Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi almak (Göçmen Olmayan Vizeler)

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bu konuda, Amerika Birlesik Devletleri'ne ziyaret, calisma, yatirim gibi amaclarla gocmen olmayan vizelerle giris yapmis kisilerin (yani ABD vatandasi ya da Green Card sahibi olmayan kisilerin) kendilerinin, eslerinin ve cocuklarinin egitim almalari icin gereken yasal statulerden bahsedecegim.

    En cok soru turist vizesi uzerine geldigi icin buradan baslamak isterim, B1/B2 is seyahati ve turist vizesiyle ABD'ye giris yapmis birinin ilkokul, ortaokul ya da liseye baslamasi gocmenlik kurallarini ihlal etmek anlamina gelir. Cunku B1/B2 is seyahati ve turist vizesiyle bir akademik kursa ya da derse katilmaniz mumkun degildir.

    Not: B1/B2 vizesiyle sadece haftada 18 saati gecmeyen, kisa sureli ve amaci akademik olmayan -hobi ve eglence amacli olan- resim kursu, ascilik kursu gibi kurslara katilabilirsiniz.

    Turist vizesiyle ABD'ye giris yapmis biri eger ABD'de okumak istiyorsa oncelikle statusunu ogrenci vizeleri olan F1 ya da M1 vizesine donusturmelidir. Bu vize (statu) degistirme sureciyle ilgili daha fazla bilgi icin su konuyu tiklayabilirsiniz. Turist vizesiyle akademik kurs ya da okul kaydi yaptirmaniz, vizenizin iptaline ya da daha sonra yapacaginiz vize basvurularinin reddine neden olabilir. ABD'ye direkt olarak ilkokul, ortaokul veya lise okumak icin uluslararasi ogrenci (international student) olarak gelmek isterseniz, F1 veya M1 vizesi alarak gelmelisiniz, fakat bu durumda bile normalde ABD vatandaslarina ve gocmenlere bedava olan K-12 (ana sinifindan - lise sona kadar olan egitim) egitiminiz icin devlet okullarini kullanamazsiniz (bazi istisnalari mevcut, ayrintilar asagida).

    Peki eger ABD'de siz asil vize sahibi olarak bulunuyorsaniz ve esiniz, cocugunuz size bagli olarak vize alip ABD'ye gelmisse, durum onlar icin nasil isliyor? Asagidaki tabloda vize sahibinin, esinin ve cocuklarinin yasal olarak okullarda okuyup okuyamayacagini gorebilirsiniz:

    Vize türü ve açıklaması Vize sahibinin eğitimi Vize sahibinin eşinin eğitimi Vize sahibinin çocuğu için K-12 Eğitimi (ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi) Vize sahibinin evlenmemiş çocukları için lise sonrası eğitim (yüksekokul ve üniversite) Statüsünü F1, M1 veya J1'e çevirebilir
    (A) Diplomat vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (B1/B2) Ziyaretçi Vizeleri: İŞ, TURİZM, TIBBİ TEDAVİ ❌ (1) - ❌ (2) ❌ ✅ (3)
    (C) ABD’den Transit Geçiş Vizesi ❌ - - - -
    (D) Mürettebat Vizesi ❌ - - - -
    (E1/E2) Tüccar ve Yatırımcı Vizeleri ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (F) Akademik Öğrenci Vizesi ✅ (4) ✅ (5) ✅ ✅ (6) ✅
    (G) Uluslararası Organizasyon Temsilci Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (H) Geçici Çalışma ve Staj Vizeleri (H1B) ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    ( I ) Basın Mensubu ve Gazeteciler Vizesi ✅ - - - -
    ( J ) Değişim Programı Vizeleri ✅ ✅ ✅ ✅ ✅ (7)
    (K) Nişanlılık Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ❌
    (L) Şirket İçi Transfer Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (M) Mesleki Öğrenci Vizesi ✅ (8) ✅ (9) ✅ ✅ (10) ✅ (11)
    (O) Olağanüstü Yetenekli Kişiler Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (P) Uluslararası Üne Sahip Sporcular, Sanatçılar ve Gösteri Grupları Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (R) Din Görevlisi Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    NATO Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (S) Tanık Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ (12) ✅
    (T) İnsan Kaçakçılığı Mağduru Vizesi ✅ (13) ✅ ✅ ✅ ✅
    (TN) NAFTA Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (U) Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi ✅ (13) ✅ ✅ ✅ ✅
    (V) Vizeleri (artık alınamıyor) ✅ ✅ ✅ ✅ ✅

    Aciklamalar:
    *(1):B1/B2 vizesiyle giris yapan kisi okul okuyamaz ama hobi ve eglence amacli olan kurslara katilabilir.
    *(2):B2 vizesiyle giris yapmis cocugunuz, bazi durumlarda (eger turistik amac disinda bir gorev icin ABD'ye B1/B2 vizesiyle giris yapmissaniz) okullara kayit yaptirabilir. Ama cocugunuzun vizesi okula devam etmesi icin uzatilamaz, anne veya babanin ABD'deki gorevi bittigi zaman cocuk da onlarla beraber ABD disina cikmalidir.
    *(3):B statulerini F ya da M statulerine ceviren kisiler bu degisim USCIS tarafindan onaylanana kadar okula baslayamazlar.
    *(4):F1 vize sahipleri, SEVP sertifikali okullarda tam zamanli ogrenci olmak zorundadirlar.
    *(5):F2 vizesine sahip esiniz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir; ayrica hobi ve eglence amacli olan kurslara katilabilir. Fakat esiniz tam zamanli akademik ya da mesleki bir okulda ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(6):F2 vizesine sahip cocugunuz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir. Fakat tam zamanli ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(7):J1 2 yil kuralina sahip kisiler, statulerini F1'e donusturmeden once waiver almalidirlar. Bu kurala tabi olmayan kisiler, statulerini F1'e donusturebilirler.
    *(8):M1 vize sahipleri, SEVP sertifikali okullarda tam zamanli ogrenci olmak zorundadirlar.
    *(9):M2 vizesine sahip esiniz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir; ayrica hobi ve eglence amacli olan kurslara katilabilir. Fakat esiniz tam zamanli akademik ya da mesleki bir okulda ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(10):M2 vizesine sahip cocugunuz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir. Fakat tam zamanli ogrenci olabilmek icin M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(11):M1 statusune sahip kisiler F1 statusune gecis yapamazlar.
    *(12):Hem evli, hem bekar cocuklar universiteye katilabilir. Ayrica bir yas kisitlamasi da yoktur.
    *(13):Asil vize sahibi 21 yasinin altindaysa, anne, baba ve 18 yas altindaki bekar kardesler de okula gidebilirler.
    Tablonun kaynagi: https://www.ice.gov/doclib/sevis/pdf/Nonimmigrant Class Who Can Study.pdf

    Sadece F veya M vizelerine sahip olan ogrenciler SEVP (Student and Exchange Visitor Program) sertifikali okullarda okuyabilirler. ABD'ye egitim amaci disinda gelmis olan yukarida belirtilen vizelere sahip kisiler ( karsisinda ✅ isareti olanlar) de ABD'de bulunduklari sure boyunca okullara gidebilirler, lakin bu kisiler egitimlerini bitirmek maksadiyla ABD'deki statulerini (vizenin izin verdigi kalis suresini) uzatamazlar. Ayni sekilde, esler ve cocuklar da egitimlerini bitirmek amaciyla asil vize sahibine saglanmis olan ABD'de kalma suresini uzatamazlar. Pek cok vize turu icin; sadece 21 yasindan kucuk ve bekar cocuklar, anne veya babasina bagli olarak -dependent statusu ile- vize alabiliyor (A, G ve NATO vizeleri icin yas siniri 23). Bu cocuklar ABD icine girmis olsalar bile 21 yasini gectikleri zaman "dependent" statulerini dolayisiyla ABD'de kalma izinlerini kaybederler. Bu durumda cocuklar statulerini F1 veya M1'e cevirip okul okumaya devam edebilirler.

    Peki siz ABD disindayken, cocugunuzu okumaya gonderebilir misiniz?
    Ilkokul ve ortaokul cagindaki cocuklariniz ABD'ye F1 ogrenci vizesi ile giris yaparlarsa, devlet okullarina kayit yaptiramazlar. F1 ogrenci vizesi devlet okullarinda (ilk veya ortaokul) okuma niyetiyle ABD'ye giris yapmaya calisan ogrencilere verilmiyor. Lise cagindaki cocuklar ise, maksimum 12 ay boyunca bir devlet lisesine devam edebilirler; fakat karsiliginda ogrenim harcini devlet okulu da olsa odemek zorundalar. Eger cocuklarinizi ABD'de bir okula gondermek isterseniz bunun icin cevrenizdeki ozel ilkokul veya liseleri arastirmalisiniz. Kayit ve ogrenim harclari karsiliginda ABD'de cocugunuz bu okullara gidebilirler.

    Aklinizda egitimle ilgili genel bir fikir olusmasi icin, bazi yararli bilgiler:

    • Devlet okullarinda (ilkokul, ortaokul veya lise) bir ogrencinin devlete yillik ortalama masrafi $10.000-$14.000 arasindadir (kaynak)
    • Ozel ilkokullarin yillik masraflari ABD'de bulundugu eyalete gore $5000-$13.000 arasinda degismektedir (ayrintili bilgi icin alttaki post'ta bulunan haritalari inceleyebilirsiniz).
    • Ozel liselerin yillik masraflari ABD'de bulundugu eyalete gore $5000-$30.000 arasinda degismektedir (ayrintili bilgi icin alttaki post'ta bulunan haritalari inceleyebilirsiniz).
    • 1 yil devlet lisesinde okuyan bir ogrenci, sonrasinda lise egitimini ABD'de tamamlamak icin ozel bir liseye gecis yapabilir fakat baska bir devlet lisesine gecis yapamaz (kaynak)
    • Bir okula kayit yaptirabilmek (veya vize surecini konusmak) icin okulla websitelerindeki bilgileri kullanarak iletisime gecebilirsiniz.
    • SEVP sertifikali okullari bulabilmek icin su resmi siteden yararlanabilirsiniz: https://studyinthestates.dhs.gov/school-search
    • SEVP sertifikasi (onayi) ozel okullarda butun K-12 siniflari icin gecerliyken, devlet okullarinda sadece 9-12 sinif arasi icin (lise) ve maksimum 12 ay icin gecerlidir.
    • F1 ya da M1 vizesini alabilmek icin egitim programinin masraflarini ve diger yasam masraflarinizi odeyebileceginizi gostermelisiniz.
    • Devlet lisesinde okumak isteyen bir ogrenci okul masraflarinin tamamini vize basvurusu yapmadan odemelidir. Bu konuda ayrintili bilgiyi gitmeyi dusundugunuz okulun DSO'sundan almalisiniz (Yukaridaki masrafin ne kadarini ogrenciden istediklerini bulamadim, bu konuda bilgisi olan arkadaslar varsa lutfen asagida yorum olarak belirtsinler!).
    • F1 ya da M1 vizesine sahip ogrenciler hukumet tarafindan verilen burs ya da kredileri alamazlar; ama bu ogrenciler ozel liseler tarafindan verilen odul, yardim, burs veya kredileri alabilirler.

    Peki siz ABD'deyken, cocugunuzu okula gondermek isterseniz durum ne oluyor?
    Eger ABD'ye yukarida bahsedilen calisma vizeleriyle geliyorsaniz ve vizeniz cocugunuzu yaninizda getirmeye izin veriyorsa (ayrintili bilgi icin yukaridaki tabloyu inceleyebilirsiniz), bu durumda cocugunuzun ABD'deki ucretsiz bir devlet okuluna (ilkokul, ortaokul veya lise) gitmesi mumkundur. Cocugunuz siz ABD'de vize ile kalabildiginiz surece ABD'de "dependent visa" ile bir okula kayit yaptirabilir ve statunuz sona erene kadar okulda okuyabilir. Fakat sizin veya cocugunuzun vizesi sadece cocugunuzun okulunun bitmesi amaciyla uzatilamaz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    ABD'de yıllık ortalama lise okul harcı:

    alt metni

    Yukaridaki tablodan da gorulebilecegi gibi, ABD'nin kuzeydogu bolgesi en pahali ozel lise ogrenim harclarina sahipken, en ucuz ozel lise harclari ABD'nin degisik bolgelerine dagilmis.

    Lise okul harcina gore en pahali 5 eyalet:

    • Vermont - $31,532
    • Connecticut - $31,413
    • Massachusetts - $30,186
    • New Hampshire - $29,649
    • Maine - $29,059

    ABD'de yıllık ortalama ilkokul harcı:

    alt metni

    Yukaridaki tablodan da gorulebilecegi gibi, ABD'nin en pahali ozel ilkokullari (ilk ve ortaokul birlesik sekilde) dogu yakasindaki eyaletlerde bulunmaktadir. Genel olarak ilkokullar, liselere gore dusuk harclara sahipler, en pahali lise harci, en pahali ilkokul harcinin 2,3 kati buyuklugunde.

    Ilkokul harcina gore en pahali 5 eyalet:

    • Connecticut - $13,412
    • Massachusetts - $10,822
    • New Hampshire - $10,773
    • Virginia - $10,755
    • New York - $10,513

    kaynak


  • @crazycells Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler) içinde söyledi:

    ABD'de yıllık ortalama lise okul harcı:

    alt metni

    Yukaridaki tablodan da gorulebilecegi gibi, ABD'nin kuzeydogu bolgesi en pahali ozel lise ogrenim harclarina sahipken, en ucuz ozel lise harclari ABD'nin degisik bolgelerine dagilmis.

    Lise okul harcina gore en pahali 5 eyalet:

    • Vermont - $31,532
    • Connecticut - $31,413
    • Massachusetts - $30,186
    • New Hampshire - $29,649
    • Maine - $29,059

    ABD'de yıllık ortalama ilkokul harcı:

    alt metni

    Yukaridaki tablodan da gorulebilecegi gibi, ABD'nin en pahali ozel ilkokullari (ilk ve ortaokul birlesik sekilde) dogu yakasindaki eyaletlerde bulunmaktadir. Genel olarak ilkokullar, liselere gore dusuk harclara sahipler, en pahali lise harci, en pahali ilkokul harcinin 2,3 kati buyuklugunde.

    Ilkokul harcina gore en pahali 5 eyalet:

    • Connecticut - $13,412
    • Massachusetts - $10,822
    • New Hampshire - $10,773
    • Virginia - $10,755
    • New York - $10,513

    kaynak

    @crazycells Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler) içinde söyledi:

    Bu konuda, Amerika Birlesik Devletleri'ne ziyaret, calisma, yatirim gibi amaclarla gocmen olmayan vizelerle giris yapmis kisilerin (yani ABD vatandasi ya da Green Card sahibi olmayan kisilerin) kendilerinin, eslerinin ve cocuklarinin egitim almalari icin gereken yasal statulerden bahsedecegim.

    En cok soru turist vizesi uzerine geldigi icin buradan baslamak isterim, B1/B2 is seyahati ve turist vizesiyle ABD'ye giris yapmis birinin ilkokul, ortaokul ya da liseye baslamasi gocmenlik kurallarini ihlal etmek anlamina gelir. Cunku B1/B2 is seyahati ve turist vizesiyle bir akademik kursa ya da derse katilmaniz mumkun degildir.

    Not: B1/B2 vizesiyle sadece haftada 18 saati gecmeyen, kisa sureli ve amaci akademik olmayan -hobi ve eglence amacli olan- resim kursu, ascilik kursu gibi kurslara katilabilirsiniz.

    Turist vizesiyle ABD'ye giris yapmis biri eger ABD'de okumak istiyorsa oncelikle statusunu ogrenci vizeleri olan F1 ya da M1 vizesine donusturmelidir. Bu vize (statu) degistirme sureciyle ilgili daha fazla bilgi icin su konuyu tiklayabilirsiniz. Turist vizesiyle akademik kurs ya da okul kaydi yaptirmaniz, vizenizin iptaline ya da daha sonra yapacaginiz vize basvurularinin reddine neden olabilir. ABD'ye direkt olarak ilkokul, ortaokul veya lise okumak icin uluslararasi ogrenci (international student) olarak gelmek isterseniz, F1 veya M1 vizesi alarak gelmelisiniz, fakat bu durumda bile normalde ABD vatandaslarina ve gocmenlere bedava olan K-12 (ana sinifindan - lise sona kadar olan egitim) egitiminiz icin devlet okullarini kullanamazsiniz (bazi istisnalari mevcut, ayrintilar asagida).

    Peki eger ABD'de siz asil vize sahibi olarak bulunuyorsaniz ve esiniz, cocugunuz size bagli olarak vize alip ABD'ye gelmisse, durum onlar icin nasil isliyor? Asagidaki tabloda vize sahibinin, esinin ve cocuklarinin yasal olarak okullarda okuyup okuyamayacagini gorebilirsiniz:

    Vize türü ve açıklaması Vize sahibinin eğitimi Vize sahibinin eşinin eğitimi Vize sahibinin çocuğu için K-12 Eğitimi (ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi) Vize sahibinin evlenmemiş çocukları için lise sonrası eğitim (yüksekokul ve üniversite) Statüsünü F1, M1 veya J1'e çevirebilir
    (A) Diplomat vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (B1/B2) Ziyaretçi Vizeleri: İŞ, TURİZM, TIBBİ TEDAVİ ❌ (1) - ❌ (2) ❌ ✅ (3)
    (C) ABD’den Transit Geçiş Vizesi ❌ - - - -
    (D) Mürettebat Vizesi ❌ - - - -
    (E1/E2) Tüccar ve Yatırımcı Vizeleri ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (F) Akademik Öğrenci Vizesi ✅ (4) ✅ (5) ✅ ✅ (6) ✅
    (G) Uluslararası Organizasyon Temsilci Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (H) Geçici Çalışma ve Staj Vizeleri (H1B) ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    ( I ) Basın Mensubu ve Gazeteciler Vizesi ✅ - - - -
    ( J ) Değişim Programı Vizeleri ✅ ✅ ✅ ✅ ✅ (7)
    (K) Nişanlılık Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ❌
    (L) Şirket İçi Transfer Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (M) Mesleki Öğrenci Vizesi ✅ (8) ✅ (9) ✅ ✅ (10) ✅ (11)
    (O) Olağanüstü Yetenekli Kişiler Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (P) Uluslararası Üne Sahip Sporcular, Sanatçılar ve Gösteri Grupları Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (R) Din Görevlisi Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    NATO Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (S) Tanık Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ (12) ✅
    (T) İnsan Kaçakçılığı Mağduru Vizesi ✅ (13) ✅ ✅ ✅ ✅
    (TN) NAFTA Vizesi ✅ ✅ ✅ ✅ ✅
    (U) Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi ✅ (13) ✅ ✅ ✅ ✅
    (V) Vizeleri (artık alınamıyor) ✅ ✅ ✅ ✅ ✅

    Aciklamalar:
    *(1):B1/B2 vizesiyle giris yapan kisi okul okuyamaz ama hobi ve eglence amacli olan kurslara katilabilir.
    *(2):B2 vizesiyle giris yapmis cocugunuz, bazi durumlarda (eger turistik amac disinda bir gorev icin ABD'ye B1/B2 vizesiyle giris yapmissaniz) okullara kayit yaptirabilir. Ama cocugunuzun vizesi okula devam etmesi icin uzatilamaz, anne veya babanin ABD'deki gorevi bittigi zaman cocuk da onlarla beraber ABD disina cikmalidir.
    *(3):B statulerini F ya da M statulerine ceviren kisiler bu degisim USCIS tarafindan onaylanana kadar okula baslayamazlar.
    *(4):F1 vize sahipleri, SEVP sertifikali okullarda tam zamanli ogrenci olmak zorundadirlar.
    *(5):F2 vizesine sahip esiniz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir; ayrica hobi ve eglence amacli olan kurslara katilabilir. Fakat esiniz tam zamanli akademik ya da mesleki bir okulda ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(6):F2 vizesine sahip cocugunuz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir. Fakat tam zamanli ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(7):J1 2 yil kuralina sahip kisiler, statulerini F1'e donusturmeden once waiver almalidirlar. Bu kurala tabi olmayan kisiler, statulerini F1'e donusturebilirler.
    *(8):M1 vize sahipleri, SEVP sertifikali okullarda tam zamanli ogrenci olmak zorundadirlar.
    *(9):M2 vizesine sahip esiniz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir; ayrica hobi ve eglence amacli olan kurslara katilabilir. Fakat esiniz tam zamanli akademik ya da mesleki bir okulda ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(10):M2 vizesine sahip cocugunuz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir. Fakat tam zamanli ogrenci olabilmek icin M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir.
    *(11):M1 statusune sahip kisiler F1 statusune gecis yapamazlar.
    *(12):Hem evli, hem bekar cocuklar universiteye katilabilir. Ayrica bir yas kisitlamasi da yoktur.
    *(13):Asil vize sahibi 21 yasinin altindaysa, anne, baba ve 18 yas altindaki bekar kardesler de okula gidebilirler.
    Tablonun kaynagi: https://www.ice.gov/doclib/sevis/pdf/Nonimmigrant Class Who Can Study.pdf

    Sadece F veya M vizelerine sahip olan ogrenciler SEVP (Student and Exchange Visitor Program) sertifikali okullarda okuyabilirler. ABD'ye egitim amaci disinda gelmis olan yukarida belirtilen vizelere sahip kisiler ( karsisinda ✅ isareti olanlar) de ABD'de bulunduklari sure boyunca okullara gidebilirler, lakin bu kisiler egitimlerini bitirmek maksadiyla ABD'deki statulerini (vizenin izin verdigi kalis suresini) uzatamazlar. Ayni sekilde, esler ve cocuklar da egitimlerini bitirmek amaciyla asil vize sahibine saglanmis olan ABD'de kalma suresini uzatamazlar. Pek cok vize turu icin; sadece 21 yasindan kucuk ve bekar cocuklar, anne veya babasina bagli olarak -dependent statusu ile- vize alabiliyor (A, G ve NATO vizeleri icin yas siniri 23). Bu cocuklar ABD icine girmis olsalar bile 21 yasini gectikleri zaman "dependent" statulerini dolayisiyla ABD'de kalma izinlerini kaybederler. Bu durumda cocuklar statulerini F1 veya M1'e cevirip okul okumaya devam edebilirler.

    Peki siz ABD disindayken, cocugunuzu okumaya gonderebilir misiniz?
    Ilkokul ve ortaokul cagindaki cocuklariniz ABD'ye F1 ogrenci vizesi ile giris yaparlarsa, devlet okullarina kayit yaptiramazlar. F1 ogrenci vizesi devlet okullarinda (ilk veya ortaokul) okuma niyetiyle ABD'ye giris yapmaya calisan ogrencilere verilmiyor. Lise cagindaki cocuklar ise, maksimum 12 ay boyunca bir devlet lisesine devam edebilirler; fakat karsiliginda ogrenim harcini devlet okulu da olsa odemek zorundalar. Eger cocuklarinizi ABD'de bir okula gondermek isterseniz bunun icin cevrenizdeki ozel ilkokul veya liseleri arastirmalisiniz. Kayit ve ogrenim harclari karsiliginda ABD'de cocugunuz bu okullara gidebilirler.

    Aklinizda egitimle ilgili genel bir fikir olusmasi icin, bazi yararli bilgiler:

    • Devlet okullarinda (ilkokul, ortaokul veya lise) bir ogrencinin devlete yillik ortalama masrafi $10.000-$14.000 arasindadir (kaynak)
    • Ozel ilkokullarin yillik masraflari ABD'de bulundugu eyalete gore $5000-$13.000 arasinda degismektedir (ayrintili bilgi icin alttaki post'ta bulunan haritalari inceleyebilirsiniz).
    • Ozel liselerin yillik masraflari ABD'de bulundugu eyalete gore $5000-$30.000 arasinda degismektedir (ayrintili bilgi icin alttaki post'ta bulunan haritalari inceleyebilirsiniz).
    • 1 yil devlet lisesinde okuyan bir ogrenci, sonrasinda lise egitimini ABD'de tamamlamak icin ozel bir liseye gecis yapabilir fakat baska bir devlet lisesine gecis yapamaz (kaynak)
    • Bir okula kayit yaptirabilmek (veya vize surecini konusmak) icin okulla websitelerindeki bilgileri kullanarak iletisime gecebilirsiniz.
    • SEVP sertifikali okullari bulabilmek icin su resmi siteden yararlanabilirsiniz: https://studyinthestates.dhs.gov/school-search
    • SEVP sertifikasi (onayi) ozel okullarda butun K-12 siniflari icin gecerliyken, devlet okullarinda sadece 9-12 sinif arasi icin (lise) ve maksimum 12 ay icin gecerlidir.
    • F1 ya da M1 vizesini alabilmek icin egitim programinin masraflarini ve diger yasam masraflarinizi odeyebileceginizi gostermelisiniz.
    • Devlet lisesinde okumak isteyen bir ogrenci okul masraflarinin tamamini vize basvurusu yapmadan odemelidir. Bu konuda ayrintili bilgiyi gitmeyi dusundugunuz okulun DSO'sundan almalisiniz (Yukaridaki masrafin ne kadarini ogrenciden istediklerini bulamadim, bu konuda bilgisi olan arkadaslar varsa lutfen asagida yorum olarak belirtsinler!).
    • F1 ya da M1 vizesine sahip ogrenciler hukumet tarafindan verilen burs ya da kredileri alamazlar; ama bu ogrenciler ozel liseler tarafindan verilen odul, yardim, burs veya kredileri alabilirler.

    Peki siz ABD'deyken, cocugunuzu okula gondermek isterseniz durum ne oluyor?
    Eger ABD'ye yukarida bahsedilen calisma vizeleriyle geliyorsaniz ve vizeniz cocugunuzu yaninizda getirmeye izin veriyorsa (ayrintili bilgi icin yukaridaki tabloyu inceleyebilirsiniz), bu durumda cocugunuzun ABD'deki ucretsiz bir devlet okuluna (ilkokul, ortaokul veya lise) gitmesi mumkundur. Cocugunuz siz ABD'de vize ile kalabildiginiz surece ABD'de "dependent visa" ile bir okula kayit yaptirabilir ve statunuz sona erene kadar okulda okuyabilir. Fakat sizin veya cocugunuzun vizesi sadece cocugunuzun okulunun bitmesi amaciyla uzatilamaz.


  • @crazycells açıklamalar kısmındaki 7. şık da waiver almadan statu başvurusu yapılamayacağı belirtiliyor.yanlış hatırlamıyorsam siz f1e geçişlerde 2 yıl kuralının onemlı olmadıgını belirtmiştiniz.yine kafam karıştı (

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @oğuz-cansel Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler) içinde söyledi:

    @crazycells açıklamalar kısmındaki 7. şık da waiver almadan statu başvurusu yapılamayacağı belirtiliyor.yanlış hatırlamıyorsam siz f1e geçişlerde 2 yıl kuralının onemlı olmadıgını belirtmiştiniz.yine kafam karıştı (

    Evet, USCIS'in hazirladigi bu belgede o sekilde yazildigi icin ve ben de direkt oradan cevirdigim icin o sekilde aktarilmis. Aslinda kuralin o kismi tip egitimi alanlari ilgilendiriyor. Ben dipnotu duzeltecegim...

    Fakat 2 yil kuralina tabi olsaniz da, F1 vizesine gecislerde problem olmuyor. J1'in kendi sitesinde bu acikca belirtilmis.


  • j1 in sitesine ben de bi bakabilir miyim? newyorktakı bir dil okulu ile anlaştım.yakında i-20 yi gönderip statu değişikliği için başvurumu yapacağız.bir de anlaştığım okul statü değişikliği için onay beklemeksizin derslere başlayabileceğimi söylüyor.işyerimden ayrılıp newyork a taşındığım zaman j1 vizem geçersiz olacak ama okul bu durumu çok sallamadı.bu yasalardaki boşluktan mı kaynaklanıyor sizce?sizin de dediğiniz gibi çok fazla gri bölüm var @crazycells

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @oğuz-cansel Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler) içinde söyledi:

    j1 in sitesine ben de bi bakabilir miyim? newyorktakı bir dil okulu ile anlaştım.yakında i-20 yi gönderip statu değişikliği için başvurumu yapacağız.bir de anlaştığım okul statü değişikliği için onay beklemeksizin derslere başlayabileceğimi söylüyor.işyerimden ayrılıp newyork a taşındığım zaman j1 vizem geçersiz olacak ama okul bu durumu çok sallamadı.bu yasalardaki boşluktan mı kaynaklanıyor sizce?sizin de dediğiniz gibi çok fazla gri bölüm var @crazycells

    Evet, surada bulabilirsiniz:

    Dediginiz gibi gecis zamanindaki gri alandan kaynaklaniyor, kendileri sorun cikmaz diyorlarsa bu durumu rapor etmeyecekler demektir, dolayisiyla derslere de baslayabilirsiniz bence.


  • j1 den f 1 e geçişlerde pending süresi 10 ila 15 ay sürüyor diyorlar.ben de risk almamak için;çalıştığım işyerımden ayrılıp tr ye dönüp ordan direk f1 vizesi alıp öyle geleyim diye düşündüm.ama aklıma takılan 3 şey var. 1.si vizemın süresi bitmeden dönmem konsoluslukta sıkıntı yaratır mı?2.si 2 yıl kuralım hala var şu an bu sorun olma ihtimali nedir ordayken?ayrıca şu an burda oldugum için uzun süredir yoklama kaçağı olarak görünüyorum.herşeyimi tamamlayıp pasaporttan geçerken bu sorun yaratır mı?açıkçası ben hiç tr ye donmeden burada legal ve belgeli bir şekılde kalmak istiyorum.sizin önerilerinizi merak ediyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @oğuz-cansel Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler) içinde söyledi:

    j1 den f 1 e geçişlerde pending süresi 10 ila 15 ay sürüyor diyorlar.ben de risk almamak için;çalıştığım işyerımden ayrılıp tr ye dönüp ordan direk f1 vizesi alıp öyle geleyim diye düşündüm.ama aklıma takılan 3 şey var. 1.si vizemın süresi bitmeden dönmem konsoluslukta sıkıntı yaratır mı?2.si 2 yıl kuralım hala var şu an bu sorun olma ihtimali nedir ordayken?ayrıca şu an burda oldugum için uzun süredir yoklama kaçağı olarak görünüyorum.herşeyimi tamamlayıp pasaporttan geçerken bu sorun yaratır mı?açıkçası ben hiç tr ye donmeden burada legal ve belgeli bir şekılde kalmak istiyorum.sizin önerilerinizi merak ediyorum.

    Evet, Turkiye'den surece devam etmeniz her seyi hizlandirir; fakat kisa bir sure once ABD'den gelip sonra tekrar gitmeniz konsolos gorevlisinde soru isaretlerine neden olabilir. Bu surecin de oyle bir yonu var maalesef.

    1. Bunun nasil etkileyecegine emin degilim maalesef, daha once bir vize almissiniz, bu vizenin sartlarini yerine getirip uygun bir tarihte Turkiye'ye donmek bence daha makul olur. En azindan daha once amacinizin gercek ve dogru oldugunu gormus olurlar.

    2. 2 yil kurali F vizesi icin sorun yaratmaz.

    3. Askerlik icin su konudaki bilgileri okumanizi tavsiye ederim:
      https://yesilkartforum.com/forum/topic/83/universite-mezuniyetinden-sonra-turkiye-de-askerlik-tecili


  • @crazycells bütün sorularıma sabırla cevap verdiğiniz için teşekkür ederim


  • ........

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gokcell Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler) içinde söyledi:

    Peki @crazycells cocugumuz Amerikan vatandasi ise ve ona Amerikada egitim vermek istedigimiz de durum nasil olacak ? Tamam cocuk 21 yasina gelince anne babaya GC sagliyor da. Ilkokul,ortaokul,lise egitimini orada vermek istersek bunu nasil yapacagiz. Nedir yol yordam bunun icin? Bir yerlerde Anneye de vatandaslik verilebilir diye bir seyler duymustum ama emin degilim.

    Su konuda aradiginiz bilgiler var:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/175/amerikan-vatandaşı-çocuğun-abd-de-eğitimi-anne-baba-türk-vatandaşı

    ABD'de bir "legal guardian" tayin edebilirsiniz.


  • ........


  • @crazycells Dost yaklaşık üç yıldır F2 statüsünde Amerika da bulunan ve liseden mezun olacak birisi, amerikan vatandaşı ile evlilik yapar ise green card başvuru sürecinde bir üniversiteye vatandaş statüsünde başvuru yapabilir mi? Teşekkürler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Hakan-Yilmaz, içinde söyledi: Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler)

    @crazycells Dost yaklaşık üç yıldır F2 statüsünde Amerika da bulunan ve liseden mezun olacak birisi, amerikan vatandaşı ile evlilik yapar ise green card başvuru sürecinde bir üniversiteye vatandaş statüsünde başvuru yapabilir mi? Teşekkürler

    Vatandas statusu derken "in-state" demek istiyorsunuz sanirim? Universiteler basvuru sirasinda ucretleri belirlerken daha cok o eyalette ne kadar sure yasadiginizla ilgileniyor, o eyalette (genelde) 1 yildan az yasadiysaniz ABD vatandasi olsaniz da, yabanci ulke vatandasi olsaniz da cogunlukla ayni ucreti oduyorsunuz.

    Isterseniz su basligi inceleyin:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/449/in-state-out-of-state-kavramlari

    Ayrica belirtmis olayim, I-485 pending statusunde olacagi icin pek cok universite bunu Green Card ile benzer statude degerlendirecektir diye dusunuyorum, ama bunu ayrica belirtmeniz gerekecek basvuru sirasinda.


  • Siradisi bir soruyla yine karsinizdayim...

    Babanin LRP oldugu es ve cocuklarin turist vizesi oldugu durumlarda. Cocuklarin okula kaydi yapilabilir mi?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @YollardakiAdam, içinde söyledi: Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler)

    Siradisi bir soruyla yine karsinizdayim...

    Babanin LRP oldugu es ve cocuklarin turist vizesi oldugu durumlarda. Cocuklarin okula kaydi yapilabilir mi?

    Maalesef okula kayit yapacak kisinin statusu onemli... Turist vizesiyle okula kayit yaptirmak, B1/B2 statu kurallarini ihlal edecekleri anlamina geliyor.


  • @crazycells F1 ya da J1 alip gitmesi gerek sanirim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cnpist, içinde söyledi: Amerikan vizeleri ile ilkokul, ortaokul ve lise egitimi almak (Gocmen Olmayan Vizeler)

    @crazycells F1 ya da J1 alip gitmesi gerek sanirim.

    Evet, ya da giris yaptiktan sonra statu degistirecekler.


  • @crazycells yanlis yerde sorduysam kusura bakmayin, cocuk ABD dogumlu , anne baba Turk, sadece dogum icin Amerikada bulunmuslar. Cocuk Turk vatandasi da degil, Tuk tabiyetine gecirmemisler. Su an ilk okula Turkiyede basliyor. Ailenin amaci lise zamani cocugu ABDye goturmek ama vatandas olan cocuk. Bu durumda ebeveynler cocugun vatandas olmasi ve egitimine , hayatina ABD de devam edecegi ama henuz resit olmadigi icin ebeveynler green card alabilir mi ya da nasil bir yol izleyebilirler. Tesekkurler.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

133
Çevrimiçi

39.8k
Kullanıcı

5.7k
Konu

418.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum