VİYANA MÜLAKAT DENEYİMİ
Merhaba,
12 Eylül Cuma olan randevu sonrası 15 Eylül Pazartesi pasaportumu teslim aldım. Başkalarına yardımcı olması için kısaca deneyimlerimden bahsedeceğim.
Dosya Taşıma
Sıra numaramın yüksek olması sebebiyle Ankara'ya güvenmeyip hemen Viyana'ya taşıdım dosyamı. Yeşil pasaportum olduğu için Viyana kolaylık oldu tabi. Forumda nasıl yapılacağını bulabilirsiniz.
Current olma
Orta yükseklikte bir sıra numaram olduğu için en geç Temmuz gibi dosyam aktif olur diyordum fakat sürecin beklenenden çok daha yavaş işlemesiyle Ağustos ayında 23000 olarak açıklanan Eylül bülteninde ucu ucuna current oldum.
Çocukluk aşı kartım mevcut olduğu için sadece antikorları yaptırdım. Hepatit B negatif çıktı o yüzden 1 doz aşı olup E-Nabız'dan çıktısını aldım. (imza kaşe vs yaptırmadım hiçbir şeye)
Daha sonrasında gereken belgeleri hazırladım ve uçuşumu beklemeye koyuldum.
Viyana’da ulaşım
8 Eylül Pazartesi Viyana’ya indikten sonra havalimanında bulunan makinelerden 7 günlük bilet ve havalimanından şehir merkezine giden tek yönlü tren bileti aldım.
Kaldığım yer merkeze biraz uzaktı (Seestadt, U2 metro son durağı) ama yine de 30dkda merkeze ulaşıyordum. Zamanınızı iyi ayarlarsanız illa merkeze yakın bir yerde konaklamanıza gerek yok. İçinde mutfak ve banyosu olan bir apartman dairesinde 8 gece konakladım ve yaklaşık 420 euro tuttu.
Sağlık Kontrolü
9 Eylül Salı gününe sağlık randevum vardı.
Molnar için götürdüğüm belgeler:
CEAC confirmation sayfası
Vize mülakat e-postasının çıktısı
Pasaport
Antikor testi sonucu
E-nabızdan çıkarttığım aşı listesi
Çocukluk aşı kartı
9:00'daki randevu için 8:55 gibi kapıdaydım, tabi daha açılmamıştı klinik. Bir süre sonra ben ve diğer insanları içeri aldılar.
İlk girişte pasaportumu verdim ve bir fotoğrafım çekildi. Daha sonrasında doldurmam için bir form verildi. Ad soyad, TR ve ABD adresi vs isteniyor.
Ardından aşı ve antikor belgelerim istendi. 21 yaşında olduğum için idrar örneği alındı ve sonrasında bir odaya çağırılıp tansiyon ve ateş ölçümü, boy-kilom, göz numaram, düzenli kullandığım ilaç, daha önce ameliyat olup olmadığım, sigara kullanımı gibi sorular soruldu ve aşılarımın hepsinin tam olduğu söyleyip başka bir odaya yönlendirdi. Odada kan alımı yapıldıktan sonra iç çamaşırı hariç soyunup Dr. Molnar’ı beklemem söylendi.
Muayene 5 dakika bile sürmedi. Sonrasında nakit olarak muayene ücretini ödedim. (idrar testiyle beraber 415 Euro). Sonra röntgen merkezini tarif eden bir kağıt verildi.
Klinikten çıkıp 5A numaralı otobüsle röntgen yerine vardım. Girişteki makineden “Ich habe keinen termin” yani "Randevum bulunmuyor" seçeneğine basıp sıra numarası aldım. Birkaç dakika içinde sıram geldi. Klinikte verilen evrakları ve pasaportumu teslim ettim ve sonrasında oturup ismimin çağırılmasını bekledim. İsmim söylendikten sonra röntgen odasına geçip göğüs röntgeni çekildi. 15-20 dakika bekledikten sonra ismim son kez okunup CD teslim edildi ve işim bitmiş oldu.
Perşembe sabahı mail geldi ve aşı listeme erişebileceğim bir link yollandı. Bu da sağlık sonucunun konsolosluğa ulaştığını gösteriyordu.
Mülakat
Normal şartlarda perşembe olan mülakat sanırım perşembe gününün 11 Eylül'e denk gelmesi sebebiyle Cuma gününe verilmişti. Bu sebeple pasaport teslimi pazartesi'ye kaldı.
Stadtpark'ın karşısında olan Mariott hotelin sağ yan tarafında olan girişten 13:00 randevusuna 12:55 civarı çıktım ve 13:00da gelmem söylendi. Tekrar geldikten sonra pasaportuma bakıldı ve çantamı xray'e koydum. Powerbank getirmiştim onu almadılar güvenlik masasına emanet bıraktım. Bekleme alanında 5 dakika civarı bekledikten sonra evrak teslimi için ismim okundu.
Alınan belgeler:
1 adet Formül A
Lise diploması ve bir fotokopisi (yeminli tercümesini çıkartmıştım türkçe diploma olduğu için fakat gerek olmadığı söylendi. Tabi siz yine de önleminizi alın.)
Arşivli ingilizce adli sicil kaydı
Banka hesap dökümü (imza sirküleri alınmadı)
Pasaport
2 adet amerika standardı fotoğraf
kısacası mülakat mailinde ne istendiyse onlar alındı.
Not: 18 yaşımdan sonra evlat edinilmiştim ve kimlikte anne adı değiştirilmişti. Lise diplomasındaki anne adıyla kimlikteki uyuşmadığı için olaylı Formül B götürmüştüm fakat konusu açılmadı bile.
ABD adresi ve oradaki kişinin iletişim bilgilerini de verdikten sonra başka bir bankoya 330 dolar nakit ödeme yaptım ve birkaç dakika bekledikten sonra mülakat için ismim okundu. Mülakat öncesi görevli beni tebrik etti, diploma aslını geri verdi ve daha sonra sağ elimi kaldırıp yemin ettim.
Sorulan sorular:
Evli misin?
Gitmeden önce evlenmeyi düşünüyor musun?
Çocuğun var mı?
Nereye gideceksin?
Orada tanıdığın var mı?
Ne iş yapacaksın?
Şu anda ne iş yapıyorsun? (öğrenci olduğumu söyledim ve bölümümü sordu)
İsim soyismim aşırı yaygın bir kombinasyon olduğu için isim incelemesinden AP'ye kalma korkum büyüktü fakat daha sonra masanın altına uzandı ve orada anladım ki vizem onaylanıcaktı. Fakat bayrak kalmamış sanırım ki arkaya gitti ve elinde bayrakla geri döndü. Vizemi onayladığını söyledi ve ne zaman döneceğimi sordu. Salı gününe dönüşümü almıştım. Yetiştirmeye çalışacaklarını fakat garanti vermediklerini söyledi.
Pazartesi sabah 8:50 gibi gelen mailde vizemin hazır olduğu ve 11:45'e kadar ya da 13:00-16:00 arası teslim alabilceğim yazıyordu. 11 gibi gidip pasaportumu ve asla açmamam gereken sarı zarfımı teslim aldım. USCIS ödemesi hakkında bilgi verildi.
Böylece süreç tamamlanmış oldu. Beklediğimden çok daha rahat ilerledi her şey. Umarım ilerideki süreçlerde yardımcı olur.