@gokicatipars, içinde söyledi: ABD'de doğan bebeğin TC vatandaşlığı kaydını yapmamak
@sibel-ışık merhabalar üzerinden yıllar geçmiş ama bu konuyla ilgili bir yorum yapmak soru sormak istiyorum. Yanıt veren olursa çok sevinirim. Oğlum US vatandaşı şuanda yakalşık 3 yaşında ve biz mevcutta türkiyede yaşıyoruz ama ona tc vatandaşlığı almayı tercih etmedim askerlik öss vs gibi konular sebebiyle. Ama sanıyorum göç idaresinin 1-14 maddesine göre oturum iznini yenilemek istediğimizde reddedilecek ve vatandaşlık alacağız. Amerika vatandaşı olarak türkiyede yaşamasının da bir avantajı kalmayacak gibi lütfen deneyimleyenler yorum yapabilir mi?
mesajinizi 1-2 defa okuyup anlamaya calistim. Anladigim kadariyla, cevreden duyumlarla hareket ediyorsunuz.
Oglunuza TC vatandasligi almayip, Turkiye de yabanci uyruklu olarak yasamasini ve sonrasinda OSS yerine yabanci uyruklular sinavindan yararlanmasini planliyorsunuz. Tahmin ediyorum ki, OSYM temsilciligine gidip sartlari ogrenmemissiniz.
1.sart, aday hicbir sekilde TC veya KKTC vatandasi olmayacak - Bunu sagliyorsunuz.
2.sart, aday 1.sartin yani sira, lise egitimini yurt disinda tamamlamasi gerekiyor.
Bu sartlarin yani sira, yabanci uyruklu kontejaniyla devlet universitesinde okuyan ogrenciler bedava / Turk ogrencilerden daha ucuza okumuyor. Aksine, devlet universitesinde parali okuyorlar. Ucretleri universitelerin internet sayfalarindan gorebilirsiniz.
2.sarti da yurt disinda yerine getirmeniz gerekecek ve orada da soyle bir hesap var. amerikada liseler ortalama 4 sene ve devlet lisesi ucretsiz. bu kismi gecelim. 4 sene boyunca cocugunuz ile amerikada yasayacaksiniz ve aylik $1.000 kira verseniz, 4 yilda size $48.000 e mal olur. diger gecinme masraflari haric.
Turkiyede yasayacak kisilerin, yabanci uyruklular kontejanindan yararlanmak istemesinin bir mantigi yok acikcasi.
Ama, amerikada yasiyorsaniz; cocugunu bu kontejandan yararlandirmaniz oldukca karli oluyor.
Cocugunuzun askere gitmesini istemiyorsunuz. cocugunuz TC vatandasi olsa bile, amerika pasaportu da olacagi icin, yurt disina cikip belirli sure kalmasi sonrasi zaten bedelli askerlikten yararlanabiliyor.