Merhaba, öncelikle sayısız green card talihlisine süreçleri boyunca gönüllü olarak her konuda destek olan başta forum yöneticilerine ve katkı sağlayan tüm kullanıcılara teşekkür ediyorum. Bir süredir gerek forumdaki konu başlığı altındaki yazışmaları okumam, gerekse konsoloslukların istatistiki performanslarına ilişkin bir çıkarım yapmaya çalışmam nedeniyle dosya taşıma işlemini henüz gerçekleştiremedim. Geldiğim nokta itibariyle sizlerin bazı yönlendirme ve fikirlerine ihtiyaç duyuyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Portekiz’de oturum iznimiz bulunduğundan Schengen ülkelerine vize ihtiyacı olmadan seyahat edebiliyoruz. Dolayısıyla Avrupa’daki bir konsolosluğa (özellikle de Viyana) dosya taşıması yapılması bizim açımızdan makul görünüyor. Diğer yandan FAM değişikliğinin de etkisiyle Viyana’ya taşınan dosya sayısının mali yılın ilk ayı itibariyle bile geçtiğimiz yıla kıyasla oldukça fazla olması, ilerleyen aylarda bu sayının daha da artmasının kuvvetle muhtemel olması ve CN’mizin de düşük olmadığı dikkate alındığında, bu konsolosluktan mülakat randevusu alıp alamayacağımız konusunda da tereddütlerimiz var.
Portekiz’de oturum iznimiz bulunması nedeniyle Paris’teki konsolosluğa da taşıma imkanı belki olabilir. Portekiz’de ikamet edenler bu konsoloslukta mülakata giriyor. İkamet olmadan geçici oturum izniyle mülakat imkanın bizim için de geçerli olup olamayacağı konusunda konsolosluktan henüz teyit almadım (konsolosluk sayfasında citizens and residents olarak bilgi verilmiş). Diğer yandan bu konsolosluğun geçtiğimiz iki yılki performanslarına baktığımda oldukça düşük olduğunu görüyorum. Örneğin 2024 çekilişinde Fransa ve Portekiz’de toplam kazanan sayısı 365 olmasına karşın, Paris konsolosluğu 126 kişiye (63 kişisi EU) mülakat maili göndermiş. Dolayısıyla eğer rakamları doğru yorumluyorsam, bu konsolosluğa dosya taşımamın çok makul olmadığı sonucuna ulaşıyorum. Eğer istatistikleri yanlış yorumluyorsam da beni uyarabilirseniz sevinirim.
Son olarak, Amerika vizemiz de bulunduğundan AOS imkanını da düşünebiliriz, ancak ilgili sürecin dosya taşımaya göre daha uzun ve masraflı olması nedeniyle son çare olarak bu yola başvurmak daha mantıklı olur gibi geldi. Edindiğim bilgilere göre, AOS sürecini en erken dosya numaramın dahil olduğu bülten tarihi itibariyle başlatabiliyorum. Sürecin sonuçlanmasının ne kadar vakit alacağı da, @Figen Hanım’ın geçtiğimiz ayki paylaşımında yer aldığı üzere, hem ABD’de seçilecek ilgili bölge ofisinin yoğunluğuna, hem de diğer etkenlere bağlı olarak değişiyor. Yine kendisinin paylaşmış olduğu bilgiye göre 2024DV dosyaları 30-120 gün arası değişmekle birlikte ortalama olarak 60 günde sonuçlanmış. Benim dosya numaram geçtiğimiz yıl Haziran bülteni (Temmuz itibariyle current), önceki yıl da Şubat bülteninde (Mart itibariyle current) açıklanan sayılar içinde yer almış. Eğer bu yıl da geçtiğimiz yıldaki gibi bir takvim işlerse ve bölge ofislerinin uygulamaları açısından da ciddi bir fark gözlemlenmezse numaram Haziran bülteninde yer alsa (Temmuz ayında current olsam) dahi sürecin Eylül sonuna yetişme ihtimali görünüyor gibi yorumluyorum.
Yazım biraz uzunca oldu ama yukarıda detaylıca belirttiğim şekilde, dosya numaramı da göz önünde bulundurarak, ilk seçenek olarak Viyana’ya dosya taşımam ve 2.seçenek olarak AOS başvurusunda bulunmam konusunda değerli forum yöneticileri, @Figen Hanım ve deneyimli kullanıcılar görüşlerini paylaşabilirse çok sevinirim.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.