Kredi skorum ile ilgili gelisme oldugu icin buraya yazayim bilgi olarak merak eden arkadaslara bir arti bilgi olsun.
ABD'ye Agustos 2021'de tasindim. Esim polonyali oldugu icin burda ozellikle polonyalilara calisan bir credit union'da banka hesabimiz. Bu hesap uzerinden esim ve kendime her biri $500 limitli secured kredi karti cikarttik ve ilk ekstremizi Ekim 2021'de aldik. Yani kredi gecmisimiz Ekim 2021'de basladi.
Bu arada arabami yarisi pesin para geri kalani financed olarak aldim kasim ayinda. Toplam $21500 gibi bir ucret ile. $11500'unu financed ettim. Yillik %21.99 APR ile (yani kisacasi vampir tefeciden borc almaktan bir farki yok). Bu loan'in taksitleri 60 ay boyunca aylik $311. Tabi boyle yuksek bir APR ile 5 yil icinde bu borca odeyecegim faiz yaklasik $7000 olacakti eger her ay $311 odeseydim. Ben ilk ay $2000 odedim, sonra vergi iadesi ve calistigim isteki bonusum geldi falan elime ne gecerse odedim bu faiz miktarini dusurmek icin (Finance yapan firma erken odemelerde bir ceza uygulamiyor, yani borcu istediginiz zaman kapatabiliyorsunuz. Duyduguma gore bazi firmalarda erken odemede penalty'ler oluyormus). Neyse demem o ki yaklasik $11,500 olan borcumu su anda $1800'e indirdim erken odemelerle. Bu surecte $600 kusur faiz odedim tabi. Simdi faizim gunde $1.07. Artik bilerek ayda $320 oduyorum, borcun kapanmasini istemiyorum daha kredi skorumu etkilememesi icin cunku ekim ayinda kira sozlesmemi yenileyecegim.
Neyse durum bu. Iki adet her biri $500 limitli kredi karti ve $11500 araba kredisi ile gecen ay en sonunda kredi skorum olustu.
Benim ilk kredi skorum 710 esimin ise 750 olarak hesaplandi. Burda bir parantez acayim; ben kredi kartinda yaklasik %10 gibi bir bakiye birakiyordum hep hesap kesim tarihinde, esim ise %3 falan. Ayrica araba kredisi sadece benim adima.
Biz aslinda bu skorlarin baya altinda bekliyorduk ilk skorlarimizi, bence gayet guzel skorlar ilk skor icin. Tabi bu surecte faturalarimizi hep zamaninda odedik falan.
Kredi skorumuz olusunca ilk costco ziyaretimizde Citi Anywhere costco kredi kartina basvurduk supermarketin icinde. Ertesi gun haber geldi $5,500 limitli kartimizi onayladilar. Kartlar gecen hafta elimize gecti (bir tane benim bir tane esim adina ama her ikisi de ayni hesabi kullaniyor. Yani ayri ayri $5,500 limitli degiller. Ortak)
Su anda kredi skoruma yeniden bakmadim. Baktigim zaman hard inquiry mi oluyor bilmiyorum, gerek de yok henuz herhangi yeni bir borca girmeyecegim. Daha once burada 3-4 tane farkli bankadan kredi karti sahibi olmak yararli oluyor kredi skoru icin demislerdi sanirim, ilerleyen gunlerde ya da aylarca Chase, BoA gibi bankalarin da kredi kartina basvuracagim sanirim.
Bu Costco kredi kartini alirken maasin ne kadar etkisi oluyor bilmiyorum; maas soylemek ayiptir ama bilgi olsun diye yazayim kusura bakmayin - yillik $69,000. Esim ise calismiyor ve geliri yok henuz (New Jersey'de grafik tasarimci arayan varsa bana ulasabilir hehehehe).
Ozet olarak; bir secured kredi karti, bir yuksek faizli araba kredisi, duzgun odenmis faturalar ile 6 ay sonra ilk kredi skorumu ben 710 esim ise 750 olarak aldi. Bu kredi skoru ve gelirimiz ile Citi'nin $5,500 limitli costco anywhere kredi kartini alabildik simdilik.
ayri bir not acayim; Citi Anywhere costco kredi karti baya guzel. Biz zaten costco'dan baya alisveris yapiyoruz hatta koltuk takimimizi televizyonumuzu bile costco'dan aldik. Ayrica ben butun benzin alisverisimi costco'dan yapiyorum neredeyse ayda $150-200 kadar. Benzin alisverislerinde %4, Costco'dan yapilan alisverislerde executive uyeligin %2 bonusu uzerine %2 cashback ve diger her turlu harcamada, nereden oldugu onemli degil %1 cashback veriyor. Iyi yani bence.