Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Değerli forum kullanıcıları,

    Bu başlık, 2023 mali yılı (2022 Ekim - 2023 Eylül) ve 2024 mali yılı (2023 Ekim - 2024 Eylül) içerisinde yapılan göçmen veya göçmen olmayan vize basvurularında Administrative Processing de denilen İdari İşlem prosedürüne kalanlar için oluşturulmuştur.

    Background Check & NNCP (AP durumu / İdari işlem)


    Administrative Process nedir?
    İdari işlem, ABD’nin birçok güvenlik biriminin arasındaki bilgi alışveriş süreci yani geniş kapsamlı bir soruşturma. “İsim soruşturma (Name Check)” ve “Kara Delik (Black Hole)” internetteki yaygın isimler. “AP durumu” şeklinde kısa kullanımı da mevcut.

    ❓ : Mülakatta İdari işlem (Administrative Process) bırakıldım ama CEAC'da dosyam "Refused" olarak görülüyor, vizem red mi oldu?

    Hayır, 5 Mart 2020 tarihinde yapılan bir değişikler artık idari işlemde(Administrative Process) olan kişilerin ceac durumları süreçleri tamamlana kadar Administrative Process değil Refused olarak görüntülenecek. İlgili resmi açıklama için;

    NNCP (National Name Check Program) nedir?
    USCIS'in 2002 yılından beri kullandığı ve FBI tarafından yönetilen dünyanın en büyük ad-soyad kontrol programıdır.

    One of the biggest customers of the National Name Check Program (NNCP) is USCIS (formerly INS) which, since late 2002 required comprehensive FBI Name Checks for all applicants for permanent residence (green card) and for naturalization.

    Screenshot_1.png

    AP durumu ne kadar sürer?

    İdari işlemler kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Konsolosluk, belgelerin düzenlenmesi, kontrolü gibi bürokratik işlemleri de idari işlem olarak adlandırabilmektedir; fakat bu konuda bahsedilen işlemler çoğunlukla dosyanızın NVC'de aklanmasını gerektiren ve uzun süren AP durumudur.

    Kısa süreli AP; Dosya işlemleriniz Ankara'da sürdürülür. Dosyanızla ilgili ek işlemler yapılır. Genelde birkaç hafta sonlanır fakat 4 hafta kadar sürebilir. Pasaportlar -eğer bu süreçte yurtdışı seyahati yapmanız gerekmeyecekse- genelde konsoloslukta kalır.

    Uzun süreli AP; Dosya işlemleriniz ABD’de görülür. Bürokrasi ve yoğunluk sebebi nedeniyle işlemler uzun sürer. Özellikle DV sürecinde zaman kısıtlamasından dolayı sonlara doğru yetiştirmeye çalışırlar. Genelde 4 hafta – 6 ay civarı sürer, pek cok kişinin dosyasındaki işlemler ilk 60 günde sonlansa da, bazı durumlarda bu işlemlerin bitmesi 6 ayı da bulabilir. Nadiren bu işlemler 1 yılı da geçebilir. NVC dosyanızı aklayana kadar ne sizin ne de konsolosluk görevlisinin bu sürece etki edebilmesi maalesef mümkün değildir. Mülakat sırasında idari işlem kağıdı ve pasaportunuz boş olarak teslim edilir. Bazı durumlarda mülakat sırasında vizeniz onaylanır ve sonrasında idari işleme düştüğünüze dair e-mail gönderilebilir.

    Mülakatta size bir form gönderileceği söylenebilir. Bu formun ismi DS-5535 formudur. Eğer mülakatta form gönderileceği veya daha fazla ek bilgi talep edileceği söylenirse şimdiden DS-5535 formunun örneğini buradan indirip (form örneği) hazır olabilirsiniz.

    Önemli not: DS-5535 formu Word formatında doldurulmalı ve gönderilmelidir

    PTT ile idari işlem kağıdınızı ve pasaportunuzu boş olarak gönderirler.
    Eksik evrak sebebiyle AP; Mülakat sırasında evraklarınız eksik veya hatalı evraktan dolayı bu duruma düşersiniz. İdari işlem kağıdınız ve pasaportunuz boş olarak teslim edilir. Size evraklarınızı teslim etmeniz için son tarihi belirtirler. Evraklarınızı tamamladıktan sonra evraklarınız, idari işlem kağıdınız ve pasaportunuzu PTT ile konsolosluğa iletirsiniz.
    Sabıka sebebi ile idari işlem; terör, cinayet, tecavüz vs bu tarz büyük suçlar mülakat sırasında red ediliyor. Kavga, hakaret vs küçük çaplı suçlar red yemezse idari işleme kalabilme durumu var.

    AP durumuna kimler kalır?
    En yaygın nedeni isim soruşturmasıdır. Sebebi isim benzerliğidir. Terörist, kara para aklama veya interpol'de aranan bir isme benzer isim soyisminiz varsa, bu kişinin siz olup olmadığınız veya bu kişiyle bir ilişkinizin olup olmadığını anlamaya çalışırlar. İsim ve soyismin tüm kombinasyonları ile türkçe karakterlerin ingilizce karakter olarak tüm kombinasyonları ile aranır.

    Örneğin; isminiz Mehmet Ali Yılmaz ise, tüm isim soyisim kombinasyonlarınız veri bankasında taranır. Mehmet Yılmaz, Ali Yılmaz, Mehmet Ali Yılmaz, Mehmet Yilmaz, Ali Yilmaz, Mehmet Ali Yilmaz...

    Bunun yanı sıra; Müslüman ülkelerde yaşayanlarda (özellikle Irak, İran, Suriye, Afganistan, Lübnan gibi ülkeler), Yaygın isim ve soy isim, meslek (kimya, biyoloji ve mühendislik), Sabıkalı olmak, FBI, CIA, DAE, Ticaret bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi Başkanlığı, Dış işleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik ve Yaygınlaştırma Bürosu veya İnterpolun sisteminde olma, mülteci ve sığınmacılar, ülke olarak (Rus, Çin, Küba...), askeri ve istihbarat geçmişi olan vs. durumlarda da ek güvenlik soruşturması gerekebilir.

    Türkiye'de "AP durumu"na yakalanma durumu?
    Şimdilik Türk vatandaşları için çok telaş yapmaya gerek yok. Türkiye'de AP olasılığı çok düşük. % 2-3 oranında idari işleme kalma durumu var. Bunlardan çoğu kısa sürede çözülüyor. %2 -3 oranından %1 ise uzun süreli AP durumunda kalıyor.

    İran, Suriye, Rusya, Küba …. gibi ülkelerde idari işleme düşme oranı %80'den fazla. Dosyaların yoğunluğundan dolayı işlemlerin bitmesi 6 aydan fazla sürebiliyor.

    AP durumuna kaldım. Şimdi ne yapmalıyım?
    Tek yapmanız gereken sabırla ve umutla beklemek. Süreç bittiği zaman konsolosluk sizi e-mail veya telefonla bilgilendirecek.

    Uzun süreli AP sürecini hızlandırmak için ne yapabilirim?
    Bu işlem hızlandırılamaz ve konsolosluk yetkililerinin bu işlem üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmamaktadır. Başvuru sahipleri tüm planlarını bu tür durumları göz önüne alarak yapmalıdırlar.

    DS-5535 Formu nedir ve nereye gönderilir?
    Bu form ekstra bilgi almak veya sistemde dosyanız aklanamadığı için (AP durumunda göründüğünüz için) sizden ekstra bilgi talep etme formudur. Hangi konsoloslukta mülakata girdiyseniz o konsolosluktan size bu form e-mail olarak gelir. Biz örnek olarak bir DV dosyası için açıklamaya çalışacağız;

    💡 DS5535 formu nadir de olsa form olarak değil, e-mail olarak gelebilir. o zaman da ilgili sorulara gelen e-mail üzerinde cevaplayıp ilgili e-maili gelen adrese göndermelisiniz.

    DS-5535 formu word formatında doldurulmalı ve hangi konsoloslukta mülakata girildiyse o konsolosluğun mail adresine [email protected] / [email protected] adresine gönderilmelidir. Formu gönderdikten sonra bir adet otamatik formunuz alındı e-maili gelecektir. [email protected] ve [email protected] adresini sadece DS-5535 formunu göndermek için kullanıyoruz. Diğer tüm eksik evrak ve konsoloslukla olan yazışmalarımız [email protected] / [email protected] ve göçmen vize soru formu üzerinden yapılacaktır. [email protected] / [email protected] adresinden iletişime geçerken e-mailinizi içerisine Ad-soyad, case numaranız ve doğum tarihinizi ay/gün/yıl formatında yazmayı unutmayın.

    Sizden mülakattan önce veya mülakat sırasında bu formu doldurmanızı isteyip e-mail ile konsolosluğa göndermenizi istemektedirler. 2017 döneminde mart ve nisan tarihlerinden itibaren istenmeye başlamıştır. Sizden 15 yıl içerisinde ki pasaportlarınız ve seyahat geçmişinizi, Kardeş (tam, yarı ve üvey), çocuklarınız (tam ve üvey) ve Eşleriniz(eski,şimdiki, vefat etmiş, evde nikahsız beraber yaşadığınız hayat arkadaşı) bilgileri, 15 yıllık adresleriniz ve iletişim bilgileriniz (bütün tlf ve mail), sosyal medya hesaplarınız ve 15 yıllık iş geçmişiniz isteniyor.

    Bu belgeyi doldurmak kişinin kendi isteğine bağlıdır. Konsolosluk sizden istedikten sonra doldurmamak gibi seçeneğiniz yoktur. Vize sürecinizi hızlı ve sağlıklı tamamlamak istiyorsanız, bilgileri verirken olduğunca doğru ve şeffaf olmanız gerekiyor.

    DS-5535 formuna ulaşmak için tıklayın

    Bu formu doldurmanız gerekiyorsa konsolosluk formu ulaştırmanız için gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

    AP durumunda dosyamı nasıl takip edebilirim?
    2 şekilde takip edebilirsiniz:

    Ceac’tan:
    Vize durum kontrolü (Visa Status Check)
    CEAC
    Dosya numarasını 2017EUxxx şeklinde gireceksiniz. Aradaki “0(sıfır)” yazmayın.

    IV Status Check:
    IV Status Check | U.S. Embassy & Consulates in Turkey


    Eksik Evrak Sebebiyle AP'ye Kalmak


    Mülakat sırasında veya sonrasında evraklarınızın eksik veya hatalı olduğu tespit edilirse bu sebeple eksik evraktan dolayı kısa süreli AP durumuna düşersiniz. Genellikle idari işlem kağıdınız ve pasaportunuz boş olarak teslim edilir bazı durumlarda pasaportlar konsoloslukta kalabilir. Size evraklarınızı teslim etmeniz için son tarihi belirtirler. Evraklarınızı tamamladıktan sonra evraklarınız, idari işlem kağıdınız ve pasaportunuzu yine AIS kaydı yaparak PTT ile konsolosluğa iletirsiniz.

    Pasaportunuzu ya da eksik evraklarınızı konsolosluğa nasıl göndereceğinizi görmek için lütfen aşağıdaki kısmı inceleyin;

    Konsolosluğa Eksik Evrak veya Düzeltme İçin Evrak Nasıl Yollanır?
    Mülakata girdiniz ve mülakatta eksik evrağınız olduğu söylendi ya da her şey yolunda gitti fakat vizenizde bir yanlış mı var, o zaman pasaportlarınızı ve evraklarınız konsolosluğuna gönderirken yeniden ptt kaydı oluşturmalısınız.
    Daha önce ptt kaydı oluşturduğunuz https://ais.usvisa-info.com/ yere kullanıcı adı ve şifrenizle oturum açıyorsunuz. Yeni kayıt oluşturmayacaksınız. Oturumu açınca ekranda cikan seceneklerden -Konsolosluk bölümü daha fazla belge göndermem için talimat verdi- yi seçeceksiniz.

    Sonra bir kutucuk açılacak ve eksik evrak ile ilgili yaptığınız işlemlerle ilgili bilgi doldurmanız istenecek.

    Kutucuğun altında bir uyarı var. Vize başvurusunu (mülakat veya kurye yoluyla ) tamamlamayan ve konsolosluk talimatı alan bir başvuru sahibi için takip talebi işlemi gönderilmesi, bir usulsüzlük olarak değerlendirilecek ve başvuru sahibinin sicilinde ciddi etkisi olacaktır. Konsolosluk sizden bir talepte bulunmadıysa bu alandan talep oluşturmamanız lazım. Açıklamanızı da yaptıktan sonra talebinizi gönderebilirsiniz.

    Not: Başvuruyu bitirmeden eğer başka aile bireyi varsa evrakları gönderilecek onlar için de başvuru sahibi eklemeniz lazım.

    İşlemleri bitirdiğinizde sayfa size çıktısını alacağınız bir sayfa linki verecek oradan 2 sayfalık bir kayıt gelecek. Sayfaları dikkatlice okuyun ve 2 sayfayı 2 takım toplam 4 sayfa olarak çıktı alın.
    Sizdeki nüshayı Ptt şubesindeki memura göstereceksiniz. Üzerinde konsolosluğa ait müsteri numarası var onu kullanarak ödeme yapmadan gönderiyi gerçekleştireceksiniz.

    Gönderilecek Evraklar;
    Pasaportunuz, Eksik evrağınız, 2 sayfalık ptt kaydınız+eksik evrak formunuz

    İlgili sayfaları paketleyip yolluyorsunuz
    Zarfın üzerine IV / NIV UNIT DIKKATINE yaziniz ibaresi yazmayı unutmayınız

    Bundan sonra yapacağınız şey her zamanki gibi beklemek. Konsolosluğa ertesi gün teslim edilse de kargonun Göçmen vize bölümüne ulaşması 3 günü bulabiliyor. Genellikle kargoyu alıp işleme başladıklarında bilgi maili yolluyorlar. Son olarak işleminize göre ya konsolos tekrar inceleyecek dosyanızı ya da düzeltme varsa vize basıma tekrar yollanacak. Süreç aşağı yukarı Vize göçmen bölümüne ulaştıktan sonra 7-8 gün sürüyor.


    💡

    AP süreci için verebileceğimiz tek tavsiye, sabırla sonuçlanmasını beklemenizdir.
    Konsolosluk, süre sınırı olan (DV kategorisi vizeler gibi) dosyaların AP süreçlerini sonlandırma konusunda her zaman süre sınırının farkında olarak işlem yapmaya gayret göstermektedir. Bunun dışındaki vizeler için AP süreçlerinde ne yazık ki belirli bir bitirme süresi bulunmamaktadır. Bu yüzden sabır, AP sürecinde en büyük destekçiniz olacaktır. AP süreciniz devam ederken yeni bir vize başvurusu yapmanız durumunda, yeni başvurunuzun da AP durumuna düşme ihtimali oldukça yüksektir, maalesef dosyanız aklanana kadar yeni bir vize alabilmeniz oldukça zor bir durumdur. Ayrıca ilgili AP sürecinde, mülakatınızı yaptığınız konsolosluğa mail atmayı ya da telefonla ulaşarak durumunuzu sormaktan çekinmeyin.

    Herkese AP'siz mülakatlar ve bol sabırlı beklemeler diliyoruz.

    *başlığı hazırlanmasında emeği geçen sn. @Muhtaradana'ya teşekkürler

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   gucarslan gucarslan 

  • Bu başlığa da ilk ben yazayım,belki hayırlı ve uğurlu gelir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gucarslan @Muhtaradana elinize saglik.

    Umarim bu basligin ziyaretcileri oldukca az olur 👍 AP durumuna kalan herkese bol sabirlar dilerim.

    Bir onceki yillarda yazilan deneyimleri incelemek isteyenler su basliktan tum konulara ulasabilirler:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/4583/i̇dari-i̇şlem-administrative-process-ap-süreci

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   crazycells crazycells 
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ilkin001, içinde söyledi: FY2021 & FY2022 Administrative Process (AP durumu / İdari işlem)

    Bu gün mail aldək onaylandı pasaportunuzi gönderin . Ama status hala refused .problem olurmu?

    problem olmaz, CEAC sayfasi gecikmeli olarak guncellenebilir. En guncel olani konsoloslugun size verdigi bilgidir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Azer-Huseynov, içinde söyledi: FY2021 & FY2022 Administrative Process (AP durumu / İdari işlem)

    @waterman onu bende biliyorum , ne anlama geldiyini bilmiyorum neden durduk yere ready oldu ?

    Konsolosluga ulasip son durumu sorabilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Yuksel-Celik, içinde söyledi: FY2021 & FY2022 Administrative Process (AP durumu / İdari işlem)

    Merhaba,
    Facebook gruplarında AP'yi avukat yolu ile sonuçlandırdığını yazan biri vardı. Bende onunla ilgili sorular sormuştum. Joshua L. Goldstein adında bir avukat (Sanırım ilgili grubun yöneticisi) istersen durumunu bedava inceleyelim dedi. Bende bilgileri verdim incele dedim. Bir görüşme yaptık, bu gün tekrar görüşme yapacağız bakalım nasıl bir yol takip ediyorlar ve kaça mal olur. Bu tarz yöntemi deneyen olmuş mu? Benim vize J1 24 hazirandan beri bekliyor.

    Sayin @Muhtaradana 'nin dedigi gibi "Mandamus" davasi aciyor olabilirler. Sizin henuz 3 ay olmus, eger J1 sizin icin hayati onem tasimiyorsa 6 ay kadar bekleyebilirsiniz. Islemlerin pek cogu 6 ayda tamamlanmis oluyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Fatih-İpek, içinde söyledi: FY2021 & FY2022 Administrative Process (AP durumu / İdari işlem)

    31 Ağustos 2022 eşim ile mülakata girip AP ye kaldık. Mail'de gönderdikleri formda istedikleri bilgileri girerek 8 Eylül 2022 geri gönderdim. 21 Eylül'de işlemimizin tamamlandığına dair mail aldık. 26 Eylül'de pasaportlarımızı gönderdik. 29 Eylül'de durumumuz "APPROVED" olarak güncellendi. Darısı sabırla bekleyen tüm arkadaşlara....

    gozunuz aydin...


  • Turist vizesinden güncelleme veya onay alan oldu mu bugünlerde ?


  • @SUV2019 Benim güncelleme almaya devam etmeye başladı. 25 temmuzda aniden durmuştu, 12 Eylül ve 27 Eylül tekrar güncellendi. 1 Hazirandan beri bekliyorum, göçmen visa K1. Umarim onaylar yakındır bekleyen herkes için.


  • Green Card APleri bittiğine göre artık J1 vb. vizelere mi geçilecek? 2022 Mart'tan beri bekliyorum J1 için.


  • yeni senede tekrar beraberiz:)


  • @detones Çalışma konunuz neydi? Technology Alert List'e mi takıldı acaba yoksa isim benzerliğimi?. Benim 24 Hazirandan beri J1 AP'de


  • İdari işleme kalanlardan DS-5535 formu doldurulması istenilenlerin idari işlem süreçleri hiç bitmiyormuş gibi bir algı oluştu bende. 1 yıl , 5 yıl bekleme süreleri hiç normal değil . Bunlar istisnai durumlar mı ? Bende1 haziranda vize onayı aldıktan sonra idari işleme kalanlardanım. 6 ayın dolmasına 2 ay kaldı. İdari işlemin bu 2 ayda veya civarında sonuçlanma ihtimali nedir acaba ? Birde başlıkta DS 5535 formunun [email protected] adresine gönderileceği yazılmış. DS 5535 formu bana [email protected] adresinden geldi ve formun doldurularak bu adrese yanıt halinde gönderilmesi istendi. Formu ankara mail adresine de göndermem gerekiyor muydu ?


  • sonunda 30.09.2022 saat 17:30 issued ola bildik. yardim eden herkese teshekkurler! AP dan cikmayan arkadashlara bol shanslar.


  • @Azer-Huseynov Tebrikler, yolunuz açık olsun. Adınıza çok sevindim. Vize türünuz neydi?


  • @Azer-Huseynov Tebrik ederim sizi. Abd de ki yeni yaşaminizda mutluluklar. Son ana kadar stresli bekleyiş yaşattilar size ama mutlu bir şekilde bitmiş. Tebrikler


  • @Yuksel-Celik Work and Travel için başvurmuştum. İsim benzerliği.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @frk_ctn mülakata hangi konsoloslukta girdiyseniz o konsolosluğa göndermelisiniz.
    ben iletideki kısmı güncelliyorum, teşekkürler.


  • @Azer-Huseynov, içinde söyledi: FY2021 & FY2022 Administrative Process (AP durumu / İdari işlem)

    sonunda 30.09.2022 saat 17:30 issued ola bildik. yardim eden herkese teshekkurler! AP dan cikmayan arkadashlara bol shanslar.

    Hayırlı olsun dostum adına sevindim.. darısı başımıza

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   gucarslan gucarslan 

  • @rashcarter teshekkur ederim . DV22 green card


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum