• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. TolgaTarkanOlmez
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    T
    • Takip Edilenler 0
    • Takipçiler 2
    • Konu 0
    • İleti 21
    • En İyi 18
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

TolgaTarkanOlmez

@TolgaTarkanOlmez

Yale Üniversitesi' nde doktora sonrası araştırma yapıyorum. Tek hücreli mantarlarda yaşlanma üzerine çalışıyorum.

55
    İtibar
    784
    Profil Görüntülemeleri
    21
    Takipçiler
    0
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    İnternet Sitesi www.linkedin.com/in/tolgatarkanolmez/ Konum New Haven, CT Yaş: 38

TolgaTarkanOlmez Takip etme Takip Et

TolgaTarkanOlmez tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: Connecticut

1 aydır New Haven' da yaşıyorum. Henüz bu eyaletle ve şehirle ilgili bilgilerim oldukça kısıtlı, baştan söylemem lazım.

New Haven 125 bin nüfuslu ve eyaletteki şehirler arasında en büyüklerden biri (Hartford ile birlikte, Hartford başkent). Şehrin merkezi dediğimiz yerde (downtown) Yale Üniversitesinin binaları oldukça yoğun şekilde bulunuyor, tabii ki mağazaların çoğu da orada. Union station denilen tren istasyonuyla New York'a bağlanıyor. Trenler 2-2.5 saat arasında Manhattan' a ulaşıyor, 10-15 dakikada bir tren kalkıyor. New York' un Metro North (17 dolar) ve Amtrak (37 dolar) seferleri mevcut.

Kiralar Yale Üniversitesi civarlarında 1000 doların üzerinden başlıyor. Tabii ki New Haven' ın civarındaki şehirlerde kiraların düşmesi ihtimali çok yüksek. Bu yüzden New Haven' da çalışıp dışarıda yaşayan ve her gün otobüsle işe giden çok kişi var (Otobüsler CTtransit adıyla işletiliyor, aylık 63 dolar sınırsız eyalet içi otobüs ulaşımı).

Şehirler küçük ve trafik neredeyse yok, şehirler arası yolda bazen birkaç dakika beklediğimizi gördüm. Yale üniversitesinin shuttle denilen servisleri şehir merkezindeki neredeyse her yere gidiyor ve Yale üniversitesi bünyesinde olmayanlar da biniyor (binmeleri yasak belki ama herhangi bir kontrol de olmuyor).

Şehrin içinde büyük market olarak Stop&Shop, market/eczane olarak da CVS, Rite Aid denilen yerler mevcut. Fakat otobüsle 20-30 dk uzaklıkta Walmart, Bestbuy, Ikea, Costco, Target, Home Depot, Toys'R'Us, TJMaxx, Dick's sporting goods vs. büyük mağazaları bulmak mümkün. Şehir merkezinde giyimle alakalı mağazalar sınırlı gibi görünüyor, dediğim büyük mağazaların olduğu yerde epey giyim de var. Büyük marketlerden alışveriş yaparsanız özellikle mutfak masraflarınız oldukça düşer. Arabanız varsa burada hayat çok güzel olabilir.

Kabaca New Haven hakkında şunu söylemek mümkün (eminim tüm şehirler için de geçerlidir). Sinema dahil her işletmeden yalnızca 1 tane var, fakat ihtiyacı karşılayacak kadar yeterli. Dunkin' Donuts ve Subway hariç, onlardan binlerce olabilir. 🙂

Bar veya gece hayatı 120 bin kişilik bir üniversite şehrinde ne kadar bekliyorsanız o kadar, ama fena sayılmaz sanırım. Yale' in tiyatro, senfoni orkestrası, buz hokeyi ve amerikan futbolu takımının biletli faaliyetleri var.

Sadece New Haven ve çevresindeki birkaç yeri bildiğim için konaklama bölgelerini ona göre söyleyeceğim. Çoğunun kirasını bilmiyorum.

Downtown: Konaklama daha çok apartman tipi binalarda oluyor, o yüzden stüdyo tipi daireler ve 1+1' ler yaygın. Kiralar yüksek, genellikle 1400 dolardan başlıyor.
      Dwight: Şehir merkezinin çok yakınında, kiralar downtown'a göre daha uygun (1200' den başlıyor).
      East Rock: Şehrin güzel muhitlerinden biri, şehir merkezine yakın. Kiralar 1000 dolardan başlıyor.
      Fair Haven: Kiralar uygun muhtemelen. Şehir merkezine yakın sayılır.
      West Haven: Türklerin yaygın yerleştiği bir yer, New Haven' a 4 km uzakta. 2 tane Türk kebapçı ve 1 tane balık restoranı var. 2 tane Helal gıda satan Türk marketi var. Kültür merkezi de kurmuşlar.

Üniversite öğrencileri genellikle subletlerde kalıyor. Yani ya kira bölüşülüyor ya da evi kiralayan öğrenci odaları başkalarına kiralıyor. Böylece 600-700 dolara kadar inebiliyor kiralar.

Genel bir bilgi olarak, okyanus tabanı sanırım taşlı ve bol bol deniz kestanesi varmış. Sanırım birkaç kum sahil var. Deniz suyu sıcaklıkları yazın 22 dereceye kadar çıkıyor, Antalya sahillerimiz değil tabii ki. Tercih sizin.

Güvenlik bakımından olayların olabildiği bir şehir, özellikle akşam hava karardıktan sonra tek başınıza ve ıssız sokaklarda dolaşmamanız tavsiye ediliyor. Tehdit ve gasp gibi olaylar son yıllarda inanılmaz ölçüde azalmış. Şehrin merkezinde ve özellikle tüm kampüs binalarında mavi ışıklar var, basarsanız polis 2 dk' ya orada oluyor, bunun da etkisi olmuş olabilir.

Sakin yaşayan bir insan için şehrin hiçbir eksiği yok, olursa da New York 2 saat uzaklıkta.

Herkese hitap edebilecek bir şeyler karalamaya çalıştım, daha çok New Haven rehberi gibi oldu ama dediğim gibi geleli henüz sadece 1 ay oldu, çevreyi iyi bilmiyorum.

Sonuçta ben yaşıyorum ve yaşanabileceğini de düşünüyorum, tercih ve puanlama size kalmış.

Diğer Eyaletler içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Bir köşe yazısı: Yeni yıla beyin göçüyle girmek

Bir siyasi parti raporunda bulunan verileri siyasetten arindirarak vermeye calisayim.

1. 2016 yılında yurt dışına göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 69 bin 326 iken, bu sayı 2017 yılında %63’lük bir artışla 113 bin 326 olmuştur.
      2. Gidenlerin bir kisminin niteligi: bilim insanları, doktorlar, avukatlar, mühendisler, eğitimciler gibi profesyonel meslek sahipleri; sermaye sahipleri, iş insanları, girişimciler ve ülkesine geri dönmemek üzere eğitim amacıyla yurt dışına giden öğrenciler.
      3. 2016 yılında yurt dışında çalışmaya giden 24 bine yakın kişinin binden fazlası mühendistir. Bu kesim içinde yüze yakın mimar da bulunmaktadır. Türkiye’den göç etme oranı hızla artan diğer meslek kolları arasında hekimler ve başta akademisyenler olmak üzere eğitimciler yer almaktadır.
      4. Diger taraftan bakarsak; Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye’ye ders vermek amacıyla gelen yabancı akademik personel sayısı 2015/2016-2016/2017 akademik dönemleri arasında yarı yarıya düşmüştür.
      5. 2017 yılında 5 binden fazla milyoner, son 3 yılda ise 13 bin girişimci ve iş insanı Türkiye’yi terk etmiştir. Türkiye dünyada en çok milyoner kaybeden 3. ülke olmuştur.
      6. Bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan hesaplamalara göre yalnızca 20 OECD ülkesine göç etmiş yurttaşlarımız üzerinden ülkemizin kaybı 220 milyar $ üzerindedir.
      7. Türkiye, OECD üyesi 35 ülke arasında, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) uzmanlarının istihdam içindeki payının en düşük olduğu ulkedir (%1).
      8. Ernst&Young' a gore; Turkiye' nin 2017 AR-GE yatirimi 10.7 milyar dolar iken, Samsung' un 15 milyar dolar, Amazon' un 20.1 milyar dolardir.
      9. Dunya Ekonomik Forumu (WEF) kuresel rekabetcilik 2017 raporuna gore 139 ulke arasinda ulkemiz inovasyonda 69., teknolojik hazirlikta 62., yuksekogretim ve isbasinda egitimde 48. siradadir.

Size garip gelecek ama ben 'kendini zorunlu hissetmeden gerceklesen beyin gocu' nu sonuna dek destekleyen biriyim, sonucta yurt disina dagilan insanlarimiz ulke tanitimi konusunda ciddi islev goruyor. Bu kisiler genellikle belirli araliklarla ana vatanlarini ziyaret ediyor, deneyimlerini paylasiyor ve ulkemizde yasayan vatandaslarla dunyanin geri kalani arasinda kopru vazifesi goruyor.

Fakat para-sirket-milyoner gocu beyin gocunden cok daha ciddi ve derhal cozum gerektiren bir konu. Oncelikle kimse TL' sini alip yurt disina kacmiyor, dolara cevirerek kaciriyor. Ulkemizde dolar azaldigi icin kiymetleniyor ve kur yukseliyor. Sonrasini bu yil yasadik taptaze biliyoruz zaten (faiz-enflasyon-konkordato). Bir sirket yurt disina kacinca tum know-how ve tecrubesini de kaciriyor. Bu degerlerin kurulumu icin belki binlerce kisi calismis ve yuzbinlerce saat emek harcanmisti. Ve sirket yurt disina kacabildigine gore demek ki isler veya isleyebilecek vaziyetteydi, yani batik sirketler zaten batiyor, kacamiyor.

Ulkemiz derhal kendine ceki-duzen vermeli; tarimsal uretim, egitim, sanayi ve teknoloji alanindaki faaliyetlerini bastan tanimlamali. Yoksa dunya ekonomisi son 5 yilda ortalama %2.96 ile buyurken (dunya bankasi verisi) biz en az 3 yil ust uste kuculmek zorunda kalacagiz.

Gündem içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

Telefon numaranız büyük ihtimalle daha önce başkaları tarafından kullanıldığı için bir çok şirket vb.' de numaranız kayıtlı olabilir ve bu sebeple otomatik aramalardan bunalmış olabilirsiniz.

donotcall.gov bir hizmet var. İnternetten veya telefondan arayarak numaranızı sisteme girdiğiniz zaman size gelen otomatik aramalar, otomatik SMSler (robocalls, robotexts) bloklanıyor.

Ben de numaramı henüz kaydettirdiğim için işe yarayıp yaramadığını bilmiyorum ama birçok vatandaşın kullandığı bir sistem olduğunu biliyorum. En azından otomatik aranma sayınızda bir düşüş olacağını zannediyorum, dolayısıyla bu devlet hizmetini kullanmak mantıklı.

İletişim ve Teknoloji içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Connecticut-New Haven-East Rock bölgesi (2 kişi, karı-koca)

Ev Kirası: 1050 $ (su ve çöp dahil)
      Elektrik: 35 $ (Depozito 0 $)
      Gaz: 60-140 $ (mevsime göre değişiyor, depozito 0 $)
      Netflix: 14 $
      amazon prime: 13 $
      İnternet+HBO: 78 $ (100 mbps)
      Cep Telefonu: 86 $ (2Hat)
      Market: 400-500 $
      İş yeri öğlen yemeği (üniversite' de indirimli kafe): 6 x 22= 132 $
      Toplu taşıma: 50-100 $
      Sağlık Sigortası (Göz+Diş hariç): 100 $ (üniversiteden dolayı indirimli oluyor.)

Aracımız yok. Listeye hobi, kuaför, giyim, kurs ve eğlence gibi masraflar dahil değil. Dışarıda yemek yenmediğini farz ettik, mesela dışarıda yemek yerseniz 2 kişi yemek başına en az 20 dolar vermeniz gerekir. Dolayısıyla toplam rakam aslında minimumu ifade ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez

NYC' ye gidecekseniz yol üzerinde New Haven kadar büyük Bridgeport ya da Stamford şehirleri var. Stamford da 125 bin nüfuslu bir şehir ve 1 saat civarı uzaklıkta. Bridgeport eyaletin en kalabalık şehri (145 bin), trenle NYC' ye sanırım 1.5 saat civarı. Bu şehirler NYC' ye gideceklere (commuter) daha uygun olacaktır. Fakat o şehirleri maalesef hiç bilmiyorum.

T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: DV2019 Kaybedenler Kulubu (Dedikodu Grubu)

2 yıldan beri karı-koca "not selected" olmaya devam ediyoruz. Türkiye' de yaşamaya devam etmek istemiyorsanız tüm seçenekleri düşünmenizde fayda var. Kanada, İngiltere, kıta Avrupasını es geçmeyiniz.

Göçmenlik Sohbetleri içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Forum ile İlgili Hatalar, Görüşler, Öneriler ve Sorularınız

Bu forumla alakalı bir görüşümü paylaşmak isterim. Bu forumun en beğendiğim yanı geyik muhabbetinden mümkün olduğunca uzak olması ve içeriğin yalnızca hedefe yönelik olması. Forum üyeleri arasındaki saygının da yüksek olduğunu bahsetmeden geçemeyeceğim, maalesef bunu artık başka yerlerde bulmak çok çok zor. Umuyorum ki hep böyle gidecektir.

Belki bir öneri olarak şunu ifade etmek isterim. Burası bir yeşil kart forumu olmasının yanında aslında ABD' de yaşam forumu. Yani mesela, ABD vatandaşı olduğunuz zaman bu forumdaki içerikler artık size fayda sağlamaz hale gelmiyor. Ya da bu forum benim gibi eğitim için ABD' de bulunan insanlara hitap etmiyor değil. Belki bu konuda da çalışma yaparsak daha fazla sayıda insana fayda sağlamak mümkün. Tabii ki ilk paragrafta bahsettiğim öz nitelikleri kaybetmeden, eğer bu nitelikleri riske atacaksak geri adım atmalıyız.

Forum Kuralları içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Aylıksız izin ve ohal

657 no' lu Yasa' nın linkini gönderiyorum. Her türlü yasa aramalarınızı mevzuat.gov.tr' den veya ilgili kurumun resmi sitesinden yaparsanız en doğru ve güncel bilgiye ulaşırsınız.

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.657.pdf

Madde 99' dan itibaren çalışma saatleri ve izinler düzenlenmiş. Mülga denen maddeler kaldırılmıştır ve genellikle bir dipnot ile yasada nereye taşındığı, maddenin başına ne geldiği vb. yazar.

Zanediyorum yüksek öğretim personelinin hakları burada düzenlenmiş: (2914 sayılı Yasa)
      http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2914.pdf

yök Yasası' na bakmak da faydalı olabilir:
      http://www.yok.gov.tr/documents/10279/29816/2547+sayılı Yükseköğretim+Kanunu/

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Muvafakatname

@crazycells Muvafakatname içinde söyledi:

Ben de daha once foruma bu konuda yazilan bilgilerden aktarayim:

Soru:

@crazycells öncelikle emeğinize, ilginize sabrınıza ve bilginize çok teşükkür ederim.
      Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

1- Vİze için DS-260 formunda yeralan Çocukları ABD'ye sizinle göçmen olarak gelecek mi sorusuna evet ama daha sonra gelecek cevabını verdiğimizde ilk vize başvuru işlemleri için çocuklar için başvuruda bulunmak gerekirmi yoksa daha sonra cocuklar için vize başvuru işlemlerini gittikten sonra yapabilirmiyim. Cocukların velayeti eski eşimde olduğundan dolayı ilk aşamada 5 ve 12 yaşında 2 çocıkl gitmek zor olcaktır birde velayet ten dolayı eski eşten izin alınması gerekir mi ?
      12 yaşında büyük çocuğu tek götürmek olur mu yoksa 2 sinide götürmek şart mı?

2- Cocuklar sizinle göçmen gelecekmi sorusunuda hayır gelmeyecek dediğimizde daha sonra getirme şansımızı kaybedermiyiz yoksa ben yerleştikten sonra getirme imkanı olur mu?

Cevap:

@crazycells:

Siz Turkiye'deki hukukla ve yasalarla ilgili bir soru soruyorsunuz, ben o kisma cevap veremem. Ama,

1. Hayir, daha sonra da basvuru yapabilirsiniz. Eger DV2019 sureci bitmeden vize almak isterseniz konsoloslukla gorusup cocuklariniza mulakat tarihi alabilirsiniz. Eger cocuklari mulakata getirirseniz ABD konsoloslugu vize verecektir. Ama bunun Turkiye'de yasal olup olmadigini ya da izin alip almamaniz gerektigini ben bilmiyorum, bu zaten ABD gocmenligiyle ilgili bir soru degil 🙂 tamamen Turkiye'deki yasalarla ilgili. ABD'de normalde kucuk cocugu tek bir ebeveyn ABD disina goturemiyor. Eger tek bir ebeveyn varsa, digerinin de izninin oldugu yazili bir mektup tasimali. Ama Turkiye'de olay nasil yuruyor bilmiyorum. Cevrenizdeki hukukculara ya da avukatlara sorun isterseniz bu durumu. Eger Turkiye'deki hukuk sorun cikarmazsa, ABD konsoloslugu zaten cikarmaz. @TolgaTarkanOlmez Bey'in esi Turkiye'de hukukcu, ben kendisini tag'leyeyim, kendisi gorunce cevap yazar.

Eger DV2019 sureci gectikten sonra cocuklariniza vize almak isterseniz, su konuyu takip etmeniz gerekir:
        https://yesilkartforum.com/forum/topic/75/family-sponsored-green-card-aile-sponsorluguyla-green-card-almak

2. Hayir, sansinizi kaybetmezsiniz. O soruya cok takilmaniza gerek yok, cocuklarin ABD'ye gelme ihtimalleri varsa evet diye isaretleyebilirsiniz.

Merhabalar,

Ben de daha once verdigimiz cevabi buraya yazayim.

Türk Medeni Kanununda velayetle ilgili hükümler genel düzenlemelerdir. Velâyetin kapsamı velayet sahibinin çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alma ve uygulama şeklindedir. Yani velayet sahibi çocuğa bakar, eğitim almasını sağlar, maddi ve manevi olarak çocuğun korunması ve geliştirilmesinden sorumludur. Velayet eşlerden hangisinde ise çocuk onunla yaşar ve diğer eşin çocukla ilişkisi de hakim kararı ile düzenlenir.

Medeni Kanun dışında mevzuatta da velayet hakkı sahibi dışındaki kişilerce çocukların yurt dışına çıkarılması hakkında da doğrudan bir düzenleme bulunmuyor.
      Uygulamada baktığımızda genellikle velayet hakkı sahinin çocuğu kendisi ile birlikte yurtdışına çıkarmak istediğinde diğer ebeveynin muvafakati sorunsalı karşımıza çıkmakta. Örneğin Yargıtay 2015 yılında verdiği bir kararda; velayet hakkı kendisinde bulunan eşin velayet hakkını kullanmasının doğal sonucu olarak ortak çocuğu yurt dışına çıkarmasının boşandığı eşinin muvafakatına bağlı olmadığına karar vermiştir. Bununla birlikte bazı ülkelerin vize başvurusunda velayet sahibi olmayan eşin noter tasdikli muvafakatnamesini istediği bilinmekte. Bazı kişilerce de gümrükte pasaport kontrolünde ilgili muvaffakatın sorulduğu da tecrübe edilmiş. Nitekim çocuğun yurt dışına çıkarılması konusu çocuk kaçakçılığı, çocuğun usulüne uygun olmayan şekilde velayet hakkı olmayan veya velayet hakkı veren mahkeme kararı gidilen ülkede hukuken tanınmayan kişilerce yurt dışına kaçırılması vs. gibi durumları akla getirmiş ve bu konuda uluslararası anlaşmalar yapılmıştır.

Yaptığımız kısa araştırmada sizin durumunuza uyan bir sonuç elde edemiyoruz çünkü çocukların velayetinin eski eşinizde olduğunu belirtmişsiniz. Ancak velayet hakkı bulunmayan bir ebeveyn olarak çocuğu yurt dışına çıkarmak yukarıda belirttiğimiz sorunlara sebep olabilir. Velayet hakkı sahibi ebeveynin bile zaman zaman diğer ebeveynin muvafakatnamesine ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurulduğunda, sorun yaşanabilmesi muhtemel. Nitekim velayet hakkının doğal sonucu olarak çocukların velayet sahibi ebeveyn ile birlikte kalması gerekir. Çocukların 18 yaşından önce yurt dışına çıkarılması isteniyorsa velayet değişikliğinin gerekeceğini düşünüyoruz. 18 yaşından sonra zaten çocuklar üzerindeki velayet hakkı kalkacaktır. Bu yazdıklarım 18 yaşından önce çocukları beraberinizde götürmek istemeniz durumunda geçerli.

green card süreciyle ilgili bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım. formların nasıl doldurulacağı konusunda buradaki arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Yolculuk içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Yurtdışında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Sahtekârlık

10 numaradaki arkadaslara 1 dolarimi kaptirdim, fakat inanilmaz kalabaliklardi ve hangi yone gidecegimize karar vermek icin bir anlik duraksadigimiz icin artik yapacak bir sey yoktu. Hele ki New York gibi bir yerde yolunuzu kesmeleri ciddi suctur, yolunuzu keser gibi yaparlarsa hicbir sey demeden ve goz temasi kurmadan ilerleyin. Size hicbir sey yapamazlar. Zaten sizi soymuyorlar, ikna etmeye calisiyorlar, fakat tabii ki bu bir oyun. Sanki o kisiler orada yokmus gibi yolunuza devam etmeniz gerekiyor, duraksadiginiz anda en az 1 dolariniz gitmis demektir. 🙂

Gündem ve Sohbet içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez

TolgaTarkanOlmez tarafından gönderilen son iletiler

• RE: Resmi belgeler ve dökümanlarda farklı imzalar kullanmak

Muslu hukuk burosundan alacaginiz yaniti dogru yonlendirme olarak kabul etmenizi tavsiye etmekle beraber,

imzanizi kalici olarak degistirmeyi Turkiye' de noter huzurunda yapmaniz halinde ve bu belgeyi yeminli tercumana cevirterek asliyla birlikte surekli yaninizda tasimaniz halinde herhangi bir sakinca olmayacagini dusunuyorum.

Amerika' da kartla alisveris yaparken onaylama ekranina atilan imzalar cogu zaman benzer olmasa dahi bankalar tarafindan rahatlikla kabul ediliyor. Bence imzanizi degistirecekseniz bunu noterden cikar cikmaz kullanmaya baslamalisiniz ve artik eski imzanizi kullanmamalisiniz, surekli imza degistirmek ancak size sikinti yaratir. Eger isminizi degistirmeyi dusunuyorsaniz (mesela isminiz Can iken John yaptiniz) imzanizi el yazisi ile Can olarak atmaya devam etmenizin size verecegi hicbir zarar yoktur. Imza kurgunuza kimse karisamaz, kimse sizden imzanizi degistirmenizi isteyemez. Sizden resmi dokumanlara paraf atmaniz istendiginde (initials, isim soy isim bas harfleri) Amerika' da imzaladiginiz resmi dokumanlardaki isminiz ile paraf atmaniz dogru olacaktir. Isminiz mahkeme karariyla degistiginde parafiniz da ona uygun olarak degismeli.

Amerika' da bir devlet gorevlisinin sizin pasaportunuzdakinden farkli bir imza kullandiginizi tespit ettigi durumlarda (bu cok cok nadiren basiniza gelebilecektir, mesela bir sirket kurmak icin gerekli dokumanlari sunmak istediginizde) bunu ona tatmin edici sekilde aciklayabilmeniz gerekiyor. Tatmin edici sekilde aciklama yapildiginda ve noter belgesini gosterdiginizde ben herhangi bir yaptirim, ceza veya bir imkandan mahrum kalma gibi bir pozisyonda kalacaginizi zannetmiyorum.

Hukuk Sistemi içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Muvafakatname

@crazycells Muvafakatname içinde söyledi:

Ben de daha once foruma bu konuda yazilan bilgilerden aktarayim:

Soru:

@crazycells öncelikle emeğinize, ilginize sabrınıza ve bilginize çok teşükkür ederim.

1- Vİze için DS-260 formunda yeralan Çocukları ABD'ye sizinle göçmen olarak gelecek mi sorusuna evet ama daha sonra gelecek cevabını verdiğimizde ilk vize başvuru işlemleri için çocuklar için başvuruda bulunmak gerekirmi yoksa daha sonra cocuklar için vize başvuru işlemlerini gittikten sonra yapabilirmiyim. Cocukların velayeti eski eşimde olduğundan dolayı ilk aşamada 5 ve 12 yaşında 2 çocıkl gitmek zor olcaktır birde velayet ten dolayı eski eşten izin alınması gerekir mi ?

2- Cocuklar sizinle göçmen gelecekmi sorusunuda hayır gelmeyecek dediğimizde daha sonra getirme şansımızı kaybedermiyiz yoksa ben yerleştikten sonra getirme imkanı olur mu?

Cevap:

@crazycells:

Siz Turkiye'deki hukukla ve yasalarla ilgili bir soru soruyorsunuz, ben o kisma cevap veremem. Ama,

1. Hayir, daha sonra da basvuru yapabilirsiniz. Eger DV2019 sureci bitmeden vize almak isterseniz konsoloslukla gorusup cocuklariniza mulakat tarihi alabilirsiniz. Eger cocuklari mulakata getirirseniz ABD konsoloslugu vize verecektir. Ama bunun Turkiye'de yasal olup olmadigini ya da izin alip almamaniz gerektigini ben bilmiyorum, bu zaten ABD gocmenligiyle ilgili bir soru degil 🙂 tamamen Turkiye'deki yasalarla ilgili. ABD'de normalde kucuk cocugu tek bir ebeveyn ABD disina goturemiyor. Eger tek bir ebeveyn varsa, digerinin de izninin oldugu yazili bir mektup tasimali. Ama Turkiye'de olay nasil yuruyor bilmiyorum. Cevrenizdeki hukukculara ya da avukatlara sorun isterseniz bu durumu. Eger Turkiye'deki hukuk sorun cikarmazsa, ABD konsoloslugu zaten cikarmaz. @TolgaTarkanOlmez Bey'in esi Turkiye'de hukukcu, ben kendisini tag'leyeyim, kendisi gorunce cevap yazar.

Eger DV2019 sureci gectikten sonra cocuklariniza vize almak isterseniz, su konuyu takip etmeniz gerekir:
        https://yesilkartforum.com/forum/topic/75/family-sponsored-green-card-aile-sponsorluguyla-green-card-almak

2. Hayir, sansinizi kaybetmezsiniz. O soruya cok takilmaniza gerek yok, cocuklarin ABD'ye gelme ihtimalleri varsa evet diye isaretleyebilirsiniz.

Merhabalar,

Ben de daha once verdigimiz cevabi buraya yazayim.

Türk Medeni Kanununda velayetle ilgili hükümler genel düzenlemelerdir. Velâyetin kapsamı velayet sahibinin çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alma ve uygulama şeklindedir. Yani velayet sahibi çocuğa bakar, eğitim almasını sağlar, maddi ve manevi olarak çocuğun korunması ve geliştirilmesinden sorumludur. Velayet eşlerden hangisinde ise çocuk onunla yaşar ve diğer eşin çocukla ilişkisi de hakim kararı ile düzenlenir.

Medeni Kanun dışında mevzuatta da velayet hakkı sahibi dışındaki kişilerce çocukların yurt dışına çıkarılması hakkında da doğrudan bir düzenleme bulunmuyor.
      Uygulamada baktığımızda genellikle velayet hakkı sahinin çocuğu kendisi ile birlikte yurtdışına çıkarmak istediğinde diğer ebeveynin muvafakati sorunsalı karşımıza çıkmakta. Örneğin Yargıtay 2015 yılında verdiği bir kararda; velayet hakkı kendisinde bulunan eşin velayet hakkını kullanmasının doğal sonucu olarak ortak çocuğu yurt dışına çıkarmasının boşandığı eşinin muvafakatına bağlı olmadığına karar vermiştir. Bununla birlikte bazı ülkelerin vize başvurusunda velayet sahibi olmayan eşin noter tasdikli muvafakatnamesini istediği bilinmekte. Bazı kişilerce de gümrükte pasaport kontrolünde ilgili muvaffakatın sorulduğu da tecrübe edilmiş. Nitekim çocuğun yurt dışına çıkarılması konusu çocuk kaçakçılığı, çocuğun usulüne uygun olmayan şekilde velayet hakkı olmayan veya velayet hakkı veren mahkeme kararı gidilen ülkede hukuken tanınmayan kişilerce yurt dışına kaçırılması vs. gibi durumları akla getirmiş ve bu konuda uluslararası anlaşmalar yapılmıştır.

Yaptığımız kısa araştırmada sizin durumunuza uyan bir sonuç elde edemiyoruz çünkü çocukların velayetinin eski eşinizde olduğunu belirtmişsiniz. Ancak velayet hakkı bulunmayan bir ebeveyn olarak çocuğu yurt dışına çıkarmak yukarıda belirttiğimiz sorunlara sebep olabilir. Velayet hakkı sahibi ebeveynin bile zaman zaman diğer ebeveynin muvafakatnamesine ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurulduğunda, sorun yaşanabilmesi muhtemel. Nitekim velayet hakkının doğal sonucu olarak çocukların velayet sahibi ebeveyn ile birlikte kalması gerekir. Çocukların 18 yaşından önce yurt dışına çıkarılması isteniyorsa velayet değişikliğinin gerekeceğini düşünüyoruz. 18 yaşından sonra zaten çocuklar üzerindeki velayet hakkı kalkacaktır. Bu yazdıklarım 18 yaşından önce çocukları beraberinizde götürmek istemeniz durumunda geçerli.

green card süreciyle ilgili bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım. formların nasıl doldurulacağı konusunda buradaki arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Yolculuk içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Yurtdışında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Sahtekârlık

10 numaradaki arkadaslara 1 dolarimi kaptirdim, fakat inanilmaz kalabaliklardi ve hangi yone gidecegimize karar vermek icin bir anlik duraksadigimiz icin artik yapacak bir sey yoktu. Hele ki New York gibi bir yerde yolunuzu kesmeleri ciddi suctur, yolunuzu keser gibi yaparlarsa hicbir sey demeden ve goz temasi kurmadan ilerleyin. Size hicbir sey yapamazlar. Zaten sizi soymuyorlar, ikna etmeye calisiyorlar, fakat tabii ki bu bir oyun. Sanki o kisiler orada yokmus gibi yolunuza devam etmeniz gerekiyor, duraksadiginiz anda en az 1 dolariniz gitmis demektir. 🙂

Gündem ve Sohbet içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Bir köşe yazısı: Yeni yıla beyin göçüyle girmek

Bir siyasi parti raporunda bulunan verileri siyasetten arindirarak vermeye calisayim.

1. 2016 yılında yurt dışına göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 69 bin 326 iken, bu sayı 2017 yılında %63’lük bir artışla 113 bin 326 olmuştur.
      2. Gidenlerin bir kisminin niteligi: bilim insanları, doktorlar, avukatlar, mühendisler, eğitimciler gibi profesyonel meslek sahipleri; sermaye sahipleri, iş insanları, girişimciler ve ülkesine geri dönmemek üzere eğitim amacıyla yurt dışına giden öğrenciler.
      3. 2016 yılında yurt dışında çalışmaya giden 24 bine yakın kişinin binden fazlası mühendistir. Bu kesim içinde yüze yakın mimar da bulunmaktadır. Türkiye’den göç etme oranı hızla artan diğer meslek kolları arasında hekimler ve başta akademisyenler olmak üzere eğitimciler yer almaktadır.
      4. Diger taraftan bakarsak; Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye’ye ders vermek amacıyla gelen yabancı akademik personel sayısı 2015/2016-2016/2017 akademik dönemleri arasında yarı yarıya düşmüştür.
      5. 2017 yılında 5 binden fazla milyoner, son 3 yılda ise 13 bin girişimci ve iş insanı Türkiye’yi terk etmiştir. Türkiye dünyada en çok milyoner kaybeden 3. ülke olmuştur.
      6. Bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan hesaplamalara göre yalnızca 20 OECD ülkesine göç etmiş yurttaşlarımız üzerinden ülkemizin kaybı 220 milyar $ üzerindedir.
      7. Türkiye, OECD üyesi 35 ülke arasında, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) uzmanlarının istihdam içindeki payının en düşük olduğu ulkedir (%1).
      8. Ernst&Young' a gore; Turkiye' nin 2017 AR-GE yatirimi 10.7 milyar dolar iken, Samsung' un 15 milyar dolar, Amazon' un 20.1 milyar dolardir.
      9. Dunya Ekonomik Forumu (WEF) kuresel rekabetcilik 2017 raporuna gore 139 ulke arasinda ulkemiz inovasyonda 69., teknolojik hazirlikta 62., yuksekogretim ve isbasinda egitimde 48. siradadir.

Size garip gelecek ama ben 'kendini zorunlu hissetmeden gerceklesen beyin gocu' nu sonuna dek destekleyen biriyim, sonucta yurt disina dagilan insanlarimiz ulke tanitimi konusunda ciddi islev goruyor. Bu kisiler genellikle belirli araliklarla ana vatanlarini ziyaret ediyor, deneyimlerini paylasiyor ve ulkemizde yasayan vatandaslarla dunyanin geri kalani arasinda kopru vazifesi goruyor.

Fakat para-sirket-milyoner gocu beyin gocunden cok daha ciddi ve derhal cozum gerektiren bir konu. Oncelikle kimse TL' sini alip yurt disina kacmiyor, dolara cevirerek kaciriyor. Ulkemizde dolar azaldigi icin kiymetleniyor ve kur yukseliyor. Sonrasini bu yil yasadik taptaze biliyoruz zaten (faiz-enflasyon-konkordato). Bir sirket yurt disina kacinca tum know-how ve tecrubesini de kaciriyor. Bu degerlerin kurulumu icin belki binlerce kisi calismis ve yuzbinlerce saat emek harcanmisti. Ve sirket yurt disina kacabildigine gore demek ki isler veya isleyebilecek vaziyetteydi, yani batik sirketler zaten batiyor, kacamiyor.

Ulkemiz derhal kendine ceki-duzen vermeli; tarimsal uretim, egitim, sanayi ve teknoloji alanindaki faaliyetlerini bastan tanimlamali. Yoksa dunya ekonomisi son 5 yilda ortalama %2.96 ile buyurken (dunya bankasi verisi) biz en az 3 yil ust uste kuculmek zorunda kalacagiz.

Gündem içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: 6 Kasim 2018 ABD ara secimleri

Sandiklar her yarim saatte bir kapaniyor. Burada sanirim her eyalet kafasina gore takiliyor. Mesela benzer boylamlardaki Florida 19:00' da kapatirken New York 21:00' da kapatiyor. Yerel saatlerin varligi isi iyice takip edilmez kiliyor.

Su anda alt mecliste (ana meclis-435 kisi, bunaklasan meclis) demokratlar onde goturuyor gibi. Ust meclis (senato-100 kisi, bunaklar meclisi) ise muhafazakarlarin ustunlugunde gidiyor. Senato daha onemli gorunebilir (ki buyuk ihtimalle oyle) ama ana meclis butce konusunda en yetkili meclis.

En iyisi gece yarisini beklemek.

Gündem içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez

İş için olmasa bile New York' a ulaşım için New Haven' dan New Haven Line kullanıyorum. İş için günlük kullanan çok sayıda kişi var. Tren sistemi oldukça pratik. "MTA eTix" uygulamasını indirip sefer saati ve fiyat sorgulayabilirsiniz.

Metro-North Railroad

Metro-North Railroad

Metro-North serves customers throughout New York and Connecticut on our Harlem, Hudson, New Haven, Port Jervis, and Pascack Valley lines.

Burada en sağ altta Waterbury' den New York' a günde 2 sefer gidiş dönüş olduğunu söylüyor, fakat başka bir kaynaktan kontrol etmenizde fayda var. MTA eTix uygulamasından bulduğum fiyat ise tek sefer 15.50 dolar, aylık sınırsız gidiş dönüş 452 dolar.

T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: ABD'de Yüksek Mahkeme, Trump'ın vize yasağını onayladı (Trump Travel Ban)

ABD-Türkiye ilişkileri s-400 ve f-35 ekseninde ilerleyeceğe benziyor. Türkiye s-400' leri alırsa vizeyle ABD' ye giriş yapılamayacağını düşünüyorum. GC bir istisna olur mu olmaz mı, kimse bilemez onu.

Gündem içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Connecticut-New Haven-East Rock bölgesi (2 kişi, karı-koca)

Ev Kirası: 1050 $ (su ve çöp dahil)
      Elektrik: 35 $ (Depozito 0 $)
      Gaz: 60-140 $ (mevsime göre değişiyor, depozito 0 $)
      Netflix: 14 $
      amazon prime: 13 $
      İnternet+HBO: 78 $ (100 mbps)
      Cep Telefonu: 86 $ (2Hat)
      Market: 400-500 $
      İş yeri öğlen yemeği (üniversite' de indirimli kafe): 6 x 22= 132 $
      Toplu taşıma: 50-100 $
      Sağlık Sigortası (Göz+Diş hariç): 100 $ (üniversiteden dolayı indirimli oluyor.)

Aracımız yok. Listeye hobi, kuaför, giyim, kurs ve eğlence gibi masraflar dahil değil. Dışarıda yemek yenmediğini farz ettik, mesela dışarıda yemek yerseniz 2 kişi yemek başına en az 20 dolar vermeniz gerekir. Dolayısıyla toplam rakam aslında minimumu ifade ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: [Arşiv] DV2019 (2019 Green Card Lotosu) Asamalari

@crazycells DV2019 (2019 Green Card Lotosu) Asamalari içinde söyledi:

@ayek DV2019 (2019 Green Card Lotosu) Asamalari içinde söyledi:

1- Vİze için DS-260 formunda yeralan Çocukarı ABD'ye sizinle göçmen olrak gelecekmi soruna evet ama daha sonra gelecek cevabını verdiğimizde ilk vize başvuru işlemieri için çocuklar için başvuruda bulunmak gerekirmi yoksa daha sonra cocuklar için vize başvuru işlemlerini gittikten sonra yapabilirmiyim. Cocukların velayeti eski eşimde olduğundan dolayı ilk aşamada 5 ve 12 yaşında 2 çocıkl gitmek zor olcaktır birde velayet ten dolayı eski eşten izin alınması gerekir mi ?

Merhabalar,

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez
    • RE: DV2019 Kaybedenler Kulubu (Dedikodu Grubu)

2 yıldan beri karı-koca "not selected" olmaya devam ediyoruz. Türkiye' de yaşamaya devam etmek istemiyorsanız tüm seçenekleri düşünmenizde fayda var. Kanada, İngiltere, kıta Avrupasını es geçmeyiniz.

Göçmenlik Sohbetleri içinde yayımlandı
      T
      TolgaTarkanOlmez