Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @Fatihk-0 Çok üzüldüm. Çok yıpratıcı bir süreç yaşamışsınız.
    Okurken yaşadıklarım gözümün önünden geçti.
    Ben de Özbekistan’dan oturum aldıktan sonra bana mülakat vermemelerini çok dert ediyordum, onları mülakat vermeleri için zorluyordum. Ama dosya taşıma talebi için mail attığım ülkelerden birinden gelen bir cevap bende farkındalık yarattı. Konsolosluklara emrivaki yapmamam gerektiğini öğretti bana ve yaptığım masrafları unutup Özbekistan ile iletişimimi kestirdi.
    İyi ki dosyamı kabul edip sizin yaşadıklarınızı yaşatmadılar bana. Bu konuda gerçekten şanslıyım.

Bu arada Afrika ülkelerinden birinden gelen o cevapta özetle şu yazıyordu, “Yoğunuz ve talebinizi kabul etmiyoruz. Yine de FAM yasası gereği dosyanızı taşımamızı istiyorsanız dosyanızı taşıyacağız ancak size bir mülakat randevusu vermeyeceğiz.
    Bu cevap aslında çok fazla şey anlatıyor.
    Sırf bu ihtimalden dolayı her dosyayı kabul eden Malezya’ya gitmeyip başka ülkelerde şansımı denemiştim.
    Ve Malezya’da maalesef tam da böyle bir son yaşattı herkese.
    Bu yıl ve sonraki yıllar çok fazla dosya taşımaya çalışan arkadaşlar olacaktır. Lütfen bu konulara dikkat edin.

• @Fatihk-0 merhaba, dilerim hayat bu kadar çabalayıp vizesini alamayan siz ve AP’ye kalan diğer arkadaşlara çok daha güzel kapılar açar. Paylaşımınız, Belgrad’a transfer düşünenler için çok değerli. Şansınız ve yolunuz açık olsun!

• @rezanclz güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. Görevlilerin kesinlikle art niyetli olduklarını düşünüyoruz. Ben başta bu fikirde değildim ancak süreç tamamlandığında Rusların hepsinin onaylanıp bir tane Türkün bile onaylanmadığını görünce ben de böyle düşünmeye başladım.

• @MomisCan çok teşekkürler. Şanslıymışsınız, yeni hayatınızda mutluluklar.

• @deebee güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. Umarım hayat önümüze daha güzel fırsatlar çıkartır.

• @Fatihk-0 öncelikle çok geçmiş olsun. Yaptığınız onca masrafa rağmen böyle bir sonuç gerçekten de üzücü. Kesinlikle burda art niyet var. Peki yasal yollardan itiraz edebileceğiniz bir merci yok mu

• @siraç çok teşekkürler maalesef çok üzücü umarım kimse bu durumu yaşamaz.

AP süresince attığımız maillere hep aynı cevabı alınca art niyet olduğuna inandık ve ulaştığımız o ünlü türk fenomen göçmen avukatların hiçbirinden bir cümlelik bilgi bile alamadık. Süreç bittikten sonra ünlü Goodluck v Biden davasının avukatı olan Curtis Morrison'a durumu anlattım. Kendisi sağolsun çok güzel bir şekilde açıklama yaptı. Kendi açıklamasını aşağı iletiyorum. Onun mailinden sonra yasal bir sürece girmeyi de sonlandırdım.

Post-interview AP causes many nightmares like this for DVs every year. However, the law is clear from the Goodluck v Blinken appeal decision this year that no remedy is possible after the end of the fiscal year. Thus, there’s no help I can provide.

Also, I caution you against seeking help in this regard with multiple attorneys because eventually you will find an attorney who either doesn’t understand the law, or who wants to exploit you, who will take your money for a futile lawsuit that benefits no one.

I hope you have better luck with DV-2026.

• @Fatihk-0 umarım daha güzel kapılar açılır siz ve diğer arkadaşlara 🙏

• @Fatihk-0 çok geçmiş olsun umarım yaşadığınız olumsuz deneyimi unutturan güzel gelişmeler karşınıza çıkar.

• @sezen güzel dilekleriniz için çok teşekkürler 🙏🏻

• @Fatihk-0 kesinlikle ülkeler arası ikili çıkarlar çok önemli bende dosya taşıma sürecinde ilişkilerin kötü olduğu Türkleri sevmeyen ülkeleri en sona bırakacağım

• Uzun zorlu bir sürecin ardından viyanadan almış olduğum vizemin detaylarını ve deneyimlerimi paylaşmak üzere notlarımı düzenliyorum (Spoiler: AP ve SCHGEN REDDİ İÇERİR 🙂). Her şeyden önce bu grubu kuran, birbirine bilgilerini, deneyimlerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Simdi en başından süreci anlatmaya başlayalım 🙂.

Her şey Kasım ayında öylesine başvurduğum greencard çekilişi ile başladı. O zaman diş hekimliği fakültemin 4. Sınıfının başındaydım. Sosyal medyada gördüm ve öylesine basvurayım dedim. 15 dk da formu doldurdum ve kimliğimden copy paste yaptığım fotoğrafım ile özensizce bir başvuru yaptım ve başvurumu resmen unuttum.

Aradan aylar geçti. 2023 de 5 mayıs gecesi ( doğum günüm 🙂) sonuçların açıklandığını gördüm ama arkadaşlarım ile dışarıda olduğum için yine umursamadım. Gece saat 3 sularında evde öylesine bir kontrol edeyim derken birden ne göreyim "you have been randomly selected" önce inanılmaz bir şok yaşadım. Ne demek simdi bu ? Tabi o zamanki cahillikle hemen birkaç hafta içinde amerikaya gitmem gerekiyor sanıyordum😂. Sonra youtube da bazı videolar izledim herkes ds260 formunu çok hızlı doldurmak gerektiğinden bahsetmişti. Ben de o gece uyumadan sabah 7 ye kadar formu doldurup submitlemis oldum. Aileme durumu bildirdim. Olacaklardan habersiz mutlu mutlu beklemeye başladım. Tabi bu süreçte forum ile tanıştım ve okudukça endişelerim arttı. Dosya numaram 16 k lardaydi ve Türkiyede sıra gelmesi düşük ihtimaldi. Peki ne yapılabilir? Dosya taşıma! Bunun için önden biraz çalışma gerekliydi. Benim ne yeşil pasaportum vardı nede yurtdışı tecrübem. Bundan dolayı yurt dışı da oldukça ürkütücü ve ulaşılmaz geliyordu. Aynı zamanda öğrenciydim ve vize almam çok kolay değildi. Bundan dolayı daha önce yurt dışına çıkmış yeşil pasaportu olan sınıf arkadaşım ebrar ile birlikte 2023 haziran ayında kosova ve arnavutluğa bir ön Seyehat planladım ve gerçekleştirdim. Amacım pasaportumu güçlendirmek ve olur da Dosya taşırsam diye vize surecimi kolaylaştırmaktı. Ardından Ekim ayı geldi ve 2023 süreci başladı. Ben bir yandan forumu hatim ediyorum 😅 bir yandan da okulum için hastahanede hasta bakıyorum ( evet yaz kış 🙂). Ögretim yılı başladı artık fakültede son yılım. Her dönem bakmam gereken belli sayıda hasta var. Sınavlarım var, sözlülerim var. Bir yandan da dosya taşıma için pusuda bekliyorum. Eylül Kasım aralık ufak ufak mail atıyorum ama daha kimse olumlu dönmüyor. Bir yandan da forumda adminler uyarıyor. Bu dönemlerde dönen olmaz. Ocaktan sonra yavaş yavaş kabuller başlar diye. Bunu düşünerek yine arkadaşım ebrar ile beraber pasaportumda bir schgen hazırda bulsun diye Kasım sonu gibi bir yunanistan seyehati planladım. Yunanistan kolay vize veriyordu ümitliydim. Sonuçta Daha once yurt disina da çıkmıştım hem de ayni arkadaşım ile geziyordum. Niye vermesinler ki 🙂 Ama malesef yunanistan beni reddetti ve Öncesinde dosya taşırsam schgeni alıp giderim, Gelme diyecek halleri yok ya? ortalama bir vatandaşız seklinde olan düşüncelerim malesef Türkiye gerçekleri ile çok sert bir şekilde yüzleşmiş oldu. Bundan dolayı sadece vizesiz olan konsolosluklara mail atmaya karar verdim ve ocağa kadar sadece bu konsolosluklara mail yolladım ama hep aynı cevaplar gelmeye devam etti. Aylar ayları kovaladı yılbaşı geçti ben düzenli olarak 15 günde bir belirlediğim konsolosluklara mail atmaya devam ederken içimden avrupaya da mail atayım ne olur ki düşüncesi geçti. Yanılmıyorsam şubat ayı gibi Avrupa'daki konsolosluklara mail attım. İster şans ister kader deyin tam da o ay Viyana konsoloslugu dosya taşımaya karar verdi. Ve birkaç gün sonra dönüş yaptılar. "İsterseniz dosyanızı taşıyabiliriz! " bir anda hem sevindim hem de korktum. Çünkü vize alabileceğime dair çok inancım yoktu. Durumlarım değişmemişti hala ögrenciydim hala yeterli param yoktu. Ve daha birkaç ay önce aldığım bir red vardı ve bu yeniden vize almayı çok çok zorlaştırıyordu. Ama Türkiye'de de asla sıra gelmeyeceğini biliyordum ve az bir şansım da olsa sonuna kadar onun için savaşmaya karar verdim. Olmazsa olmaz tekrar türkiyeye taşırım giden para olur dedim ve dosyamı taşımaları için viyanaya dönüş yaptım. 29 şubatta dosyanızı taşıdık. Kcc den mülakat bekleyin maili geldi benim bekleme süreci başladı ben de o sırada vize ile ilgili ögrenebildiğim her seyi araştırıyordum. Gruptaki herkesin maddi durumu bir değildir. Ben öğrenciyim ve bugüne kadar biriktirdiğim belli bir param vardı. Ailemin durumu orta halli ama bu süreçte aileme olabildiğince az yük olmak istiyordum çünkü ortada kesin bir şey yoktu ve verdiğim tüm emek ve para boşa gidebilirdi. Benden gitmesi sorun değil ama ailemin zorla biriktirdiği parayı düşük ihtimallerle kumar oynamak isteyeceğim son şeydi bu yüzden ince eleyip sık dokuyordum. Bir ay sonra kcc mail attı ve sanki kader ağlarını benim için örüyordu. Bir önceki yıl doğum günümde aldığım greencard haberi gibi bu sefer de mülakatım doğum günümden 2 gün sonra 7 mayıstaydı 🙂.
    Şansıma bir iki hafta içinde bir uçak firması kampanya yaptı ve çok uyguna uçak bileti buldum. Bu süreçlerde can dostum Ebrara ben seyehate gidiyorum gelmek ister misin dedim. Sağolsun beni yalnız bırakmadı o da bilet aldı ve beraber bir plan yaptık. Ve işin artık en çetrefilli en lanet kısmı başladı.

SCHGEN CANAVARI:
    Herhangi bir ülke olsa belki çok zor da olmazdı diyebilirim ama AVUSTURYA ahh avusturya. Bu kadar illet çirkin bakan başka bir ülke daha var mıdır bilmiyorum. Kafamda her türlü senaryoyu oynuyordum Grencarddan bahsetmeli miyim? 9 gün viyanayi gezmek için uzun bir zaman şüphe çekebilir salzburga gittiğim tren bileti mi eklesem? Vb. Bu sırada viyanaya dosya taşıyan başka kişilerle de tanıştık ve süreçte iletişimde kaldık. Benden önce mulakati olan bazı kişiler schgenini aldı bazıları alamadı. Ama profili bana çok benzeyen öğrenci bir arkadaşım vardı Samet, sana da selam olsun @narinbey. Benden 2 hafta önce başvurup reddi yedi kendisi. Tabi bu bende öyle bir panik yarattı ki. Dedim kesin ben de red yiyeceğim çünkü onun daha önce aldığı schgen reddi yoktu ben daha kötü bir haldeydim. Bu süreçte forumdan malesef ki yeterli yardımı alamadığımı düşünüyorum. Keşke schgen konusunda daha çok konuşulabilse en azından ayrı bir başlık olsaydı. Yapacak bir şey yok eminim gelecek zamanlarda o da olacaktır. Bu işleri bilen tanıdık birileri vardı. Sorduk öğrendik ve çok iyi bir dosya ile başvurumu yaptım. Size schgen için şunu söyleyebilirim 3 şeyi kanıtlamanız gerekli

1- Gidişinize dair yeterli kanıt :
    Gidisinizi turistik olarak belirtiyorsaniz bu turistik bir aktivite bileti olabilir veya greencard mulakati için gidiyorsanız mulakatinizin olduğunu gösteren belgeyi ekleyebilirsiniz

2- Geri döneceğinize dair kanıt :
    Bu, konsolosluğa Türkiyede güçlü bağlarınız olduğuna dair inandırmanız gereken kısımdır. Türkiyede ki düzenli işiniz, üzerinize olan mal mülk taşınmaz. Aileniz, okulunuz vb. Ne kadar resmi evrak bulabiliyorsanız eklemenizi tavsiye ederim.

3- FINANS :
    Seyehatiniz için yeterli parayı hesapta göstermeniz gerekiyor AMA bu para yasal yollarla gelmiş olmalı. Yani asgari ücret kazanan bir kişi hesabında 100 bin TL göstermesinin yada hesaba 1 hafta önce para yatırmış olmasının hiçbir hükmü yok. Düzenli geliri olan bir kişi hesabında seyehati için yeterli para göstermesi gereklidir.( biz 2000 dolar gösterdik) hesabınız ekside olmasın. Her ay düzenli para artıyor görünsün bunun dışında ekstra bir birikim hesabında birikiminizi gösterip seyehatimi bu paradan karşılayacağım diyebilirsiniz.

Başvuru için şöyle bir senaryo kurduk. Arkadaşım ile beraber 9 günlük bir doğum günü kutlamasına gidiyoruz daha önce zaten birlikte seyehate çıkmışız ( greencarddan bahsetmedik çünkü bizden önce bahsedip başvuran kişiler göçmen şüphesi ile red yedi) Babam bana sponsor oluyor. Hesapta yeterli para gösteriyorum. Yani anlayacağınız 4 dörtlük bir dosya ile başvurumu yapıyorum. Oldukça Ümitliyim.
    Ama tabi ki hesaba katmadigim bir gerçek var. Başvuru ülkesi Avusturya ! Yani ikinci kez red yemekten malesef kurtulamıyorum😔 Adamlar resmen Türkleri ve seni ülkemizde istemiyoruz diyorlar. Buna ilk elden şahit oldum. İlk 1-2 gün yoğun bir çöküş yaşadım. Ümidim hiç kalmadı çünkü itiraz dahi etsem yine vermeyeceklerini düşünüyordum daha ne yapabilirdim ki ! Zaten her şeyi yapmıştım. Sonra moral veren, destek olanlar oldu. Bir daha dene itiraz et güzel bir metin yaz. İtiraz örnekleri atıldı bir hanfendinin itiraz metnini gördüm. Her maddeye ayrı ayrı nedenleştiren bir itiraz yazmıştı ben de benzer bir metin yazdım. Beni red etmelerin temel sebepleri olarak daha önce schgenim olmaması yani geleceğime dair yeterli kanıt yokmuş, ve geri dönecegime inanmiyorlarmis. Aslında ilk dosyamda olan metinleri ve belgeleri tekrar ekledim. Babamın hesabında ek biraz daha para gösterdik. Ve turistik bir bilet ekledim. Hiç ümidim yoktu ama 4 gün sonra cuma günü telefonum çaldı ☎️ . Avusturya konsoloslugundan bir hanfendi işini hızlıca bitirmek isteyen bir memur edasıyla tak tak tak cümlelerini söyledi. "İtirazınız kabul ediyoruz pasaportunuzu getirin basalım." Hemen hastahaneden çıkıp eve gittim pasaportu alıp vfs ye bıraktım ve yine beklemeye başladım. Uçağım pazar günüydü Pasaportum cuma günü basılmış olarak geldi 😁. Yani anlayacağınız Her şey ucu ucuna denk düştü. Tabi bu süreçte ben schgen, sağlık muayenesi ve aşılar ile o kadar boğuşuyordum ki ne kalacak yer ne yol hiçbiri ile ilgilenemedim. Sağolsun Ebrar benim yerime her şeyi ayarlamıştı. Ben sadece belgelerimi hazırladım, aşılarımı oldum ve uçağa bindim ve yola çıktım. Daha önce viyana serisi çokça anlatıldığı için schgen konusuna odaklanmak istedim. Çünkü bu konuda forumda çok az kaynak vardı

MÜLAKAT
    Uçağımız indi ilk defa schgen bölgesine girişimi yaptım. Havalanından şehir merkezine giden trenler var. Onlar ile ulaşım sağlanıyor. Ardından şehir içinde haftalık tren bileti aldık ve o şekilde ulaşımı sağladık. Ben 6 mayıs günü sağlık muayenesine gittim. Küçük bir klinik içeri girdiğinizde Amerikalı sarışın bir bey var. Önce forum doldurttu ardından fotoğraf çektiler. Hemşire hanımın odasında sağlık bilgilerimiz alındı ve ayrı bir odada fiziki muayene gerçekleşti. Tüm surec çok basitti. Ekstradan bir aşı olmam istendi onu yaptırdım ücreti ödeyerek çıktım.

Sonraki gün mülakata gittim saatime birkaç dakika kala yanımda bekleyen diğer talihliler ile yukarı çıktık ve güvenlik kontrolünden geçerek konsolosluğa girdik. Yine çok büyük bir yer hayal etmeyin. Birkaç cam vezne var. Mulakati bile onun arkasından yapıyorlar. Yani ayrı bir oda vs yok. Benden önceki diğer insanların mulakatlarını oturduğum sandalyeden birkaç metre uzaktan izledim ve duydum. Belgeleri talep ediyor sıra ile istenenler veriliyor getirilen çoğu belge istenmiyor . Ardından yemin, ve bitti. Sıra bana geliyordu çünkü diğer kişilerin mülakatları bitmişti. Beni almadan önce konsolosluk görevlisinin diğer talihlilere yaptığından farklı bir süreç işlettiğini gördüm. Önce arkaya gitti ve bir kağıt aldı. Sonra onları doldurdu ve beni çağırdı. Durumdan biraz şüphelendim ama kötüye yormamaya karar verdim. Ardından normal bir mülakat gercekleşti. Belgeler verildi, yemin edildi, Parayı ödedim. Askerlik muafiyet kağıdı imzaladım. (Bilginiz olsun 25 yaş altı kişiler bunu imzaliyormuş. Bu askere gitmeniz gerekiyor demek değil ama askerlik çağında olduğum için imzalanması gerekli olduğu söylendi). Ve o can alıcı cümleler geldi. "Random bir isim kontrolü olacak.(ilk adım Muhammet) endişe edilecek bir şey değil. Size formu mail atacağız soruları doldurup geri yollayın süreç bittiginde haber veririz. Şimdilik pasaportunuzu geri veriyoruz." Aslında Arkadan o kağıdı aldığı an şüphelenmiştim ve düşündüklerim doğru çıkmıştı. O an ne hissettiğimi hiç bilmiyorum. Sadece teşekkür ederim dedim ne kadar süreceğini sordum. Belirsiz dedi. Pasaportumu aldım ve konsolosluktan çıktım. Arkadaşım Ebrar beni dışarıda cafe de bekliyordu. Onun yanına gittim. Durumu söyledim. Ee peki ne olacak diye sordu. Ben de bilmiyorum bekleyeceğiz dedim. Buraya kadar gelmiştik her şeyi yaptık. Dosya taşıdık. Schegenden red yedik. İtiraz ettik kazandık. Resmen tırnaklarımla kazıyarak geldim. Sadece orada 5 dk hiç konuşmadan oturduğumuzu hatırlıyorum. Ardından arkadaşım yapacak işin kalmadıysa gezelim madem dedi. Peki napalım dedim. 2 saat sonra Bratislavaya otobüs var. Slovakyaya gideriz o zaman dedi. Peki dedim kendimi ona bıraktım. Bavulları aldık ve bratislava - budapeste tekrar viyana yapıp 9 günlük seyehatimizi tatille bitirdik. O sırada konsolosluğun attığı soruları cevaplayıp form olarak onlara geri yolladım ve beklemeye başladım.

AP SÜRECİ
    İnsanı Bundan daha fazla yıpratan başka bir süreç var mıdır bilmiyorum. Çünkü hayatınız öyle bir belirsizliğin içinde ki. Resmen hayatınızı durduruyorsunuz ve sadece haber bekliyorsunuz. Her ayın ilk haftası CEAC sisteminde güncelleme oluyordu ben de bunu takip edip bekliyordum. AP de benim anladığım her bölge yada konsoloslugun ayın belli zamanlarımda kontrolü olduğuydu. Viyanada her ayın ilk haftası oluyordu. AP sürecim 3 ay sürdü. Bu sırada okulum bitti, mezun oldum. Türkiyede doktora ve amerikada doktora başvurularını kaçırdım. Hiçbir yerde plan yapamıyordum. Geleceğim sadece ulaşması gereken bir maili bekliyordu. Vee ağustos başında brklediğim mail geldi " admistirative procces surecinizin bittiğini bildirmekten mutluluk duyarız. En yakın zamanda fiziken yada buraya gelecek birisi ile pasaportu bize ulaştırın" elim ayağıma dolaştı. Hemen pasaportu yollamak için birilerini aradım. Tanıdıklardan 1 hafta sonra oraya gidecek birini buldum ve pasaportu teslim ettim ve yolladım.

Şuan pasaportum elimde Uçak biletlerimi aldım ve master programı için araştırmalar yapıyorum 😁. Önümüzdeki hafta New york'a bir gir çık yapacağım ama asıl amacım mayısta okul başvurularından sonra kabul aldığım eyalete gitmek. Çünkü okulun yurdunda kalacağım için yaşam derdim daha az olacak. 1.5 yılda neler yaşadım neler gördüm. Bugün greecard çıktı diye sevinen geçmişteki halime sesleniyorum. Süreçte neler yaşayacağından haberin bile yok ama yolun sonu güzel olsun. Hakkımızda hayırlısı inşallah 🙂. Herkese sevgiler, esenlikle kalın. Bu gruptan bir @lifepark0 geçti 🙂

• @Fatihk-0 umarım DV2026 ya başvurursunuz ve kapaktan DV2026EU1xx cn i ile kazanıp bu tatsız tecrübeyi unutursunuz.🙏

• @serro çok teşekkürler umarım dediğiniz gibi olur🙏🏻 9. Başvuruda kazanmıştım yine bıkmadan başvururum

• @Fatihk-0 hakkınızda hayırlısı neyse o olsun çok mücadele vermişiniz anladığım kadarıyla mevlananın da dediği gibi İstediğin Bir Şey Olursa Bir Hayır Olmazsa Bin Hayır Ara boşverin belki hayırlısı buymuş umarım hepimiz için rabbim en hayırlısı neyse o nu verir

• @T-C-Kubilay-Dikici güzel dilekleriniz için çok teşekkürler 🙏🏻 hayat bu eminim başka fırsatlar çıkaracaktır karşımıza

• This post is deleted!

• Merhaba 2024EU6*** mulakata girdim ve 4 eylülde mülakatı onayladılar sonra 6 gün sonra konsolosluk mail attı ve green card başvurumu tekrar gözden, geçirme gereğini duyduk diye mail attı. Evrakları mail olarak gönderdim. Sonra statüme baktığımda Refuse ve sonra in Transit olarak değişti. Kargoya ekim 3 gibi kargo mesajı geldi. İstanbulda olmadığım için alamadım bugün istanbula gidiyorum. Yarın gönderdikleri evrakkarımı alacam. Ama statüde (Your search did not return any data.) bu uyarı çıkıyor. Acaba isim soyismim istenmiyen bir isim miydi neydi bilmiyorum ama araştırm gereği duydular. Tabiki eylül ayıda son olduğu için böyle bir talihsizlikle karşılaştım. Ne gönderdiklerinle ilgili hiç bir fikrim yok yarın postanede öğrenmiş olacam

• @Alikocak_79 Merakla bekliyoruz dönüşünüzü ben de merak ettim.

• Sydney Mülakat Deneyimim

Öncelikle bu yolculuğumda bana çok çok yardım eden @ProofMoon kankama, forumumuzun adminlerine, geçtiğimiz DV yılında dosya taşıma çabasına bizzat şahit olduğum ama başaramadığımız beni bu foruma yönlendiren meslektaşım Selim kankama, Sinan abiye ve her şeyde yardımcı olan diğer üyelere çok çok teşekkür ediyorum.

Şubat ayında buradan birilerinin Avustralya’ya dil okulu ile gideceğini görmemle birlikte, acaba ben de mi böyle bir çılgınlık yapsam fikri oluştu. Forumda daha önceki Sydney deneyimlerini okudum ve sorduğum kişilerin “numaran aktif olmadan gidersen KCC aracılığıyla daha rahat dosya taşıyabilirsin” demesiyle İzmir’de bir acentaya başvurdum. “Ne zamana vize alabilirim, gidebilirim?” diye sordum. Neredeyse 1 hafta içinde evraklarımı hazırlayıp vizemi aldım. Vizemin çıkmasıyla beraber uçak bileti aldım ve pratisyenlikten istifa ettim.

Mart ortasında Sydney’e geldim ve KCC’ye mail attım. DV sürecinde burada olacağımı, eğitimime burada devam edeceğimi belirttim ve dosyamın Sydney’e taşınmasını istediğimi yazdım. Avustralya vizemi, pasaportumu ve DS-260 onay sayfasını ekledim. İlk başvuruda dosya taşınmadı, reddedildi. Neden reddedildiğini sorduğumda, gönderdiğim bilgiler arasında adresimin eksik olduğunu fark ettim. Bir sonraki mailde adresimi ve belki işe yarar diye Avustralya telefon numaramı bile yazdım. Birkaç gün sonra dosyanın Sydney’e taşındığına dair mail geldi. Asıl korktuğum şey dosyanın taşınmamasıydı, sonrası için daha rahattım. 31 Mayıs’ta mülakat mailim geldi. Birkaç gün içinde hemen sağlık muayenesi randevusu aldım. Mülakatımdan 3 hafta önce randevu almıştım ama tarih seçme konusunda esneklik sağlıyorlardı; yüz yüze gidip konuşmuştum.

Sağlık Muayenesi

Saat 8 gibi Chemistry’den hızlı antijen testi aldım. 45 dakika öncesinde muayene olacağım yere geldim, negatif test sonucumu sordular. Henüz yapmadığımı, yanımda olduğunu söyledim. Tuvalette 2 dakika içinde testi yapıp negatif sonucu aldıktan sonra, resepsiyondaki sekretere gösterdim. Tamamdır, bekleyebilirsiniz dedi. 10-15 dakika sonra bir hemşire beni çağırdı. Odasına geçtik, bilgilerimi kontrol ettikten sonra tansiyonumu, kilomu ve boyumu ölçtü. Göz muayenesi için başka bir odaya yönlendirdi ve harfleri okumamı sağladı. Ardından idrar testi için bir kap verdi ve test sonrasında dipstick ile kontrol etti. Herhangi bir sorun olmadığını söyledi ve beni tekrar bekleme odasına yönlendirdi. 10-15 dakika sonra doktorun beni çağıracağını belirtti.

Benim doktorum Rosemary Aldous’tu. Kendisi çok tatlı bir doktordu. Kısa bir sohbetten sonra aşı kartımı sorguladı. Bebeklik aşı kartımı inceledi. MMR aşısının 2. dozunun görünmediğini ve yeniden yapmamız gerektiğini söyledi. Tetanoz aşısını yakın zamanda olup olmadığımı sordu. Evet deyip e-Devlet’ten gösterdim. Aşı kartımın olduğu çeviri kâğıdına not aldı. Kan tahlilinde birkaç aşı için antikor seviyeme bakacaklarını söyledi ama şu an hangileri olduğunu hatırlamıyorum. Sonrasında fizik muayeneye geçti. Kalp ve akciğerimi dinledikten sonra kısa bir batın muayenesi yaptı. Ardından derin tendon reflekslerime çekici ile baktı. Ağız içi ve kulak muayenesi sonrasında birkaç basit eğilme, kalkma ve yürüme egzersizi yaptırdı. Herhangi bir sorun görmediğini, kan tahlili ve röntgen sonuçlarına göre raporumu oluşturacağını söyledi. “Raporunu buradan kendin mi almak istersin, yoksa direkt konsolosluğa mı gönderelim?” dedi. Mülakatıma daha 1.5 ay olduğu için ben kendim almak istedim.

Oradan çıktıktan sonra 2-3 dakika uzaklıktaki röntgen merkezine gittim. Bana verilen kâğıtları gösterdim ve “Medicalone’dan geliyorum, DV mülakatı için” dedim. Birkaç yer imzaladım ve 5-10 dakika bekledikten sonra röntgenimi çektirdim. Sonucunuzu doktorunuza göndereceğiz dediler. 5-6 gün sonra aranıp raporunuzu teslim alabilirsiniz dediler. Raporun kapalı zarfını açmamamı tembihlediler. Aşılarımın olduğu bir kopyayı ve akciğer röntgenimin CD’sini saklamamı, Amerika’ya girişte sorarlarsa gösterebileceğimi söylediler. Ücret olarak toplamda yaklaşık 700 AUD tuttu diye hatırlıyorum ama yanlış da olabilir.

Mülakat Deneyimi

Sabah 8’de randevum vardı. Trende gecikme olur, bir problem olmasın diye sabah 5.30’da evden çıktım. Belmore’dan North Sydney durağına, Town Hall’da aktarma yaparak yaklaşık 50 dakikada geldim. Konsolosluk giriş kapısının yanında aynı binanın diğer girişi vardı, orada başka bir DV talihlisi çiftle birlikte bekledik. 7.45’te kapıyı çaldığımızda görevli, hava soğuk olduğu için “yan tarafta bekleyin, 5 dakika sonra çağıracağım” dedi. İlk ben girdim. Güvenlik görevlisi telefonu uçak moduna almamızı söyledi, ardından ilk evrak kontrolü yapan hanımefendiye yönlendirdi. Australian Post Large Prepaid Satchel almıştım ama üzerine adres yazmamıştım; onu yazdırdım. Sonrasında gönderdikleri evrak listesindekileri sırayla istedi. Doğum belgesi için hem tam vukuatlı nüfus kayıt belgesi hem de Formül A almıştım. Sadece nüfus kayıt belgesinin yeterli olduğunu söyledi. Diplomamın orijinali B4 boyutunda olduğundan, onların dosyasına sığmayacağı için “yukarıda mülakatta gösterirsin, sende kalsın” dedi. Verdiğim evrakları dosyalarına koyduktan sonra güvenliğe yönlendirdi. Güvenlikte tablet, PC gibi büyük elektronik alet olup olmadığını sordular, sonra 5. kata çıkabileceğimi söylediler.

Hazırladığım evrak listesi sırasıyla:

Pasaport
    •	2 Fotoğraf
    •	DV260 Confirmation Page
    •	KCC Appointment Letter
    •	Diploma (Türkçe ve İngilizce olduğundan orijinali ve 1 renkli A4 kopyası)
    •	Transcript (E-devlet’ten aldığım 2 kopya götürdüm ama almadılar)
    •	Doğum Belgesi (2 kopya siyah-beyaz tam vukuatlı nüfus kayıt örneği/ 1 renkli, 1 siyah-beyaz çevirisi)
    •	Australian Police Check (4 aydır burada olmama rağmen aldım, kesin olsun diye. 33 kodlu belge gerekiyor, ona dikkat edin. 1 orijinal, 1 renkli kopya götürdüm.)
    •	Türk Adli Sicil Kaydı (E-devlet’ten, 1 renkli, 1 siyah-beyaz kopya)
    •	Askerlik Belgesi (E-devlet’ten, 1 renkli, 1 siyah-beyaz kopya/ 1 renkli, 1 siyah-beyaz çevirisi)
    •	Kapalı sağlık muayene kağıdı
    •	Large Prepaid Post Satchel

Kata çıktıktan sonra sağ taraftaki vezneden çağrıldım. Oradaki beyfendi parmak izimi aldı. Heyecandan önce sol demesine rağmen sağ elimin dört parmağını okuttum. Yanlış yaptığımı söyleyince tekrar yaptım. Sonrasında bir kez daha evraklarıma baktı. Kartın kargolanmasını istediğim adresi değiştirmek istediğimi söyledim, “tabii” diyerek adresi yazdığım kağıdı aldı. Numaramın yazılı olduğu kağıdı verdi, yan taraftaki vezneye ücreti ödememi istedi. Nakit olarak 330 USD getirmiştim, onu ödedim. Ödendi kağıdıyla geri döndüm. Döndükten sonra vukuatlı nüfus kayıt belgemle ilgili sorular sordu. E-devlet’ten aldığımı, Türk vatandaşları için gerekli evraklar listesinde bu belgenin istendiğini söyledim. Formül A’nın da doğum belgesi olarak geçtiğini belirttim ama yine almadı. Diplomamın orijinali yanında mı diye sordu, verdim. İnceledikten sonra geri verdi. Evrakları hazırladıktan sonra ödeme yaptığım fişi tekrar verdi ve “yandaki mülakat alanına geçebilirsin, ekranda numaran yanınca geçersin” dedi. Yaklaşık 15-20 dakika bekledikten sonra ilk geldiğim için benim numaram yandı. Mülakatımı yapan, Latin kökenli gibi görünen, 35-40 yaşlarında güler yüzlü ve sıcak kanlı bir beyefendiydi. Parmak izimle kontrol yaptı, pasaportumu aldı ve yemin ettirdi.

•	Amerika’da daha önce bulundun mu?

•	Evet, 2018 ve 2019’da 2 defa J1 vizesiyle Work and Travel programıyla gitmiştim.

•	Daha önce evlendin mi? Evli misin?

•	Hayır, evli değilim, hiç evlenmedim.

•	Diplomanın orijinali bu mu? Görebilir miyim yanındaysa?

•	Tabii.

•	Amerika’da doktorluk mu yapacaksın?

•	Evet, denklik sınavlarına hazırlanıyorum, doktorluk yapmak istiyorum.

•	Vizen onaylandı, 1 hafta içinde kargolanmış olur. Takip numarasıyla takip edebilirsin. Amerika’daki hayatında iyi şanslar. (Ödeme yaptığım fişi ve birkaç belgemi geri verdi.)
    •	Teşekkür ederim.

Sonrasında aynı kattaki tuvalette aylar sonra başarmanın sevinciyle zıpladım, yüzümü yıkadım, sonra sakin bir şekilde asansöre binip konsolosluktan çıktım.

Amerika’ya İlk Giriş: Hawaii, Honolulu

Mülakattan 1 hafta sonra evraklarım elime ulaştı. Ulaşır ulaşmaz USCIS Fee’yi ödedim ve Hawaii’ye gidiş-dönüş uçak bileti aldım. Dünyanın bin bir türlü hali var, Avustralya sonrası Türkiye’den Amerika’ya gidemem diye düşündüm. 6 ay içinde bir sorun olur diye ucuza bulduğum (gidiş-dönüş 550 AUD civarıydı) bileti alıp Hawaii’ye gitmeye karar verdim. Forumda daha önce Hawaii’den giriş yapana denk gelmemiştim ya da bulamamıştım ama sorun olmayacağını yazan birkaç kişi görmüştüm.

Girişteki polis memuru sarı zarfımı görünce biraz anlamadı, inceledi ve açtı. “Hangi vize türüyle geliyorsun?” dedi. “DV” dedim. Çekiliş sonucu geldiğimi söyledim ama böyle bir şey olduğunu bilmiyormuş. Evraklarımı alıp “bekle” dedi. Daha yaşlı bir polis memuruyla geri geldiler. Yaşlı olan daha önce DV ile gelenleri görmüş. Evrakları inceledi ve genç polise ne yapması gerektiğini anlattı. O sırada acaba bir sorun olur mu, yanlışlık yaparlar mı diye korkmadım değil. Bana pasaporttaki vizenin 1 yıl geçerli olduğunu, kartım basılana kadar bu vizenin Green Card yerine geçtiğini anlattı. “Ben senin yerinde olsam 4-5 aydan fazla Amerika dışında kalmazdım” dedi. “Amerika’ya hoş geldin, bol şanslar” diyerek girişimi yaptı.

Umarım yazdıklarım birilerine faydalı olur. Avustralya gibi mükemmel bir ülkeyi görme ve orada 5 ay yaşama şansına sahip olduğum için de çok mutluyum. Yeni DV yılında herkese bol şanslar, umarım her şey dilediğiniz gibi olur.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

53

49.1k
Users

4.7k
Topics

468.6k

| | | |