Merhabalar,
Benim 5 Haziran’da DV Fee gonderimiyle baslayan AOS surecim 7 Agustos’ta mulakatsiz onayla olumlu sonuclandi. Surec boyunca burayi guncelleme sansim olmadi, ama bu yonde yapilan elestirileri hakli buluyorum. Bu nedenle gec de olsa kendi tecrubelerimden yola cikarak birkac ekleme yapmak istedim.
Oncelikle AOS icin firsati olmayan ve Ankara’da mulakat sirasi gelmeyen tum DV talihlilerinin hayal kirikligini paylasiyorum. Keske tarihin en kotu konsolosluk performansi bu yila denk gelmeseydi, hatta boyle bir haksizlik hic yasanmasaydi. AOS icin gelip yine eyaletlerin beklenmedik sureclerine takilan olumsuz sonuc alip tekrar deneyen ya da hala bekleyen herkese de tum kalbimle bol sans diliyorum.
Biraz kendi durumumdan bahsedeyim. Is sebebiyle zaten Amerika’ya sik gelsem de green card’imi maddi ve manevi olarak daha kolay olacagi icin Ankara’da almak istiyordum ve acikcasi Mayis ortasina kadar, onceki senelere bakarak benim case numarama sira gelecegini dusundum. Hatta gecen sene sonbaharda uc ay, bu sene Mart’tan Mayis’a kadar 2.5 ay New York’ta gecirdim. Cok umutlu oldugum Mayis mulakat dagitimi, ben donus yolundayken aciklandi ve ogrendigimde baya endiselendim. Hemen Amerika’da cok iyi bir hukuk burosundan oldukca tecrubeli bir avukatla gorusme ayarladim. Malesef yarim saatine $300 odedigim gorusme 10 dakikada moral bozukluguyla sonuclandi. Amerika’ya giris yaptigim tarihten uc ay gecmeden basvurursam mutlaka fraud olacagini soyleyip hicbir sebeple bunu yapmamam icin israr etti. Tam o gun ilk defa AOS basligini okumaya basladim ve Forum’da ilk entry olarak Figen Hanim’a bu uc ay meselesini sormustum. Daha sonra biraz daha okuyup pek cok insanin sorunsuz sekilde green card’i aldigini gorunce bu riski almak istedim. Turkiye’de mulakati beklemek daha riskliydi. Ayni gun ucak biletimi aldim (4 Haziran’da Amerika’ya giris yaptim) ve Figen Hanim’dan gorusme talep ettim. Tanisma konusmamiz baya uzun surdu. Ben @koray2000’in yazdiklarini okuyup aslinda ilk olarak field office onerilerini sordum. Bu arada @koray2000, size cok tesekkurler. Ben Brooklyn’de kaliyorum geldigimde ve siz uyarmamis olsaniz kesinlikle NY veya NJ olarak ilerlerdim. Figen Hanim, ilk olarak gecen sene iyi performans gosterdigi icin Boston’i onerdi. O sirada herhangi bir danismanlik anlasmasi yapmamistik. Ben sonra kendim de devam edebilirdim. Amerika’daki avukat gorusmesinin hayal kirikligi ve is/ozel hayatimin yogunlugu sebebiyle ben kendisiyle calismak istedim, cunku ilk olarak bana moral ve guven verdi. Sonra sabirla neler yapacagimizi anlatti. Benim durumum uzaktan da olsa Amerika’yla baglantili calistigim icin acikcasi bence normalden biraz karisikti. Ayni zamanda yine isimle alakali daha once baya burokratik basvuru yaptim Amerika’da ve kucuk bir detaydan surec cok uzayabiliyor. Sizin bu detaydan ya da basvurudaki eksikten cok gec haberiniz olabiliyor. Ben zaman cok kisa oldugu icin ve dalginlikla bir seyleri atlama ihtimalim olabilir diye bilen biriyle ilerlemenin daha iyi olacagini dusundum ki oyle oldu. Benim gibi fazla detayci ve mukemmeliyetci bir danisanla sabirla ilgilendi. Iletisimimiz hep cok hizli ve netti. Size de bir kere daha cok tesekkur ederim @Figen Hanim.
Telefon numaram ve banka hesabim vardi. Haziran’da kesin New York’ta olmam gerekiyordu, ama Boston Field Office’le ilerlemek istedim. O yuzden Boston adresi icin daha onceden kullandigim lokal isletmeler, calisma alanlari vb ile calisan ipostal1.com uzerinden mailbox kiraladim. Abonelik ucreti aylik $9.99, ilk basta bir linkle kendilerinin yonlendirdigi noter hizmetini kullanip onay aliyorsunuz, bir kereligine $25 oduyorsunuz. Size gelen postalar, en gec birkac gun icinde (ayni gun yukleme sozu verseler de bence birkac gun gecikebiliyor ama total surecte cok da bir zararini gormedim) sisteme yukleniyor, ve aldiginiz postayi $2.25 karsiliginda scan edebiliyorlar veya kendi adresinize gonderebiliyorsunuz. Abonelik ucreti icinde 1 aylik storage da yapiyorlar. Burada bence ev veya ofis olmadigi bariz olan secenekleri secmemek lazim. Adresleri uye olmadan goruyorsunuz, dolayisiyla Maps’ten o adreste ne var diye bakmanizi oneririm.
Saglik muayenesi icin NY ve NJ’de yaklasik 10 ofisi aradim ve en hizli sekilde sonuc verecegini dusundugum Yulin Wang’i sectim. Ofisi Queens’te, 7 metro hattiyla kolayca ulasabilirsiniz. Maliyeti $250 + asilar oldu. Asilari malesef en cabuk sekilde tamamlamak icin CVS’te yaptirdim. MMR, Tdap, Tetanoz ve Polio asilarini oldum. Tdap ve Polio’yu ayni gun oldum. MMR VE Hepatit B’yi ayni gun oldum. Hicbir sorun yasamadim. Asilar malesef toplam $600 tuttu.
I-485’i DV fee paid belgesi gelmeden 18 Haziran’da yolladik. USPS tracking receipt’i scan ederek banka hesabimdan $330 cekildigini gosteren bir belge koydum. Normalde DV fee onay belgesini istemiyorlarken bana Temmuz ortasi RFE (Request for Evidence) geldi. Dolayisiyla onay belgesini eklemeden gonderirseniz, U.S. Department of State’ten DV fee paid yazisi geldiginde bir cover letter’la aciklamasini yaparak bagli oldugunuz ofise direkt iletmenizi tavsiye ederim. O sekilde yapildiginda sorun olacagini sanmiyorum, ama tabi beklenmedik durumlar tecrubelenebiliyor. Mesela ayni ofiste kimseden istenmeyen belge benden istendi. Muhtemelen mulakat yapmayacaklari icin istediler, ama bildigim kadariyla Boston’dan basvuran herkes mulakatsiz onay aldi.
27 Haziran’da USCIS’ten received mesaji geldi. 3 Temmuz’de NOA1 geldi. Bir sonraki USCIS gelismesi 16 Temmuz sabahi 8:30’da telefonla aramalari oldu. Ben telefonu duymadim ve tekrar aradigimda ulasamadim, o yuzden bu ihtimali goz onunde bulundurarak telefonuzu duyacak sekilde ayarlayin. Sonra USCIS hesabini “We scheduled you for a biometrics appointment” olarak guncellediler ve ayni gun mailbox’a NOA2 geldi. Hala New York’ta oldugum icin Biometrics’e walk-in yapmaya 17 Temmuz’da Boston’a gittim. Parmak izini Application Support Center’da aliyorlar. O gun ogleden sonra 3 gibi ordaydim ve ofis cok kalabalikti. 18 Temmuz’da sabah 8-10 arasi gelmemi istediler. Ofiste calisanlar inanilmaz kibar, insancil ve pratik. 18 Temmuz’da biometrics isini tamamladim ve hemen sistem guncellendi.
Bu esnada elime hala DV fee isteyen RFE ulasmamisti. Onun maili 23 Temmuz’da geldi. Yine ipostal'dan dolayi birkac gun gecikme olabilir, cunku 16 Agustos'ta gondermisler. Telasla ayni gun DV fee odendi belgesini gonderdim ve parmak izi verdigimi de cover letter’da belirttim. 7 Agustos’ta websitesinde onayi gorduk. 13 Agustos onay belgesi, 14 Agustos SSN ulasti. Bu tarihleri virtual mailbox kullandigim icin birkac gun gecikmeli dusunebilirsiniz. 15 Agustos’ta USCIS hesabimi kart gonderildi olarak guncellediler. 20 Agustos’ta kart geldi.
Biraz stresli ve kosturmali gecen bu surecin olumlu sonuclanmasi beni cok mutlu etti. Buradaki herkesin bu sonucu hak ettigine hic suphem yok. Umarim guzel haberler almaya devam ederiz.
Sevgiler,
Pelin