@gucarslan Tesekkurler. Evet, her yilin kendi dinamikleri var bu bir gercek. Ancak su da bir gercek ki ozellikle konsolosluk kapasitesi hakkinda cikarimda bulunabilmek icin baska yillarla kiyaslama yapmaktan daha iyi bir secenek yok aslinda. Konsolosluk performansi ve kapasitesini ayri tutuyorum. Performans soz konusu oldugunda islenen mulakatlara bakmak yapilabilecek en onemli sey; ama kapasite ve DOS'in bakis acisi soz konusu oldugunda yakin yillar birer proxy niteligi tasiyor. Ornegin, DOS 2024 Eylul'de cut-offu 30bin'den bir anda 50 bin'e cikardi. Bircok kisinin mulakat alamayacagini bile bile bunu yapti ki Agustos ayi itibariyle 15bin kusur vize basmisti. Demek ki kotaya ulasmak icin radikal aksiyonlar alabildigi de oluyor. Bunu 2024'e bakmasak anlamamiz mumkun degil.
Yillari birbirleriyle nasil kiyasladigimiz da onemli. X yilinda vize bulteni 15'binden 20 bin'e yukselmis demek ki bu yil da oyle olacak veya bu yil hizli ilerliyor Y yilinda da hizli ilerliyordu demek ki Eylul ayi 40bin olur gibi degerlendirmeler yanlis olur; ancak gectigimiz yillarda belli bir ayda kac case current olmus, current olan kac case issued olmus vs gibi degerlendirmeler ongorulebilir paramtereler dogrultusunda tahminde bulunmamiza yardimci olur. Gunun sonunda Trump tum konsolosluklari kapatirsa herkes ortada kalir, o ayri mesele 🙂
Bir de sunu belirtmemde fayda var: Son gonderim dikkat cekti, evet. Ancak, bu postlari tamamen kendim icin yapiyorum. Case numberim yuksek. Elimde olmayan bir surecten geciyorum. Yazip cizmek, hesap kitap yapmak sahte bir kontrol hissi veriyor bana. Bunu bir sonraki gonderimin basina yazacagim, insanlar ona gore davransin.