Dostlar merhaba,
Son zamanların en popüler, en çok konuşulan işlerinden birisi olan Tır satın alarak E-2 vizesi almakla ilgili bir süredir araştırma yapıyorum. Hem elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmak hem de sizlerin fikirleri varsa karşılıklı tartışabilmek amacıyla bu konuyu açıyorum.
Öncelikle hem danışmanlık firmaları hem de avukatlarla yaptığım görüşmelerde bu sistemin E-2 vizesi almak için geçerli ve halihazırda kullanılan bir iş kolu olduğu bilgisini aldım.
Burada konuşmak istediğim konu ise bu yatırımın mali hesaplamaları ve günün sonunda para kazanıp kazanılamayacağı veya bu işe girilmesinin değip değmeyeceği olacak.
Öncelikle yine görüşmelerden anladığım kadarıyla bu iş için 100-150K$ arası bir sermaye ayrılması gerekiyor. Sermayenin temiz para olduğunun ispatlanması önemli bir konu.
Dediğim gibi aslında asıl konuşmak istediğim konu maliyetler olduğu için vizenin alındığını ve şirketin işletildiği senaryoyu konuşmak istiyorum.
Burada temel iki görüş var, bir tanesi 60-70K $ civarı iki tırla bu işe girilmesi, ikincisi ise ilk seçenekte tırların çok sorun çıkartacağı, bunun yerine 100-120K$ maliyetinde düşük mileı olan 1-2 yaşında tırlar alınması.
Tır işi yapan herkesin söylediği bir şey var ki o da bir sene içerisinde her ayın kazançlarının arasında çok büyük farklar olduğu. O yüzden ben hesabımı çok ortalama yapmaya çalışacağım. Bu işi ciddi olarak düşünenler varsa ya da bilgisi/ilgisi olanlar varsa da konuya katkı sağlarlarsa çok sevinirim. Dediğim gibi tamamen konuştuğum kişiler ve izlediğim videolardan edindiğim bilgilere göre bu hesabı yapıyorum. Gerçekten işin içinde olan kişiler çok uzak bir hesap olduğunu söyleyebilir. Zaten amacımız olabilecek en doğru hesaba ulaşmaya çalışmak. Burada çalışma şekli veya kasa tipi bile değişkenlik gösterecektir.
Örnekte tırı sizin değil şoförün kullandığını düşünelim.
Örnek hesabımıza geçecek olursak;
1,85$rate
2100 Mile mesafe örneğinden bir maliyet çalışması yapalım.
Bu işin brüt kazancı 3.885 $ olacak.
Şoföre %27 1.050$
Mazot çok değişir ama ortalama mile başına 50cent yaktığını varsayarsak 1.050 $
İşin işletilmesi için ilk zamanlar bir firmadan destek almak gerekecek buna da %15 desek 580 $
sigorta vs için %10 desek 388 $
Ve bu iş için tır sahibine kalan ücret 820 $ civarı bir ücret oluyor. Bu iş için 3 günlük bir iş desek ve toplam 7 tane bu işten bulmuş olsak (ayda 21 gün) tır sahibine aylık kazancı 5.700 $ oluyor.
Bu hesap içerisinde amortisman gideri yok. Bence hesap yukarıdaki gibi olsa bu çok kabul edilebilir bir seçenek olabilir ama işin içine amortismanı da kattığınız zaman kişiye kalan ücret 3.000-3.500 $ civarına tekabül ediyor.
Evet bu yaptığımız hesap asla net bir çıkarım sağlamaz, çok değişken olacaktır ama benim kafama yatan en ortalama hesap bu.
Siz bu hesaba ne diyorsunuz, sizce hesap gerçeğe ne kadar yakın ve yakın buluyorsanız da sizce bu değecek bir iş midir?