Ankara Mülakat Deneyimim ve AP Sürecim
Üzerinden epey zaman geçtiği için bazı detayları net hatırlamıyor olabilirim, bu yüzden şimdiden kusura bakmayın.
-
Sağlık Muayenem – 30 Aralık / Ankara Unganlar
Muayeneye sadece Covid-19 aşı kartımı götürdüm. Benden kan alındı ve akciğer röntgeni çekildi. İdrar testi istemediler.
Muayene çok kısa sürdü. Doktor, iğneleri yaparken dövmem olup olmadığını, ameliyat izim bulunup bulunmadığını sordu. 5-6 tane iğne yapıldı, o kadar. -
Mülakatım – 15 Ocak / Ankara Büyükelçiliği
Sabah erkenden elçiliğe gittim. Dışarıda emanetçi vardı ama eşyalarımı arkadaşıma verdiğim için sorun yaşamadım. İçeride yaklaşık 1 saat bekledikten sonra belgelerimi teslim ettim.
Mülakat için sıra beklerken birden numaram yandı, o yüzden diğer görüşmeleri dinleyemedim ve çok heyecanlandım. Hazırladığım hiçbir şeyi söyleyemedim.
Sorulan sorular:
Nereye gidiyorsun?
Orada ne yapacaksın?
Tanıdığın var mı?
Bu 3 soruya da çok kısa cevaplar verdim, hiçbir şeyi anlatamadım. Sarı kağıdı alıp çıkmam toplamda 2 dakika sürdü.
Başta çok karamsardım çünkü Amerika’da tanıdığım kimse yoktu. Ama bu süreçte forumdaki birçok kişinin, özellikle de Uğur abinin @gucarslan yardımları çok değerliydi. Hepsine çok teşekkür ederim.
- AP Sürecim ve Onaylanma
Mülakattan sonraki ilk 3 ay boyunca açıkçası hiçbir şey yapmadım, umudum da yoktu. Sonrasında okulumdaki bir hocam aracılığıyla bizim bölümden mezun, uzun zamandır orada çalışan biriyle tanıştım. Onun sürecimdeki katkısı çok büyük çünkü elçiliğe gönderdiğim en önemli belge, oraya vardığımda ücretli bir staj programına başlayacağıma dair onayıydı.
Elçiliğe gönderdiğim diğer belgeler:
Niyet mektubum: Hesabımdaki para, kendim, Amerika’da yapmayı planladıklarım, mülakat sonrası birikimlerimi artırmam ve Amerika’da edindiğim bağlantılardan bahsettim.
Hesap dökümü: Mülakatta hesabımda 13.000 $ vardı. Elçiliğe gönderdiğim belgelerde bu miktar 34.000 $ oldu (dolar ve altın hesap dökümleri).
Transkript ve haziranda mezun olacağıma dair imzalı/mühürlü belge
Abim ve babamdan destek mektupları (sadece imzalıydı, noterden onaylatmadım)
Bu belgeleri gönderdikten sonra vizem onaylandı. 
Herkese sürecinde başarılar dilerim. Pasaportum henüz elime ulaşmadı, beklemedeyim. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa mesaj atabilirsiniz.