Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik


  • Bu sitede USCIS'in aciklamasi var:

    USCIS Changing Policy on Accrued Unlawful Presence by Nonimmigrant Students and Exchange Visitors

    WASHINGTON—U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) today posted a policy memorandum changing how the agency will calculate unlawful presence for students and exchange visitors in F, J, and M nonimmigrant status, including F-2, J-2, or M-2 dependents, who fail to maintain their status in the United States.

    bu ne demek oluyor yani vizemiz bitince ülkeden çıkmak zorunda mıyız?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ahmet-hakan-acar 9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik içinde söyledi:

    Bu sitede USCIS'in aciklamasi var:

    USCIS Changing Policy on Accrued Unlawful Presence by Nonimmigrant Students and Exchange Visitors

    WASHINGTON—U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) today posted a policy memorandum changing how the agency will calculate unlawful presence for students and exchange visitors in F, J, and M nonimmigrant status, including F-2, J-2, or M-2 dependents, who fail to maintain their status in the United States.

    bu ne demek oluyor yani vizemiz bitince ülkeden çıkmak zorunda mıyız?

    Hayir, vizeniz bitince cikmak zorunda degilsiniz, size verilen I-94 suresinin sonuna kadar ABD'de kalabilirsiniz.

    5 Mayis 2018'de aciklanan bu kararla, 9 Agustos 2018 itibariyle F, J ve M vizeleriyle ABD'de olan ogrencilerin ABD'de ne zamandan itibaren "yasal olmayan" bir sekilde kaldiklarinin hesaplamasi degisecek. Bu duzenleme, vize statulerini ve sartlarini herhangi bir sekilde ihlal eden kisileri ilgilendiriyor.

    Statunuzu ihlal etmek (violating the status) ve yasal olmayan sekilde ABD'de kalmak (unlawful presence) iki farkli durum. Daha dogrusu durum "idi", fakat bu kararla statunuzu ihlal ettiginiz anda ABD'de yasal olmayan duruma duseceksiniz ve ABD'de kaldiginiz her ekstra gun "illegal" yani yasal olmayan bir sekilde kalmis olacaksiniz.

    Bu vizeleri, dil okulu, master, doktora veya universite egitimi alan, mesleki ya da akademik programlari takip eden ogrenciler kullaniyorlar.

    Eskiden aldiginiz vizenin sartlarini ihlal etseniz dahi, ABD'deki statunuz "illegal" yani yasal olmayan bir statuye gecmiyordu. Sadece vize sartlarini ihlal etmis oluyordunuz ve bu durum da ilerde yapacaginiz basvurulari etkileyebiliyordu. Fakat su anki degisiklige gore statunuzu ihlal ettiginiz anda yasal statuyu kaybediyorsunuz ve ABD'de yasal olmayan sekilde kalmis oluyorsunuz. Ornek vermek gerekirse, ogrenci vizesiyle ABD'ye girip calisma izni olmamasina ragmen ABD'de calisan biri eski yasaya gore vize sartlarini ihlal etmis oluyordu fakat bu kisi hala ABD'de kalmak icin yasal bir statu sahibiydi. Fakat bu yeni yasaya gore bu kisi calismaya basladigi gun itibariyle ABD'de yasal olmayan bir sekilde kalmis sayilacak. Bu hesaplama yontemi 9 Agustos 2018'de baslayacak.

    Ilerde yapilacak gocmenlik basvurularinda, ya da vize degisikligi basvurusu yaptiginizda statu ya da vize ihlalleri bir nebze hosgoruluyordu ve yasalarda esneklikler vardi; fakat vize ihlalleri artik "unlawful presence"a neden olacagi icin hosgorulmeyecek.

    Neden "unlawful presence" miktari onemli? Cunku yasalara gore ABD'de 6 aydan fazla-1 yildan az bir sekilde "illegal" yani yasal olmayan statude kaldiginizda 3 yillik ban, 1 yildan uzun "illegal" kaldiginizda 10 yillik ban aliyorsunuz. Ve bu sure boyunca ABD'ye giremiyorsunuz ya da vize alamiyorsunuz. Bu hesaplama sisteminin degismesi pek cok ogrencinin bilmeden ilerde ban yemesine neden olabilir.

    Kaynaklar:

    Resmi bildiriyi surada bulabilirsiniz.

    USCIS'in aciklamasi da surada.

    Icisleri Bakanliginin hazirladigi kac ogrencinin statulerini asarak (overstay) ABD'de kaldigini gosteren raporlar surada.

    Kimlerin "deport" edilebilecegini soyleyen yasa surada. (INA: ACT 237)

    Bir daha vize almaya uygun olmayan kisileri de belirten yasa surada. (INA: ACT 212 )

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Facebook'tan da surekli sorular geliyor, daha anlasilir olsun diye bir ekleme daha yapayim...

    F, J ve M statusundeki kisiler, statulerini koruduklari surece bir sorun yasamazlar; fakat bu statudeki kisiler asagida belirtilen gunlerden itibaren ABD'de kacak duruma duserler ("unlawful presence" gunleri hesaplanirken bu tarihlerden en erken olani goz onunde bulundurulur)

    • Vize ile iliskili programa devam etmeyi biraktiklari gunun ya da izinsiz (aldiklari vizeye aykiri olan) veya resmi olmayan bir aktivitede bulunduklari gunun 1 gun sonrasi
    • Programin bittigi gunden 1 gun sonrasi (grace period veya OPT suresinin olmasi durumunda bu sureclerin bittigi son gunun 1 gun sonrasi)
    • I-94 suresinin bittigi gunden 1 gun sonrasi
    • Gocmenlik hakimi kisinin ABD'den cikmasina ya da deport edilmesine karar verdigin gunden 1 gun sonrasi

    Bu belirtilen tarihlerden hangisi ilk once olursa o gunden itibaren ABD'de kacak sayilirsiniz.


  • @crazycells ben mi yanlış anlıyorum? diyelim ki f-1 öğrencisi vizeye başvurdu ve 5 yıllık vize aldı. bu 5 sene boyunca i-20 hep aktif durumdaydı fakat bu yeni kararnameye göre 5 yıl 1 gün olduğunda vize bitmiş olacak ve vize bittiğinde i-20 nin aktif olması önemini yitirecek? doğru mudur? önceden f-1 kapıdan giriş için önemliydi asıl mevzu i-20 idi, şimdi artık vizeninde son kullanım tarihine bakılacak?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @periscope 9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik içinde söyledi:

    @crazycells ben mi yanlış anlıyorum? diyelim ki f-1 öğrencisi vizeye başvurdu ve 5 yıllık vize aldı. bu 5 sene boyunca i-20 hep aktif durumdaydı fakat bu yeni kararnameye göre 5 yıl 1 gün olduğunda vize bitmiş olacak ve vize bittiğinde i-20 nin aktif olması önemini yitirecek? doğru mudur? önceden f-1 kapıdan giriş için önemliydi asıl mevzu i-20 idi, şimdi artık vizeninde son kullanım tarihine bakılacak?

    hayir, vize degil, yine onemli olan I-94 gunu... yani vizeyle ABD'ye giris yaptiginizda size verilen maksimum kalis tarihi...
    I-20 eger gecerliyse zaten ona gore I-94'u guncelleyecektir, vizenizin tarihi gecmis olsa da sorun degil.


  • @crazycells i-20 sürekli güncel oldukça hiçbir sorun olmayacaktır değil mi? Örneğin i-20 geçerlilik süresi 1 yıl, 1 yıl bittiğinde okulla görüşüp i-20 yi uzattığımızda herhangi bir sorun yok sanırım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @majezik 9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik içinde söyledi:

    @crazycells i-20 sürekli güncel oldukça hiçbir sorun olmayacaktır değil mi? Örneğin i-20 geçerlilik süresi 1 yıl, 1 yıl bittiğinde okulla görüşüp i-20 yi uzattığımızda herhangi bir sorun yok sanırım.

    o durumda bir problem yasamazsiniz, ama I-20'yi guncellemek icin I-20 bitmeden basvuru yapmalisiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Takip edenler gormustur, konu hakkinda guncel bir gelisme Claudia Hanim tarafindan foruma aktarilmis:

    @claudia-j-muslu Out-of-status durumu ve F1 vizesinden Green Card'a gecis içinde söyledi:

    Merhaba sayın @Koala85
    3 Mayıs 2019’da çıkan yeni bir mahkeme kararı ile yürütmeyi durdurma kararı alınmış ve 8 Ağustos 2018 tarihli USCIS politikası nihai karar verilene kadar durdurulmuştur. Aşağıdaki linke bakabilirsiniz. https://www.nafsa.org/Professional_Resources/Browse_by_Interest/International_Students_and_Scholars/Accrual_of_Unlawful_Presence_and_F,_J,_and_M_Nonimmigrants/
    Bu, statü ihlali yapmış bazı F-1, J-1 ve M-1 ler için olumlu bir gelişmedir. Normalde statü değişikliğinde (adjustment of status) ABD’de yapamayacağınız bir takım işlemleri (Örneğin ABD’de hukuka aykırı şekilde F-1 vizesi ile çalisti iseniz genelde ABD’de statü değiştiremezsiniz (adjustment of status)**) konsolosluklarda yapabilmektesiniz. Sizin durumunuza özel olarak cevap veremiyorum.
    Teşekkürler.

    The preliminary injunction temporarily halts enforcement of the 2018 policy while the underlying case is resolved. In the interim, USCIS will apply the prior policy guidance based on its unlawful presence memo issued on May 6, 2009, which was in effect prior to the August 2018 policy change. Under that prior policy, individuals admitted for duration of status do not begin accruing unlawful presence until an immigration judge finds a status violation in the course of an immigration proceeding, or an immigration officer finds a violation of status in the course of an application for an immigration benefit.

    Dolayisiyla bu mahkeme karari yururlukte oldugu surece eski uygulamalar gecerli oldugundan; F, M, J statulerindeyken izinsiz calisan kisiler kacak duruma dusmemis ve gun biriktirmemis olacak.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Guncelleme:

    6 Subat 2020 itibariyle bu uygulama mahkeme tarafindan kesin olarak durduruldu ve USCIS 2009 yilinda duzenlenen uygulamalara geri dondu...

    Mahkeme karari:

    "The United States Citizenship and Immigration Services' August 9, 2018 memorandum entitled "Accrual of Unlawful Presence and F, J, and M Nonimmigrants" (PM-602-1060.1), as well as the corresponding memorandum with the same title issued on May 10, 2018 (PM-602-1060), are hereby declared invalid, set aside, and enjoined nationwide in all applications."

    Su da USCIS'in ilgili guncel sayfasi: https://www.uscis.gov/news/uscis-issues-revised-final-guidance-unlawful-presence-students-and-exchange-visitors


  • @crazycells Anladığım kadarı ile o zaman her ne kadar çalışma izni olmadan çalışmak yasa dışı olsa bile deport edilmiyoruz sadece ileride ki aldığımız vizeleri etkiliyor.


  • @crazycells Normalde statü değişikliğinde (adjustment of status) ABD’de yapamayacağınız bir takım işlemleri (Örneğin ABD’de hukuka aykırı şekilde F-1 vizesi ile çalisti iseniz genelde ABD’de statü değiştiremezsiniz (adjustment of status)**) konsolosluklarda yapabilmektesiniz.

    Bu kısmı anlayamadım. Eğer F-1 vize ile çalışıp kurar ihlalı yaparsak vizemizi değiştiremiyoruz ancak Türkiye'ye geri dönüp konsolosluktan yapabiliyoruz mu?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @baba-yaga, içinde söyledi: 9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik

    @crazycells Anladığım kadarı ile o zaman her ne kadar çalışma izni olmadan çalışmak yasa dışı olsa bile deport edilmiyoruz sadece ileride ki aldığımız vizeleri etkiliyor.

    Evet, ama hala statunuzun kurallarini ihlal etmis oluyorsunuz. Yasalara uygun hareket edip, hicbir kural ihlali yapmamanizi tavsiye ederiz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @baba-yaga, içinde söyledi: 9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik

    @crazycells Normalde statü değişikliğinde (adjustment of status) ABD’de yapamayacağınız bir takım işlemleri (Örneğin ABD’de hukuka aykırı şekilde F-1 vizesi ile çalisti iseniz genelde ABD’de statü değiştiremezsiniz (adjustment of status)**) konsolosluklarda yapabilmektesiniz.

    Bu kısmı anlayamadım. Eğer F-1 vize ile çalışıp kurar ihlalı yaparsak vizemizi değiştiremiyoruz ancak Türkiye'ye geri dönüp konsolosluktan yapabiliyoruz mu?

    Misal Green Card'a gecis yapiyorsaniz, eger statu ihlali yaptiysaniz ABD icinde Green Card'a gecis yapamiyorsunuz, AOS kurallari bunu engelliyor. Ama bu durumda hala konsolosluga gidip Green Card surecinizi tamamlayip ABD'ye geri donebiliyorsunuz. Bu tur uygulamalarin da istisnalari var tabii ki, ama tum sureclerin en ideal sekilde ilerleyebilmesi icin hicbir zaman kural ihlali yapmamanizi tavsiye ederim.


  • merhaba, mesela yasal olarak j statümüz bitti ama 1-2 yıl daha mevcut ssn imizi kullanarak çalışmaya devam ettik ama aynı zamanda vergilerimizi de eksiksiz ödedik yinede ilerde statü değişikliği yaparken sıkıntımı oluyor veya greencard alırken vatandaşlık alırken

    1. bir sorum da bazı türkler hatta çoğu türk diyim j statüsü bitmeden f1 e cevriyor ve yine vergisisni verererek çalışmaya devam ediyor yine 2 durumda da gc ve vatandaşlık yada statü değşikliği bu iki durumda da yanıyor mu ?

    daha önce bir yerde yazıldımı göremedemim veya bulamadım eğer varsa çok özürdilerim

    teşekkürler
    saygılar

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   crazycells crazycells 
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @jesus-0, içinde söyledi: 9 Agustos 2018 itibariyle baslayacak F, J ve M vizelerini ilgilendiren degisiklik

    merhaba, mesela yasal olarak j statümüz bitti ama 1-2 yıl daha mevcut ssn imizi kullanarak çalışmaya devam ettik ama aynı zamanda vergilerimizi de eksiksiz ödedik yinede ilerde statü değişikliği yaparken sıkıntımı oluyor veya greencard alırken vatandaşlık alırken

    1. bir sorum da bazı türkler hatta çoğu türk diyim j statüsü bitmeden f1 e cevriyor ve yine vergisisni verererek çalışmaya devam ediyor yine 2 durumda da gc ve vatandaşlık yada statü değşikliği bu iki durumda da yanıyor mu ?

    daha önce bir yerde yazıldımı göremedemim veya bulamadım eğer varsa çok özürdilerim

    teşekkürler
    saygılar

    Evet, maalesef "unathorized employment" durumunun daha sonra tespit edilmesi sizi bazi basvurulardan mahrum edecek...

    Izinsiz calismak EOS, COS ve AOS'yi engelliyor olmasi... Yani eger ABD'de izinsiz calisirsaniz o anki statunuze zarar gelmiyor (tabii bu calisma durumu tespit edilirse, kapidan cikarken gorevliler vizenize iptal damgasi basabilirler)... ama o statunuzu uzatmak isterseniz, degistirmek isterseniz veya Green Card statusune gecis yapmak isterseniz o durumda bu "izinsiz calisma" karsiniza problem olacak cikacak. Dolduracaginiz formlarda zaten bu soru size sorulacak, oraya "evet" diye cevap verince basvurunuz reddedilecek.

    Tabii, bu basvurulari ABD icinden yaparsaniz gecerli, ABD disinda vize basvurusu yaparken, bu durum dert olmayabiliyor. Ayrica eger IR-1 , IR-5 gibi ABD vatandasinin aile uyesiyseniz bu durumda basvurularda istisna uygulaniyor ve izinsiz calismis olsaniz dahi IR kategorisinden Green Card alabiliyorsunuz.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

90
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum