• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. warmgrey
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    W
    • Profil
    • Takip Edilenler 0
    • Takipçiler 17
    • Konu 0
    • İleti 82
    • En İyi 54
    • Tartışmalı 1
    • Gruplar 0

    warmgrey

    @warmgrey

    Elektrik mühendisiyim.

    2023 yılında Green Card çekilişiyle geldiğim ABD'de hiç aklımda olmayan Virginia eyaletinin ana enerji sağlayıcı firmasından iş teklifi alarak geldim ve bu eyaleti çok sevdim.

    Amerikaya gelirken aklınızda bulunması gerektiğini düşündüğüm bir eyalet.

    233
    İtibar
    261
    Profil Görüntülemeleri
    82
    İleti
    17
    Takipçiler
    0
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum Glen Allen, Virginia Yaş: 53

    warmgrey Takip etme Takip Et

    warmgrey tarafından gönderilen en iyi iletiler

    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Garantili kredi skoru kasmak...
      (Kendim denedim, yazıyorum. Kimse söylemez, bankacılar bile bilmez)

      ABD'ye gelince, banka hesabını açtıktan sonra, mutlaka bir 'Secure Credit Card' edinin. Bank of America bunu sağlıyor.

      Nedir bu secure credit card?
      Limitini sizin belirleyip, kendi paranızın bir kısmını bloke ederek aldığınız kredi kartı.

      Diyelim 500 dolar bloke ederek, 500 dolar limitli bir kredi kartı edindik.

      Bu kredi kartını ilk 2-3 ay kesinlikle kullanmıyoruz. Buradan sistem şunu düşünüyor, 'Bu kişinin kartı var ama kullanmıyor. Demek ki finansal durumu iyi' diyerek bir anda skorunuzu fırlatıyor. 3. Ayda Credit Karma uygulamasını indiriyoruz ve istenen bilgileri giriyoruz. Artık Equifax ve TransUnion skorlarımızı buradan takip edebiliriz. Buraya kadar dediklerimi yaptıysanız, bu skorlar 670-700 arasında olmalı. (Kesinlikle başka bir kredi kartına, mağaza hediye kartına vs başvuru yapmıyoruz. Bu, kredi skorunda düşüşe sebep oluyor).

      Sonra her ay kartımızın maksimum %8-10'u kadarıyla alışveriş yapıyoruz. Yani, Banka hesabı açmamızı takip eden 6. Ayda, artık resmi banka FİCO skoru çıkıyor.

      Bunları aynen yaptıysanız, 750'ye yakın bir kredi skorunuz olmalı.

      Artık bankadan değilse bile, leanderdan krediyle ev, araba vs rahatlıkla alabilirsiniz.

      Hayırlı olsun...

      (Bu, tarafımdan denenmiş, doğruluğu farklı kaynaklardan teyit edilmiş kesin bilgidir).

      Zaten credit karmayi indirip yüklediğinizde, her skor değişiminde 'See what has changed' sekmesinde skoru etkileyen faktörler listesinde bunları göreceksiniz.

      Hayırlı olsun...

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      @Mr-Yavuz Ben de DV2023 ile ABD'ye yerleşenlerdenim ve yazınızdaki bazı noktalara katılıp, bazılarına itiraz edeceğim:

      • Vize alma süreci, tüm süreç içinde belki de en kolayı.
      • Fazla hayal kurmadan (katıldım), çok kendinize güvenmeden (tam aksine, sadece kendinize güvenin), kendinizi abartmadan (kesinlikle katılıyorum, egolarınızı geldiğiniz yerde bırakın), herşeyi yapabileceğinize kendinizi alıştırarak (hiç düşünmeden evet) bu ülkeye gelin. İlave: Her şeyin bir bedeli var. Buraya yerleşmenin bedeli de, geçmişi geride bırakmak. Ayrıca, çok iyi araştırarak ve bilgi edinerek, haklarınızı mümkün olduğunca bilerek gelin.
      • Psikolojik sağlamlık konusu olmazsa olmaz. En az 6 aylık geçim masrafı ve araba alacak para yoksa, bir de hazırdan yememek adına Amerikada ilk etapta ne iş olsa yaparım mantalitesi zor geliyorsa, gelmemek önemli. Fakat çok sıkılıp bunalınca dönecek bir yeriniz varsa, bunu satın. Başarı şansını ve motivasyonu düşüren bir etkendir.
      • Amerika bir rüyalar ülkesi değil. (Kesinlikle katıldım). Benim tavsiyem, Türkiye'den kaçma motivasyonuyla değil, Amerikada yaşama motivasyonuyla gelin. Sorunlardan kaçma psikolojisiyle hareket ediyorsanız, emin olun Amerikada da, veya dünyanın herhangi bir yerinde de pek çok sorun bulabilirsiniz.

      Yeni gelecek olanlar için notlar:

      Ben de Amerikaya kendime yeniden bir yaşam inşa etmek için geldim. 6 ay delivery vs. sonrası bir enerji firmasında çok iyi imkanlarla bir iş buldum. Gelecek olanlara ve yeni talihlilere önerim, Walmartta ne kaça yerine, haklarınızı anlatan videoları izleyin veya siteleri okuyun. Neyi nasıl yapacağınızı öğrenin. Ve Amerikada araba kaça diye araştırmak yerine, mutlaka İngilizcenizi geliştirin. Buraya mümkünse en azından B1 seviyesinde bir ingilizce ile gelin. Eyalet seçimini iklime göre değil de, işleri kendiniz için en kolay şekilde halledebileceğiniz yere göre yapın (ehliyet, banka hesabı, okul kaydı, dil vs). Sonra değiştirirsiniz eyalet, orası kolay. Eğer ingilizce bilmiyorsanız da, Türklerin çok olduğu yerlere gitmenizi öneririm.

      Karşılaştığınız her olumsuzlukta buradaki tanıdıklarınızı veya vatandaşlarımızı suçlamayın. Ne herkes melek, ne de herkes dolandırıcı. Yukarıda da dediğim gibi, sadece kendinize güvenin. Ama bu altı dolu bir güven olsun. Mesela, 'Orada düzenimi oturtana kadar her işi yapabilirim' diyebilin.

      Hayatımızı rüyaya ya da kabusa çevirmek, kendimizle ilgilidir. Süreç zor da olsa, bunu keyif alarak da yapabilirsiniz, hergün şikayet ederek de. Keyif almayı öneririm ama tabii siz bilirsiniz.
      Selam ve sevgilerle

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Dv-2024 çerçevesinde ABD'ye gelecek olan arkadaşlar:

      Pek çoğunuz Amerika'da araba su fiyataymiş, televizyon bu fiyataymiş vs bir sürü video izliyor. Amerika'da yaşam masrafları, market fiyatları vs. Geçiniz lütfen. Yapmanız gerektiğini düşündüğüm şeyi aşağı yazıyorum:

      Dv-2023 çerçevesinde Amerika'ya geldim. Kalıcı geleli henüz bir ay oldu.

      Hem iş gorusmelerine devam ediyorum, hem de doordash, Ubereats, instacart, ve bazı başka uygulamalarla para kazanıyorum.

      ABD ile ilgili sosyal medyada gördüğünüz her video hemen hemen doğru. Fakat bu bilgilere burada ihtiyacınız olmayacak.

      ABD'de yaşam masrafları ile ilgili de her video doğru. Ama acaba siz o eyalete mi yerleseceksiniz?

      Size gereken en önemli bilgi, mutlaka ama mutlaka derdinizi bozuk cümlelerle de olsa anlatabilecek bir İngilizce.

      Bu olduğu zaman, gittiğiniz eyaletin yaşam masrafına bakmanıza gerek yok. Onu karşılayacak parayı mutlaka kazanırsınız.

      Íngilizceniz yoksa: Arkadaşlar, kimsenin gazına gelmeyin, gidin New Jersey'e yerleşin. Çünkü:

      Türk ehliyetini yazılı sinavla ABD ehliyetine çevirebilirsiniz.

      Ehliyetiniz varsa, bir de araba aldığınızda, burada aplikasyonlarla biranda para kazanmaya başlar, hazirdan harcamayı bırakırsınız.

      Ehliyet, size gereken en önemli ikinci şey. Diliniz yoksa, bir akrabanızın yanına vs gitmiyorsaniz, arkadaşlar New Jersey doğru bir başlangıç noktası.

      Bunları şu yüzden yazıyorum:
      Aylarca gereksiz ABD market fiyatları ile haşır neşir olduktan sonra, ABD'ye İngilizce bilmeden gelip, hele hele de NJ dışındaki bir yere gidince insanların nasıl sorunlarla boğuştuklarını görüyorum.

      Ve biliyor musunuz, sadece 3-4 ayda işinizi görecek kadar İngilizce öğrenirsiniz.

      Önümüzdeki yıllarda kazananlar okursa: Bir yılları var önlerinde. Oturup İngilizce çalışın. Amerikada aç kalmak bir tercih. Gelince halledersiniz. Rahatınız, dil seviyenizle ilgili. Marketteki televizyonun fiyatıyla değil (gelene kadar... Ona gelince bakarsınız...)

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: [Arşiv] DV2023 Mülakat Deneyimleri

      Dv2023 serüvenimizi detaylı bir şekilde paylaşıyorum. Olabecek herşey gerçekleştiği için, sonraki yıllar için de ışık tutacak tecrübelerimiz oldu.

      Başvuru
      Her yıl olduğu gibi 3 Kasım 2021 tarihinde dv çekilişi sitesinden eşim ve kendi adıma ayrı ayrı başvuruyu yaptım.

      Boşanma
      Ocak 2022'de eşim boşanma kararı aldı. Mart ayında mahkememiz görüldü. Uzun süren ilişkilerin bitimi acılı ve sancılı oluyor. O dönemde 'Çıkmaz ya, olaki çıksa bile ne gidicem' gibi tuhaf düşünceler dönüyor kafamda.

      Çekiliş sonucu
      Mayıs ayının 12'sinde boşanma kararının kesinleştiği kağıt geldi elime. Green card başvurusunu unutmuşum. O gün öğleden sonra dur bir bakayım dedim. Kendi hesabıma girdim. You have been randomly selected filan diye başlayan bir sayfa yazı.

      Eski eşimin hesabına giriş yapiyorum 'Has not been selected' yazıyor. Sonra Google'dan bakınca anladım ki 6700'lü bir sıra numarasıyla çekilişi kazanmışım. Ofisteki arkadaşlara döndüm ve 'Arkadaşlar bana green card çıktı' dedim. Sonrasında hemen aklıma eski eşim geldi. Ona da soyledim. Oğlumuz için sevineceğini düşünürken tepkisi 'O kadar yıl başvurduk çıkmadı da bu sene mi çıkacağı tuttu' oldu.

      Boşanma işi kafamı kurcalıyor bir taraftan. Ben de yesilkart forumun telegram gurubunu bilmiyorum. Kopya bir guruba üye oldum. Bilgi sıfır. Bu arada ds-260 diye bir form doldurmam gerektiğini öğrendim. Üç tane danışmanla görüştüm form doldurmakta yardımcı olsunlar diye. Birini hiç unutmuyorum. Adam şöyle dedi:

      • Ya keşke çocuğu eklemeseydiniz başvururken.
      • Neden?
      • Boşanmış olduğunuz ve velayet sizde olmadığı için sorun olur. (Yanlış bilgi 1: Boşanmış olmanızdan bağımsız olarak çocuklarınızı başvuruda yazmamak mülakatta red sebebi)
      • Ama başvururken evliydik.
      • Ha, doğru (Dinlememiş). O zaman onun formunu doldurmayın.
      • Neden?
      • Velayet sizde olmadığı için çocugun başvurusunu reddederler. Muhtemelen sizinkini de reddederler.
        (Bu noktada tepem atıyor)
      • Beyefendi, ben Elektronik muhendisiyim ve Türkiye'de ve İngilterede iki adet yüksek lisansım var. ABD beni velayetimde olmayan çocuğumu götürmek istiyorum diye red ederse kendileri bilir. Benim için böyle birşey söz konusu değil.
        (Bu sefer danışman bozuntusu çark etti. Zaten bu bilgi de yanlış).
      • Haaa, sizi alırlar. Zaten Biden hükümeti greencard başvurularında üniversite mezunu olmayı şart koşmayı konuşuyor. (Bu bilgiyi araştırdım. Doğru idi. Sonra bir değişiklik olmadı).
        ABD'deki arkadaşlarla konuşuyorum. Eski eşinle yeniden evlenin vs telkinleri, bunu da ciddi ciddi konuştuk eski eşimle.

      Sonra Muhammed Üzüm (avukat) ile iletişim kurdum. Günler geçiyor, olmuş ayın 20'si. Ben halen yeşilkart forum telegram sayfasını bilmiyorum. Avukatı arama sebebim de başvururken evliydik, şimdi ayrıyız. Ne yapıcaz?

      Eskiden boşansanız da, eski eşten formu doldurması isteniyormuş. Muhammed bey 'Şimdi forma divorced' seçeneği eklendiği için gerek yok. Siz sadece kendiniz ve çocuğunuz için doldurun yeterli dedi.

      Kritik Bilgi-1: Asıl talihli ile eşi başvuru ile sonuç açıklanması arasında boşanırlarsa, eski eşin formu boş bırakılacak.

      Bir de acele edin, çünkü artık gönderim tarihi önemli. Numaranız iyi. Ama hakkınızı kaybedersiniz, danışmana veya bize de para vermenize gerek yok. Zaten İngilizceniz var. Kendiniz doldurun, basit bir form diye telkin etti. Bu tutumunu çok beğendim.

      Neyse, hemen kendimin ve oğlumun formlarını doldurdum, 26 Mayıs tarihinde submit ettim.

      Bilgi-2: Eski adres bilgilerine çok takılıyor kazananlar. Hiç gerek yok. Tarihler arası boşluk olmadan, 16 yaşından itibaren kaldığınız ve hatırladığınız adresleri yazın.

      Yabancı Ülkelerden Adli Sicil Belgesi
      Irak'ta dört yıl çalıştığım için, bu konunun başımı ağrıtacağını düşünerek hemen oradan nasıl adlı sicil belgesi alabileceğimi araştırmaya başladım. Ve malesef Türkiye'den daha önce ugraşıp da alabilen olmadığını öğrendim. Önce Irak'taki Türk konsolosluğuna yazdım. Onlar da Irak makamlarından bunu yazıyla istediklerini söyleyen bir yanıt verdiler. Ben yine de ben de almaya çalışayım dedim. İyi ki de öyle demişim. 15 aydır halen bizjm konsolosluk yanıt verecek.

      Önce Irak'taki eski firmanın personel müdürü vs aranıp durdum. Yardımcı olalım demelerine rağmen sonuç alamadım.

      Basraya gidip kendim almayı bile düşündüm fakat Irak pandemi sebebiyle turist vizesi vermiyordu ve bu belge bir haftada çıkabiliyordu. Araştırırken Bağdat'ta bir avukatın bu işi yaptığını yazan web sayfasına ulaştım. (Detayları yabancı ülkelerden adlı sicil belgesi alma konu başlığı altında yazdım).

      Bu arada yeşilkart forumun telegram gurubuna da üye oldum.

      Devam edelim. Şimdi iş, bu avukata uluslararası vekalet vermek ve Irak konsolosluğu veya büyükelçiliğinden ilgili evrakları temin etmekteydi. İstanbul'daki konsolosluk 'Biz sadece Iraklılara hizmet veriyoruz' diyerek kapıyı kapadı.

      Büyükelçiliği aradım. Önce onlar da öyle dedi. Durumu izah ettim. Üç hafta boyunca haftada iki üç kere aradım. Ve sonunda 'Bağdatı arayıp soralım, haftaya bir daha arayın' dediler. 3 haftada öyle geçti.

      Sonunda dediler ki gelin işleminizi yapalım.

      Bastım Ankara'ya gittim. Sıra numarası aldım, bekliyorum. Konsolos geldi. Öğrendim ki Bağdatı aramamışlar. Konsolos demesin mi 'Biz yabancılara bu işlemi yapmıyoruz'.

      Başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Dedim 'Turist vizesi verseniz, ben gidip yapacağım işlemi. Ama vermiyorsunuz pandemi sebebiyle. Bu yüzden ben Bağdat'tan avukat buldum, vekalet verdim. İlgili evrakları verirseniz sarı zarfla, ben ona göndereceğim. O da halledecek'.

      Konsolos 'Yarım saat oturun. Ben Bağdat'ta dışişleri Bakanlığını arayıp size bilgi vereceğim' dedi. Yaklaşık iki buçuk saat bekledim. 2 saat sonra elçilik kapanacak. Irak dışişleri bakanlığı sitesinden büyükelçilik ve konsoloslukların yabancılara bu belgeyi nasıl vereceklerini anlatan bir yazı buldum. Web sayfasının çıktısını yakındaki bir kırtasiyeden aldırttım. Sonra götürdüm konsolosa ulaştırdım. On dakika sonra konsolos 'İşleminizi yapacağız' dedi. Orada Arapça arzuhalciler, elçilik çalışanları şaşkın. Daha önce Irak vatandaşı olmayan kimseye yapmamışlar bu işlemi.

      Neyse, belgeleri aldım, Irağa gönderdim ve 3 aylık koşturma sonucunda Şahadat Adam Mahkumiye belgesini aldım. Bunu Türkiyede yapabilen ilk kişiydim. Ama sonuncu olmadığımı biliyorum.

      Sonra da 2023 mülakatları dağıtılmaya başlasın diye beklemeye başladım.

      Mülakat Bekleme ve Mülakat
      Mülakat bekliyoruz ama iyice endişelenmeye başladım. Ocak Şubat gibi geleceğini düşündüğüm mülakat bir türlü gelmiyor. Birkaç vizesiz gidilebilecek ülke elçiliğine email attım. Yok.

      Ve Nisan ayında '23 Haziran' tarihli mülakat davetiyesi geldi.

      Ola ki tüberküloz çıkarsa vakit kaybı olmasın diye 1 Hazirana (ki doğum günüm) Unganlar randevusu aldım.

      Muayene sorunsuz halloldu. Çok yakında Cinnah otel var. Orada kaldık. O gün tam 50 olduğum için, kan tahlili de yapılmadı.

      Sonra finansal belgeleri toplamaya başladım. İş bankasında birkaç hesap, araba, özel emeklilik sigortası ve çocuğum için gelecek sigortası dahil hepsini alt alta koydum. Karışmasın ve kolay ayırt edilebilsin diye her birini ince seperator etiketlerle işaretledim. Ve bunlara bir de kapak sayfası yaptım. Bu düzenli durum hoşlarına gitmiş olacak ki finansal durum ile ilgili hiçbir sorgulama yapmadıkları gibi, belgelere bakmayacaklarını söylediler.

      Hazırladığım kapak sayfasına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Önerim bunu yapmanız yönünde.

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Y_qsO3yMsBMJDor3IUFvOHqGwn5p7nTL5ETOsIn13n4/edit?usp=drivesdk

      23 Haziran'da mülakata gittik. Belgeleri Türkçe bilen ABD'li hanımefendi aldı. Diğer bahsedilen Türk görevliye göre çok nazikti. Diploma sorunca, bir lisans iki yüksek lisansım olduğunu, hepsini vereceğimi söyledim.

      Sadece en sonuncusunu verin lütfen deyince, Liverpool Üniversitesinde yaptığım yüksek lisans diplomasını uzattım. Kadın baktı baktı 'İngilterede ne kadar kaldınız?' diye sordu. Sebebi, İngiltere'den adlı sicil belgemin olmamasıydı ve ben bunu tahmin ediyordum. 'Yuksek lisansımı online yaptığım için fazla kalmadım. Bir hafta on gün kadar' diye yanıtladım. Siz İngilizce biliyorsunuz o zaman dedi. Evet dedim. O zaman mülakatınız ingilizce olacak deyince, ben iyi olur dedim. Konuşmaya da ingilizce devam ettik.

      Kendiaine 'Normalde 12 ay ve üzeri kalınan ülkelerden adlı sicil belgesi istiyorsunuz. Ben Cezayirde 11 ay on gün kaldığım için her ihtimale karşı aldım' dedim. O belgeyi de istedi.

      Sonra gidip mülakat çağrısını beklememizi söyledi. Burada amaç, saklayacak birşeyim yok, ben temiz vatandaşım vurgusunu yapmak.

      Mülakat çağrımız gelince pencereye gittik. Yemin ettikten sonra, mülakatı yapan sarışın gözlüklü genç bey de 'İngilterede ne kadar kaldınız' diye sordu. Aynı açıklamayı ona da yaptım. Türkiye'de dereceniz var mı diye sordu. Bir lisans ve yüksek lisans da Türkiyede yaptığımı ifade ettim.

      Amerika'da nerede yaşayacaksınız?
      Sorusuna 'Houstonda yaşayacağım' dedim.

      Sebebini sorunca 'Petrol ve gaz sektöründe elektrik ve otomasyon işlerinde çalışıyorum. Aynı işi yapmaya devam edeceğim' dedim.

      Irak'ta ve Cezayirde neden bulunduğumu sordu. İş sebebiyle olduğunu ifade ettim.

      Oğlumun biyolojik çocuğum mu üvey çocuğum mu olduğunu sordu. Biyolojik oğlum olduğunu söyledim.

      Nerede kalacağımı veya ABD'de tanıdığım olup olmadığını sormadı.

      Vizenizi onaylıyorum, önümüz bayram olduğu için vize basılı pasaportunuz biraz gecikebilir, merak etmeyin dedi.

      Oradan çıkarken yüz ifadelerimizi gören herkes 'Hayırlı olsun' dileklerini ilettiler. Nasıl sevindiysek artık.

      Biz de güle oynaya İstanbul'a döndük.
      Artık herkese vedalar vs başladı.
      Derken, bayramın ertesi günü moral bozucu bir e-posta ile 'DS-5535' formunu yirmi gün içinde doldurup iletmemi istedi elçilik. Ya İngiltere'de gerçekten altı aydan daha kısa kalıp kalmadığımı öğrenmek, ya da Irak ve Cezayirde çalışmalarım sebebiyle istendi. Bilemiyorum.

      Uğur bey ile (gucarslan) özelden yazıştık. Hemen gönderin, beklemekten başka yapacak birşey yok dedi.

      Ben de hemen doldurup yolladım formu. Bir taraftan içim içimi yiyor. Bu formun ortalama işlem süresi 8 ay görünüyor. Üç ay sürse vizeyi alamıyacağız. Bekledik. Üç gün sonra benim vize issued olurken, oğlumun vizesi rejected oldu (221g).

      Pasaportlar geldi. Benim vizem basılmış, oğlumun pasaport boş.

      Tekrar Uğur beyle konuştuk. Sağolsun hem sakinleştiriyor, hem motive ediyor 'Merak etmeyin alacaksınız vizeyi, ABD büyükelçiliğine email atın 'Onüç yaşındaki oğlumun AP süreci için destekleyici doküman istiyor musunuz' diye sorun. Yaşını vurgulayın diye açıkladı. Yazdım. Ertesi gün oğlumun pasaportunu istediler. Gönderdik ve vizesi basılıp geldi.

      Bu arada biz tatile çıktık. Tatildeyken pasaport 28 temmuzda İstanbulda postaneye geldi. 31 temmuzda teslim aldık ve 11 Ağustos tarihine aktarmalı uçuşla ABD biletinizi aldık. 12 Ağustos tarihinde 32 saatlik yolculuk sonunda NY JFK'dan girişimizi yaptık.

      Neden JFK?
      Göçmen girişinin en sık olduğu havalimanı olduğu için giriş sorgusu çok fazla olmuyor diye duymuştuk.

      İndikten sonra JFK kuyruğunu görünce benim sigarasızlık iyice başıma vurdu.

      Kuyruğu hızlandırmak için ek memur koydular. Bu memur aynı zamanda göçmen sorgu memuru olduğu için ayrı bir yere gitmemize gerek kalmadan evraklarımızı aldı, fotoğrafımızı çekti, I-551 damgasını pasaportlara vurdu, 'Amerikaya hoş geldiniz' dedi ve ta taaaa... İşte ABD topraklarındayız.

      THY ile gidiş dönüş iki kişi 4500 USD iken biz nasıl 1909 USD'ye hallettik, green cardlilarin transfer vizesi durumu, ABD de banka hesabı açma (girişimizin dördüncü günü hesap açtım), SSN, SSA ile görüşme, ehliyet alma (bugün sınavı geçtim) gibi konuları ayrı ayrı yazacağım.

      Öncelikle gucarslan (Uğur bey) ve tüm adminlere, yeşilkart foruma ve edindiği bilgileri paylaşanlara teşekkürler.

      Mülakatı olanlara başarılar, transfer yapmak isteyenlere ise bol şanslar diliyorum.

      Selam ve sevgiler

      Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Gençlere teşvik, Amerikaya gelecek olanlara bir nebze ön hazırlık olabilir ümidiyle:

      50 yaşındayım.
      Öncelikle, bu hafta ilk iş teklifimi aldım. Kasım ayından bu zamana kadar Doordash, Wallmart Spark Drive gibi işlerle hayatımı idame ettirdim.
      İngilizce biliyorsanız, Amerikan standartlarına uygun özgeçmiş hazırlayarak ve ön yazı yazarak, ısrar etmeniz halinde, bir süre sonra iş bulmak içten değil.

      Finansan durumu müsait ve iyi bir fikri olanların, burada iş kurmalarını öneririm. Kriz vs evet burada da var, ama işler dönüyor bir şekilde. Ve Amerikan pazarı yeniliklere ve değişikliklere çok açık bir pazar.

      Özetle, gelmeden önce Türkiyede yaptığınız işleri, mevkilerinizi, maaşlarınızı geride bırakmaya hazır olun.

      Herkese selamlar...

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları

      @jtcarlos Ben geçen sene bunu yaptım. Finansal herşeyi gösterebilirsiniz. Hatta kendi yaptığım kapağın boş halini paylaşıyorum aşağıda. Benzer bir kapak hazırlayın. Her hesabı ve finansal her değeri seperatörle ayırın.

      Ben o şekilde verince, içindekilere bakmadı, kapağa bakıp 'Finansal durumunuz yeterli, içeriğine bakmayacağız' dediler. Ve muhtemelen de bakmadılar zaten.

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Y_qsO3yMsBMJDor3IUFvOHqGwn5p7nTL5ETOsIn13n4/edit#gid=0
      Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Arkadaşlar,

      Bugün sizinle bir NBA maçı deneyimi paylaşmak istiyorum.

      Özellikle göçmen olarak ABD'ye geldiyseniz, bu ülkenin kültürünü ve yaşam tarzını daha iyi anlamak için mutlaka bir maça gidin. Basketbola ilginiz yoksa da gidin. Kesinlikle sıkılmazsınız.

      Eğlencenin bu ülkenin atar damarlarından biri olduğunu görebilirsiniz.

      Şöyle ki:
      Bir takım hücum ederken, fonda ritmi giderek artan müzikler,
      Her molada mutlaka bir etkinlik,
      Sürekli bir aksiyon... Dünyanın başka bir yerinde olmayacak bir deneyim. Basketbol seyretmiş olmazsınız. Başka birşey yaşamış olursunuz.

      Anlasam, Amerikan futbolu veya baseball maçına da giderim.

      Başka vizeyle de gelenler için unutulmaz bir deneyim olacaktır.

      Sosyolojik anlamda bakınca da, eğlenceyi böyle sonuna kadar yaşayınca, çalışma verimliliği de tavan yapıyor...

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Bugün bahsedeceğim konu ABD'de ev tutmak... Evet, henüz kesin geliş yapalı birbuçuk ay oldu. Ve ev kiraladım. Hiçbir Türkten referans, yardım, yönlendirme, tanıdık vardı vs gibi bir destek görmeden (zaten burada böyle şeyleri pek beklememek lazım bizim vatandaşlarımızdan. 72 millet mersine, bizimkiler tersine gidiyor, o yüzden de burada Türklerin kurabildiği, büyütebildiği koca koca holdingler yok. Her milletin var ama... Neyse, konuya dönelim).

      İlk ev kiralarken, site yönetimini üstlenen firma haklı olarak önümüzdeki 1 yıl boyunca o kirayı ödeyip ödeyemeyeceğinizi sorguluyor. O yüzden de 'Önceki ev sahibiniz', gelir durumunuz vs. gibi durumlara bakıyor.

      Ben henüz iş bulamadığım için, halen very deli delivery devam. İngilizce bilmenin burada da bazı avantajları var. Sadece yemek dağıtımına sıkışıp kalmıyorsunuz...

      İlk ay kazandığımı gösterip, bakın ben bir ayda bu kadar kazandım, bir yılda bunun 12 katını kazanırım dedim. İkna oldular.

      Sonra banka hesabını, TR banka hesabını vs de gösterdim.

      Dedim haklı olarak merak ediyorsunuz bir yıllık kirayı ödeyebilir miyim diye. Ödeyebilirim. Bunlar da ispatı deyince, kiralama işi birkaç gün içinde onaylanarak halloldu.

      Tabii benimki biraz zor yoldan gitmek. New Jersey'de benim 2+1 kiraladığım fiyatı 1+1 daireye tanıdık torbayla verebilirsiniz (tanıdık torba oradan kâr edeceği için değil, NJ, ABD'nin en pahalı eyaletlerinden biri).

      Bundan sonraki yazılarımda ele almak istediğim konular da şöyle:

      1- Yasal olarak ABD'ye gidince Doordash vs. gibi uygulamalardan bekleme listesine girmeden nasıl hesap açabilirsiniz? (Kiralamanıza hiç gerek yok. Ona sadece kaçak gelip de henüz çalışma izni çıkmayanların ihtiyacı var)
      2- Başka hangi uygulamalarla para kazanabilirim?
      3- Adres değişikliği ABD'de en zor işlerden biri (yok yok, siz taşınırsınız da, USPS sizin taşındığınızı kabul edecek mi bakalım). Nasıl yapıyoruz?
      4- İlk gelişte nereye gelmek lazım? (Bakın çok ciddiyim, dil bilin veya bilmeyin, NJ bu konuda son derece stratejik bir tercih. Bayıldığım için söylemiyorum. Ben de işimi hallettikten sonra taşındım. Ama ehliyet ABD'de çözmeniz gereken ilk konu ve bunu en hızlı NJ'de çözersiniz).
      5- Eyalet değiştirince ehliyeti nasıl değiştiriyoruz? (Bunu ben de ilk kez deniyeceğim. Yazacaklarımda California'yı hariç tutun. Orada işler başka işliyor).
      6- Kimliği belirlenememiş konu. Nasıl olsa bir tecrübe oluşur ve sonra yazılır...

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      @T-C-Kubilay-Dikici Çok teşekkürler. Bizde bir söz vardır, sonunu düşünen kahraman olamaz. 🙂

      Green Card çıktığı gün, ben fitness'a başladım. Buraya geldiğimde neyle uğraşacağımı tahmin ettiğim için.

      O sebeple, green card çıkanlara en büyük tavsiyem, bıraksınlar şunun fiyatı ne kadar, bunun fiyatı ne kadar diye. Zaten gelince o fiyatları görecekler.

      Burada en baştaki zorlukları atlatacak kadar bir ingilizce ve beden sağlığıyla gelmek önemli.

      Sonrası yavaş yavaş halloluyor.

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: [Arşiv] DV2023 Mülakat Deneyimleri

      Unganlar Deneyimini Paylaşmak istiyorum bugün.

      23 Haziran tarihine mülakat verildiğini Nisan ayında gelen e-posta ile öğrendim. Unganlarda nasıl olsa yer bulunur diye düşünerek Mayıs sonuna doğru sağlık randevusunu alırım diye düşünüyordum. Niyetim, sağlık randevusuna 3-4 hafta öncesinden gitmek ve olası bir tedavi gereksiniminde bu süreyi kazanmaktı.

      12 yaşındaki oğlum Amerika konusundaki heyecanıyla Mayıs ayının 15'inde 'Baba bakalım, randevuyu şimdiden alalım' deyince, onun da hevesli olmasını desteklemek amacıyla Unganlar sitesine girdim. 1 Hazirana kadar 2 kişilik randevu alabileceğim tarih yoktu.

      Ben de doğum günüm olan 1 Haziran'ın güzel de bir tesadüf olacağını düşünerek, muayne randevu talebini oluşturdum. Doğum günümün olmasının da bir avantajını yaşadık aşağıda açıklayacağım şekilde.

      2 gün sonra konfirmasyon e-maili geldi. Baba oğul 31 mayısta Ankara'da Cinnah otele yerleştik. Unganlara mesafesi 350-400 metre kadar.

      Ertesi gün muayne için gittik. 1 Haziran günü tam 50 yaşına bastığım için, kan ve idrar tahlili vermedik.

      Muayneye önce ben girdim. Boy ve kilo kaydının ardından, doktor hanım geldi. Sağlık sorununuz, tansiyon, şeker var mı? Sigara içiyor musunuz? Alkol kullanıyor musunuz? Psikolojik olarak ne durumdasınız? Kimseye zarar verdiniz mi? Kendinize zarar verdiniz mi? İntihar etmeyi düşündünüz mü? gibi sorular sordu. Kendisine özellikle son bir yıldır fitness yaptığımı, tansiyon, şeker gibi bir sorunum olmadığını, sigara kullandığımı, alkolü sosyal olarak içtiğimi söyledim. Kendime veya başkasına zarar vermediğimi, intihar etmeyi düşünmediğimi ifade ettim.

      Ardından oğlumu çağırdılar. 12 yaşında olduğu için, benim de eşlik edebileceğimi söylediler. Oğluma 'Amerikaya gitmek istiyor musun?', 'Ne olmak istiyorsun' gibi sorular sordu. Oğlum 'Evet çok istiyorum, yazılımcı olmak istiyorum' yanıtlarını verdi.

      Ben 4 doz, oğlum 6 doz aşı oldu. (E-Nabız çıktısını vermemize rağmen böyle oldu). Düzen laboratuvarında göğüs röntgeni çekildim.

      Ertesi gün raporu alabileceğimizi söylediler. Gittik, aşı sertifikalarıyla bir CD'yi zarflara dışardan zımbalamışlardı. Onları zarflardan ayırmamızı, mülakatta vermeyeceğimizi, sınırda ABD gümrük polisine vereceğimizi hem sözlü ifade ettiler, hem de yazılı olarak verdiler.

      Sorunsuz bir şekilde sağlık raporlarımızı alarak İstanbul'a döndük ve 23 Hazirandaki mülakatımızı beklemeye başladık.

      UNGANLAR LOKASYONU
      Kuğulu parkın yanından ana cadde üzerinden yürüdüğünüzde, sağ tarafta bahçesinde bir kafe olan binanın dördüncü katında bulunuyor. Kuğulu park içinden gelirseniz de Kıtır'ın hemen arkasında kalıyor.

      Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      W
      warmgrey

    warmgrey tarafından gönderilen son iletiler

    • RE: Virginia

      @mertcanaydin İngilizce seviyeniz iyi diye düşünüyorum. Bu konuda ilk başlayacağınız yer, yerleşeceğiniz yer olmaz muhtemelen. O sebeple, öncelikle evrak işlerinizi kolaylıkla halledebileceğiniz bir eyalete yerleşip, sonra işe göre karar vermenizi öneririm.

      Diğer Eyaletler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: Virginia

      @mertcanaydin Mesleğiniz nedir? Bahsettiğiniz işler kısa dönem can kurtaran olarak işlevsel olabilir. Fakat orta uzun vadede mutlaka kendi mesleğinizde bir iş yaparsanız daha iyi olur.

      Diğer Eyaletler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: Virginia

      @cleo Merhabalar, Richmond'da yaşayan Türklere özel bir facebook gurubu yok. DMV Türkleri diye bir gurup var. Oradan iletişim kurabilirsiniz.

      Sanırım Türkler daha çok Midlothian ve Short Pump tarafında var. Ben de birkaç kişiyle tanıştım. Birkaç tanesiyle de karşılaştım ama konuşmadım.

      Özellikle bir arayışım olmadı.

      Diğer Eyaletler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: Amerika'da adres değişikliği yapmak USCIS (AR-11 form)

      @iibrahimd USPS'den posta kutusu kiralayabilirsiniz.

      Bu işi yapan başka firmalar da var. Fakat USPS mail forwarding vb için kargo firmalarındaki posta kutusu adreslerini kabul etmeme durumu olabiliyor. O yüzden doğrudan USPS iyi olacaktır.

      Banka hesabı vs için ise bir adres ihtiyacınız olacak.

      Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri

      @Figen ABD'de tüm yaşayanlar (vatandaşlar dahil), yüksek meblağ finansal hareketlerin kaynağını belgelemek zorunda. Bunun başlıca sebebi, ABD'de yaşayan herhangi birisinin yasal olmayan bir finansal gelir elde edip etmediğinin takibidir. Bankaların da bu konuda takibat yükümlülüğü bulunuyor. Benzer durumlarda bankanın istediği şekilde davranmanız önemli.

      Kredi çektiyseniz, bunu neden elden yatırdığınızı soracaklardır. Ayrıca, kredi çektiğinizi belgelemenizi isteyebilirler.

      Bankacılık içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

      @ozmell Bu günlerde sınır koruma son derece sıkı bir şekilde benzer uygulamalar yapıyor. Normalde ilk girişten sonra ikinci giriş için sorun çıkarmaları beklenen bir durum değildi.

      O sebeple, yerleşmek için gelirken, eğitiminizi devam etmiş olduğunuza dair de belgeleri yanınızda getirin mutlaka.

      Ve önerim, gelmeden önce de Forum yöneticileriyle veya bir göçmenlik avukatıyla da konuyu görüşebilirsiniz. Şu donemde konu biraz hassas durumda.

      Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: Türkiye Dışındaki Ülkelerden Adli Sicil Kaydı Almak

      @omerko Belgenin normalde 4 ay geçerliliği var. Fakat aldıktan sonra Iraga gitmezseniz sorun yok. (Benim belgem de öyleydi).

      Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      @ugursway Doğru gibi görünse de, maalesef pratikte durum öyle olmuyor.

      Şu gözlemimi aktarayım, ingilizce işini Amerikaya gelmeden önce halletmeyen kişilerin, burada bu konuyu halledemediklerini de gördüm. Dolayısıyla, diyelim iyi bir dosya numarasıyla green card çekilişi kazanıldı, mutlaka buraya gelmeden belli bir seviyede öğrenmek önemli. Yani kısaca walmart videosu seyredip, Amerikada araba hayali kurana kadar, oturup ingilizce çalışmak lazım. Gidince öğrenirim işi pek olmuyor. Hele hele ailece gelenlerin hemen hiç şansı yok.

      Yine de kastımı açıklayayım. Söylediğim sonuna kadar orada kalın anlamında değil, ehliyet, banka hesabı, ssn vs işlerini halledene kadar Türklerin yoğun olduğu yerlerde kalmaları şeklinde. Sonra isterlerse giderler.

      Hele hele kısıtlı parayla Amerikaya gelen ve İngilizce bilmeyen birisi için, ben kesinlikle Türklerin olmadığı bir yere gitmelerini önermem. Çok büyük macera olur açıkçası... Yine de kendileri bilir. Gelenin parası çoktur, kendisine ve ailesine bir yıl bakacak durumdadır, o zaman gidip istediği yere yerleşebilir diye düşünüyorum.

      Tabii bu benim düşüncem.

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      @Mr-Yavuz Ben de DV2023 ile ABD'ye yerleşenlerdenim ve yazınızdaki bazı noktalara katılıp, bazılarına itiraz edeceğim:

      • Vize alma süreci, tüm süreç içinde belki de en kolayı.
      • Fazla hayal kurmadan (katıldım), çok kendinize güvenmeden (tam aksine, sadece kendinize güvenin), kendinizi abartmadan (kesinlikle katılıyorum, egolarınızı geldiğiniz yerde bırakın), herşeyi yapabileceğinize kendinizi alıştırarak (hiç düşünmeden evet) bu ülkeye gelin. İlave: Her şeyin bir bedeli var. Buraya yerleşmenin bedeli de, geçmişi geride bırakmak. Ayrıca, çok iyi araştırarak ve bilgi edinerek, haklarınızı mümkün olduğunca bilerek gelin.
      • Psikolojik sağlamlık konusu olmazsa olmaz. En az 6 aylık geçim masrafı ve araba alacak para yoksa, bir de hazırdan yememek adına Amerikada ilk etapta ne iş olsa yaparım mantalitesi zor geliyorsa, gelmemek önemli. Fakat çok sıkılıp bunalınca dönecek bir yeriniz varsa, bunu satın. Başarı şansını ve motivasyonu düşüren bir etkendir.
      • Amerika bir rüyalar ülkesi değil. (Kesinlikle katıldım). Benim tavsiyem, Türkiye'den kaçma motivasyonuyla değil, Amerikada yaşama motivasyonuyla gelin. Sorunlardan kaçma psikolojisiyle hareket ediyorsanız, emin olun Amerikada da, veya dünyanın herhangi bir yerinde de pek çok sorun bulabilirsiniz.

      Yeni gelecek olanlar için notlar:

      Ben de Amerikaya kendime yeniden bir yaşam inşa etmek için geldim. 6 ay delivery vs. sonrası bir enerji firmasında çok iyi imkanlarla bir iş buldum. Gelecek olanlara ve yeni talihlilere önerim, Walmartta ne kaça yerine, haklarınızı anlatan videoları izleyin veya siteleri okuyun. Neyi nasıl yapacağınızı öğrenin. Ve Amerikada araba kaça diye araştırmak yerine, mutlaka İngilizcenizi geliştirin. Buraya mümkünse en azından B1 seviyesinde bir ingilizce ile gelin. Eyalet seçimini iklime göre değil de, işleri kendiniz için en kolay şekilde halledebileceğiniz yere göre yapın (ehliyet, banka hesabı, okul kaydı, dil vs). Sonra değiştirirsiniz eyalet, orası kolay. Eğer ingilizce bilmiyorsanız da, Türklerin çok olduğu yerlere gitmenizi öneririm.

      Karşılaştığınız her olumsuzlukta buradaki tanıdıklarınızı veya vatandaşlarımızı suçlamayın. Ne herkes melek, ne de herkes dolandırıcı. Yukarıda da dediğim gibi, sadece kendinize güvenin. Ama bu altı dolu bir güven olsun. Mesela, 'Orada düzenimi oturtana kadar her işi yapabilirim' diyebilin.

      Hayatımızı rüyaya ya da kabusa çevirmek, kendimizle ilgilidir. Süreç zor da olsa, bunu keyif alarak da yapabilirsiniz, hergün şikayet ederek de. Keyif almayı öneririm ama tabii siz bilirsiniz.
      Selam ve sevgilerle

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      W
      warmgrey
    • RE: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

      @AhmetGS17 Gerçekte durum şu şekilde:
      Bunu sürekli yaparken geçerli bir mazeretiniz varsa, örneğin sözleşmeli bir işte çalışıyorsanız ve ABD'ye yerleşmek için sözleşmenizin bitimini bekliyorsanız, çocuklarınızın okul durumları varsa ve okulu bitirmelerini bekliyorsanız (ki yine belgelendirmeniz gerekir), sağlıkla ilgili bir durum varsa vs. Yani çok geçerli bir mazeretiniz varsa, buna bir süre göz yumabilirler.

      Fakat ABD immigration law çerçevesinde, sürekli 180 günde bir girseniz dahi, US Green Card (Yani Permanent Residency Visa), turistik amaçlı kullanılamaz maddesi ile, kart iptal talebinde bulunabilirler. Akabinde de 'Turist vizesi alın' derler.

      Önerim, böyle şeyler yapma niyeti varsa, hiç green card başvurusunda bulunmayın.

      Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler içinde yayımlandı
      W
      warmgrey