Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @MomisCan Bu deneyim paylaşımınızı yeni gördüm, inanılmaz bir süreç gerçekten tebrik ederim. İnşallah ABD'deki süreciniz daha az yorucu ve güzel olur.

• @orangegreen çok teşekkürler.
    Umarım sizin için de bu deneyimlere hiç ihtiyaç duymayacağız bir mali yıl olur 🙏🏼🍀

• @Caner-Urker Hayırlı uğurlu olsun. Tebrikler, yeni hayatınız size ve ailenize mutluluklar getirsin.

• Merhaba sağlık raporun da covid 19 aşası istiyorlar mı ?

• @bayram34, içinde söyledi: DV2024 Mülakat Deneyimleri

Merhaba sağlık raporun da covid 19 aşası istiyorlar mı ?

Merhaba, bu başlığın son 3-4 sayfasını okursanız sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.

• Merhaba,
    Süreç içerisinde çok faydasını gördüğüm bu foruma bende bir nebze olsun katkıda bulunmak ve Bulgaristan’da mülakata girecekler için rehber olmak istedim.
    Çekiliş sonuçlarında "you have been randomly selected" ekranıyla karşılaşmanın verdiği sevincin yerini dosya numaramızın 31K olmasının burukluğu almıştı. Neyse ki forumda dosyanın konsolosluk performansı iyi olan başka bir ülkeye taşınabileceğini öğrendim ve Aralık 2023'te ikinci vatandaşlığımın bulunduğu Bulgaristan'a dosya taşıma işlemini gerçekleştirdim. Çifte vatandaşlığı olanlar için bu süreç oldukça hızlı bir şekilde direkt olarak Sofya konsolosluğu vasıtasıyla yapılabilmektedir. Yapmanız gereken tek şey vatandaşlığınızı ispat etmektir. (pasaport görseli yeterlidir.) Eşiniz ve varsa çocuklarınızda sizinle gelebilmektedir.(geçerli vizeleri olması gerekiyor)
    Dosya numaralarının açıklanmasını beklemekle geçen ayların ardından Temmuz ayında açıklanan bülten ile Eylül ayı için mülakata girebilme umudumuz yeşermişti. Ve sonunda Temmuz sonu gelen mail ile 3 Eylül tarihi için mülakat alabildik. Bundan sonrası talep edilen belgeleri toplamak ve Sofya konsolosluğunun belirtmiş olduğu hastaneden sağlık raporu alma mücadelesiyle geçmişti.

Sofya Vita hastanesi ile telefon ve mail ile görüşmelerimizin ardından sağlık raporu sonuçlarının 4-6 gün içerisinde çıkacağını öğrendik. Bize en uygun tarih olan 16 Ağustos için randevulaştık ve bu tarihte hastanede olduk. Genel olarak deneyimimiz olumluydu danışmadaki çalışanlar İngilizce biliyor ve sizi ne yapmanız gerektiği konusunda yönlendiriyorlar. Kredi kartı ile ödeme yaptık ve masraflar ben ve eşim için toplamda 650 Leva tuttu. Bize daha önce 4-6 gün sürecek denen rapor sonuçlarını rica minnet aynı gün öğleden sonra aldık ve Türkiye’ye geri döndük.
    Kan testi, akciğer filmi, doktor kontrolü ve ardından eksik aşıların tamamlanması olarak süreç bitmişti. Çocukluk dönemi aşılarınıza dair aşı kartınız yoksa antikor testi yaptırarak bu aşılardan muaf olabiliyorsunuz. Covid hatırlatma dozuna ek olarak birde tetanoz aşısını bize yaptılar.

Hastanenin talep ettiği evraklar:

• Pasaport
    • Dosya numaranız ve sonuç ekranı
      -Aşı kartınız ( yoksa Tr devlet hastanesinden antikor testi kabul ediliyor sonuçları İngilizce alabilirsiniz)
      -4 adet fotoğraf
      -Son 12 ay içerisinde covid aşısı olduğunuzu gösteren belge ( yoksa orada hatırlatma dozu yapıyorlar)

Sonuçlarımızı beyaz kapalı ve açmamamız gerektiğini belirttikleri A4 ebatında bir zarf ile verdiler. Bize sadece açıkta İngilizce olarak hazırlamış oldukları aşı sertifikalarımızı ve akciğer filmi CD’lerini verdiler. Bunları kaybetmememiz gerektiğini ve Amerika’da da işimize yarayacağını belirttiler.
    Sağlık raporu konusu bitmişti ve artık 3 Eylül tarihine kadar konsolosluğun talep ettiği eksik evrakları tamamlamak gerekecekti.

Konsolosluğun talep ettiği evraklar:

-DS-260 onay sayfası
    -En az 8 ay geçerli pasaport
    -Hastaneden alınan dosya
    -Doğum belgeleri (Formul-A E-devletten alınabilir)
    -Polis belgeleri ( BG için zorunlu değil)
    -Adli sicil kaydı ( 16 yaşından itibaren yaşadığınız tüm ülkelerden)
    -Evlilik belgesi (Formul-B e-devletten alınabilir)
    -Medeni durumunuzu gösteren belge. ( Ben Formul-B verdim kabul ettiler)
    -Askerlik durum belgesi
    -2 adet fotoğraf
    -Lise diploması sadece talihliden (özellikle lise diplomanız şarttır. Diğer yüksek okul diplomalarınızı ek olarak sunmanız isteniyor)
    -kişi başı 330 USD ödediğinizin dekontu (ödemeyi konsoloslukta yapıyorsunuz)
    -Bulgaristan posta kaydı çıktısı.

Saat 08:45’de olan mülakatımız için 15 dk önceden konsoloslukta olduk. Girişte sağda ödemeleri yaptık ve evrak teslim için sıramızı bekledik. Yaklaşık 30 dakika sonra evrak teslimine geçtik ve belirtmiş oldukları sıra ile evrakları verdik. Ardından mülakat için beklemeye devam ettik. Konsolosluk genel olarak sakindi ve toplamda önümüzde 4-5 kişi vardı. Buna rağmen mülakat için sıramız saat 11:30 gibi geldi.

Mülakatımızı yapan konsolosluk çalışanı bizden önceki görüştükleri ile çok eğlenceli ve birkaç dakika süren “your visa will be issued” sonuçlu görüşmeler yapmıştı. Sıra bize geldiğinde ise inanılmaz derecede suratsız ve aşırı ciddi tavırlar takınmaya başladı. Daha önce kimseye sormadığı sorular sordu. Neden Bulgarca bilmiyorsun, Annen Bulgaristan’dan Türkiyeye kaç yaşında taşındı, Nasıl vatandaşlık aldınız vs gibi. önce eşimin doğum belgesini(Formul-A) kabul edip edemeyeceğini bilmediğini söyledi. (Ben Bulgaristan doğum belgemi de vermiştim ve bu tarz bir evrak olması gerektiğini belirtti) Ardından ilk green card çekiliş ekranında doğum tarihim de ay ve gün karışıklığı yaptığımı bunu da incelemeleri gerektiğini belirtti. Sonuç olarak AP’ye kaldığımızı ve bugünlük işimizin bittiğini söyledi.
    Görüşmemiz Salı günüydü hotele geri döndük ve dosya durumumuzu internetten sürekli takip ediyorduk. Çarşamba günü eşimin dosya durumunu (DV2) issued olarak güncellediler. Ben (DV1) is hala refused (ap) olarak duruyordum. Aynı gün konsolosluktan bir mail geldi ve Amerikadan bir kontakt kişi adresi ve telefon numarası istediler.
    Cuma gününün resmi tatil olduğunu öğrendik ve boşu boşuna ülkede kalıp hotel vs masraf yapmak istemediğimizi ve eşiminde vizesinin haftasonu bittiğini dolayısıyla pasaportlarımızı geri istediğimizi daha sonra sonuç olumlu olduğunda ise pasaportları geri getirebileceğimizi aktardık. Maile geri dönüş yaparak Perşembe günü öğlen 14:00’da pasaportları konsolosluktan alabileceğimizi fakat AP’nin sonuçlanıp sonuçlanmayacağını bilmediklerini söylediler.

Perşembe günü pasaportları alıp Türkiye’ye doğru yola çıktık yoldayken bir mail geldi ve AP sürecinin tamamlandığını vizelerimizin onaylandığını sonraki ilk iş gününde pasaportları getirirsek vizeleri basacaklarını ifade ettiler. Sevinçle Türkiyeye geri döndük ve sonraki Salı günü 10 Eylülde tekrardan gidip sabah pasaportları verdim ve öğleden sonra alıp Türkiye’ye geri döndüm.

Yorucu ve uzun bir süreç oldu. Yazı da biraz uzun olmuş. Umarım bizim gibi benzer durumda olan kişilere deneyimlerimizin faydası olur. Sofya konsolosluğu maillerde çok nazik ve bilgilendiriciydi. Her sorumuza itinayla cevap verdiler ve hızlı dönüşler yaptılar. Mülakatta tatsızlık yaşanmışta olsa sürecin olumlu sonuçlanması mutluluk verici.
    Kalın sağlıcakla.

• @gucarslan ankaraya değil taşıdığınız hiçbir konsolosluğa güvenmeyin. sürecin bitmesine 3 ay kala dosyamı taşıdım malezyaya. ha verdi ha verecek, vermedi. gidemedim.

• @aykutyildirim Bende bu sene benzer deneyimleri Sofya konsolosluğunda yaşayacağım. Verdiğiniz bilgiler çok değerli çok teşekkürler.

• @gulnurcb merhaba, çocuklar için ssn geliyormu?

• @Movistar74 merhabalar,

Evet, 15. günde ailecek hepimizin ssn leri (hardcopy) geldi çocuklar dahil. Ama biz öncesinde ssa ofisine gidip numaralarımızı ne olduğunu öğrenebildik banka hesabı açtırabildik için.

• This post is deleted!

• @Froz3nn sofya oturum istiyor mu?

• @gulnurcb Cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim ve eşimin ssn leri 10. günde geldi ama çocukların 4 ay oldu hâlâ gelmedi. Acaba çocuklara verilmiyor mu diye düşündüm. O zaman ssa ya gidicem mecbur.

• @Movistar74 Siz de forumda takip etmişsinizdir, herkesin karşılaştığı durumlar farklı olabiliyor. Anladığım kadarı ile standart bir uygulama da yok. Memurdan memura işler farklı yürüyebiliyor. Ds260 da belki çocuklar için ssn istemeyi unutmuş olabilirsiniz bir ihtimal. Mecburen ssa ofisine gitmeniz gerekiyor 🙂 .

• @cngzdmr54 vatandaşlığım olduğu için fiziksel bir adres istedi kcc dosyayı taşımak için ama forumda okuduğum bazı deneyimlerde istanbulda oturan bir arkadaş taşımak istediğinde kendi dosyaları yoğun olduğu için taşıyamacaklarını bildirdiklerini yazmışlardı.

• Arkadaşlar merhaba,
    Sürecimizin yorucu olması ve mali yıl bitimine yakın bir zamanda ABD’ye giriş yapmış olmamız nedeniyle yaşadığımız koşturmacadan bir türlü fırsat yaratıp deneyimimizi yazma şansına erişemedik.
    Forumun yakın takipçileri ve aynı zamanda edindiği tüm bilgileri forumda bulmuş bir çift olarak geç de olsa deneyimimizi paylaşmak,duygu ve düşüncelerimizi aktarmak isterim.
    Öncelikle bu forumun kuruluşundan bugüne emeği geçen herkese çok çok teşekkür ederiz.Dürüst olmak gerekirse böyle bir klavuz olmadan,bu denli zorlu bir süreci yönetmek gerçekten çok zor olurdu diye düşünüyorum.Yazım sanırım biraz uzun olacak o yüzden başlıklar halinde yazarak dileyen arkadaşımızın direk hedefe ulaşabilmesini sağlamaya çalışacağım.
    Tebrikler GreenCard talihlisi olarak seçildiniz;
    Daha önceleri birey olarak defalarca başvuru yapmış olmama rağmen kazanma şansı bulamadığım GreenCard eşimin ilk başvurusunda yüzümüzü güldürdü. Kazandığımızı öğrendiğimiz günden bugüne yaşadığımız süreçleri kısaca özetlemek gerekirse tam bir roller coaster deneyimi oldu.Tecrübesizliğimiz ve süreci tam olarak bilmiyor olmamız nedeniyle ilk etapta birkaç aya gideriz diye çıktığımız yolu 1 yıl sonrasında tamamlayabilmiş olduk.Ne büyük şans ki forumu kazandıktan çok kısa bir süre sonra keşfettik ve sayesinizde emin adımlarla ilerleyerek başarıya ulaştık.Talihli olduğumuzu öğrendikten sonra ilk olarak kafamıza kazınan @gucarslan beyin Ankara’ya güvenmeyin cümlesi oldu.Ne yazık ki aktif ABD turist vizemiz olmaması ve vize randevularının mali yıl başlangıcı öncesinde bir vize almaya olanak sağlamaması nedeniyle AOS yapma sansına sahip olamadık.Şimdi bu süreçte en çok işimize yarayan ne olurdu diye düşündüğümde geçerli bir Amerikan turist vizesi bu yola baş koyan her birey için en önemli yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
    Dosya Taşıma Süreci
    Dosya numaramız 12binlerde olduğu için forumda okuduğumuz deneyimler doğrultusunda dosyamız current olduktan sonra önceki yıllarda dosya taşımada yardımcı olan olmayan tüm konsolosluklara mail atmaya başladık.Ocak ayından Nisan ayına kadar her hafta maillerimizi tekrarladık ve en sonunda bir çok forumdaşımızın da yardımına koşan Viyana bizim de dosyamıızı kabul ederek umutlarımızı yeşertti ve ilk mülakatımızı 25 Haziran olarak verdi.Viyana’dan aldığımız mailin ardından koskoca adam ben ofis ortasında 3 saat mutluluk gözyaşı döktüm.Ancak Viyana’dan gördüğümüz iyi niyeti Schengen sürecinde başvuru yaptığımız ülkelerden göremedik.Denizci olmam nedeniyle daha önce defalarca Schengen vizesi almış olmam ve Şubat ayına kadar geçerli 1 yıllık Hollanda vizem olmasına ve şirketimin Hollanda’da ofisi olmasına rağmen Hollanda’dan vize reddi aldık.Daha sonrasında geçmişte 3.5 yıl yaşadığım Hırvatistan’ın randevusuz vize başvurusu kabul ediyor olması nedeniyle yaptığımız hızlı başvuru neticesinde ne yazık ki 2.kez Schengen reddi aldık.Bu nedenle Haziran başında Viyana’ya durumumuzu belirten bir mail attık. Viyana bize “O zaman siz Schengen aldığınızda bize bildirin ona göre mülakat planlayalım” şeklinde döndü.Daha sonrasında vize acentamızın 2 red ardından vize almanız imkansız uyarısına rağmen son kez şansımızı denemek istedik.Turist vize başvurusu için hiç bir şekilde randevu bulamadığımız Avusturya’dan şansımıza aile ziyareti randevusu bulabildik. Kuzenimin Avusturya vatandaşı olmasına da güvenerek randevumuzu aldık. Ancak aile ziyareti başvurusunun en önemli kriteri olan davet yazısı engeli çıktı karşımıza. Viyana maalesef ki davetiye başvurularına en erken 3 ay sonrasına randevu veriyordu,ancak ablam tabiki bir Türk olarak elindeki tüm kozları kullanmaya kararlı bir şekilde yetkililerin karşısına gidip göz yaşı dökmek kendini bizlerin geleceğini mahvetmekten kortuğunu anlatarak yalvarmak pahasına bize 2.gün davetiye çıkartmayı başardı 😊 Davetiyeyi aldıktan sonra hemen Viyana Abd konsolosluğuna Avusturya üzerinden Schengen başvurusu yapacağımızı ,Schengen randevumuzun 27 temmuz olduğunu ve kurallar dahilinde en erken 15 Ağustos’ta gelebileceğimizi ve 15 Ağustos sonrasına verilebilecek bir mülakatı Schengen başvurumuzda belirterek vize alma şansımızı arttırabileceğimizi belirten bir mail ilettik.Mailimize 22 Ağustos tarihine mülakatınızı planladık olarak cevapladılar.Biz de tüm dökümanlarımıza GreenCard görüşmesi için gittiğimizi belirterek yaptığımız başvuruda 8 günlükte olsa Schengen almayı başardık.
    Sağlık Kontrolü
    22 Ağustosta olan mülakatımıza yetişebileceğimizi düşünerek 20 Ağustos’a Molnar’dan randevu oluşturduk.Sağlık kontrolüne gitmeden önce Türkiye’de antikor testi yaptırdıktan sonra eksik olan aşılarımızı aile hekimliğinde tamamlattık.Aile hekimliğinde olduğumuz aşıları aşı kartlarımıza işlettik ancak kart Türkçe olduğu için yanlarına İngilizce karşılıklarını yazdırıp doktorumuza imzalattık.Randevu saatinde Molnar ofisinde gayet sıcak karşılandık.Evrak kontrolü sonrasında Molnar’ın asistanı bizim aşı bilgilerimizi,geçmiş öykülerimizi sözlü beyanla kayıt ettikten sonrasında ( benim safra kesesi ve karpal tünel ameliyatı olduğumu ve epikrizlerimin de olduğunu belirtmeme rağmen belge talep edilmedi). Görüşme esnasında asistan hanımın kan tahlil sonuçlarımızın mülakata yetişmeme ihtimalini belirtmesi üzerine vize süremizin kısıtlı olduğundan olası bir gecikmenin hayati risk olabileceğinden bahsedip işlemleri hızlandırabilmesi için yardımını talep ettik ve kendisi laboratuvara durumu belirten bir talepte bulunarak içimizi bir nebze rahatlattı. Daha sonrasında Dr.Molnar tarafından 5dk süren kısa bir kontrol ve eksik aşılarımızın yapılması ardından ödeme adımına ve sonrasında röntgene yönlendirildik.Molnar’da işimiz bittikten sonra 10dk otobüs yolcuğu ile akciğer filmi için yönlendirildiğimiz klinikte 1saatlik bir işlem süreci ardından akciğer filmlerimizi de almış olduk ve sağlık kontrolü tamamlanmış oldu.

Mülakat Deneyimi
    22 Ağustos 13:00’de olan mülakatımıza 1 saat önceden gitme kararı aldık ve yola koyulduk ki iyi ki de öyle yapmşız.Adresleri karıştırıp direkt konsolosluğa giderek son dakika kendi kendimize bir gol atmış olduk.Neyse ki zamanımız olduğundan mülakatımıza vaktinde yetişme fırsatımız oldu. İçeri girdiğimizde sıramız geldiğinde ismimizle çağrılacağımız bildirildi.5 dk bekleme ardından bankoya çağırıldık.Tamamen sohbet havasında geçen evrak tesliminde asıl talihli olan eşimden ; diploma/doğum belgesi (formül A)/evlilik belgesi(formül B/ adli sicil kaydı / varlık beyanı talebinde bulunuldu.Benden ise diploma harici aynı evraklar talep edildi hatta benim varlık kaydıma ihtiyaç duyulmadı bile.Evrak teslimi esnasında aynı gün 6 Türk vatandaşının daha mülakatı olduğu ancak vize alamadıkları için gelemediklerini öğrendiğimizde bir yandan ne kadar şanslı olduğumuza sevinirken bir yandan da hakkını kaçıran talihliler olduğunu öğrenmek bizi epey üzdü.Daha sonrasında ödeme bankosuna yönlendirildik ve o adımıda tamamladıktan sonra mülakatımızı beklemeye başladık. Biz mülakat için oda gibi bir yere çağrılmayı beklerken başka bir bankodan çağırıldık. Bizi çağıran hanımefendi hal hatır sorduktan Nereye gideceğimizi ? Ne iş yapmayı planladığımızı ? Tanıdığımızın olup olmadığını sorarken biz aslında mülakatta olduğumuzu bile anlamadan bir anda herşey olması gerektiği gibi görünüyor vizenizi onaylıyorum derken bize bayraklarımzı uzattığında heyecandan ne yapacağımızı bilemeden kalakaldık.Mülakatta kendimizi doğru ifade edebilmek için içimizden yaptığımız onlarca tekrarın ve stresin yersiz olduğunu anlamış olduk. Mülakatın Perşembe günü olması nedeniyle vizemizin Cuma gününe yetişme ihtimalinin zor olduğunu iletildiğinde ,Schengen vizemizin dolması nedeniyle pazartesi gününün ülkede kalabileceğimiz son gün olduğunu belirttik.Pazartesiye muhakkak yetiştireceklerini iletip bizi uğurladılar.Tam da söyledikleri gibi oldu pazartesi günü vizemizi konsolosluktan elden teslim alıp ardından dönüş için havalimanına gittik gittik.

Abd’ye ilk giriş
    Biz Amerika’da yerleşeceğimiz ilk bölge olarak tanık tanıdıklarımızın olması nedeniyle Indianapolis eyaletini seçmeye karar vermiştik.Türkiye’ye geri döndükten sonrasında kendimize birkaç günlük dinlenme molası verip 12 Eylül tarihine uçak biletimizi aldık.Daha sonrasında iki haftalık süreç boyunca vedalaşmalar hazırlıklar ve en sonunda 12 Eylül günü gelip çattığında artık yeni hayatınıza ilk adımı atmak için havaalanında hazırdık. Ailelerimizle vedalaştıktan sonra benim için en büyük sınavlardan biri olacak uzun uçuşa gelmişti sıra.Uçağa geçtik yerleştik ve Kaptan anons yapmaya başladı ve o an içime dolan huzur ve rahatlama hissi tarifsizdi.Meleklerim yine beni yalnız bırakmamış ve ilk uzun uçuşumda beni sarmalamaya devam ediyorlardı .Thy’de tek tanıdığım ancak sonsuz güven duyduğum büyüğüm Ziya Kaptan’dı konuşan. Kulaklarıma inanamayıp yanımdan geçen hostese kaptanı sorduğumda aldığım cevap inanılır gibi değildi kaptanımız tam da kendisiydi. Artık huzurla uçabilirdim çünkü emin ellerdeydim.Hostes hanıma kendimi tanıtıp Kaptan’a sevgi ve hürmetlerimi iletmesini rica ettim. Daha sonrasında huzurla uykuya tabii.Uçuş sırasında Ziya abinin davetiyle orta koridorda buluşup kısa bir sohbet ettik.Kendisi de bu tesadüf karşısında şaşırıp kaldı. Uzun süredir her uçuş konusu geçtiğinde inşallah Ziya abiyle uçarız diye diye sonunda aynı uçuşta olma fırsatını da yakalamış olduk.Bu da bizim için doğru yolda olduğumuza bir kez daha inanmamızı sağlayan harika bir anı oldu.
    Uçuş tamamlandıktan sonra Chichago havaalanında pasaport kontrolüne ilerledik. İçimizi ısıtan U.S Citizens&GreenCard Holders bankosunda sıraya girdik.Sıra bize geldiğinde sarı zarflarımızı ve pasaportlarımızı uzattık. Memurun sıcak kanlı tavrıyla işlemlerimizi tamamlamasının ardından ülkeye 10k üstü dolar ile girdiğinizde yapmanız gereken beyan formunu doldurmamız için bizi başka bir bankoya yönlendirdi.Bir sonraki bankoda beyanımızı yaptıktan sonra (işlemler toplamda 1 saat sürdü) artık Chichago’daydık.
    2023 yılında başvurumuzu tamamladığımız günden sonuçların açıklandığı güne kadar eşimin kazacağına olan inancım insanı sinir eden türdendi.O kadar inanmıştım ki Maraş depreminden sonra oturduğumuz bina eski olmasına ve geceleri korkudan uyuyamayacak hale gelmemize rağmen eşime bekleyelim 6 Mayıs’ı görelim çünkü bana çıkmayacak ama sana çıkacak bu yıl.Alalım güzel haberi sonra ne istersen yaparız söz diye onlarca isteğimizi erteledim.Ancak şu an Indianapolis’te Airbnb’de bu yazıyı yazarken bir kez daha diyorum ki iyi ki yapmışız.
    Sevgili arkadaşlar pozitif düşünmekten,umut etmekten yılmayın! Hayat bize bunu GreenCard süreciyle silkeleye silkeleye anlattı.Önce kazanması,sonra dosya taşıması,2 schengen reddiyle yıkılan hayallerimizi yeşerten Viyana’nın yeniden mülakat vermesi derken gerçekten yıpratıcı bir süreçti ama nihayetinde 1 yıldan fazla süredir hayalini kurduğumuz ülke ABD’deyiz.
    12 Eylül’de ilk girişimizi yaptık.Buraya geldiğimizde ilk farkındalığımız en yakın marketin yürünemeyecek uzaklıkta olması nedeniyle araba almanın şart olması oldu.İlk adımımız banka hesabı açabilmek adına Social Security Administration’dan adres beyanı içeren bir yazı almak oldu ve görevli SSN’lerimizin 1 haftaya geleceğini iletti. Ancak Chase Bank ne yazık ki bu belgeyi kabul etmedi.Bizde SSN’lerimizin gelmesini bekleme kararı aldık ki çok şükür 1 haftada geldi.Ardından banka hesabımızı açtık,ilk arabamızı aldık derken ufak ama emin adımlarla yürümeye başladık. 3.haftaya geldiğimizde kendi mesleği olan İspanyolca öğretmeni olarak işe başlamasıyla epey rahatladık.Şimdilik Airbnb’de yaşamaya devam ediyoruz ancak yakın zamanda kendi evimize de geçmiş oluruz diye umuyoruz.
    Bizim Greencard rüyamız mutlu sona erdi,şimdi sırada Abd’de yepyeni bir yaşam kurmak var.
    Umuyoruz ki bizler gibi bu hayali kuran herkes sonunda hayaline kavuşma fırsatı bulur.Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

• Merhaba herkese tebrikler öncelikle örneğin Viyana'da mülakata giren şanslı arkadaşlar ne kadar harcadı toplamda mesela 10 bin dolar gostericez ama ekstra ne kadar lazım Viyana'da harcamak için yok otel vs yada vizesiz bir ülkede olur örnek teşekkürler şimdiden hayırlı olsun herkese

• @Ecehzr Merhaba bunu sizde hesaplaya bilirsiniz

1. Uçak bilet fiyatları
    2. Viyada yemek fiyatları
    3. booking konaklama
    4. Vice ücreti sabit kişi başı 330 usd
    5. Sağlık harcaması sadece bu ön görülür değil buna da takriben birşey yazarsın
    6. Vizen yoksa vize masrafı
    7. Yurt dışı çıkış harcı
    8. yaşadığın şehirde viyana direk uçuş yoksa iç hatlar
    9. trdeki iç hatlar fiyatları uçak otobüs veya tren size kalmış
    10. viyana kadar gittim birazda geziyim dolaşım dersen ören yerlerin ücretleri internette var.
      aklıma gelen gider kalemleri bunlar bunları gidecek aile sayısına göre hesaplaya bilirsiniz.

• Karadağ oturumu ile Belgrad’a dosya taşıyarak mülakata giden ve AP bırakılarak olumsuz sonuçlanan mülakat deneyimimi paylaşmak istiyorum. Bildiğim 13 Türk kazanan var Belgradda mülakata giren ve hepimizin sonuçları aynı. Kendi yaşadığım deneyimi ve gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım. Umarım 2025 ve sonrasındaki kazananlardan Belgrada dosya taşımayı düşünenlere faydalı olur.

6 Mayıs 2023 günü kazandığımı öğrendim ve dosya numaramın 24binlerde olmasından dolayı mutluluğum buruk bir sevince dönüştü. Ne yapmam gerektiğini araştırınca bu forumu öğrenip üye oldum ve bu forumun faydasını çok fazla gördüm. AOS ve dosya taşımak gibi seçeneklerim olduğunu görmek tekrar sevindirdi ve hemen bir aksiyon planı yapıp harekete geçtim. İlk iş olarak turist vizesine başvurdum 14 ay sonrasına gün alabildim boşlukları kullanarak şubat ayına kadar çekebildim ve ret aldım. İkinci iş olarak kolay ve hızlı bir şekilde oturum alabileceğim ülke araştırmaya başladım. Dil okulu ile Avustralya, Malezya, Dubai gibi seçeneklerim vardı. Üçüncü iş de current olduktan sonra konsolosluklara mail atarak dosya taşımaya çalışmak olacaktı.

DV24 talihlileri olarak İstanbul buluşması organize etmiştik ve bu buluşmada dosya numarası benim gibi 20bin üzeri olan arkadaşlarla iletişim bilgilerimizi paylaştık ve birlikte hareket etmeye başladık. Daha sonra bu gruba birbirimizin tanıdığı başka arkadaşlar da dahil oldu ve aramızda güzel bir dayanışma oluştu. Ben bu süreçte bu forumdan ve diğer gruplardan uzaklaştım ve sadece sürece odaklandım.

Benim oturum alma için seçtiğim ülkeler hem uzaktı hem de pahalı bir yöntemdi. Ne zaman current olacağımız da belli olmadığı için kalınacak zamanı ve finansalı da iyi ayarlamak gerekecekti. Karadağ üzerinden Belgrada dosya taşıma fikri yaptığımız fikir alışverişlerinde bu şekilde gelişti. Ceac verileri üzerinden incelediğimde Belgrad performansının çok da iyi olmadığı fikri o zaman bende oluşmuştu ve bunu dillendirmiştim. Forumda Evrim hanım, 1 sene önce Belgradda mülakata girmişti Sırp vatandaşlığı olduğu halde mülakatta kaba davranıldığını yazmıştı. Biz eğer KCC üzerinden dosyalarımızı taşıyabilirsek bize böyle davranılamayacağını düşünüp bu planı uygulamaya koyduk. Karadağ oturumu için 2300 Euro işlemlere harcadım 2 günlüğüne de Karadağ’a gitmem gerekti bu şekilde geçici oturumumu aldım. Oturum kartım gelir gelmez de KCC’ye belgelerimi mail atarak talepte bulundum ve o gün olumlu sonuç aldım.

Ben dosyaları taşısak bile mülakat maili alamayacağımızı düşünüyordum bu yüzden current olmadan önce 1 defa ve sonrasında 2 defa Avusturyaya mail attım ancak dönüş alamadım. 16 Mayıs günü mülakat maillerimiz geldi bir çoğumuz 9 Temmuz olmak üzere Temmuz ayında farklı günlerde mülakatlarımız planlanmıştı. Mülakat mailinden birkaç gün sonra mülakata girecek tüm Türklere mail atılmıştı bu mailde aşağıdaki soruları cevaplamamız isteniyordu;

• Ne kadar süredir Karadağda yaşadığımız
    • Karadağdaki adresimiz ve yerel telefon numaramız
    • Karadağ oturum iznimizin bir kopyası
    • İngilizce veya Sırpçada konuşma seviyemiz
      Karadağ oturumu için hepimiz danışmanlarla çalışmıştık ve danışmanların anlaştığı ev sahipleri var oturum için herkesi aynı adreste yaşıyor gösteriyor. Ben bu riske hiç girmedim gelen maili İstanbulda yaşadığımı, Karadağdaki şirket adresimi, gittiğim zaman hotelde kaldığımı orada bir şirketim olduğunu ve oturum kartımın kopyasını ekleyerek yanıt verdim.

Konsolosluğun sitesindeki belge yönergelerini takip ederek bizden istenen belgeleri toplamaya başladık.

• Adli sicil kaydı: İngilizce olarak çıkartılabiliyor ve ildeki adliyelerde apostil yapılabiliyor.
    • 4 adet vesikalık fotoğraf
    • Üniversite diploması ve lise mezuniyet belgesi: ingilizce çeviri, noter tasdik ve apostil
    • E-Nabız aşı belgesi veya tahlil
    • Formül A belgesi
    • Askerlik durum belgesi: çeviri ve apostil
    • Banka hesap bilgileri: bankamdan ingilizce ve imzalı aldım
    • Karadağdan alınacak polis belgesi: normalde 6 ay geçmediği için alınmasına gerek yok ama oturumu olanlar için gerekli bir belge. Karadağdan ministry of justice kurumundan dilekçe ile alabiliyorsunuz ve hemen çıkmıyor birkaç gün sonra çıkıyor. Evli ve çocuklular her aile üyesi için bu belgeyi edinmek zorunda ama sadece talihlinin oturum kartının olması yeterli. Diğer aile üyelerinin pasaport bilgileri verilerek bu belge alınabiliyor.

Belgeleri hazırladığımız süreçte benim ve 2 arkadaşın daha çalıştığı Karadağdaki danışmanımız Haziran ayında mülakata giden bir Türk olduğunu ve ondan Karadağdan bir belge istendiğini bu yüzden AP kaldığını söyledi ve biz bu şekilde polis belgesine ihtiyacımız olduğunu anladık. Belgeyi nasıl alacağımızı bilemedik ve bizden bir arkadaş Belgradda sağlık muayenesine 1 ay erken gitmişti tam o günlerde bu işi öğrenmek için biletini yaktı ve Karadağa geçti de bu şekilde o belgeyi de sayesinde tamamlamış olduk.

Tüm belge hazırlıklarımı bu şekilde yaptım ve mülakattan 1 gün öncesine General Medicine Clinic’ten sağlık muayene randevusu aldım. Apartman içinde küçük bir doktor ofisi. Geçirdiğim operasyonlara ait belgeler ve aşı belgelerimi götürdüm. Elle fiziksel birkaç dokunuş dışında aşı belgemi kontrol etti ve 1 aşı yaptı. Normal muayene ücretinin dışında 50-60 dolar kadar aşı ücreti aldı. Ciğer filmi için başka bir hastaneye gönderdi. Tüm süreç birkaç saat içerisinde tamamlandı.

Bizden 1 hafta önce mülakata giden 2 arkadaş oldu onlara çok soru sorup sorguya çeker gibi mülakat yaptıklarını öğrendik. Karadağda yaşayıp çalıştıklarını söyledikten sonra soruların şiddeti ve ısrarının giderek arttığını öğrendik. İkisi de AP bırakılarak vizeleri onaylanmadı bu bizi fazlasıyla üzdü. Ben zaten maile İstanbulda yaşıyorum şeklinde yanıt verdiğim için buna devam etmeliydim çelişkili bir durum oluşturmamalıydım.

Tam mülakat saatinde tüm belgelerimizle konsolosluktaydık. Tanıdığım birkaç arkadaş belgelerini veriyorlar ya da vermişlerdi ve mülakat için çağrılmayı bekliyorlardı. Ben de belge teslimi için sıramı bekledim. Benden önce çağrılan ve belgelerini veren arkadaşın yanındaki kabinde benim numaram yandı ve ben istenen belgeleri bulup vermeye başladım. Fotoğraf, sağlık raporu, formül a, diploma fotokopileri ve adli sicil belgesi ile polis belgesini verdim. Ben belgeleri verirken yan kabindeki arkadaş belgelerini tamamladı ve onun görevlisi benim olduğum kabine gelerek onun belgelerini benim görevliye gösterdi gülüştüler sonra da bana bakıp avuç içi yukarıyı gösterecek şekilde ohoo der gibi hareket yaptı ve güldü. Ben de geri gülümsedim ama bu duruma çok anlam veremedim.

Mülakat sırası bana gelinceye kadar kimse onay alamadı ve AP kağıtlarında bazı belgelerin eksik olduğu yazıyordu. Bazı arkadaşlar da nedensiz bir şekilde AP bırakılmıştı. AP kağıdında oturum başvuru belgesi yazanları görünce ben bu belgeleri de yanımda getirmiştim ve kolay bir yere koydum.

Mülakat sırası bana gelince görevli sırpça konuştu. Ben de sadece Türkçe ve İngilizce konuşabileceğimi söyledim sonra İngilizce devam etti. Karadağdan geldiğim halde neden Sırpça konuşamadığımı sordu. Ben de oradan gelmediğimi İstanbuldan geldiğimi söyledim. Karadağdan oturumum olduğunu söyledim. Karadağ ile ilgili hatırlamadığım bir soru daha sordu ben de dosyamı Belgrada taşımak için orada şirket kurarak oturum aldım dedim. Bu soru sonrasında Karadağ soruları kesildi. Amerikada nereye gitmek istediğimi sordu Teksas dedim neden dedi. Ben de ucuz bir yer olduğunu, vergi avantajlarının olduğunu söyledim. Öyle mi dedi? IT alanında fırsatların çok olduğunu belirttim. Yanlış bildiğimi ima eder bir bakış attı sadece gülümsedim. Vergi avantajından dolayı pandemi sonrasında büyük IT şirketlerinin Teksas’a taşındığını duymuştum ama polemiğe girmedim. Gittiğim ülkeleri sordu onları saydım. İngiltereye dil okulu için gittiğimi ve 5 ay kadar kaldığımı söyledim. İngilizcemin çok iyi olduğunu söyledi. Halbuki çok kötü bir ingilizcem var niye öyle dedi anlamadım. Bir ara kalemini düşürdü onu alırken daha büyük bir masaya ihtiyacım var dedi karşılıklı gülümsedik. Lise mezuniyet belgemi göstererek 4 yıllık bir lise mi diye sordu. Oysa üzerinde yazıyor sormasına da gerek yoktu bunu doğruladım. AP kağıdı çıkarttı birşeyler yazdı ve bana uzattı. Kağıtta AP sebebi olarak Lise diploması ve Karadağ oturum başvuru belgesi yazıyordu. Ben hemen hazırladığım oturum başvuru belgesini gösterdim. Bu nedir dedi bana full document lazım dedi, ben diğer belgeleri de çıkartmaya çalışırken tüm eşyalarını topladı sandalyeden kalktı ve gitti. Bu şekilde AP kalmış oldum.

Benden sonra mülakatı tamamlanan arkadaş AP kağıdı sonrası birkaç soru sordu ve kapının oradaki sekreter gibi bir bayana yönlendirdi. Ben de gittim sorularımızı ona sorduk bizimle ilgilenip yardımcı olmaya çalışırken o hepimizin mülakatını yapan kabindeki kadın görevli bizi izledi ve sekreteri yanına çağırdı ona ne dedi bilmiyoruz ama sekreter yanımıza gelince bizimle daha fazla ilgilenmedi. Sorularımızı maille sorabileceğimizi söyledi.

Diğer arkadaşı beklerken Rus bir talihli ile konuştum o da Karadağdan geliyordu. Orada yaşadığını ve çalıştığını söyledi sonradan kendisine telegram üzerinden ulaştığımda onun da AP kaldığını öğrendim. Bu noktadan 1 Ekime kadar uzun ve çileli bir bekleyiş sürdü. Mülakat sonrasında ulaştığım @gucarslan “sürecin bitmesini bekleyecekler” dedi. Kendisinin haksız çıkmasını çok istedim ama dediği gibi oldu. Durumu sorgulamak için attığımız her maile “sürecimizin inceleme altında olduğu ve atmamız gereken adımlar konusunda bilgilendirileceğimizi” söyleyen bir maille yanıt verdiler. GreenCard teslimatı için seçtiğim adresi değiştirmek istediğimi söyleyen bir mail attım ve dosyamda güncelleme aldım. Bu talebimi karşıladıktan sonra açıkçası vizelerimizi alacağımıza inanmıştım. Son haftaya kadar inancım yüksekti. Ruslardan da AP kalanlar çok fazlaydı ama onlar max 1 ay kalıp issued oluyorlardı ancak biz issued olamadık.

Tüm belgelerimiz tam olmasına rağmen her birimiz farklı gerekçelerle AP bırakılmıştık. Ben mülakatın ertesi günü istenen belgeleri mail yoluyla tekrar ilettim. Sonrasında her hafta durumu sorgulayan mailler attım. Gelen mail sürecimin incelemede olduğu ve atmam gereken adımların söyleneceğini yazan bir maildi. Cümleler bile hiç değişmeden hep aynı mail atılıyordu.

AP süreci gerçekten çok stresli ve yıpratıcı bir süreç. Bu süreçte ulaşmadığımız, yardım talep etmediğimiz kimse kalmadı. Belgraddaki Türk büyükelçinin kalemine ulaştık. Arayıp ricacı olmalarını talep ettik. Konuyu bildiklerini söylediler ama bir etkileri olmadı. Hayatımda kendimi daha çaresiz hissettiğim başka hiçbir süreç olmadı.

4 Ekim tarihinde konsolosluk hepimize ekli bir mail attı. Gelen ekte 1 Ekim tarihinde adıma doldurulmuş bir form ve formda 204a-1-I maddesinden (mali yıl bitmeden uygunluğumu ispat edememek) sürecimin sonlandığını belirten bir işaretleme vardı.

Ankaradan mülakata girme ihtimalimiz yoktu, bu yol ile mülakata girebilmiştik ancak bu şekilde bir son çok yıpratıcı oldu. Harcadığımız paralar ve 1.5 sene bu işe ayırdığımız süreç hiç oldu. Evli ve çocuklu aileler için bu süreç eminim daha yıpratıcı olmuştur.

Bu forumda herkes mülakat almanın önemine vurgu yapıyor ve mülakat deneyimleri de genelde “çok kısa sürdü, pek soru sormadılar, çok basitti” şeklinde oluyor ama bence mülakat almak kadar mülakatı nereden aldığınız da önemli. Lütfen dosyalarınızı taşıdığınız konsoloslukların performanslarına iyi bakın. Bu forum, bu anlamda güzel bir fırsat sunuyor. Başta bu platformu bizlere sunduğu için ve bizim sürecimizde bizlere olan destekleri için @gucarslan ‘a çok teşekkürler. Yine aynı şekilde ( @cebrailoz ) Özden Bey'in de destekleri çok fazla olmuştur kendisine de ayrıca teşekkürler. Umarım herkes GreenCard sürecini sorunsuz atlatır ve vizelerini alır.

Belgrad ve Karadağdan uzak durmanızı önermekle birlikte sorularınıza elimden geldiğince yardımcı olabilirim.

• @Fatihk-0 öncelikle büyük gecmis olsun, o kadar masraf yapip zaman harcamissiniz sürecinizin böyle sonlanmasi cok üzücü olmus üstüne görevlilerin sanki cocuk oynatiyorlar gibi davranmalari ayrica sinir edici. anlamadigim nokta su madem vizeyi vermek gibi bir amaclari yok ne diye mülakat planlaniyor? En azindan dosyanizi sonradan baska konsolosluga tasima firsatiniz da olurdu. Umarim hayatta karsiniza daha iyi firsatlar cikar….

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

48

49.1k
Users

4.7k
Topics

468.6k

| | | |