Iyi gunler. Zaman geldi catti, 35e giriyorum haftaya. Askerlik tecilinde yolun sonuna geldim. Yil bitmeden dovizle askerligi aradan cikartmak istiyorum ama durumum biraz karisik, bilgisi olan varsa cok makbule gececek cunku mevduatta benim durumum hakkinda aciklayici birsey bulamadim.

2017 yilindan beri yurtdisinda yasiyorum. 2017, 2019, 2022 yillarinda askerligimi tecil ettirdim. 2017-2021 arasi Dubai’de bir firmada calistiktan sonra 2021’de ABD’ye yerlestim IR1 ile. Burada 2021-2023 temmuz arasi Dubai’de calistigim firmanin ABD bransi ile calistim (ayni ana firmaya bagli, iki firma. Biri BAE’de yerlesik digeri ABD’de yani ayni firma degiller). 2023 eylul’de de is degistirdim su an baska bir firmada calisiyorum.

Sanirim dovizle askerlik basvurusuna firmalardan alinmis calisma surelerimi gosteren mektup goturmem gerekiyor. Dubai’de calistigim firmadan aldigim bir mektup var zaten. Burdaki onceki firmamdan almadim ama istersem vereceklerdir.

Benim sorum, yurtdisinda 3 sene kurali sadece son calisma izni ile bulunulan ulke icin mi yoksa Dubai’yi de dahil edebiliyor muyum? Eger edemiyorsam yani ABD’ye yerlestigimde zaman sifirlandi ise burada daha 3 senemi doldurmadim.

Kisacasi 4 sene Dubai’de calisma izni ile kesintisiz calistim. 2021’de ABD’ye IR1 ile tasindim ve burada 2 senede iki ayri firmada calistim. Bu durumda nasil bir yol izlemem gerekir? Hazir yilsonu iken fiyat artmadan aradan cikartmak istiyorum bu isi acikcasi.

Eger yukaridaki durum sorun cikartacaksa ikinci senaryo burada 3 senemi doldurunca vatandaslik islemlerim baslayacak, sanirim 2024 sonu 2025 basi gibi ABD vatandasi olurum. Cifte vatandaslik durumunda calisma gecmisi olayi aranmiyor sanirim. Boyle bir durumda 2023 sonuda biten tecilim ile 2025 basinda ABD vatandasi olarak dovizle askerlige basvurmam arasinda gecen 1-1.5 sende ne gibi sikintilar dogabilir? Asker kacagi olarak gorunuyor olagim sonucta. Bu sure zarfinda kesin en az bir kere Turkiye’ye de giderim ben, gitmem gerekir. Asker kacagina dusmek daha sonrasinda dovizle askerlik basvurusunu etkiler mi?

Bu iki konuda bilgisi olan varsa cok sevinirim.