Söze başlamadan önce süreçte bize yardımcı olan tüm bireylere çok büyük teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Defalarca sorulan sorulara sıkılmadan, gücenmeden yanıt veren tüm dostlara teşekkürler...
12 Şubat 2025 günü saat 08.30 randevumuz için 08.00'de Çukurambardaki büyükelçilik binasındaydık. Kızılay'dan metro ile sogutozu durağında inip Çukurambar çıkışından çıkış yapıldığında kısa bir yürüme mesafesi ile büyükelçiliğe ulaşılıyor. Erken gelmeye gerçekten gerek yok. Bunu tüm arkadaşlar akıllarında tutsunlar.
Binaya girmeden önce kapsamlı bir güvenlik kontrolü yapılıyor. Sırt çantası, kol çantası, telefon, akıllı saat kabul edilmiyor. Üzerinizde olduğu takdirde içeri alınmıyorsunuz. Bu konuda tedarikli gitmekte fayda var.
İçeri girdikten sonra ana binaya giriş yapılıyor. Ana binada ilk başta kısa bir süre bekledikten sonra karşıda bulunan görevlilere yonlendiriliyorsunuz. DV talihlilerinden pasaportları isteniyor ve pasaporta etiket basıp iade ediliyor. Sonra adınızın okunmasını bekliyorsunuz. Görevli sizi ödeme yapılacak yere yönlendiriyor ve sıraya sokuyor. Ödeme kredi kartı ya da banka kartı ile kabul ediliyor. Ancak görevli talihlinin sahibi olmadığı kartlarda sorun olabildiginden bahsetti. Kart asil talihli olan benim değil eşimin adınaydı ancak bir sorun yaşamadık. Nakit şekilde de ödeme kabul ediliyor.
Ödeme sonrasında sıra numarası veriliyor ve evrakları teslim etmek için farklı bir tarafa yönlendirme yapılıyor. Sıra gelince asıl talihliden diploma, nüfus kayıt belgesi, askerlik belgesi, adli sicil kaydı, banka hareketleri gibi standart evraklar isteniyor. Bu noktada başıma gelen ufak bir hadiseyi de sizlerle paylaşmak isterim: ziraat bankası ya da ziraat katılım bankası ile çalışıyorsanız hesap hareketlerini istediğiniz zaman isminiz maskeli şekilde yazılıyor evraklara. Yani adınızın ve soyadınızın baş harfleri haricindeki diğer harfler yerine yıldız sembolü oluşuyor. Olası bir karışıklık ve vize reddinin önüne geçmek için hesap hareketlerini "maskesiz" olarak isteyiniz.
Evrakları verdikten sonra mülakat dili tercihimi sordu görevli. İngilizce bildiğimi ama Türkçe yapmak istediğimi söyledim. Tamam dendi. Evrakların teslimi sonunda mülakat için beklemeye başladım.
Mülakat yerine geçtikten 3-4 dakika sonra mülakat için çağırıldık. Eşim ve benim yemin etmemiz ve parmak izlerimizin alınması sonrasında İngilizce devam etmenin sorun olup olmayacağını iletti görevli. Ben de kendisine sorun olmadığını ilettim. Eşimden de onay alınca mülakata başladık.
Hiç yurt dışında yaşadınız mı? ABD'ye hiç gittiniz mi gibi klasik sorular soruldu. Gerekli cevapları verdik. Evrakları üstün körü inceledi. Hangi eyalete gitmeyi düşündüğümüzü sordu. New Jersey olarak cevapladım. Tanıdık vs. Olup olmadığını sordu. Bir kaç arkadaşım olduğunu ifade ettim. Ne iş yapacagimi sordu. Hizmet sektörü olarak belirttim. Ne tür bir iş diye sorunca Uber vb işleri düşündüğümu ilettim. Türkiye'de ne iş yaptığımızı sordu. Ben psikolog olduğumu, eşimin sosyal çalışmacı olduğunu beyan ettim. Görevli tebrik etti ve en geç iki hafta içinde pasaportları teslim alabileceğimizi belirtti.
Yaklaşık 3-4 dakika süren mülakat sonucunda vizemizi almaya hak kazandık. Tüm talihlilerin olumlu sonuçlar alması dileğiyle.
Eklemekte fayda var: Hesabımizda 26.500 dolar, 2 bin Euro ve 309 bin TL mevcuttu. Araç ruhsatlarimiz ile tarafımıza ait gayrimenkul tapusunu da beyan ettik. Araç ruhsatına pek bakan olmadı ama tapu fotokopisini aldılar.