ANKARA MÜLAKAT DENEYİMİM 18 ŞUBAT
Benim mülakatım saat 08:00’deydi. Konsolosluğun oraya yaklaşık 08:30 civarı vardım ve ciddi bir kalabalık vardı, birçok kişi sıradaydı. Güvenlik kontrolünden geçerken telefon, çakmak gibi elektronik eşyalara izin vermediler. Konsolosluğun yakınında, yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde emanetçi bir yer vardı; telefonumu ve elektronik eşyalarımı oraya bıraktım ve tekrar güvenlikten geçtim.
Daha sonra 330 dolarlık vize ücretini ödemeden önce, sağlık raporumun olmamasının mülakata girmeme engel olup olmayacağını sordum. Görevli kadın içeri girip danıştı ve sağlık raporu olmasa bile mülakata alınabileceğimi söyledi. Bunun üzerine ödemeyi yaptım, bana bir sıra numarası verdiler ve evrak teslimi için sıraya girdim.
Evrakları teslim ederken bazı eksiklerim vardı. Diploma için orijinal ve kopya istediler, bende sadece e-Devlet’ten aldığım mezuniyet belgesi vardı. Onu kabul ettiler. Daha sonra sağlık raporumu sordular. Sürecin duraklatıldığını bildiğim için sağlık raporu alıp riske atmak istemediğimi söyledim. Evrakları alan görevli “Good job” dedi. Bunun ironi mi yoksa gerçekten mi olduğunu anlayamadım, “Is it really good job?” diye sordum. O da “Yes” dedi ve sorun etmedi. Amerika’daki adresi ezbere söyleyemedim çünkü telefonumdaydı, bu yüzden adres veremedim.
Evrakları teslim ettikten sonra tekrar sıraya girdik ve vize memurlarının bizi çağırmasını bekledik. Yaklaşık yarım saat ila bir saat bekledikten sonra vize memuruyla görüştüm. Bana mezun olup olmadığımı, askere gidip gitmediğimi, Amerika’da nerede yaşayacağımı, ne iş yapacağımı ve Amerika’daki planlarımı sordu.
Daha sonra sağlık raporumun olmadığını fark etti ve tekrar sordu. Sürecin duraklatıldığı için bilinçli olarak sağlık raporu almadığımı ve riske atmak istemediğimi söyledim. Memur bunu da sorun etmedi. Görüşmenin sonunda bana sarı bir kağıt verdi ve 221(g) kapsamında işlem yapıldığını söyledi. Bana, vize süreçlerinin duraklatıldığını, şu an vize basamadıklarını ve süreç tekrar başladığında haber beklememi söyledi.
Ben de sağlık raporu dışında verdiğim tüm belgelerin sorunlu olup olmadığını sordum. Herhangi bir sorun olmadığını, sağlık raporunu getirdiğimde ve süreç yeniden açıldığında vizeyi alabileceğimi söyledi. Daha sonra konsolosluktan çıkış yaptım.
Herhangi bir sorunuz olursa lütfen sorun.