Herkese Selamlar ben Onur 22 yaşındayım 13 Ocak 2025 Hong Kong mülakat deneyimim sizlerle;
=================== Dosya Taşıma Ve Mülakat Maili ===================
Dosyamı herkesin önerdiği gibi aslında current olmadan kcc ile taşımak aklımda vardı fakat biraz yavaş davrandığımdan current olduktan sonra konsolosluğa
mail atarak taşımak zorunda kaldım. Hong Kong konsolosluğunun en iyi yanlarından biri mail yoluyla kendileriyle iletişimi çok kolay kurabiliyorsunuz sadece maili
hong kong visa navigatordeki yönergelere uygun atmanız gerekiyor. Dosya taşıma talebimi gönderip geri dönüş aldıktan sonra onay mailini attım ve bana mülakat
tarihimi 4 Aralık tarihinde mülakat tarihim 13 Ocak olacak şekilde verdiler. Herhangi bir 2NL maili almadım fakat esc sayfamda mülakat yerim ver tarihim yazıyordu
kcc'ye mail atıp dosyam nerde ve mülakatım var mı diye sorduğumda onlardan da onayı aldım.
Konsoloslukların performansları bence her yıl çok alakasız değişiyor(Ankara hariç)
Örneğin geçen sene için ara sıra benim de düşündüğüm ummana dosyasını taşıyan birçok kişi varken bu sene dosyasını ummana taşıyıp mülakat alan hala sadece
Ben Baturu biliyorum yanlış da olabilir tabi ama Hong Kong konsolosluğundan kötü performans gösterdiğine eminim.
Dosyanızı taşıyacaksanız sizden önceki case numberlara dosya taşımayı kabul eden ve mülakat veren konsoloslukları tercih etmeniz her zaman daha iyi olacaktır.
=================== Sağlık Randevusu + Covid Randevusu Alımı ===================
Mülakatımı aldıktan sonra fazla sürem yoktu fakat sürece az da olsa hakimdim hemen Dr nicolsona mail attım ve verdikleri tarihi (30 Aralık)
kabul ettim genelde araya 2 hafta koyuyolar daha geçe çekmeye bence gerek yok çünkü Hong Kong konsolosluğu eğer sağlık raporu yetişmesse
raporsuz gelmeyin mülakat gününüzü erteleyelim diyor.
Nicolson araya 2 hafta koyduğunda problem çıkmazsa vermiş oluyo benim mülakatım pazartesiydi cumartesi günü öğleden önce teslim aldım.
Andersonu da tercih eden bir çok Türk arkadaşım da oldu onlar da herhangi bir sıkıntı yaşamadı sadece mülakat tarihinize çok yakınsa normal olarak yetiştiremeyebilirler.
Covid aşısı randevumu da virtus medical internet sitesinden sağlık muayinemden 4 gün sonra olcak şekilde ödemeyi internet sitelerinden yapıp aldım.
Covid aşınızı mülakattan 5 gün önce olmanız gerektiğini de unutmayın umarım bunu okuduğunuzda covid aşısı gerekliliği artık kalkmıştır araştırın.
=================== Uçak Bileti ve Hong Kong'a İlk İniş ===================
Uçak biletimi de gidiş dönüş Pekin aktarmalı olcak şekilde China Southern havayolundan turna.com dan aldım pekin havalimanında herhangi bir problem yaşamadım
sadece 30k mah powerbankim yüzünden 2dk bekletip biletimle fotoğrafını çekip beni yolladılar bu arada uçağa hiç binmeyenleriniz olabilir hiç abartılacak bir şey yokmuş
her zaman bahsetikleri kulak tıkanmasını da hong kong metrosunda Tian Tan Buddhayı gezmeye giderken daha çok yaşadım metroları çok hızlı.
Ben ilk uçuşumu bu süreçte böyle yapmış oldum, ardından tekrar gelicem ama bu süreç yüzünden 1 ayda 8 farklı uçağa binip 4 aktarma da yapmış oldum.
Hong Kong havalimanına indiğimde pasaport kontrol kısmına ilerleyip visitors kısmından sadece pasaportumu verip geçişi kolayca yaptım
küçük bir kağıt veriyolar vize yerine geçen 90 günlük o kdr ,herhangi bir form yok. Çıktığınızda Global exchangeden hem 88hkdye sim kartınızı alıp aktive etmesi için
yardım isteyebilirisiniz ordaki görevli saolsun zaten soruyo 2dk aktive ediyo. Para bozdurma konusunda da paranın çoğunu parçalara bölüp şehir içinde güvenilir
gelen iyi oranlı dövizcilerden çok daha iyi fiyata bozdurabilirsiniz ilk geldiğimde garanti olsun diye nicolsonun parasını havalimanında bozdurmuştum ama hiç de gerek
yokmuş sonradan pişman oldum biraz. Ardından airport express tabelalarını takip edip customer servicesten octopus kartınızı alabilirsiniz çünkü şehirde her yerde
işinize fazlasıyla yarıcak .Ben otobüsle gitmeyi tercih ettim sanırsam en ucuz yol otobüs. Customer service'e giderken sağındaki yol otobüs terminaline gidiyor.
Konaklama konusunda Hong Kongda tehlikenin t'si ile karşılaşmadım oldukça güvenli bir ülke benim deneyimime göre İlk gidişimde güvenli güzel bir otelde kalmışken
2.gelişimde bildiğiniz penceresiz bir mansiyonda kaldım keşke ilk geldiğimde de mansiyonda kalsaydım dedim çünkü oldukça ucuzdu gereksiz masrafa hiç gerek yokmuş
masrafları en alta yazdım.
=================== Dr. Nicolson & Associates Sağlık Muayinesi:===================
Hong Kongda herkesin söylediği gibi harika bir metro ağı var her bindiğimde keşke İstanbulda da aynısı olsa dedim. Central durağında inip Wing On Housea varıp son 2
asansörünü kullanıp 14.kata çıkmanız lazım. Sıra numaranızı aldıktan sonra sola doğru turuncu alana gidip numaranızın yanmasını bekliyorsunuz.
Sıra numaranız yanınca yanan numaralı kısma gidip pasaportunuzu verip başlıyorsunuz.
Sorduğu soruları tam hatırlamıyorum ama zor bir şey yoktu zaten önceki mülakat deneyimleriyle aynı farklı bir şey duymadım sadece bir ara belki anlamam diye ,daha
sormadan (daha önce başka bir ülkede bulundun mu?)sorusunu translate'e yazıp ekranını bana çevirdi. Gülerek bu sorunun geleceğini zaten biliyordum dedim.
Önceki Hong Kong mülakat deneyimlerinden birinde bu soruyu anlatamadıklarını okumuştum.
Sağlık muayinesi için Türkiyeden aile hekiminden aşı listemi + aşı listemin gemini ile ing çevirisinin imzalatıp getirmiştim. Devlet hastanesinden aldığım antikor testimin
sonuçlarını da aynı şekilde ıslak imzalı ve çeviriyi de imzalatıp almıştım 1x1,5 inç fotoğrafımı da teslim edip ardından kan verme göğüs filmi ve genel muayineden sonra
influenza aşımı olup Whatsappdan ekleşip ödememi yapıp çıktım.
Covid aşımı Virtus Medicale gidip olduktan sonra da , aldığım covid aşı kartını yürüme mesafesinde olan nicolsona götürüp verdim fotokopisini çekip dosyama eklediler
wpdan da atabilirsiniz diye biliyorum ama ben şansa bırakmadım.30 Aralıkta girdiğim sağlık randevumun raporunu da 11 ocakta teslim aldım.
=================== Mülakat Deneyimim: ===================
Heyecandan fazla uyuyamadığım gecenin sonunda sabah yola çıktım. Konsolosluğa gitmek için metroyla central durağında inip j1 çıkışından çıkıyosunuz,
Parkın içinden geçip karşıya geçtikten sonra aynı yönde yukarıya doğru yürüdüğünüzde konsolosluğa kolayca ulaşıyorsunuz.
Mülakata tercüman Aslı hanımla girdim. İngilizceme güveniyordum fakat sürecin burasına gelmişken mülakat kısmını riske bırakmak istemedim sürece hakim biriyle
girmek de yardımcı olur diye düşündüm. İçeri girip pasaportumu ve
arkasında isim soyismim yazılı 2x2 inch fotoğrafımı teslim ettik ve zaten benden isteyeceklerini belgeleri önemlilik sırasına göre sıralayıp ne olduğunu söyleyerek
aşşağıdaki sırayla verdim Hong Kong konsolosluğunun en çok orjinal çerçeveli lise diplomasına ve askerlik belgesine önem verdiğini biliyordum ve onları önce verdim
Mülakat için verdiğim belgeler ve yeminli tercümeleri sırasıyla:
-Lise Diploması-Apostilli tercümesi
-Askerlik belgesi(edevlet)-tercümesi
-Sağlık raporum
-Formül A(Nüfus Müdürlüğü olanı verdim)(Annemin soyadı e devlet formül a'da babamın soyadı olarak çıkarken nüfustan aldığımda kızlık soyadı yazılı olarak çıkıyordu)
-Arşivli Adli Sicil Kaydı (edevlet)
-Vukuatlı nüfus kayıt belgesi(edevlet)-tercümesi
-Üniversite mezuniyet belgem(edevlet)-tercümesi
-ABD deki adres ve mailimin yazılı olduğu A4
Bunlar teslim ettiğim evraklardan yanımda bir çok herkesin mülakat deneyiminde bahsettiği evrakları da garanti olsun diye götürmüştüm(sgk,banka,ikametgah vs)
zaten istemedikleri için teslim etmedim. Mülakatta yemin edip parmak izimi verdikten sonra;
-Daha önce evlendin mi? Hayır
-Çocuğun var mi? Hayır
-Bir suç isledin mi? Hayır
-Tutuklandın mi? Hayır
-Daha önce Usa vizesine başvurup red aldın mı? Hayır
-Bitirdiğin en yüksek eğitim düzeyi nedir? Ön Lisans
-Çalışıyor musun? Evet
Sorulardan sonra beklediğim approved kelimesi yerine, vizeniz için biraz zamana ihtiyacımız var araştırıcaz. Süreç tamamlanınca size maille dönücez cevabı ve
mavi kağıt almak oldukça kötüydü.
=================== AP (Administrative Process) SÜRECİ ===================
Böylelikle sonu görünmeyen belirsizliklerle dolu AP sürecim başladı. Pazartesi girdiğim mülakattan sonra cuma günü uçağıma
binip elim boş tekrar Türkiyeye döndüm ve konsolosluktan mail beklemeye başladım. 2 haftanın sonunda AP süreciniz tamamlandı lütfen pasaportunuzu teslim
ediniz maili alıp tekrardan Hong Kong'a uçup pasaportumu teslim edip ertesi gün vizemi aldım.
Bu 2 haftalık süreci sadece AP'ye kalan arkadaşlar bilir ve bu süreç ilk başladığında da kendisine yazdığım bana yardımcı olup
(hallolcak, sadece biraz zaman alıcak güven bana)diyip mülakattan çıktığım gün beni biraz da olsa rahatlatan(Trump hallolcak dese bu kdr rahatlamazdım)
@gucarslan abiye de tekrardan buradan tekrar teşekkür ederim.
Umarım hiç kimse AP'ye kalmaz ve sorunsuz şekilde vizesini teslim alır.
=================== MASRAFLAR TL ===================
1.Gidiş
-Chiana Southern Gidiş Dönüş Uçak Bileti-30k
-Nicolson Sağlık Muayine-(4900 hkd) -22k
-Covid Aşısı-(1880 hkd)-9k
-3 Hafta Iclub Fortness Hill Konaklama -55k
-Yeme içme günlük 100 200hkd
2.Gidiş
-Qatar Airways Gidiş+Thai Airways Dönüş+HK Peace Guest House 1hafta Konaklama - Hepsi 45k
=========================================================
Unuttuğum bir şey veya kafanıza takılan bir şey olursa mesaj atabilirsiniz.
Her şey gönlünüzce olsun Amerikada görüşürüz.