gerekiyor.)
ABD’de Nüfusa ilişkin bekarlık ve doğum belgeleri temin edebileceği ve bu belgelere apostil şerhi alabileceği ofislerin listesi https://tr.usembassy.gov/tr/u-s-citizen-services-tr/noterlik-hizmeti/ linkteki başlıklar altında var. Buraya bir bakabilirsiniz ben yine linklerini de aşağıya yapıştırıyorum.
Nişanlınız kendi eyaletindeki ofislerle irtibata geçerek Bilgi alabilir ( mesela bence apostille işlemi yapan ofisi arayarak , kendilerinden apostille şerhi yapılmış halde bekarlık ve doğum belgesini alıp alamayacağını sorabilir , eğer sadece alınmış belgeye apostille mührü yapıyorlarsa ,ilgili ofisten önce bekarlık ve doğum belgelerini alır sonra apostille ofislerine götürerek apostille damgası vurdurur veya bu belgeleri Türk konsolosluğu yakınsa oraya götürerek onaylatabilir )ABD eyaletlerinde apostil şerh işlemi yapan ofisler için; https://www.hcch.net/index.cfm?oldlang=en&act=authorities.details&aid=353
Bekarlık ve doğum belgesi ofisleri için : https://www.cdc.gov/nchs/w2w/index.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fnchs%2Fw2w.htm
Doğum Belgesi: Eğer evlenme ehliyet belgesinde kişinin anne-baba ismi, doğum yeri ve doğum tarihi bilgileri varsa istenmiyor ama bu bilgilerden herhangi biri yer almıyorsa, ayrıca bu bilgilerin yer aldığı doğum belgesi isteniyor.
Yabancının bekarlık belgesini İstanbul konsolosluğundan alması durumunda İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü’nce, Ankara’dan alması durumunda Dış İşleri Bakanlığı’nca onaylanması gerekmektedir. Yabancıların bekarlık belgesini kendi ülkesinden alması durumunda ise, ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine onaylatılması veya Apostil onayı yapılması gerekmektedir.
Nişanlınız ABD’den Apostille Şerhli Bekarlık Belgesini ve Doğum Belgesini alırsa bunları Türkiye’deki NOTER’de tercüme ettireceksiniz. Tüm belgelerde ve tercümelerinde pasaporttaki isimler , tarihler birebir aynı olmalıdır. Bir harf veya rakam hatasında müracaatınız kabul edilmeyebilir.
Yine Evlenme Ehliyet Belgesinde de İsim, Soyisim, Doğum Yeri ve Tarihi, Anne ve Baba Adının açıkça ve hatasız yazılı olması gerekmektedir. Belgeleri aldığınızda mutlaka bunları dikkatlice gözden geçirmenizde fayda var.
Özetle; nişanlınız ABD’deyken Türkiye’ye gelmeden önce evlilik ehliyet belgesini veya bunun yerine bekarlık ve doğum belgelerini alırsa ve bunları ABD ‘deki yetkili ofislerde apostille mührü vurdurur ise Türkiye’de noterden çevirtip onaylatabilirsiniz veya bu belgeleri ABD ‘deyken Türkiye Konsolosluğuna onaylatırsa yine Türkiye’de geçerli hale gelir.
Aldığı belgelerin kullanılabilmesi için 6 ay geçerlilik süresi var.
Ayrıca Türkiye’den de ABD konsolosluğu üzerinden bahsettiğiniz şekilde evlilik ehliyet belgesi almak için başvuru yapabilirsiniz.Belirtitğiniz önceden imza atmama olayı , bu bir beyan belgesi olduğu için yetkili memur önünde kişi tarafından direkt imzalandığının görülmesi için isteniyor. Ayrıca dediğim gibi ABD konsolosluğu randevu ve işlem sürecini öğrenmenizde fayda olabilir. Belki Amerika’dan alması daha kolay olur ve hızlı evlenmenizi sağlayabilir.
Ve her halükarda nişanlınız Türkiye’ye gelirken boşanma kararının onaylı aslını mutlaka yanında getirsin , burada bir başvuru ve işlem gerekirse ihtiyacınız olacak. Kolay gelsin. -
RE: ABD Yolunda Evlilik
Merhaba @Berkan-Duru evet iddet müddeti Türkiye’de geçerli bir evliliğin olması durumunda gerekli olduğu için nişanlınız hakkında bu soruları sormuştum. Amerika’da bir kaç eyalet dışında boşanmadan sonra bu şekilde bir bekleme süresi olmadığını bilmiyorum. Türkiye’de 300 gün çocuğun nesep bağı için belirleniyor ancak Amerika’da bir kaç eyalette ( Alabama , Teksas gibi )çocukla ilgili değilde sadece boşanma konusundaki görüşün tekrar çiftler tarafından düşünülebilmesi için (30-180 gün gibi) süreler olabilir.
Nişanlınız boşandığı eyaletin yasalarına göre boşanmasından sonra bir bekleme süresi olmadığını teyid etmiş.
Nişanlınızın Pasaport , fotoğraf,sağlık raporu vs.gibi evlendirme dairesinden istenen diğer evraklarla birlikte evlilik ehliyet belgesi almanız veya bekarlık belgesi ile birlikte doğum belgesini alması Türkiye’deki evlilik işlemleriniz için yeterli olacaktır. Evlilik işlemlerinizi kolaylıkla halletmenizi dilerim .
Bu arada , Amerika’da ne şekilde alındığını bilmiyorum ama belki nişanlınız Amerika’da bekarlık belgesi almaya çalışabilir böylece bekarlık belgesi almada bir sorun ile karşılaşıp karşılaşmadığını görür ve bir sıkıntı varsa Türkiye ‘ye gelmeden halledebilir. -
RE: ABD Yolunda Evlilik
@Berkan-Duru merhaba , nişanlınız Türk mü ve Türkiye’de mi yaşıyor?
Amerikada yaptığı evliliği Türkiye’ye bildirmiş miydi yani Türkiye’de de evli görünüyor muydu ? -
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın@crazycells tekrar teşekkür ederiz.
Bir konuda daha desteğinizi rica edeceğim ; turist vizemi uzatmak için form göndersem , sizce uzatılma imkanı var mı ? Sonuçta 6 aylık kalış süremin bitmesine 1 hafta kala göndermiş olacağım . Bunun için de mi geç kaldık acaba? Bir çok yerde uzatma İÇİn başvuruyu en azından 1 ay 45 gün önce yapmanın faydalı olacağı yazılmış.
Eğer uzatılmazsa ve örneğin ı94 ile bana verilen sürenin üstüne 4 ay daha burada kalmış olsam ( o sürede uzatmaya ilişkin cevap hala gelmemişse veya red gelmişse de derhal Amerika’dan çıksam ) turist vizem yanar mı yoksa hala geçerli mi kabul edilir ? Yani bir sonra ki gelişimde mevcut turist vizemle giriş yapabilir miyim ?
Turist vizesinin uzatılmasına ilişkin forumda başka bir başlık gördüm orayı da okudum, ancak sanırım telaş hissinden tam idrak edemiyor olabiliriz.
Bir tavsiyeniz veya öngörünüz olabilir mi ? Çünkü şartları çok mu aleyhimize zorluyoruz yoksa bundan sonuç almak mümkün olur mu bilemiyoruz.
Teşekkürler, -
RE: Amerika'da Evlilik Yapmak (Evlilik islemleri)
Sayın Ali Bey @crazycells çok teşekkür ederiz
-
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın @crazycells,
Paylaşım yaptık , umarız faydası olur
Teşekkür ederiz . -
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın Ali Bey @crazycells,
Bilgiler için çok teşekkür ederiz.
Foruma yazdıktan sonra sizin cevabınızı beklerken bir yandan da bir avukat desteği almamızın doğru olacağını düşündük . Siz de tavsiye etmişsinizDanıştığımız avukat da sağolsun son derece yardımsever şekilde bize durumu özetledi. Bu konuda sizin cevabınız ile aynı cevabı aldık. Sizin de belirttiğiniz gibi başvurumun bu hafta kayda alınması gerekiyormuş. Anlıyorum ki imkansız değil ama çok zor
Sanırım üzülerek dönmek zorunda kalacağım. Çünkü bu hafta kayda girmediğinde anladığım kadarı ile turist vizemi ihlal etmiş duruma düşeceğim ve bu da direkt red edilememe neden olacak. Galiba bu nedenle artık turist vizemle de giriş hakkımı yakmış olacağım.
Burada evlenerek kalmak ve statü değiştirmek düşüncem olmadığı için sonradan oluşan bu duruma gerekli hazırlığı yapamamış olduk , keşke samimi şekilde durumu böyle olanlar için de bir düzenleme olsaydı. En azından postaya verildiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilseydi
Yardımınız ve bilgileriniz için çok teşekkürler ,sağolun. -
RE: Amerika'da Evlilik Yapmak (Evlilik islemleri)
Merhaba ,
Foruma katkısı olması için Amerika’daki evlilik sürecimizi burada anlatmak istedik.
Turist vizem ile yaklaşık 6 ay önce Amerika’ya geldim . Green kartlı eşim ile buraya geldikten yaklaşık 4 ay sonra evlenmeye karar verdik. İlk olarak (Teksas)Dallas down town ‘daki county’e gittik ancak bize evlilik yapabilmemiz için en az 1 aydır orada residence olmamız gerektiğini söylediler. Sonra residence olmadan işlem yapılacak belediyeler de olduğunu öğrendik.( plano) Yani bir eyaletin içinde farklı şehirlerin farklı belediyelerin bile farklı uygulaması olabiliyor.
residence şartı aramadığını öğrenince evlilik lisansı almak için derhal bir clerk ofice’e gittik. Sıra numarası aldık, online olarak orada bulunan bilgisayardan application formunu doldurduk.( evlenecek kişiler , sosyal sigorta numarası, adres vs gibi bilgiler isteniyor bu formda)
Daha sonra 81$ Lisans ücretini ödedik. ( ücretler eyaletlere göre değişiyor ) Akabinde ofis görevlisi, verdiğimiz bilgilerin doğru olduğuna dair yemin ettirdi ve bize evlilik lisansımızı hazırlayarak verdi. ( bütün bu süreç sıranızı bekleme ile birlikte yarım saat -40 dk sürüyor.)Teksas’ta bu lisansı aldıktan sonra evlilik işlemini yaptırmak için 72 saat bekleme süresi var, biz lisansı aldıktan sonra Los Angeles’a taşınmak zorunda olduğumuz için evlilik işlememizi orada gerçekleştiremeyecektik ancak tekrar bekleme süresine takılmamak için lisansımızı Teksas’tan almıştık. Alırken de hem internetten araştırdık hem de clerk ofiste sormuştuk , emin olamamakla birlikte genel olarak Teksas’ta ki lisansın Kaliforniya’da geçerli olduğunu okuduğumuz için de buna güvenerek lisansı almıştık.
Ancak Los Angeles’ta birden fazla clerk ve county ile irtibat kurduk ve bize Teksas’tan aldığımız lisansın burada geçerli olmadığını , yeniden evlilik lisansı almamız ve sonra evlilik işlemlerimizi yapabileceklerini belirttilerLos Angeles’ta bu işlemler için gittiğimiz San Bernardino County’de evlilik lisansını ve evlilik işlemlerini aynı gün yapmak mümkün. Bunun için countye gidip sıra numarası aldık. Sıramız geldiğinde görevli önce evlilik lisans başvurumuza ilişkin işlemleri yaptı.ondan hemen sonra da 1 adet tanığımızın eşliğinde yemin sürecine geçerek evlilik seremonimizi gerçekleştirdi ve evlilik sertifikamızın 2 hafta içerisinde hazırlanacağını bildirdi. ( lisans ve evlilik işlemleri için Los Angeles’ta 156$ ödedik) 1 saat gibi bir sürede bütün işlemleri tamamladık.
Sonuçta gördük ki Los Angeles’ta aynı gün 1 saat içinde evlenmek mümkünmüş.
Hem zaman hem de para kaybı yaşamamak için formu okuyan herkese umarız faydalı olur -
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın@crazycells merhaba.
Green kartlı eşimle Amerika’ya turist vizemle gelişimden 5 ay sonra sonunda evlendik.
( bir bilgi olarak evliliği Los Angeles’ta gerçekleştirdik ancak buraya gelmeden önce 72 saat bekleme kuralı olan bir evlilik lisansını başka bir eyaletten almıştık. Fakat Los Angeles’daki courtlar başka eyaletten alınmış bu lisansı kabul etmediler bu nedenle yeniden önce evlilik lisansı aldık daha sonra da aynı gün evlilik işlemleri yapıldı. Bizim yaptığımız hatayı yaparak hem para hem de zaman kaybı yaşanmaması İÇİn hangi eyalette evlilik yapılacaksa lisans işlemlerinin orada yapılmasını tavsiye edeceğimiz bir tecrübe yaşamış olduk
️)
Daha önce cevabınızda belirttiğiniz gibi AOS ile süreci devam ettirmeye karar vermiştik ayrı kalmamak İÇİn ( eşim bazı sağlık sıkıntıları geçirmişti , çok şükür şimdi iyi ama onu yalnız bırakmamamın en iyisi olacağına karar vermiştim) ancak evlilik sürecimiz gecikince AOS başvurusunu bir türlü başlatamadık.
Şimdi ise I94 ‘e göre turist vizemle kalış süremin bitmesine sadece 1 haftam kaldı .
Forumdan okuduğum kadarı ile AOS ile F2A başvurusu yapabilmem için başvuruyu yaptıktan sonra başvuru onayı gelinceye kadar (yani I797’nin gelmesi 2-3 hafta sürüyor diye okudum ) geçerli bir statümün devam etmesi gerektiğini anlıyorum .
Bu durumda AOS süreci için başvuru yapsam bile onay gelene kadar vize sürem geçtiğinden artık geçerli bir statüm kalmamış olacağına göre , özetle biz AOS ile F2A başlatma süresini kaçırmış mı oluyoruz ?
Hem forumdan okuduklarımı teyid etmek hem de belki başka bir görüşünüz varsa bilgi almak istedik.
Teşekkür ederiz -
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın @crazycells , tüm cevaplarınız için tekrar teşekkür ederiz. Çok yardımcı oldunuz. Sürecimize ilişkin gelişmeler oldukça foruma katkı sağlaması için paylaşmaya çalışacağız. Sağolun
-
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın @crazycells cevabınız için teşekkür ederiz .
Evet 4 aydan biraz fazla oldu giriş yapalı. Evlenmek amaçlı gelmemiştik ve henüz evlenmedik.
Ek olarak ,göçmenlik sürecini Türkiye’den takip edecek olursam bunun tek dezavantajı işlemlerin daha geç bitmesi mi olacaktır , yoksa F2A current olması sadece Amerika içinde bulunarak başvuru yapanlar için mi geçerli, o kısmı tam anlayamadım.Türkiye’de çalıştığım için işlerim nedeni ile gidip gelebilmek istiyorum ancak burada beklemem durumunda seyahat izni ve görüşme randevusu için 10 -15 ay arasında beklemem gerektiğini okuyorum . Bu işlerim açısından çok uzun bir süre. Ancak burada beklememiş olmak çok dezavantajlı olacak ise işlerimi başka şekilde yapmak için zor olsa da bir yol bulmaya çalışacağım .
Tavsiyeniz bizim için değerli ..
Bir de göçmenlik sürecini burada başvurup beklemek , kardeşime öğrenci veya turist vizesi alırken sıkıntı yaşatır mı ?
Tekrar teşekkür ederiz -
RE: ABD Yolunda Evlilik
@itsmebb green kart başvurunuz olduğunu söylediniz mi peki ? Her şeyi dosdoğru söylediniz mi yoksa bunu söylememek mi gerekiyor ?
Kusura bakmayın üstüste soruyorum ama Amerika’dan gittikten sonra tekrar giriş yapamazsam eşimle çok uzun süre ayrı kalmak zorunda kalırız kaygısıyla iyice anlamaya çalışıyorum .Teşekkürler -
RE: ABD Yolunda Evlilik
@itsmebb bu arada dileriz süreciniz bundan sonra daha hızlı ilerler
-
RE: ABD Yolunda Evlilik
Sayın @itsmebb cevabınız İÇİn çok teşekkür ederiz. Amerika’ya girişte pasaport polisi size eşinizin Amerika’da olması vs. İle ilgili sorular soruyor mu ? anladığımız kadarı ile 1 yıl içerisinde 4. Kez giriş yapacaksınız , neden bu kadar çok giriş çıkış yaptığınızı sorguluyor mu ? Yani ne soruyor
-
RE: ABD Yolunda Evlilik
Herkese merhabalar.öncelikle sayfa kurucularına ve bilgi , tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler , gerçekten çok faydalı bir forum.
Nişanlım green kartlı benim ise turist vizem var. Yaklaşık 4 ay önce Amerika’ya geldik. Burada Amerika makamları önünde evlendikten sonra, konsolosluktan bildirimleri ve evlilik tescilini yapacağız.
Sonrasında ben Türkiye’ye geri dönersem ve eşim benim için buradan F2A başvurusu yaparsa forumdan okuduğum kadarı ile yaklaşık 2 yıl F2A vizesini bekleyeceğimi anlıyorum.
Şayet süreci Türkiyen’de beklersem,göçmenlik başvurusu süreci benim turist vizemi iptal ediyor mu ?
Ben Türkiye’de göçmenlik başvuru sürecimi beklerken turist vizemle Amerika’ya giriş çıkış yaparak eşimi görebilir miyim? Yoksa göçmenlik başvurusu olduğunda sürecin sonunda kadar bir daha Amerika’ya giriş yapamam mı ?
Ayrıca UCSIS sayfasında Görünen F2A current durumu sadece , süreci Amerikada bekleyenler için mi geçerli ? Amerikada kalarak bekleyecek olursam sanırım 1 yıl kadar Amerika’dan hiç çıkış yapamayacağım. Seyehat ve çalışma izni geliş süreleri konusunda güncel süre durumu yaklaşık ne kadardır ? ayrıca burada evlendikten sonra süreci burada beklemem ,ilerde yakınlarımın turist veya öğrenci vizesi almasına negatif etki yapar mı ?
Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok mutlu oluruz , teşekkürler.