DV-2026 Sürecimde Sağlık Muayenesi ve Mülakat Deneyimim
Yaşadığım sağlık muayenesi ve mülakat sürecini paylaşmak istiyorum. Belki bu süreçten geçecek olanlara yardımcı olur.
⸻
Sağlık Muayenesi
19 Şubat 2026 tarihinde saat 09:30 için sağlık muayenesi randevusu almıştım. Daha sonraki günlerde uygun randevu bulamadığım için biraz erken bir tarih seçmek durumunda kaldım.
Muayene günü sabah 08:30 civarında Kuğulu Park’ın hemen yanında bulunan A4 Cafe’nin arkasındaki Unganlar Kliniği’ne gittim. Kliniğin 4. katında bir süre bekledim çünkü erken gelmiştim. Daha sonra sıra beklediğimiz odaya alındık. Sabah saatleri olmasına rağmen içerisi oldukça kalabalıktı. Bu nedenle erken saatlerde gitmenin daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum.
Sıram geldiğinde görevli hanımefendi önce pasaportumu ve aşı kartımı istedi.
E-Devlet üzerinden aldığım aşı belgesinde çocukluk aşılarım görünmüyordu; sadece Covid, tetanoz ve kuduz aşıları görünüyordu. Tetanoz aşısını belgenin arkasına eklediler. Daha sonra pasaportumla birlikte 1-2 adet form vererek beni 5. kattaki laboratuvara yönlendirdiler.
Laboratuvar bölümünde yaklaşık 5-10 dakika bekledikten sonra önce 35 dolar ödeme yaptım ve kan tahlili için bir tüp kan verdim. Ardından 3. kata inerek göğüs röntgeni çektirdim.
Röntgen işlemi tamamlandıktan sonra tekrar 4. kata çıkarak doktor muayenesini bekledim. Sıram geldiğinde beni çağırdılar ve önce bazı protokol soruları sordular (kullandığım ilaç olup olmadığı vb.). Daha sonra muayene odasına geçtim.
Üstümü tamamen çıkarmamı (boxer hariç) istediler ve üzerime bir muayene yeleği verdiler. Yaklaşık 5 dakika sonra doktor hanım geldi. Yine bazı sorular sordu:
• Mental hastalık geçmişi var mı
• Daha önce ameliyat olup olmadığım
• Genel sağlık durumum vb.
Muayene sonrasında 3 adet aşı yapıldı ve tekrar bekleme salonuna geçtim. Ardından 400 dolar muayene ve aşı ücretini ödedim. Bana ertesi gün saat 16:00–17:00 arasında gelerek kapalı zarf içindeki sonuçları almam gerektiğini söylediler. Ertesi gün gidip sonuçlarımı teslim aldım. Süreçte herhangi bir sorun yaşamadım.
Bu aşama için tavsiyem:
Muayeneden 2-3 ay önce hangi aşıları olduğunuzu gösteren resmi bir belge alabilirseniz, bazı aşıları tekrar yaptırmanız gerekmeyebilir. Klinik çalışanları bu belgeleri kabul edebileceklerini söylemişti. Ben bu konuyu önceden araştırmamıştım.
⸻
Konsolosluk Mülakatı – 4 Mart 2026
Bana gelen 2NL e-postasında mülakat saatim 09:00 olarak yazıyordu. Bu nedenle 08:30 civarında Ankara’daki Amerikan Konsolosluğu’nun önünde bulundum.
Konsolosluğun yeri oldukça kolay bulunuyor. YDA Center’a çok yakın ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün tam karşısında.
İlk başta kalabalığı görünce uzun süre bekleyeceğimizi düşündüm ancak işlemler beklediğimden çok daha hızlı ilerledi.
Konsolosluğa giderken yanınızda elektronik cihaz (telefon, akıllı saat, çakmak vb.) götürmemenizi tavsiye ederim. Mekanik saatlerde genellikle sorun çıkarmıyorlar; birkaç kişinin kolunda gördüm.
Önce güvenlik noktasından geçtim. Pasaportumu teslim ettim, ismim çağrıldı ve güvenlik taramasından geçtim. İçeri girdikten sonra bana sıra numarası verildi.
İlk olarak 330 dolar vize görüşme ücretini ödedim. Daha sonra yan taraftaki gişeye yönlendirildim ve evraklarımı teslim ettim. Ödeme sırasında kredi kartı da kabul ediliyor, ancak orada birkaç kişinin kredi kartıyla ödeme yaparken sorun yaşadığını ve bu nedenle konsolosluk dışına çıkmak zorunda kaldığını gördüm. Bu yüzden her ihtimale karşı yanınızda nakit dolar bulundurmanız iyi bir seçenek olabilir.
Teslim ettiğim belgeler şunlardı:
• Nüfus kayıt örneği
• Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi
• Askerlik durum belgesi
• Üniversite diplomam ve fotokopisi
• Sağlık raporu
• Banka hesap dökümü
• Pasaport
• Amerika’da kalmayı planladığım adresin çıktısı
Adres belgesini görevli hanımefendi sisteme girdikten sonra bana geri verdi.
Bu aşamada görüşmeyi Türkçe mi İngilizce mi yapmak istediğim soruldu. İngilizce konuşabilecek olsam da görüşmeyi Türkçe yapmak istediğimi söyledim.
Belgeleri teslim ederken birkaç kısa soru daha soruldu:
• Daha önce evlendiniz mi?
• Amerika’ya ilk gidişiniz mi?
Daha sonra konsolosluk görüşmesi için beklemeye başladım. Yaklaşık 30 dakika sonra ismim tekrar çağrıldı.
Görüşme sırasında:
• Verdiğim bilgilerin doğru olduğuna dair yemin ettim
• Parmak izim alındı
Konsolos memuru şu soruları sordu:
• Hiç evlendiniz mi?
• Daha önce Amerika’ya gittiniz mi?
• Nereden mezun oldunuz?
• Amerika’da nerede yaşamak istiyorsunuz?
• Amerika’da ne iş yapmak istiyorsunuz?
Sorulara cevap verdikten sonra konsolos memuru şu açıklamayı yaptı:
“Mevcut yasa gereği şu anda vize basamıyoruz. Haberleri takip edin. Eğer yasa değişirse bize e-posta gönderin. Size bundan sonra ne yapmanız gerektiğini anlatan talimatları ileteceğiz.”
Ardından bana 221(g) belgesi verildi ve konsolosluk görüşmem bu şekilde tamamlandı.
Genel olarak süreç çok hızlı ve oldukça kolay ilerliyor. Stres yapılacak bir durum olmadığını düşünüyorum. En uzun kısım sadece sıranızı beklemek. Konsolosluk görüşmesi ise yaklaşık 10 dakika sürdü.* en yakın zamanda Excel tablosunu ve imzamı güncelleyeceğim*