Herkese selamlar,

Şubat sonunda sıfır beklentiyle gittiğim ülkeden çok farklı beklentilerle döndüm.

Ülke gerçekten çok sakin, insanları ortalama Avrupa insanıyla eşdeğer. Ciddi bi turist akını var. Ana dili karadağca olsada sırpça Hırvatça ve ingilizce ağırlıklı dilde. Hemen hemen herkes ingilizce biliyor sadece yaşlı kesim biraz zorlayıcı olabiliyor ama çoğuyla iletişime geçmenize gerek kalmıyor zaten 🙂

Ülkenin genel halini yorumlamak gerekirse toplu taşıma ağı çok eski ve dijitalleşmeden uzak örneğin Online bilet alabiliyorsunuz ancak otobüs duraklarında muhakkak yazdırmanız lazım. Kotor > Budva 4.5€ Kotor> Podgorica ise 9.5€ aracınız olmadan bu ülkede yaşamak çok masraflı. Ben turistik olarak gittiğim için hiç sorun yaşamadım trafik çok yok bu yüzden ortalama 30 dakikada şehir değiştirebiliyorsunuz. Yolları çok virajlı.

Karadağ gerçekten AB ülkesi olmayı hakkeden bi ülke ama sosyal medyadan denildiği gibi 2025te ABye girecek gibi bi kesinliği yok ancak en geç 2030da girmesi bekleniyor.

Gel gelelim bu ülkeden oturum almak gerçekten mantıklı mı?

Gözlemlediğim ve görüştüğüm kişilere göre en getirisi yüksek iş kesinlikle konaklama hizmeti sunmak. Emlak piyasası çok uçuk olmasada ortalama 3 katlı apart binaları her katta 3 oda var yani 12 odalı bir apart fiyatı 300-400.000€ bandında ve bu apartlar genelde Kotor Muo , Budva ve Dobrotski çevresinde sahil kesiminde yani denize sıfır. Tivat tarafında ise Porto Montenegro kısımlarındaki lüks yaşam sebebiyle fiyatlar çok uçuk. Böyle bi işletmenin getirisinin ortalama vergilerden sonra aylık 7.000 bazen 9.000€ arasında olduğunu hesapladık.

Ayrıca konaklama hizmeti vermek istiyorsanız Turizm bakanlığından ruhsat almanız gerekiyor burda dikkat edilmesi gereken kısımda her odada temel ihtiyaçlar karşılanabiliyor mu yani banyosu, mutfağı, kliması var mı gibi gibi.

Kısacası toparlamak gerekirse Karadağ gibi bi yerde ticaret yapmak mantıklı mı bana göre evet çünkü ülke gerçekten el değmemiş ve tam olarak keşfedilmemiş durumda buraya yatırım yapmanın zarardan çok yarar getireceğini düşünüyorum. Ayrıca Türkiyeye yakınlığı sebebiyle bence çok cazip. Uçakla 1 saat 25 dk kadar sürüyor. Kesinliği olmamakla beraber KOSGEB üzerindende fon yardımı alarak ticaret yapmanın yoluda açılabiliyor. Bu konuyu halen araştırma aşamasındayım kesin bilgilere ulaşınca yeni ileti oluştururum.

Eğer ticaret dışında normal işçi olarak gitmeyi planlıyorsanız asgari ücret ortalama 1.000-1.250€ civarında kalacak yer garantisi veren işletmelerle çalışırsanız bu ücret Karadağ için çok yeterli diyebilirim. Gözlemlediğim kadarıyla şunu söylemeliyimki maalesef Türk işletmeler (genelleme yapmak istemem ama konuştuğum Türklerden yola çıkarak ) maaş konusunda sıkıntı yaratıp ödeme yapmıyorlar ve iş akdini feshetmekle tehdit edebiliyorlarmış. Eğer burda yaşamayı planlıyorsanız otel ve turizm alanında çalışanların iyi paralar kazandığını söyleyebilirim. Ortalama aylık market alışverişi 250€ , eğer kirada oturucaksınız 400-450€ gözden çıkarmanız gerekir.

Şirket kurulumundan sonra oturum izniniz kademeli veriliyor 1 yıllık > 2 yıllık > 3 yıllık ve sonrasında süresiz oturum izni alıp vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Eğer işçi olarak gidiyorsanız gene vatandaşlık yolu 1 > 2 > 3 ve süresiz oturum olarak ilerliyor. Karadağ pasaportuna sahip olanlar Avrupa’ya 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz olarak seyahat edebiliyor.

Karadağ gerçekten çok sakin sessiz bi ülke. Halen araştırma aşamasındayım en geç 2024 sonuna kadar bütün araştırmalarımı bitirip yüksek ihtimalle burdan oturum almak için uğraşabileceğimi düşünüyorum. Kararımı doğru verebilmek adına birkaç ülke daha görüp oralarda gerçekten bunlar yapılabilir mi yapılamaz mı görmek lazım. Forumda Karadağ’dan oturum alıp orda yaşayan birileri varsa lütfen bana ulaşsın.

Saygılarımla 🙃