Karadağ oturumu ile Belgrad’a dosya taşıyarak mülakata giden ve AP bırakılarak olumsuz sonuçlanan mülakat deneyimimi paylaşmak istiyorum. Bildiğim 13 Türk kazanan var Belgradda mülakata giren ve hepimizin sonuçları aynı. Kendi yaşadığım deneyimi ve gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım. Umarım 2025 ve sonrasındaki kazananlardan Belgrada dosya taşımayı düşünenlere faydalı olur.
6 Mayıs 2023 günü kazandığımı öğrendim ve dosya numaramın 24binlerde olmasından dolayı mutluluğum buruk bir sevince dönüştü. Ne yapmam gerektiğini araştırınca bu forumu öğrenip üye oldum ve bu forumun faydasını çok fazla gördüm. AOS ve dosya taşımak gibi seçeneklerim olduğunu görmek tekrar sevindirdi ve hemen bir aksiyon planı yapıp harekete geçtim. İlk iş olarak turist vizesine başvurdum 14 ay sonrasına gün alabildim boşlukları kullanarak şubat ayına kadar çekebildim ve ret aldım. İkinci iş olarak kolay ve hızlı bir şekilde oturum alabileceğim ülke araştırmaya başladım. Dil okulu ile Avustralya, Malezya, Dubai gibi seçeneklerim vardı. Üçüncü iş de current olduktan sonra konsolosluklara mail atarak dosya taşımaya çalışmak olacaktı.
DV24 talihlileri olarak İstanbul buluşması organize etmiştik ve bu buluşmada dosya numarası benim gibi 20bin üzeri olan arkadaşlarla iletişim bilgilerimizi paylaştık ve birlikte hareket etmeye başladık. Daha sonra bu gruba birbirimizin tanıdığı başka arkadaşlar da dahil oldu ve aramızda güzel bir dayanışma oluştu. Ben bu süreçte bu forumdan ve diğer gruplardan uzaklaştım ve sadece sürece odaklandım.
Benim oturum alma için seçtiğim ülkeler hem uzaktı hem de pahalı bir yöntemdi. Ne zaman current olacağımız da belli olmadığı için kalınacak zamanı ve finansalı da iyi ayarlamak gerekecekti. Karadağ üzerinden Belgrada dosya taşıma fikri yaptığımız fikir alışverişlerinde bu şekilde gelişti. Ceac verileri üzerinden incelediğimde Belgrad performansının çok da iyi olmadığı fikri o zaman bende oluşmuştu ve bunu dillendirmiştim. Forumda Evrim hanım, 1 sene önce Belgradda mülakata girmişti Sırp vatandaşlığı olduğu halde mülakatta kaba davranıldığını yazmıştı. Biz eğer KCC üzerinden dosyalarımızı taşıyabilirsek bize böyle davranılamayacağını düşünüp bu planı uygulamaya koyduk. Karadağ oturumu için 2300 Euro işlemlere harcadım 2 günlüğüne de Karadağ’a gitmem gerekti bu şekilde geçici oturumumu aldım. Oturum kartım gelir gelmez de KCC’ye belgelerimi mail atarak talepte bulundum ve o gün olumlu sonuç aldım.
Ben dosyaları taşısak bile mülakat maili alamayacağımızı düşünüyordum bu yüzden current olmadan önce 1 defa ve sonrasında 2 defa Avusturyaya mail attım ancak dönüş alamadım. 16 Mayıs günü mülakat maillerimiz geldi bir çoğumuz 9 Temmuz olmak üzere Temmuz ayında farklı günlerde mülakatlarımız planlanmıştı. Mülakat mailinden birkaç gün sonra mülakata girecek tüm Türklere mail atılmıştı bu mailde aşağıdaki soruları cevaplamamız isteniyordu;
- Ne kadar süredir Karadağda yaşadığımız
- Karadağdaki adresimiz ve yerel telefon numaramız
- Karadağ oturum iznimizin bir kopyası
- İngilizce veya Sırpçada konuşma seviyemiz
Karadağ oturumu için hepimiz danışmanlarla çalışmıştık ve danışmanların anlaştığı ev sahipleri var oturum için herkesi aynı adreste yaşıyor gösteriyor. Ben bu riske hiç girmedim gelen maili İstanbulda yaşadığımı, Karadağdaki şirket adresimi, gittiğim zaman hotelde kaldığımı orada bir şirketim olduğunu ve oturum kartımın kopyasını ekleyerek yanıt verdim.
Konsolosluğun sitesindeki belge yönergelerini takip ederek bizden istenen belgeleri toplamaya başladık.
- Adli sicil kaydı: İngilizce olarak çıkartılabiliyor ve ildeki adliyelerde apostil yapılabiliyor.
- 4 adet vesikalık fotoğraf
- Üniversite diploması ve lise mezuniyet belgesi: ingilizce çeviri, noter tasdik ve apostil
- E-Nabız aşı belgesi veya tahlil
- Formül A belgesi
- Askerlik durum belgesi: çeviri ve apostil
- Banka hesap bilgileri: bankamdan ingilizce ve imzalı aldım
- Karadağdan alınacak polis belgesi: normalde 6 ay geçmediği için alınmasına gerek yok ama oturumu olanlar için gerekli bir belge. Karadağdan ministry of justice kurumundan dilekçe ile alabiliyorsunuz ve hemen çıkmıyor birkaç gün sonra çıkıyor. Evli ve çocuklular her aile üyesi için bu belgeyi edinmek zorunda ama sadece talihlinin oturum kartının olması yeterli. Diğer aile üyelerinin pasaport bilgileri verilerek bu belge alınabiliyor.
Belgeleri hazırladığımız süreçte benim ve 2 arkadaşın daha çalıştığı Karadağdaki danışmanımız Haziran ayında mülakata giden bir Türk olduğunu ve ondan Karadağdan bir belge istendiğini bu yüzden AP kaldığını söyledi ve biz bu şekilde polis belgesine ihtiyacımız olduğunu anladık. Belgeyi nasıl alacağımızı bilemedik ve bizden bir arkadaş Belgradda sağlık muayenesine 1 ay erken gitmişti tam o günlerde bu işi öğrenmek için biletini yaktı ve Karadağa geçti de bu şekilde o belgeyi de sayesinde tamamlamış olduk.
Tüm belge hazırlıklarımı bu şekilde yaptım ve mülakattan 1 gün öncesine General Medicine Clinic’ten sağlık muayene randevusu aldım. Apartman içinde küçük bir doktor ofisi. Geçirdiğim operasyonlara ait belgeler ve aşı belgelerimi götürdüm. Elle fiziksel birkaç dokunuş dışında aşı belgemi kontrol etti ve 1 aşı yaptı. Normal muayene ücretinin dışında 50-60 dolar kadar aşı ücreti aldı. Ciğer filmi için başka bir hastaneye gönderdi. Tüm süreç birkaç saat içerisinde tamamlandı.
Bizden 1 hafta önce mülakata giden 2 arkadaş oldu onlara çok soru sorup sorguya çeker gibi mülakat yaptıklarını öğrendik. Karadağda yaşayıp çalıştıklarını söyledikten sonra soruların şiddeti ve ısrarının giderek arttığını öğrendik. İkisi de AP bırakılarak vizeleri onaylanmadı bu bizi fazlasıyla üzdü. Ben zaten maile İstanbulda yaşıyorum şeklinde yanıt verdiğim için buna devam etmeliydim çelişkili bir durum oluşturmamalıydım.
Tam mülakat saatinde tüm belgelerimizle konsolosluktaydık. Tanıdığım birkaç arkadaş belgelerini veriyorlar ya da vermişlerdi ve mülakat için çağrılmayı bekliyorlardı. Ben de belge teslimi için sıramı bekledim. Benden önce çağrılan ve belgelerini veren arkadaşın yanındaki kabinde benim numaram yandı ve ben istenen belgeleri bulup vermeye başladım. Fotoğraf, sağlık raporu, formül a, diploma fotokopileri ve adli sicil belgesi ile polis belgesini verdim. Ben belgeleri verirken yan kabindeki arkadaş belgelerini tamamladı ve onun görevlisi benim olduğum kabine gelerek onun belgelerini benim görevliye gösterdi gülüştüler sonra da bana bakıp avuç içi yukarıyı gösterecek şekilde ohoo der gibi hareket yaptı ve güldü. Ben de geri gülümsedim ama bu duruma çok anlam veremedim.
Mülakat sırası bana gelinceye kadar kimse onay alamadı ve AP kağıtlarında bazı belgelerin eksik olduğu yazıyordu. Bazı arkadaşlar da nedensiz bir şekilde AP bırakılmıştı. AP kağıdında oturum başvuru belgesi yazanları görünce ben bu belgeleri de yanımda getirmiştim ve kolay bir yere koydum.
Mülakat sırası bana gelince görevli sırpça konuştu. Ben de sadece Türkçe ve İngilizce konuşabileceğimi söyledim sonra İngilizce devam etti. Karadağdan geldiğim halde neden Sırpça konuşamadığımı sordu. Ben de oradan gelmediğimi İstanbuldan geldiğimi söyledim. Karadağdan oturumum olduğunu söyledim. Karadağ ile ilgili hatırlamadığım bir soru daha sordu ben de dosyamı Belgrada taşımak için orada şirket kurarak oturum aldım dedim. Bu soru sonrasında Karadağ soruları kesildi. Amerikada nereye gitmek istediğimi sordu Teksas dedim neden dedi. Ben de ucuz bir yer olduğunu, vergi avantajlarının olduğunu söyledim. Öyle mi dedi? IT alanında fırsatların çok olduğunu belirttim. Yanlış bildiğimi ima eder bir bakış attı sadece gülümsedim. Vergi avantajından dolayı pandemi sonrasında büyük IT şirketlerinin Teksas’a taşındığını duymuştum ama polemiğe girmedim. Gittiğim ülkeleri sordu onları saydım. İngiltereye dil okulu için gittiğimi ve 5 ay kadar kaldığımı söyledim. İngilizcemin çok iyi olduğunu söyledi. Halbuki çok kötü bir ingilizcem var niye öyle dedi anlamadım. Bir ara kalemini düşürdü onu alırken daha büyük bir masaya ihtiyacım var dedi karşılıklı gülümsedik. Lise mezuniyet belgemi göstererek 4 yıllık bir lise mi diye sordu. Oysa üzerinde yazıyor sormasına da gerek yoktu bunu doğruladım. AP kağıdı çıkarttı birşeyler yazdı ve bana uzattı. Kağıtta AP sebebi olarak Lise diploması ve Karadağ oturum başvuru belgesi yazıyordu. Ben hemen hazırladığım oturum başvuru belgesini gösterdim. Bu nedir dedi bana full document lazım dedi, ben diğer belgeleri de çıkartmaya çalışırken tüm eşyalarını topladı sandalyeden kalktı ve gitti. Bu şekilde AP kalmış oldum.
Benden sonra mülakatı tamamlanan arkadaş AP kağıdı sonrası birkaç soru sordu ve kapının oradaki sekreter gibi bir bayana yönlendirdi. Ben de gittim sorularımızı ona sorduk bizimle ilgilenip yardımcı olmaya çalışırken o hepimizin mülakatını yapan kabindeki kadın görevli bizi izledi ve sekreteri yanına çağırdı ona ne dedi bilmiyoruz ama sekreter yanımıza gelince bizimle daha fazla ilgilenmedi. Sorularımızı maille sorabileceğimizi söyledi.
Diğer arkadaşı beklerken Rus bir talihli ile konuştum o da Karadağdan geliyordu. Orada yaşadığını ve çalıştığını söyledi sonradan kendisine telegram üzerinden ulaştığımda onun da AP kaldığını öğrendim. Bu noktadan 1 Ekime kadar uzun ve çileli bir bekleyiş sürdü. Mülakat sonrasında ulaştığım @gucarslan “sürecin bitmesini bekleyecekler” dedi. Kendisinin haksız çıkmasını çok istedim ama dediği gibi oldu. Durumu sorgulamak için attığımız her maile “sürecimizin inceleme altında olduğu ve atmamız gereken adımlar konusunda bilgilendirileceğimizi” söyleyen bir maille yanıt verdiler. GreenCard teslimatı için seçtiğim adresi değiştirmek istediğimi söyleyen bir mail attım ve dosyamda güncelleme aldım. Bu talebimi karşıladıktan sonra açıkçası vizelerimizi alacağımıza inanmıştım. Son haftaya kadar inancım yüksekti. Ruslardan da AP kalanlar çok fazlaydı ama onlar max 1 ay kalıp issued oluyorlardı ancak biz issued olamadık.
Tüm belgelerimiz tam olmasına rağmen her birimiz farklı gerekçelerle AP bırakılmıştık. Ben mülakatın ertesi günü istenen belgeleri mail yoluyla tekrar ilettim. Sonrasında her hafta durumu sorgulayan mailler attım. Gelen mail sürecimin incelemede olduğu ve atmam gereken adımların söyleneceğini yazan bir maildi. Cümleler bile hiç değişmeden hep aynı mail atılıyordu.
AP süreci gerçekten çok stresli ve yıpratıcı bir süreç. Bu süreçte ulaşmadığımız, yardım talep etmediğimiz kimse kalmadı. Belgraddaki Türk büyükelçinin kalemine ulaştık. Arayıp ricacı olmalarını talep ettik. Konuyu bildiklerini söylediler ama bir etkileri olmadı. Hayatımda kendimi daha çaresiz hissettiğim başka hiçbir süreç olmadı.
4 Ekim tarihinde konsolosluk hepimize ekli bir mail attı. Gelen ekte 1 Ekim tarihinde adıma doldurulmuş bir form ve formda 204a-1-I maddesinden (mali yıl bitmeden uygunluğumu ispat edememek) sürecimin sonlandığını belirten bir işaretleme vardı.
Ankaradan mülakata girme ihtimalimiz yoktu, bu yol ile mülakata girebilmiştik ancak bu şekilde bir son çok yıpratıcı oldu. Harcadığımız paralar ve 1.5 sene bu işe ayırdığımız süreç hiç oldu. Evli ve çocuklu aileler için bu süreç eminim daha yıpratıcı olmuştur.
Bu forumda herkes mülakat almanın önemine vurgu yapıyor ve mülakat deneyimleri de genelde “çok kısa sürdü, pek soru sormadılar, çok basitti” şeklinde oluyor ama bence mülakat almak kadar mülakatı nereden aldığınız da önemli. Lütfen dosyalarınızı taşıdığınız konsoloslukların performanslarına iyi bakın. Bu forum, bu anlamda güzel bir fırsat sunuyor. Başta bu platformu bizlere sunduğu için ve bizim sürecimizde bizlere olan destekleri için @gucarslan ‘a çok teşekkürler. Yine aynı şekilde ( @cebrailoz ) Özden Bey'in de destekleri çok fazla olmuştur kendisine de ayrıca teşekkürler. Umarım herkes GreenCard sürecini sorunsuz atlatır ve vizelerini alır.
Belgrad ve Karadağdan uzak durmanızı önermekle birlikte sorularınıza elimden geldiğince yardımcı olabilirim.